Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ps. długo byłas u Rasi?

Gdzieś do 18 :roll:

Chyba jakaś imprezka mnie ominęła :wink:

Nie ozdzywam sie trochę, bo czasu nie mam wcale.

Praca, praca, dziecko i zajęcia popołudniowe i .............. mały szczeniczek

( owczarek niemiecki) - to mówi samo za siebie :lol:

Ale czytam i witam wszystkich nowych przyszłych sąsiadów. :p

Witam,

Pewnie ten temat się wczesniej przewijał ale zapytam drogich Forumowiczów ponieważ nie mogę odgrzebać.

Ponieważ nie mam w projekcie budynku projektu instalacji elektrycznej jak i żadnej instalacji czy jest potrzeba wykonywania takowej.O ile na warunkach z Jeziornej mam wpis , ze nie wymagane to zastanwiam sie czy przy odbiorze budynku starostwo sobie nie zażyczy?

Czy ktoś z Was wie jak to jest ? Jakie dokumenty są potrzebne do odbioru ?

Nie chce się pakować w koszty tylko po to ,żeby papier lezał na półce.

Pozdrawiam,

ms. zdaje się ostatnio "odbierała" chałupę więc pewnie prędzej czy później coś napisze :-)

Mi się wydaje że projekty są niezbędne dla przyłączy mediów (mam dla instalacji gazowej i wodnej). To co w środku domu to chyba już może być bez projektu.

Do gazu i do instalacji wodnej także mam. Ale już dzowniłem do zaprzyjaźnionego elektryka z Jeziornej i wszystko wiem. Pozdr. :wink:

Witam,

Czy ktoś z Was wie jak to jest ? Jakie dokumenty są potrzebne do odbioru ?

Odbior budynku moze nastapic wtedy kiedy "mozesz w nim egzystowac". Wiec potrzebna jest elektryka - odbior elektryki (papiery od uprawnionej osoby). Woda - studnia/przylacze wodne miejskie. Scieki - szambo/przylacze kanalizacyjne miejskie. Cos do ogrzewania budynku - jesli nie masz np. gazu miejskiego to w dokumentacji bedzie, ze ogrzewanie elektryczne, najprosciej. Co oczywiscie nie oznacza, ze docelowo tak ma byc.

Dalej, odbior kominow spalinowych i wentylacyjnych, inwentaryzacja geodezyjna, papierki od kierownika budowy, dziennik budowy i na koniec cos co nam ostatnio zafundowal rzad, certyfikat energetyczny. Jak juz wszystko zgromadzisz to skladasz to w inspekcji. Jesli wszystko jest ok, to po 14 dniach jest po sprawie.

Jak już napisali - projekt wewnętrznej instalacji elektrycznej nie jest potrzebny. Do odbioru budynku wystarczy oświadczenie od elektryka, że wewnętrzna instalacja wykonana została zgodnie z normami.

Ale ponoć PINB wymaga też protokołu odbioru przyłącza. Nie wystarczy, że mamy umowę z ZEW-T, musi być protokół i już!

Sęk w tym, że nasza skrzynka prądowa stała na działce od 10 lat i ZEW-T nie miało jej w papierach. W żaden sposób nie dało się z nimi nic załatwić. Kiedy nasz kierbud wyczuł, że nie damy rady wziął sprawy w swoje ręce.

PS. Nie wiem jak teraz, ale ja czekałam 21 dni na upragniony stempel.

witam wszystkich.

mam do was mala prosbe...mam zamiar zaczac wiosna budowe domku ..w jeziorku i szukam taniego dobrego zrodla na stal,bloczki betonowe oraz na boten b20 ...skad wy braliscie..no i moze jeszcze namiar na pana koparkowego co by mi humus zdjal i dolki pod fundamenty wydlubal w ziemi :)

prosilbym o namiary na priv.

pozdrawiam all i zycze powodzenia

W okolicach jest sporo betoniarni ale jak w każdej branży i w tej też "jest układ". Jeśli za m3 zapłacisz mniej to za pompę więcej i wyjdzie na to samo. Ceny oscylują w okolicach 260 zł. netto za metr sześcienny plus 450 zł. netto za pompę.

Na dzień dzisiejszy jak znajdziesz taką, która sprzeda ci za 250 zł za b20 to nie zastanawiaj się - to najlepsza cena na dziś. Oczywiście jutro może być już inna i wcale nie wyższa ale pewności nie ma...

Ja zamierzam skorzystać z betoniarni "BT beton" w Komornikach koło Tarczyna bo oprocz betonu biore u nich piasek. Wypożyczaja też sprzet do ubijania piachu. Także 3 w 1.

Witam wszystkich budujących - i nie tylko - mieszkańców Piaseczna i okolic !!!

I na dzień dobry mam gorącą prośbę. Mianowicie: czy ktoś z Was wybudował, buduje lub ma zamiar budować domek Wdzięczny z Muratora lub Saszę z Archipelagu.

Te dwa projekty są moimi faworytami i za nic nie mogę się ostatecznie zdecydować. Moglibyście mi pomóć ??? :)))

Pozdrawiam

Mamy pytanie - orientujecie się ile wychodzi za metr kwadratowy kostki betonowej (kostka, robocizna, podsypka itp.)?

Teraz i tak wszystko przykryte śniegiem, ale muszę pomyśleć o ogarnięciu obejścia. :roll:

Ms

Na wiosnę zeszłego roku za robocizne płaciłam 45zł /1m2 za kostke betonową ( ta cena jest taka sama jak 1m2 kostki - podobno tak mnie więcej sobie liczą)

ale za położenie droższej kostki ( 80-90zł m2) płaciłam tez ok 45 zł/1m2.

W ta cene wchodzi też piach na podsypkę ( ok 10-15cm) ale nie cement, który tez jest potrzebny do zageszczenia. Jesli wyjdzie Ci gdzieś że trzeba dać więcej piasku bo kostka jest wyżej ( np u mnie taras) to dokupowałam wywrotkę piasku sama.

Mimo sniegu czas na szukanie firmy i zbieranie ofert a potem umówienie terminu. Pamietaj że kostke kładzie sie po tynkach zewnetrznych ( ale Ty już chyba masz otynkowane). Jesli chcesz tez dosypać trochę lepszej ziemi pod trawnik to zamów ją przed położeniem kostki i zrzuć gdzieś na działce.

Nie ozdzywam sie trochę, bo czasu nie mam wcale.

Praca, praca, dziecko i zajęcia popołudniowe i .............. mały szczeniczek

( owczarek niemiecki) - to mówi samo za siebie :lol:

A możesz polecić hodowlę owczarków?

NIe wiem czy mogę polecić hodowlę bo tam psa nie kupowałam ale jest spor i dosyc znana hodowla w Złotokłosie przy głównej ulicy po lewej stronie jadąc od Henrykowa, W Bogatkach tez jest jakiś nieduzy hodowca ale nie wiem jakiego pochodzenia sa pieski. Jest jeszcze hodowla w Zalesiu Górnym ale tam mają dosyc drogie pieski z bardzo dobrym pochodzeniem.

Jeśli jestś zainteresowana kupnem dobrego pieska to napisz na PW lub e-maila.

Ms

Nie musisz od razu kształtować terenu, chodzi o to zeby przywieźli ziemię bo potem jest kłopot z cięzkimi samochodami na kostce.

Rzeczywiście pieniądze małe nie są, to też zależy jak duzo chcesz tej kostki ułozyć i jaką ( czyt. drogą) kupisz.

Ale jest też spora wygoda i pomimo nie dokonczonego trawnika jakoś to obejście wokół domu wygląda.

Ja na podjazd i ścieżkę do furtki nie kupowałam drogiej kostki, ale jest fajnie ułożona i dosyć ładnie wyglada. łatwo się odśnieża, bo ziemia nie wyłazi spod sniegu.

kasia&krzyś, nam też się podobał sasza z archipelagu. Na pewno widzieliście zdjęcia realizacji na stronie pracowni? Tam jest też forum i link do jakichś dodatkowych zdjęć.

Ostatecznie jednak nie wzięliśmy saszy i mieliśmy projekt robiony na zamówienie, także praktycznych doświadczeń z tym projektem nie mamy.

savee

Wielkie dzieki za kontakt do geologa.

Poszukuję opinii na temat hurtowni mat. bud. AR w Górze Kalwarii ul. Wojska Polskiego lub Kalwaryjska. Gdzieś słyszałem, że można całkiem sympatycznie negocjować tam ceny. Byłem wczoraj w składzie Centrobudu i odniosłem wrażenie, że jeszcze nie wyleczyli się z ubiegłorocznej prosperity :-? Tak sobie czasem sprawdzam ceny materiałów konstrukcyjnych ( to mój etap) na Allegro, i wychodzi mi z lekka licząc 10-15% taniej jak w okolicznych hurtowniach. Ceny idą w dół, czyli 2009 powinien być dobrym rokiem dla inwestorów ( a może to tylko wishfullthinking ?)

Ja mam do tej pory 7% rabatu w AR składzie w Górze.

Bardzo sympatyczne miejsce, polecam rozmawiać z p. Adamem na ul. Kalwaryjskiej.

Mam pytanie do osób, które większą część budowy już mają za sobą. Otóż zamówiliśmy kosztorys.. Z jednej strony dlatego, że chcieliśmy mieć coś, czego się będziemy mogli trzymać, z drugiej strony i tak potrzebujemy stempla kogoś uprawnionego na kosztorysie dla banku. No i mamy mocne wątpliwości do tego kosztorysu, i tak się zastanawiam...

Kosztorysantce wyszło za całą robociznę (stan deweloperski z gresem / parkietami) ok 71 tys. (bez instalacji). Powiedzcie, to chyba kompletnie niemożliwe? Wiemy mniej więcej, ile kosztować nas będą fundamenty + ściany + strop + więźba, i to wychodzi zdecydowanie ponad połowa tej kwoty. Czy naprawdę na kolejnych etapach (dach, ocieplenie, tynki, wylewki, okna i drzwi, co tam jeszcze będzie) koszty robocizny są znacząco mniejsze? No niby fakt, że to już są raczej mniejsze sprawy, ale jest ich masa..

Też robiłam kosztorys bo był potrzebny do banku.

Cała budowę mam już za sobą. Otóż kosztorys okazał się MOCNO niedoszacowany (o jakieś 200 tys.); panowie kosztorysanci korzystają z jakichś tabelek, które już w momencie robienia kosztorysu są nieaktualne z powodu zmieniających się cen na rynku. Więc jest to ogólnie fikcja literacka, do niczego mi się ten kosztorys nie przydał.