qboos 28.11.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Czolem wszystkim. Sluchajcie czytam o tych geodetach ZUDach i innych cudach i mi tętno skoczylo :/.W ktorym momencie trzeba te tyczenia przyłaczy zalatwiac? Ja jestem na etapie startu budowy i po prawie roku latania z papierami myslalem ze troche odsapne od tego i zajme sie faktyczna budowa. Powiedzcie mi jeszcze jak wyglada sprawa z podpieciem pradu - prowizorki. Ile to czasu zajmuje, jakie papiery itp. W Jeziornej powiedzieli mi ze docelowo prad podlaczaja w ramach oplaty za KW a prowizorke organizuje sam. Sek tylko w tym czy na ta prowizorke nie bede czekal dluzej niz na docelowy prad... Pozdrawiam i z gory dzieki za akzde info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 28.11.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Powiedzcie mi jeszcze jak wyglada sprawa z podpieciem pradu - prowizorki. Ile to czasu zajmuje, jakie papiery itp. W Jeziornej powiedzieli mi ze docelowo prad podlaczaja w ramach oplaty za KW a prowizorke organizuje sam. Sek tylko w tym czy na ta prowizorke nie bede czekal dluzej niz na docelowy prad... . Hej My policzyliśmy, że na prowizorkę musielibyśmy wydać tak ze 2-3 tysiące, bo trzeba było postawić tymczasowe tyczki od wcinki w główną linię, uzyskać zgodę właściciela jednej z działek na przejście naszej tymczasowej linii (nie jestem pewien, ale ZE chciało wręcz zgody potwierdzonej notarialnie, a to kosztuje), kupić porządną erbetkę, a i prąd budowlany jest droższy od normalnego. Za to wszystko płaci inwestor, nie ma przebacz, i potem zostaje ze tym sprzętem. Nam na szczęście udało się dogadać z sasiadem, który - mając warsztat i spory przydział mocy pociągnął nasze budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 28.11.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 tylko jak kontrol przyjdzie to nie będzie Wam do śmiechu. A budowa domu kosztowna jest niestety i to prawie na każdym kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 29.11.2008 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Co ty tak z tą kontrolą? Policja czy co? - to są normalne praktyki na co dzień. A nawet jak przyjdzie kontrol to co śąsiad nie może dysponować swoim prądem jak se uważa - przecież za to zapłacił? A jakby miał kaprys i puszczał sobie w ziemię bo by chciał mieć wiosnę latem to co -nie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.11.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 nie policja, nie, kontroli też nie zrobię ale prawo jest prawem i do budowy musi być prąd budowlany sprawdź sobie przepisy w muratorze dość często poczytać o tym można. W razie czego nie mów, że nie ostrzegałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 29.11.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Przepisy w polsce są tak idiotyczne ze obowiązkiem jest ich omijać.Siasiadowi nie wolno odsprzedawać "prądu". Ale za darmo może zprezetować.Czyli jakby przyszła kontrola i stwierdziła ze jest zamontowany licznik dodatkowy , to by podciagnięto to jako sprzedaz. Jesli nie ma to jest OK.Przecietny dom ma przydział na 20kw. Także przekroczenie mocy nie wchodzi w rachube.Ile budowa domku bierze mocy? , betoniarka, jakiś drobne narzedzia elektryczne . No problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 29.11.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 HejWiecie, my to jesteśmy ostatni ludzi, którzy kombinują jak by tu przepisy ominąć, ale primo - nie było innej możliwości bo kiedy się okazało że de facto nie mamy na działce prądu, to już nie było czasu załatwiać budowlanego, secundo, nawet nie wiedzieliśmy , że tak nie wolno. PRawdę mówiąc myśleliśmy że to jak ze szklanką cukru - z tą różnicą, że trzeba sąsiadowi za nią oddać kasę. A teraz na szczęście już jest po sprawie, bo mamy już własny osobisty dociągnięty prąd i wszystko jest zgodnie z literą. To tyle, zeby się wytłumaczyć z tej strasznej samowolki:)pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 30.11.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witam po sasiedzku, ja jak zwykle po prosbie Szukam na "wczoraj" solidnej ekipy od ocieplen - ok 250 m2 dom jak stodola 5 okien polaciowych. Czekalem 1.5 miesiaca i zostalem wystawiony przez forumowicza. Ekipy z ktorymi wczesniej gadalem maja juz robote . Dzieki. Mam nadzieje, ze ten rok juz sie skonczy i szczescie do "fachowcow" nie przeniesie mi sie na kolejny rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 30.11.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witam Mam do sprzedania: Warszawa Międzylesie przy Centrum Zdrowia Dziecka: 1) Barak mieszkalny (wolny od nowego roku 2009) 1700złhttp://www.empikfoto.pl/albumy24/115019/390816/previews/14553669_barak.jpg2) Prowizorka budowlana 400złhttp://www.empikfoto.pl/albumy24/115019/390816/previews/10749708_1.jpg3) Porotherm 25 PW -10 palet po 3zł/szt4) Stemple sosnowe (używane 1 raz wyłącznie na naszej budowie) 250szt (dł.2,70-3,00m) po 3zł/szt.5) Koza metalowa w stanie b. dobrym (z rurami gotowa do podłączenia) 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 01.12.2008 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 nie policja, nie, kontroli też nie zrobię ale prawo jest prawem i do budowy musi być prąd budowlany sprawdź sobie przepisy w muratorze dość często poczytać o tym można. W razie czego nie mów, że nie ostrzegałam Jakbym miał się bać takich rzeczy to bym z domu się nie ruszał. Przecież to absurd -dogadujesz się z sąsiadem a ten mówi że za darmo daje i wcale nie potrzeba tu liczników itp. A zresztą kto by miał mnie skontrolować elektryk z elektrowni ten który za przyspieszenie sprawy chciał małą prowizję ale dostał kopa w dup..... czy inkasent który do mnie nie przyjdzie no bo przecież nie ma prundu a zresztą też ma wszystko w dup.