Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[...]Czasem widzi się ,że instalacja gratis ale pewnie odbijają to w abonamencie. Chyba taniej jest zrobić okablowanie pod instalację ,a oni podłączają tylko centralkę i reszte?

Widziałam "promocyjną" ofertę Solidu na system alarmowy. Według mnie jest cieniutka. Adamie, system alarmowy zrób "kimś innym" a firma ochroniarska niech sobie ustawi to co koniecznie do podpisania umowy.

Dzięki ms. Tak własnie myślałem, żeby zrobic.Serdeczne dzięki. :lol:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie :D

Jestem tu nowa :D razem z mężem w kwietniu ruszamy z budową domu wg projektu muratora Faworyt wariant I.

Dom budujemy w powiecie Piaseczyńskim ale bardziej od strony Nadarzyna :D

Mam pytanie odnośnie toalet przenośnych na plac budowy. Narazie dzwoniłam do WC Chatki i tam wypożyczenie toalety na miesiąc kosztuje 220 zł brutto. Czy można gdzieś taniej wypożyczyć taką toaletę?

Mam pytanie odnośnie toalet przenośnych na plac budowy. Narazie dzwoniłam do WC Chatki i tam wypożyczenie toalety na miesiąc kosztuje 220 zł brutto. Czy można gdzieś taniej wypożyczyć taką toaletę?

Najtaniej jest zrobić samemu. My robiliśmy rozeznanie i chyba wc chatka była najtańsza. inne firmy są droższe.

swoją drogą zaczynacie na bogato. mnożąc dwieścieileśtam złotych za miesiąc razy ilość miesięcy to troszkę wychodzi, takie pieniążki przydadzą się później.

Witajcie nowaki2

My wypożyczyliśmy toaletę z toi toi na trzy miesiące, kiedy było najwięcej ludzi na placu budowy przy stanie surowym - ale wyszło to drogo, bo oni liczyli wynajem za dzień plus kaźdorazowo za serwis plus jeszcze za coś - w sumie ponad 250 zeta miesięcznie. WC Chatka jest ponoć najtańsza.

A teraz liczymy dni do podłączenia pierwszej prawie prawdziwej prowizorycznej toalety - ale będzie :-).

Powodzenia

Jakoś nie wyobrażam sobie żeby ktoś "załatwiał swoje potrzeby" na mojej działce :oops: i stąd pomysł na wynajem WC chatki. Spróbuję ponegocjować z nimi jeszcze cenę, może się uda coś taniej.

Jesienią dom będzie już w stanie deweloperskim (przynajmniej tak twierdzi wykonawca) więc napewno pierwsze pomieszczenie jakie zostanie zrobione to będzie toaleta :D

nowaki2

Nie wiem, jak jest w WC chatce, ale pamiętajcie, żeby zapewnić sobie odpowiednią częstotliwość serwisu, który przyjeżdża czyścić to ustrojstwo. W ToiToi przyjmowali, że jak korzysta do 4 chłopa, to sewis powinien przyjeżdżać co dwa tygodnie, a jak więcejj, to co tydzień. A kaźda wizyta serwisu bodaj 60 zeta.

A jak czyszczą za rzadko, to cała zabawa nie ma sensu.

nowaki2

Nie wiem, jak jest w WC chatce, ale pamiętajcie, żeby zapewnić sobie odpowiednią częstotliwość serwisu, który przyjeżdża czyścić to ustrojstwo. W ToiToi przyjmowali, że jak korzysta do 4 chłopa, to sewis powinien przyjeżdżać co dwa tygodnie, a jak więcejj, to co tydzień. A kaźda wizyta serwisu bodaj 60 zeta.

A jak czyszczą za rzadko, to cała zabawa nie ma sensu.

barranki2 w WC Chatce przy założeniu że korzysta 3-4 osoby serwis jest raz na 4 tygodnie i jest wliczony w tę kwotę.

Jakoś nie wyobrażam sobie żeby ktoś "załatwiał swoje potrzeby" na mojej działce i stąd pomysł na wynajem WC chatki. Spróbuję ponegocjować z nimi jeszcze cenę, może się uda coś taniej.

Jesienią dom będzie już w stanie deweloperskim (przynajmniej tak twierdzi wykonawca) więc napewno pierwsze pomieszczenie jakie zostanie zrobione to będzie toaleta

Jesteście idealistami. Każdy był taki jak zaczynał. Posłuchajcie tych co budują lub zbudowali. Kupa na waszej działce metr albo półtora pod powierzchnią terenu nikomu krzywdy nie zrobi. Wierzcie że budowa to nie szpital, i sławojka to jest mały miki przy tym co się będzie dalej działo. Wykopiecie dół, postawicie budkę i zapomnicie. Szkoda kasy na wc chatki i inne tojtoje. Chyba że macie warunki takie jak opisyywał ktoś wyżej tzn. mała działka i kupa sąsiadów dookoła, wtedy tojtoje mają pewnie większe uzasadnienie niż sławojka.

Jakoś nie wyobrażam sobie żeby ktoś "załatwiał swoje potrzeby" na mojej działce :oops: i stąd pomysł na wynajem WC chatki. Spróbuję ponegocjować z nimi jeszcze cenę, może się uda coś taniej.

Jesienią dom będzie już w stanie deweloperskim (przynajmniej tak twierdzi wykonawca) więc napewno pierwsze pomieszczenie jakie zostanie zrobione to będzie toaleta :D

Witam

Od razu widać że Wy to Ci co nic nie robią a sr..kasą, a wyobrażasz sobie żeby ktoś budował dla Ciebie dom, przecież nie będziesz mogła w nim mieszkać skoro ktoś dotykał Twoich cegieł murów dachu itp. Będziesz musiała zakasać rękawy i sama sobie go zbudować.

Nie uważasz że takim tekstem obrażasz ludzi ,którzy żyją naprawdę i dosłownie z pracy własnych rąk a ty traktujesz ich jak trędowatych. A może Twoje kupki są lepsze ,pafnione bądź błękitne -a może jesteś nadludziem ARYJKĄ.

Ha,ha, wątek o sławojkach to jak rozumiem taki akcent satyryczny na dobry poczatek sezonu budowlanego. żeby ktoś "załatwiał swoje potrzeby" na mojej działce a fu, a fe. Bardziej już tylko brzydzić może myśl, że te ktosie w ogole mają jakieś potrzeby, za przeproszeniem, fizjologiczne. Ohyda :evil: Warto w tym miejscu zauważyć, że antenaci wiekszej części naszego dumnego narodu biegali za stodołę aż do czasu dziejowego wynalazku płk. Sławoj-Składkowskiego. O tym co się za tymi stodałami działo dziejopisarze dyskretnie milczą, ale domyśleć się nie trudno. Było ta zaledwie jakieś osiemdziesiątparę lat temu. Przewracaja się pewnie biedacy w grobach ze wstydu kiedy słyszą że prawnuki brzydzi już dziś drewniana budka bedąca w ich czasach szczytowym osiagnięciem cywilizacyjnym :) .

a wyobrażasz sobie żeby ktoś budował dla Ciebie dom, przecież nie będziesz mogła w nim mieszkać skoro ktoś dotykał Twoich cegieł murów dachu itp.

I tu mój autorski pomysł: proponuję zarządzić na budowie wykonywanie wszystkich prac w rękawiczkach i to koniecznie jednorazowych. potem mozna wrzucic do toj-toja na pewno się nie zapcha :D .

W temacie (ale już tylko dygresja).

Mój brat parę lat (dokładnie 20 lat) temu miał praktyki na Spiszu. Mówił, że kiedy górale budowali sobie nowy dom i urządzali w nich łazienki, ale bez kibelka. "To" robili w sławojka wkomponowanych w ich zabudowania gospodarskie.

A było to "tylko" 20 lat temu...

Trochę bez sensu czepiacie się autora/autorki tego komentarza. Nie chodzi przecież o "skalanie" idealnej działki czyjąś kupą :) Chodzi o to, że przyzwyczajeni jesteśmy, że potrzeby fizjologiczne załatwia się na ogół nie do dziury w ziemi - poza przypadkami typu jesteśmy na jakimś biwaku w lesie i jak jest jakaś sławojka, w której da się wytrzymać na tyle długo, aby zrobić co trzeba, to jest wręcz rewelacyjnie.

