Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Iwonko, gdy balowałyśmy mój małż myślał i wymyślił, że pomysł mój na szklany kawałek podłogi będzie powodował ,mostek termiczny". :cry: Latem upał tamtędy będzie wlewał się z góry z nagrzanego strychu, a zima ciepło uciekać będzie. Chyba, ze coś pomoże szyba podwójna wzmocniona (zapomniałam symbolu tej szyby coś C4?)

witam wszystkich.

mam do was mala prosbe...mam zamiar zaczac wiosna budowe domku ..w jeziorku i szukam taniego dobrego zrodla na stal,bloczki betonowe oraz na boten b20 ...skad wy braliscie..no i moze jeszcze namiar na pana koparkowego co by mi humus zdjal i dolki pod fundamenty wydlubal w ziemi :)

prosilbym o namiary na priv.

pozdrawiam all i zycze powodzenia

Ja przyznam się, że nie rozumiem tego z tą pompą :oops:

W cenniku chemabudu jest pozycja 'dojazd pompy na plac budowy - 10 zł / km'.

Poza tym jest też 'praca pompy' 21m i 33m (długości wysięgnika??) i tabelka z cenami: Do 2-ch gruszek tj. 12 m3 - 350,00zł, od 12 m3 do 25 m3 - 30,00zł/m3, itd.

Co robią myszy w zimie? :oops:

Nam w zeszłym tygodniu przegryzły kabelki od światełek w podbitce. Mamy oprawki IP44, więc przewody są w dodatkowych osłonkach igielitowych - wszystko było równiutko poszatkowane! :evil:

Bo one głupie są, ubóstwiają plastik, nawet mydło i to nie tylko szare, żadna perfuma im nie straszna, tylko, ze przecież wiosny jeszcze nie ma więc chyba gniazd nie szykują :roll: Ale jakiś czas temu oglądałam w tv program o taki dwóch herod babach co to ,,sprzątają Anglię" i w jednym z odcinków jako zaporę przed szczurami, więc z pewnością i myszami radziły zastosować watę stalową. Kupuje się taka w markecie budowlanym nawet w dużych kłębkach. Podobno gdy gryzonie to próbują to pokonać, bardzo ranią sobie wstrętne mordy :evil: Powinno być to skuteczne. Tak jak z innej dziedziny jako odstraszacz przed ptakami, coby nie paskudziły na balkon powiesiłam płytkę CD nad balkonem i mam spokój od kilku miesięcy :lol:

Iwonko, gdy balowałyśmy mój małż myślał i wymyślił, że pomysł mój na szklany kawałek podłogi będzie powodował ,mostek termiczny". :cry: Latem upał tamtędy będzie wlewał się z góry z nagrzanego strychu, a zima ciepło uciekać będzie. Chyba, ze coś pomoże szyba podwójna wzmocniona (zapomniałam symbolu tej szyby coś C4?)

Gosiek no właśnie... ja też skromnie mówiąc o tym pomyślałam, że taka szyba nie będzie dobrze zabezpieczać - taka mundra jestem :wink: , i chyba zostanę przy swoim nowatorskim pomyśle, sama jestem ciekawa jak to wyjdzie.

Ps. długo byłas u Rasi?

Witam, czy ktoś z uczestników forum może mi polecić profesjonalną ekipę do wykonania tynków wewnętrznych oraz wylewek oraz ekipę do instalacji elektrycznych. Ekipy, które budowały u moich znajomych (szczególnie ta od tynków) niestety wykonały pracę bardzo niesolidnie. Pozdrawiam i dziękuję Robert

To jest w sumie dobre pytanie, skąd w okolicach Piaseczna brać beton.

Sprawdzałam w Chemobudzie w Sokołowie, to jest <20 km od nas, beton b25 z dowozem 270 netto. Beton jest znaczącą pozycją w naszym kosztorysie :/

Ja bralem z suchodolu (firma mar-.. costam) b20 260netto (b15 230 netto) +10pln dodatek zimowy (przy wiekszych ilosciach do utargowania). Pompe licza ryczaltowo od ilosci przepompowanego betonu (do 18m3 450PLN powyzej 500). Nie licza za dojazdy.