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.12.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Do mnie macie pretensję o przepisy? Tylko tak mówię bo się różnie zdarza. Zdaje się, że zależy to głównie od sąsiadów lub innych życzliwych. Wiedzą o tym niestety niektórzy na forum A po prostu przy budowie konsekwencje bywają kosztowne Każdy ma swój rozum i postępuje według niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 01.12.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 nie policja, nie, kontroli też nie zrobię ale prawo jest prawem i do budowy musi być prąd budowlany sprawdź sobie przepisy w muratorze dość często poczytać o tym można. W razie czego nie mów, że nie ostrzegałam Jakbym miał się bać takich rzeczy to bym z domu się nie ruszał. Przecież to absurd -dogadujesz się z sąsiadem a ten mówi że za darmo daje i wcale nie potrzeba tu liczników itp. A zresztą kto by miał mnie skontrolować elektryk z elektrowni ten który za przyspieszenie sprawy chciał małą prowizję ale dostał kopa w dup..... czy inkasent który do mnie nie przyjdzie no bo przecież nie ma prundu a zresztą też ma wszystko w dup.... Wiesz...tu nie chodzi o banie się.Wystarczy jeden zazdrosny sąsiad i jesteś ugotowany. A po co płacić kary, lepiej przeznaczyć te pieniądze na jakieś prace. Ps.Ja np. mam takiego "sąsiada" ,który się bał o innego jak pożyczałem prąd i jak bym miał kontorle to dzięki niemu zapewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edzia_niedzwiedzia 01.12.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Szukam na "wczoraj" solidnej ekipy od ocieplen - ok 250 m2 dom jak stodola 5 okien polaciowych. Czekalem 1.5 miesiaca i zostalem wystawiony przez forumowicza. Ekipy z ktorymi wczesniej gadalem maja juz robote . Znam solidna ekipę do ocieplenia elewacji - ale ta wzmianka o oknach połaciowych sugeruje, że chodzi raczej o ocieplenie poddasza, czy tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnietz 01.12.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam Forumowiczow, Zaczynamy rozgladac sie za sensownym kosztorysantem w okolicach Piaseczna.Macie moze jakeis wlasne doswiadczenia?Mozecie polecic jakies nazwiska?Kogos byscie zdecydowanie niepolecali? Pozdrawiam,Mikolaj Nietz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 01.12.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Cześć Mikołaj, trochę off-topic, ale czy przypadkiem mówi Ci coś hasło "Frau Kaczor" ? Co do kosztorysanta, rozumiem że musisz sporządzić kosztorys dla banku, prawda ? Samo kosztorys robiłem sam (no i niedoszacowałem o jakies 25%, ale to chyba standard), natomiast potem bank sam nasłał jakiegoś swojego biegłego który na miejscu ocenił wartość działki i sam kosztorys. W domu chyba mam gdzieś do niego numer to podeślę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 01.12.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witajcie ponownie Barranki2 Fajnie ze tu jeszcze zagladacie i że dobrze idzie Wam budowa. Oby tak do samiutkiego końca Szanowni sąsiedzi, powiedzcie proszę ( a w zasadzie to przypominijcie, bo już o tym pisalismy kilka mieś temu) przez jaki okres po zakonczeniu budowy mozna rozliczyć podatek od materiałów zakupionych na budowę domu ? Mam sporo rach. z 2007 r., odbiór domu mam w grudniu 2007. Jesli mogę jeszcze cos z tym zrobic, to czy znacie jakąś mądrą głowę, która za niewysoką opłate podjęłaby się takiego rozliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 01.12.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Betsi co prawda nie czytałem znowelizowanej ustawy, tylko jakieś opracowania, ale wydaje mi się że nie ma tam ograniczenia mówiącego o jakimś czasie na rozliczenie po zakończeniu budowy. Można zrobić jedno rozliczenie rocznie a limity obowiązują przez 5 kolejnych lat i to chyba jedyne obostrzenia. Ja właśnie siadam do mojego rozliczenia, w dziale prawo i finanse są dwa wątki na ten temat, dość wyczerpujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 02.12.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Betsi, czyżby z pierwszego podejścia do rozliczenia VAT nic nie wyszło? Ja się przemogłam, nie dość że złożyłam wniosek, to nawet dostałam zwrot (pół roku czekania, ale warto było). Najtrudniej było zacząć - skompletować faktury. Potem poczytałam sobie wykazy materiałów podlegających odliczeniu i wio! Wiele firm podaje numery PKWiU na fakturach, więc odpada szukanie i dopasowywanie. Szczerze mówiąc od razu zakladałam, że sama zmierzę się z tematem i nie robiłam rozeznania w razie planu B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edzia_niedzwiedzia 02.12.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Też zamierzam zmierzyć się z fakturami, ale jakoś mnie to przeraża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 02.12.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Gratuluje, jednoczesnie proponuje: jako wybitna specjalistka w dziedzinie rozliczń VAT należałoby rozpoczac niszowa dzialalność gospodarczą. Betsi juz zgłaszała chęć dokonania zlecenia . A więc przy małej reklamie klientów nie zabraknie. Odwaznie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts