Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi, czyżby z pierwszego podejścia do rozliczenia VAT nic nie wyszło?

Jakoś tak wyszło, że nic nie wyszło

Ja się przemogłam, nie dość że złożyłam wniosek, to nawet dostałam zwrot (pół roku czekania, ale warto było).

Przemóc się jednak muszę bo też chciałabym dostać ten zwrot

Szczerze mówiąc od razu zakladałam, że sama zmierzę się z tematem i nie robiłam rozeznania w razie planu B. :roll:

Obawiam sie że nie dam rady zrobic tego sama, więc szukam pomocnej dłoni

Poczytam jeszcze w dziale finansów, moze tam coś znajdę. Ale myslę ze można to rozliczać właśnie przez 5 lat.

Dziekuję Wszystkim za odzew :lol: [/i]

Gosiek 33 Ja zamawiałem wpunkcie Achaun płaciłem około 100 zł.Duza ładna blaszana emaliowana.Mam nadzieje ze wytrzyma kilkanascie lat.

dzięki porozglądam się tam

adam2007

to mniej więcej taka tabliczka (tę skopiowałam z aukcji na allegro :oops: )

http://img149.imageshack.us/img149/1549/28057041mr3.jpg

Gosiek 33 Ja zamawiałem wpunkcie Achaun płaciłem około 100 zł.Duza ładna blaszana emaliowana.Mam nadzieje ze wytrzyma kilkanascie lat.

dzięki porozglądam się tam

adam2007

to mniej więcej taka tabliczka (tę skopiowałam z aukcji na allegro :oops: )

http://img149.imageshack.us/img149/1549/28057041mr3.jpg

:D :D No tak , domyślałem się, ale że numer policyjny to nie słyszałem nigdy. :o

Gdzie kupowaliście tabliczkę z numerem policyjnym na dom? Znalazłam różne od 30zł na allegro do 110 zł - blaszane

A właściwie to jaka jest procedura pozyskania takiego numeru i kiedy to się dzieje? Bo my na razie jedziemy na numerze działki z podziału geodzyjnego, a jak ktoś chce wiedzieć coś więcej, dostaje informację, że naprzeciwko numeru 17a. Na szczęście mamy ulicę z nazwą :-).

Numer, za przeproszeniem, policyjny to razem z pozwoleniem na użytkowanie? To daje powiat, gmina, nasza pani sołtys? A może my już możemy mieć prawdziwy numer domu, tylko nic o tym nie wiemy?

Barranki, pewnie już macie przydzielony numer, tylko o tym nie wiecie.

Po zaświadczenie o numerze porządkowym dla nieruchomości należy wystąpić do Urzędu Gminy. Na przykład dla gminy Piaseczno: http://www.bip.piaseczno.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=3559&Itemid=189 - procedura, druk do pobrania.

W gminie (ja w Piasecznie) brałam z okienka formularz, opłacałam w kasie opłatę skarbową (17 zł?) wypełniałam papier, po tygodniu odebrałam numer.

A po dwóch tygodniach przyszła do mnie korespondencja z Australii :o :o :o :D Mam teraz pocztę Piaseczno-Gołków i już zamiast jak dawniej go Gołkowa przywiózł kartkę do Zalesia :roll: Wstyd mi nieco, że jeszcze nie miałam okazji dorwać listonosza i oddać mu tej kartki. Ale zimno i coraz rzadziej i krócej jestem na budowie :-?

Barranki, pewnie już macie przydzielony numer, tylko o tym nie wiecie.

O kurcze! To koniecznie musimy to sprawdzić. Dzięki!

W naszym przypadku to senna gmina Prażmów. Aczkolwiek ta senność bywa często bardzo pozytywna. Na przykład załoga Gminnych Wodociągów i Kanalizacji (przy czym nie wiem, czy ta ostatnia to w ogóle w gminie jest) - to apropos wpisów o uzgodnieniach i wodzie - tak tam się śmiertelnie nudzi, że z tych nudów większość papierków można załatwić nieomal od ręki, bo przychodzi petent i wreszcie coś się dzieje! Najlepsze było, jak na instrukcji, jak w trzech krokach zostać właścicielem wody z wodociągu, pan kierownik od linijki skreślił słowo DOBROWOLNA w punkcie WPŁATA NA RZECZ ROZWOJU WODOCIĄGÓW W GMINIE. No cóż...

Hejka Baranki

Po sąsiedzku wam powiem że musicie udać się do Gminy i złozyć podanie o nadanie numeru. Czeka sie 1-2 tygodnie i otrzymujesz oficjalny dokument z nadaniem. Bez tego potem są problemy przy zameldowaniu. Mam to już za sobą i na płocie wisi osobiście zrobiona tabliczka :)

Hej, witam Prażmów :) Odnośnie tej tabliczki, mogę wystapic do gminy o nadanie numeru bez względu na to, czy budowa została zakończona, czy jest w toku??

Odpozdrawiamy Prażmów :-). Wygląda na to, że tak. SIN, co buduje się po drugiej stronie naszej uroczej wsi, jeszcze nie skończył, a już ma tabliczkę, podobnie Gosiek - jak zrozumiałem z wpisów. My mamy stan - jak to można ładnie określić - przeddeweloperski i zamierzamy spróbować. Bo co numer, to numer. I nie chodzi o obowiązek meldunkowy, bo jego chyba już od przyszłego roku nie będzie. Ale o dumny fakt posiadania działki z adresem :-) Czyli pospolite ruszenie na nowy urząd gminy...