Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bets2006

Otóż już zainteresowałem się oczyszczalnią, ale... Wg informacji które mi przedstawiono, sprawa nie jest taka prosta - chodzi o dokumentację i żeby zaoszczedzić czas zrezygnowałem z oczyszczalni.

Z tego co mi wiadomo to pod oczyszczalnię gleba powinna chłonąć co najmniej tyle wody ile ścieków produkuje się w domu (ok. 150 l dziennie na osobę, czyli 7.5 litra na osobogodzinę). Jest taki test na chłonność gleby - mozna znaleźć gdzieś w necie jak go przeprowadzić. I do tej chłonności czy jak to się tam fachowo nazywa trzeba dobrać ilość i długość sączek (i tutaj ograniczeniem jest wielkość działki). Dodatkowo zalecane jest aby sączki leżały 1.5 m nad poziomem wód gruntowych. Poziom wód gruntowych zatem powinien być odpowiednio nisko, bo inaczej to trzeba kombinować (czyli nasyp + pompa do pompowania w górę ścieków - rozwiązanie takie sobie).

Istotnym ograniczeniem prawnym jest odległość od studni swojej i sąsiadów (30 m).

Dodam jeszcze tylko, że istnieje możliwość przeróbki szamba na oczyszczalnię. Szambo "robi" wtedy za osadnik gnilny. Trzeba dokupić sączki zamontować i gotowe. :D Tyle, że przy problematycznych sąsiadach odradzam.

Co do szamba, to słyszałem też, że atest nie jest konieczny - podobno wystarczy oświadczenie kierbuda, że szambo jest szczelne, ale to tylko pogłoski. Tak czy siak z tymi kręgami to chyba nie za bardzo opłaca się kombinować.

[/b]

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nania, zaczęłam Ci odpisywać, ale musiałam oddać się obowiązkom służbowym.

Jak zdążyła napisać Betsi, wykonawcą nie musi być Elmar. Ale bez niego nie poleci nawet kropla z kranu, bo:

- Elmar wydaje warunki techniczne przyłącza

- opiniuje uzgodniony w ZUD projekt przyłącza

- odbiera wybudowane przyłącze (w tych czynnościach nie uczestniczyłam)

- w Twojej obecności pracownik Elmaru plombuje wodomierz i podpisujesz z nimi umowę na dostawę wody.

I tu uwaga: występując o warunki techniczne do Elmaru trzeba wyraźnie zaznaczyć i dopytać się, że chcesz mieć wodę do celów bytowych i drugi licznik do podlewania ogrodu - ważne, jeśli masz w planach podłączenie do kanalizacji - nie liczyli Cię za ścieki gdy podlewasz ogród.

Hej!

Proszę, podzielcie się informacją, od jakich firm zamawialiście okna (raczej chodzi o PCV chociaz drewnianych jeszcze zupelnie nie przekreslam) i czy nie wystapiły żadne problemy typu wypaczenia, trudnosci z otwieraniem, zamykaniem itp.

Z góry dzięki!

Z całą pewnością polecam pana Marka Haberkę z Piastowa. Daje się wyszukać, więc nie muszę szukać więcej danych. Nie daj się zmylić, reklamuje się też jako pranie dywanów.

A czy możecie mi podpowiedzieć gdzie warto kupić parapety wewnętrzne?

Nie muszą być marmury, mogą być identyczne z naturalnymi.

Duży wybór jest na ul. Julianowskiej, na przeciw cmentarza, robią tam nagrobki ale również parapety i blaty kuchenne! chyba warto tam zajrzeć! nie wiem jakie ceny bo jeszcze mnie się to nietyczy!

A co do tego wodociągu to mozę jecze mi pomorzesz, znalazłam info Krok po Kroku" coś takiego i teraz jak to się ma do naszych realiów piaseczyńskich

1. mapa sytuacyjno-wysokościowa działki z naniesionym domem, do którego ma być doprowadzone przyłącze;- mam ale nieaktualną, czyli składam w naszym kochanym starostwie wniosek o wydanie mapki do celów projektowych?? TAK??

2. Następnie należy złożyć podanie do właściciela wodociągu (czyli zakładu wodociągowego lub gminy)

o wydanie warunków technicznych przyłączenia. Do podania trzeba dołączyć wymienione wyżej dokumenty. - mam przedłużone warunki przez urząd gminy

3. Po otrzymaniu warunków technicznych trzeba wykonać projekt przyłącza. Można zlecić to projektantowi poleconemu przez zakład wodociągowy lub innemu – z odpowiednimi uprawnieniami.- no to gdzie mam szukać tego projektanta ???i czy on również robi projekt przyłącza do budynku, bo np teraż hydraulik chce pociągnąć mi już to przyłącze, to czy wtedy tylko to jakoś naniasie ??? namiary mile widziane

4. Projekt trzeba następnie uzgodnić z ZUD-em (Zespołem Uzgodnień Dokumentacji). - u nas w Piasecznie zapewne w Starostwie???

5. Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu projektu należy zlecić geodecie wytyczenie trasy przyłącza - rozumiem że geodeta który wytyczał mi budynek może to zrobić???

6. Teraz można przystąpić do budowy przyłącza. Przyłącze wykonuje właściciel wodociągu, bądź wskazany przez niego wykonawca. - Elmar nie musi więc mogę to zlecić innej firmie np. tej którą mi podałaś na priw.??

7. Po wykonaniu przyłącza geodeta sporządza inwentaryzację powykonawczą przyłącza wodociągowego, czyli zgodność faktycznej drogi wykonanego przyłącza z projektem, a ewentualne zmiany nanosi na projekt. - to tyczy się również tego co na działce???

8. Dokumenty inwentaryzacyjne trzeba przedstawić właścicielowi wodociągu, który występuje do Starostwa Powiatu o opinię w sprawie uzgodnienia dokumentacji inwentaryzacyjnej. Opinię taką otrzymuje się w ciągu miesiąca.

9. Teraz można już podpisać umowę z właścicielem wodociągu na dostawę wody. - niestety ELMAR :-(

Czy to tak mniejwięcej wygląda??

Dodam jeszcze tylko, że istnieje możliwość przeróbki szamba na oczyszczalnię. Szambo "robi" wtedy za osadnik gnilny. Trzeba dokupić sączki zamontować i gotowe. :D Tyle, że przy problematycznych sąsiadach odradzam.

:o

Tak zrobione maja niedaleko od Ciebie . Ciekawe czy bedziesz problematyczny jak bedzie smierdzialalo przy wietrze w Twoja strone . :lol:

O ja nie moge :D

rrmi

Jeżeli śmierdzi to chyba nie mają tak zrobionego jak opiasałem. To co opisałem działa identycznie jak prawdziwa przydomowa oczyszczalnia ścieków. Czy oczyszalnia śmierdzi? Ja tego własnym nosem nie sprawdziłem, ale wydaje mi się, że nie powinna - inaczej taki sposób pozbywania się ścieków byłby chyba niedozwolony.

Sąsiad o którym mówisz ma prawdopodobnie wylewane ścieki na grunt. Ludzie często robią tak, że mają po prostu pompę i wypompowują ścieki z szamba na powierchnię, co śmierdzi na kilometr. Po sąsiedzku mam zdaje się przypadek, że ścieki wylewane są na grunt (przejdźcie się koło pizzerii w Pracach a będziecie wiedzieć o czym mówię. Przeróbka szamba na oczyszczalnię niczym nie różni się od kupionej oczyszczalni. Problematyczność sąsiadów polega jedynie na tym, że bez dokumentacji taka przeróbka jest nielegalna, jeżeli jednak zrobicie przeróbkę wraz z legalizacją to nie ma problemu. Szambo/oczyszczalnia oczywiście musi zachowywać odległości od studni wszelkiej maści i budynków mieszkalnych takie jak dla oczyszczalni.

Zbiornik/szambo powinien być też dobrze dobrany tak aby ścieki przebywały tam przez co najmniej 2, 3 doby zanim przepłyną do sączek (aby oddzielił się kożuch od reszty).

A niby co ma śmierdzieć z takiej oczyszczalni? Powietrze stykające się ze ściekami wydobywają się jedynie przez wywiewkę na dachu domu, czyli identycznie jak w przypadku szamba. Szambo nadal jest szczelne poza ujściem na sączki, które są ułożone identycznie jak sączki oczyszczalni - pod ziemią.

Ja nie widzę różnicy między kupioną oczyszczalnią a zrobioną.

Sosiki

Generalnie to ja wszystko jak najbardziej rozumiem.

Jedno jest jednak ale..

Dlaczego takiego czegos o czym piszesz zalegalizowac nie mozna?

Chyba jest jakis powod.

Co do okolic pizzerii to wlasnie o tym pisalam .

Zastanawiam sie tylko , z ktorego to domu ? :-?

A u Jezierow umowe na wywoz straz miejska sprawdzala .

Szkoda ze gdzies tam wlasnie po drodze nie zaszli :-? Moze nie poczuli.

rrmi

Ależ ja nie napisałem, że nie mozna zalegalizować. Można - tylko koszty tej legalizacji są podobne jak budowa całej oczyszczalni. A w niektórych przypadkach większe. Np. gdy dzialka leży "przypadkowo" w strefie archeologicznej, albo jeszcze gorzej jest na niej stanowisko archeologiczne - powoduje kilka wycieczek do Radomia plus opłacenie archeologa uprawnionego i kilka tysiaków znika (opłata za 1m bieżący wykopu).

Nie wspomnę już o czasie jaki traci się na załatwianie papierków. Ten kraj jest chory i wydaje mi się, że prowokuje wręcz do omijania przepisów.

My na razie zrezygnowaliśmy z oczyszczalni, bo nie mielismy już siły na jej załatwianie i zamontujemy szczelne szambo, mając nadzieję, że Gmina Tarczyn skanalizuje okolicę w przyszłości.

Gdybym miał tyle kasy, żeby nie musiec pracować to jeszcze pokusiłbym się o załatwienie tej oczyszczalni, ale siedząc w pracy to niewiele załatwię - mogę najwyżej podyskutować na forum. :D

rrmi

Ależ ja nie napisałem, że nie mozna zalegalizować.

Nawet nie sugeruje , ze napisales .

Stwierdzam fakt , ze tego sie nie zalatwi , a jesli to koszt zrobienia jest pewnie podobny do kosztu oczyszczalni.

Z jakiegos powodu jedni moga miec oczyszczalnie a inni musza miec szambo.

I ja bym chciala , zeby sie wszyscy swojego trzymali , bo inaczej ciezko bedzie na dwor wyjsc. Mam na mysli to jesli kazdy zacznie sobie rozszczelniac .

Swoja droga to w naszej gminie tego, ze sie bedzie mialo oczyszczalnie nie trzeba zalatwiac , wystarczy miec odpowiednio duza dzialke , pow .1500 m2.

Tak wiec nie bardzo rozumiem na czym polega Twoj problem z niemoznoscia montazu oczyszczalni .

Jesli spelniasz wymog o wielkosci dzialki to nic nie zalatwiasz , ot zglaszasz , nanosisz na mapke , tak jak i szambo i juz.

1. mapa sytuacyjno-wysokościowa działki z naniesionym domem, do którego ma być doprowadzone przyłącze;- mam ale nieaktualną, czyli składam w naszym kochanym starostwie wniosek o wydanie mapki do celów projektowych?? TAK??

