savee 06.01.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 jej. Teraz rozumiem, o co chodziło temu studniarzowi, kiedy pisał, że to niebiezpieczne. To rzeczywiście nie brzmi dobrze, a cała operacja do prostych nie należy. Dobra, podzwonię jeszcze do studniarzy, może ktoś się skusi. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.01.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Szukaj zwykłych, tradycyjnych studniarzy, co kopia studnie kręgowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qboos 06.01.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 A propos wody na budowie, studni, elmaru i walizki pieniędzy... Najpierw zapłaciliśmy w gminie 1000 pln za podłączenie wody i drugie 1000 pln za podłączenie kanalizacji - oficjalnie 'opłata na rozbudowę sieci wodociągowo-kanalizacyjnej'. No dobrze - jako świeżo upieczeni inwestorzy zacisnęliśmy żeby, zamknęliśmy oczy i zapłaciliśmy A potem zapytaliśmy elmar, ile by chcieli za kompleksową usługę zaprojektowania, uzgodnienia i wykonania przyłącza wodnego - na razie tylko wodnego. I zaśpiewali 7000 pln. Dodam, że wodociąg idzie na skraju naszej działki, także nie ma mowy o konieczności położenia iluś tam metrów bieżących rury. No i nie wiem - jak myślicie, to dużo, bardzo dużo czy astronomicznie dużo? Niewątpliwie jest to wygoda, ale na razie nie odważyłam się ich jeszcze zapytać o kanalizę - tam z parę metrów rury trzeba będzie podciągnąć :/ Elmat dał nam nawet rozpiskę, co i ile - jak znajdę, to podam. Z tego, co pamiętam, to najdroższą pozycją jest tam studzienka czy coś takiego. No wlasnie. Mi powiedzieli 3500 za postawienie studni wodomierzowej na czas budowy a pozniej 2000 za rozebranie studni i drugie 3tys za podlaczenie docelowo chalupy. Zasiegnalem informacji u tych co mieli juz do czynienia z ta firma i wyglada na to ze monopolista tpsa to maly pikus przy tej firmie! Chyba faktycznie zostane przy studni a wodociag podlacze jako ostatnia rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 06.01.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Bosze ... gdyby sasiad wywalal mi kupy za plotem, to jak nic sciagnelabym Straz Miejska i wszystkie dostepne sluzby ... obrzydliwosc ... i jeszcze z tym "serdecznie polecam" To chyba jakis zart, bo nie sadze aby normalni ludzie szambo wylewali za plot lub na wlasna dzialke ... W sumie to dobrze, ze juz nie mieszkam na wsi ... brrrrrr ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martini_dry 06.01.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! No wlasnie. Mi powiedzieli 3500 za postawienie studni wodomierzowej na czas budowy a pozniej 2000 za rozebranie studni i drugie 3tys za podlaczenie docelowo chalupy. Zasiegnalem informacji u tych co mieli juz do czynienia z ta firma i wyglada na to ze monopolista tpsa to maly pikus przy tej firmie! Chyba faktycznie zostane przy studni a wodociag podlacze jako ostatnia rzecz. Mam ten sam problem, dzisiaj usłyszałem w Elmarze, że studzienka na czas budowy będzie mnie kosztować 5-6 kPLN...i zacząłem się zastanawiać nad studnią. I tak chciałem ją za jakiś czas zrobić, żeby mieć wodę do podlewania. Czy możecie mi podpowiedzieć, ile taka przyjemność może kosztować? Może polecicie wykonawcę? Działka jest w Henrykowie-Urocze pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 07.01.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witam, akurat tak sie składa że w Henrykowie Uroczu wierciliśmy już kilka studni (m.in. u forumowicza Johan pozdrawiam przy okazji). Przybliże koszty.Średnia głębokość ~30metrów (koszt za metr 120zł z materiałami, rury pvc-u 120mm) Pompa na budowe tzw ruska koszt ok 300zł (komplet gotowy pompowania) lub chińska o większej wydajności za ok 600zł. Tyle potrzeba do budowy domu. W tym przypadku wynika, że przy takich kosztach studzienki na czas budowy własna studnia wychodzi taniej. Budowlaną studzienke zabiorą a studnia zostanie. Żeby studnie podłaczyć do domu bez podłaczania wodociągu trzeba potem doliczyć koszt pompy (ok1500) głowice studni ok (200zł) zakopanie dwóch kręgów(?) tzw obudowa studni, hydrofor, kształtki, dokładnie nie oblicze bo tym sie nie zajmujemy. Pozdrawiam, w razie pytań pisz na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 07.01.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Pozdrawiam Urgota i wszystkim forumowiczom polecam tą firmę.Ja zrobiłem dokładnie tak jak opisał to urgot, studnia na czas budowy a później wykorzysta się do podlewania. Wodociąg mam już także podłączony do domu bez udziału ELMARU z powodu oczywiście kosztów. Znalazłem projektanta i wykonawcę tańszego i również bez kłopotu nastąpił odbiór przez ELMAR. Umowa już podpisana.Bliższe informacje na priv lub tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 07.01.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Forumowiczom. Szalonej zabawy w Sylwestra i szczescia na Nowy rok. Czytajce projekty,dobierajcie materialy a bedziecie zadowoleni w realizcjach swoich marzen, speek-zapomniany forumoicz grupy Wcale nie zapomniana. Dziekujemy za życzenia i odezwij się czasem. Witam nowych zaczynających budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 07.01.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 hello, Jeśli chodzi o wywóz szamba, to mogę polecić 2 "szambelanów": Pan I - tel. 607248677 Pan II - tel. 692443956 Z usług obu korzystam i polecam. Pozdrawiam, Sąsiad z Łosia Aussie Czy koszty wywozu szamba od tych Panów są duzo niższe od Sity ( 250zł netto za 10m3)? Cieszę się że wszyscy znowu tu jesteście Pozdrawiam w nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Betsi Czy koszty wywozu szamba od tych Panów są duzo niższe od Sity ( 250zł netto za 10m3)? Nie wiem, co dla Ciebie znaczy "dużo", ale myślę, że warto rozważyć zmianę... Trzeba tylko sprawdzić, czy do Ciebie dojeżdżają... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 07.01.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dzięki, sprawdzę jesli piszesz że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 07.01.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witam, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! No wlasnie. Mi powiedzieli 3500 za postawienie studni wodomierzowej na czas budowy a pozniej 2000 za rozebranie studni i drugie 3tys za podlaczenie docelowo chalupy. Zasiegnalem informacji u tych co mieli juz do czynienia z ta firma i wyglada na to ze monopolista tpsa to maly pikus przy tej firmie! Chyba faktycznie zostane przy studni a wodociag podlacze jako ostatnia rzecz. Mam ten sam problem, dzisiaj usłyszałem w Elmarze, że studzienka na czas budowy będzie mnie kosztować 5-6 kPLN...i zacząłem się zastanawiać nad studnią. I tak chciałem ją za jakiś czas zrobić, żeby mieć wodę do podlewania. Czy możecie mi podpowiedzieć, ile taka przyjemność może kosztować? Może polecicie wykonawcę? Działka jest w Henrykowie-Urocze pozdrawiam Marcin Ja tak się zastanawiam, a czy nie można od razu zrobić docelowego przyłącza wody i kraniku w garażu? Ja tak zrobiłem i nie miałem podówjnych kosztów z przyłączeniem jakiś studzienek na czas budowy? Kosztowało mnie to 3300 ze wszystkim i mam spokój.Robiłem to przez firmę współpracującą z Elmarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 07.01.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Zgodnie z zasadą - raz a dobrze! marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 07.01.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Hmmm.. Przyznam że nawet nie przyszło mi do głowy, że to przyłącze / studzienka to mają być na czas budowy.. To by było bez sensu trochę. Jakbyśmy mieli parę tysięcy płacić za coś, co i tak potem trzeba rozebrać, to chyba by taniej wyszło beczkowóz wynająć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martini_dry 07.01.