Śmiem twierdzić, że większość osób na tym forum ma w domu/mieszkaniu WC, więc nie ściemniajmy, że chodzenie na potrzebę za stodołę to dla nas taka codzienność :D

Pomijając już zupełnie fakt, że jak kogoś stać i ma taką ochotę - to kurczę, co złego w tym, że nie wykopie sobie dziury, tylko zapłaci 200 czy 300 zł miesięcznie za przenośne WC?

Witam

Od razu widać że Wy to Ci co nic nie robią a sr..kasą, a wyobrażasz sobie żeby ktoś budował dla Ciebie dom, przecież nie będziesz mogła w nim mieszkać skoro ktoś dotykał Twoich cegieł murów dachu itp. Będziesz musiała zakasać rękawy i sama sobie go zbudować.

Nie uważasz że takim tekstem obrażasz ludzi ,którzy żyją naprawdę i dosłownie z pracy własnych rąk a ty traktujesz ich jak trędowatych. A może Twoje kupki są lepsze ,pafnione bądź błękitne -a może jesteś nadludziem ARYJKĄ.

A co Cię interesuje moja kasa? nie rozumiem? :oops: Aż tak Ci w oczach że nie chcę żadnych sławojek na działce tylko chcę zamówić toaletę przenośną? chyba zazdrość cię zżera i stąd taki wredny komentarz :o Ja tylko zapytałam czy nie ma czegoś tańszego od WC Chatki, i tyle ale widzę że to że kogoś stać na toaletę przenośną dla niektórych jest kościa w gardle... smutne ale prawdziwe :cry:

Pomijając już zupełnie fakt, że jak kogoś stać i ma taką ochotę - to kurczę, co złego w tym, że nie wykopie sobie dziury, tylko zapłaci 200 czy 300 zł miesięcznie za przenośne WC?

Święte słowa. To tak samo jak by ktoś zapytał na forum jaką pompę ciepła wybrać i usłyszałby, że mu się we łbie od tych durnych ekologów poprzewracało, bo jak świat światem ludzie węglem i drewnem w piecu palili i dalej palą i jakoś nikomu normalnemu, ciężko pracującemu to nie przeszkadza i rączek mu to nie kala. A jak kto chce mieć rączki śliczne i ekologiczne to znaczy że forsą s..a i powinien się wstydzić a nie odzywać do porządnych ludzi.

Są ludzie, którzy ciężko pracują w pracy i zarabiają na to żeby inni im budowali dom, w takich warunkach pracy i w takim standarcie jaki im odpowiada. I są tacy, którzy też ciężko pracują, ale zarabiają mniej i dom budują bardziej własnymi siłami, dłużej, taniej, oszczędniej. I nie ma powodu żeby obrażać jednych i drugich. Kazdy chyba ma prawo robić ze swoimi pieniędzmi to na co ma ochotę. Nawet nimi s...ać - do własnego kibelka.

pozdrawiamy

savee, barranki2 niestety jak widać niektórym ciężko jest zrozumieć że ktoś jest gotowy wydać kasę choćby po to żeby zapewnić ekipie budowlanej dobre warunki pracy, ale to już pozostawię bez komentarza :)

Po takiej reakcji na mój pierwszy post na tym forum aż boję się zapytać gdzie kupowaliście materiały budowlane? :oops:

Nie martw się, ogólnie na forum wcale nie jest najgorzej, czasem niektórym tylko gorzej więc takie rzeczy wypisują :wink:

Olej ich i wal dalej 8)

Dokładnie tak jak pisze Gosiek:))

Nowaki, my kupowalismy głównie w Gabryelinie, polecamy. Tylko jeśli będziecie chcieli coś, czym oni na co dzień nie handlują (np. tynki) to zamówcie z wyprzedzeniem a nie na styk. Bo my zamówiliśmy na styk i - wprawdzie nie z winy hurtowni, tylko przypadków losowych związanych z transportem - ekipa miała darmowe wakacje na naszej działce przez cały dzień:(