2. Następnie należy złożyć podanie do właściciela wodociągu (czyli zakładu wodociągowego lub gminy)

o wydanie warunków technicznych przyłączenia. Do podania trzeba dołączyć wymienione wyżej dokumenty. - mam przedłużone warunki przez urząd gminy

Warunki z gminy stwierdzają tylko ogólnie, że istnieje możliwość przyłączenia. Warunki techniczne przyłącza wydaje Elmar. Trzeba zgłosić się do Elmaru, jako załączniki do wniosku składasz warunki z gminy + dowód wpłaty na rzecz rozwoju wodociągów (opłatę uiszcza się w gminie). Jak masz trudną sytuację finansową albo inne mocne argumenty możesz wystąpić do burmistrza o zwolnienie z tej opłaty, ale wtedy w Elmarze przedstawiasz kopie decyzji burmistrza.

3. Po otrzymaniu warunków technicznych trzeba wykonać projekt przyłącza. Można zlecić to projektantowi poleconemu przez zakład wodociągowy lub innemu – z odpowiednimi uprawnieniami.- no to gdzie mam szukać tego projektanta ???i czy on również robi projekt przyłącza do budynku, bo np. teraz hydraulik chce pociągnąć mi już to przyłącze, to czy wtedy tylko to jakoś naniasie ??? namiary mile widziane
Mój projektant się nie sprawdził - niby zrobił wszystko, ale trwało to łącznie 7 miesięcy(sic!) - nie polecam. :evil: W tym momencie potrzebna jest aktualna mapa do celów projektowych. ZUD w Piasecznie honoruje mapy nie starsze niż 3 miesiące. Projekt określa miejsce wcinki do wodociągu, drogę przyłącza po działce i punkt wejścia do budynku.

Piszesz, że hydraulik chce pociągnąć przyłącze - nie wiem skąd dokąd. Nie wiem jak się z nim dogadałaś, czy on bierze sprawy formalne na siebie. Tu nie mogę Ci podpowiedzieć.

4. Projekt trzeba następnie uzgodnić z ZUD-em (Zespołem Uzgodnień Dokumentacji). - u nas w Piasecznie zapewne w Starostwie???
Uzgodnienia robi projektant. Inwestor nie jest stroną do rozmowy w ZUD. Jego rola ogranicza się do ponaglania projektanta.

5. Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu projektu należy zlecić geodecie wytyczenie trasy przyłącza - rozumiem że geodeta który wytyczał mi budynek może to zrobić???

6. Teraz można przystąpić do budowy przyłącza. Przyłącze wykonuje właściciel wodociągu, bądź wskazany przez niego wykonawca. - Elmar nie musi więc mogę to zlecić innej firmie np. tej którą mi podałaś na priw.??

7. Po wykonaniu przyłącza geodeta sporządza inwentaryzację powykonawczą przyłącza wodociągowego, czyli zgodność faktycznej drogi wykonanego przyłącza z projektem, a ewentualne zmiany nanosi na projekt. - to tyczy się również tego co na działce???

8. Dokumenty inwentaryzacyjne trzeba przedstawić właścicielowi wodociągu, który występuje do Starostwa Powiatu o opinię w sprawie uzgodnienia dokumentacji inwentaryzacyjnej. Opinię taką otrzymuje się w ciągu miesiąca.

Punkty 5 do 8 zleciłam firmie. Wszystko załatwili, ja dostałam mapkę zinwentaryzowanego przyłącza. W moim przypadku geodeta potwierdził, że przyłącze wykonano zgodnie z opinią ZUD.

9. Teraz można już podpisać umowę z właścicielem wodociągu na dostawę wody. - niestety ELMAR :-(

Czy to tak mniejwięcej wygląda??

Umowę już podpisałam.

Tak wyglądają moje doświadczenia z przyłączem wody. Może inni robili to jakoś sprytniej, szybciej i lepiej.

Można też wszystko zlecić firmie, którą Ci podałam. Może Elmar robi szybciej ale drożej. Ja miałam dłużej i trochę taniej.

Nie mam recepty na szybko i tanio.

A może ktoś poratuje koleżankę?

rrmi

To bardzo ciekawe co piszesz. Mi przedstawiono zupełnie przeciwne informacje. Ja spełniałbym wymóg o którym mówisz (tj. 1500 m2 działki).

Mi powiedziano, że muszę mieć projekt wykonany przez uprawnionego architekta, wszelkie uzgodnienia, w tym uzgodnienie właśnie od konserwatora zabytków, co równa się wykopaliskom archeologicznym w miejscu sączek. Mało tego już zdecydowaliśmy się na tą oczyszczalnię i zamówiliśmy projekt. Architekt stwierdził jednak, że żeby go zrobić to musi w jakimś urzędzie cośtam załatwić (już nie pamietam o co chodziło) a to potrwa. I wtedy zrezygnowaliśmy. Swoją drogą już tyle o tej oczyszczalni się rozpisałem, że nabrałem znowu ochoty żeby ją załatwić. To forum mobilizuje! :D

Być może trzeba ponowić starania.

Jutro ponowię pytanie na temat legalizacji tegoż urządzenia w Wydzile ARB w Tarczynie - ciekawe co usłyszę. A Wy macie oczyszczalnię?

Trzeba zgłosić się do Elmaru, jako załączniki do wniosku składasz warunki z gminy + dowód wpłaty na rzecz rozwoju wodociągów (opłatę uiszcza się w gminie). Jak masz trudną sytuację finansową albo inne mocne argumenty możesz wystąpić do burmistrza o zwolnienie z tej opłaty, ale wtedy w Elmarze przedstawiasz kopie decyzji burmistrza

o tym nikt mnie w ELMARZE i w Gminie nie poinformował :-/

Piszesz, że hydraulik chce pociągnąć przyłącze - nie wiem skąd dokąd. Nie wiem jak się z nim dogadałaś, czy on bierze sprawy formalne na siebie. Tu nie mogę Ci podpowiedzieć
hydraulik ma wykopać rów, pocioągnąć rury od granicy działki do budynku, a w budynku przebic pod ławami i w środku zronoc kraniki! generalnie chodzi o to żeby mogli podłączyć do głównej sieci! ELMAR powiedział że mogę sobie sama wykopać ten rów- bedzie taniej- a oni położą rury itp, ale za to sobie też odpowiednio liczą! Hydraulik robi w symbolicznej cenie!

To gdzie mam szukać tego projektanta!!????

Resztę w miarę kumam :wink: :lol:

A może ktoś poratuje koleżankę?
-chyba wszyscy studnie mają :wink:

A mogę się pochwalić przyłączem kanalizacyjnym na naszej działce, wczoraj firma która kopie kanalizę na ulicy wkopała wcinke metr w głąb działki :D

Ja miałam dłużej i trochę taniej.

Nie mam recepty na szybko i tanio.

ms. - Kochana dzięki za wszelkie info, i ile by nie bylo taniej to i tak sie liczy bo każdy grosz ważny przy budowie! A wodociągi to zdziercy, bo skoro ktoś może to zrobić taniej to oni też by mogli, ale po co? inwestor potrzebuje i płaci!! Mam tylko nadzieję że uda mi się to taniej załatwić!

Sosiki

Dlaczego takiego czegos o czym piszesz zalegalizowac nie mozna?

Chyba jest jakis powod.

Święty spokój urzędników. Wydaje się MPZ, w którym zapisuje się, że można tylko szambo szczelne i atestowane, i urzędnicy mają spokój z wydawaniem pozwoleń na budowę. A oczyszczalnie z rozsączkowaniem, to zaraz wchodzą przepisy, projekty, ochrona interesów sąsiadów - po co to komu? Jest olimpiada, mamy ciekawsze rzeczy do roboty.

Witam wszystkich.

Jako że budowę będę zaczynał na wiosnę przyszłego roku chciałem się w końcu dołączyć do grupy piaseczyńskiej (od dawna biernie ją obserwuję)

Domek będę stawiał w Złotokłosie to na południe od Piaseczna .

P.S

Tak się złożyło że mam w posiadaniu 30 sztuk rusztowań warszawskich ,dużą betoniarkę ,i walec do trawy typu "Sam" więc osobom z okolic mógłbym tanio wyporzyczyć. Na razie do niczego ich nie potrzebuję.