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 urgot i johan - dzięki, odezwę się na priva! Adam2007 - jak podłączyłeś wodę do garażu którego jeszcze nie było? Powiedzieli mi, że dopóki nie będzie budynku przynajmniej w stanie surowym, to muszą założyć studzienkę. Napisz proszę jak dokładnie to zrobiłeś i jaka to była firma. pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 08.01.2009 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Bosze ... gdyby sasiad wywalal mi kupy za plotem, to jak nic sciagnelabym Straz Miejska i wszystkie dostepne sluzby ... obrzydliwosc ... i jeszcze z tym "serdecznie polecam" To chyba jakis zart, bo nie sadze aby normalni ludzie szambo wylewali za plot lub na wlasna dzialke ... W sumie to dobrze, ze juz nie mieszkam na wsi ... brrrrrr ... Do mnie to może se przyjeżdżać nawet sam Donaldinio -przedstawię ci moje otoczenie - na naszej drodze jest 7 budynków wszystkie nie starsze niż 10 lat działki po ok 1000m a za naszymi działkami łąka z 500ha. Pierwszy sąsiad policjant z dochodzeniówki , drugi pan z koparkami i ciężarówkami, trzecia pani z urzędu skarbowego , czwarta wdowa po pułkowniku UB zresztą też policjantka na wiecznym zwolnieniu z powodu urazu kręgosłupa , dalej pani która sprzedawała te działki, póżniej moi teście i my nad nimi, dalej pan od projektowania ogrodów - do żadnego z ww domostw nie przyjeżdża szambiarka wszyscy walą na tę łąkę. Co ciekawsze z okien mam widok na jedną z ulic w Jazgarzewie ( ok400m) nigdy nie widziałem żadnej szambiarki. Może to i nienormalne ale czy normalnym jest to że gościu wywiezie ci gówno za 300-350 zł . Cena skoczyła jak ciśnienie a gmina chwali się na lewo i prawo jaka to super nowoczesna oczyszczalnia -ale już o cenach to cicho siedzi a prawda jest taka że doj...li cenę zrzutu dla szambiarzy prawie dwukrotnie . Dlatego normalni ludzie srają na ich przepisy i ceny i jak kto może to wylewa gdzie się da.Jak jest taka superhiper fajna i europejska ta oczyszczalka to cena powinna być przystępna a nie płacić po 500 stów miesięcznie za wywóz wody. PS To bardzo dobrze że nie mieszkasz już na wsi -jednego kapo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.01.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 urgot i johan - dzięki, odezwę się na priva! Adam2007 - jak podłączyłeś wodę do garażu którego jeszcze nie było? Powiedzieli mi, że dopóki nie będzie budynku przynajmniej w stanie surowym, to muszą założyć studzienkę. Napisz proszę jak dokładnie to zrobiłeś i jaka to była firma. pozdrawiam M. Trzeba być Vipem , a tak poważnie.... jak masz wytyczony budynek to po co Ci mieć garaż lub stan surowy.Nie trudno wtedy wskazać miejsce gdzie ma być ujęcie.Zastanawia mnie fakt jak moża montować tymczasowe ujęcie wody za takie pieniądze.No chyba ,że warunki nie pozwalają na inne lub odległość od sieci jest na tyle duża ,że niesie to za sobą duże koszty. Firma prywatna. Ps.Dziwi mnie to podejście ,że dopóki nie będzie stanu surowego to robią studzienkę.Co to ma do rzeczy ? Chyba tylko sciąganie kasy...istne złodzejstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 08.01.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Powód jest prozaiczny - licznik należy trzymać w cieple aby go mróz nie rozsadził.Takie wytłumaczenie otrzymałem w ELMARZE, ale dopuszczają inne rozwiązania np. spuszczanie wody z instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.01.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Powód jest prozaiczny - licznik należy trzymać w cieple aby go mróz nie rozsadził. Takie wytłumaczenie otrzymałem w ELMARZE, ale dopuszczają inne rozwiązania np. spuszczanie wody z instalacji. Jeśli to było odnośnie mojego postu to rozwiązanie też jest prozaiczne i nic nie trzeba spuszczać. Odkręcasz licznik na zime, rurką wyciągasz wodę z pionowej rury, zakręcasz zasuwe na podówrku i sprawa rozwiązana. 5 min roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 08.01.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 adam2007 święte słowa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts