Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, Prażmów mnie w tym roku trochę zasmucił. Gmina wiejska, stosunkowo daleko od Warszawy, a stawki 30 gr za grunt i 60 gr za budynek mieszkalny. Drogo.

W zestawieniu zabrakło Konstancina. Tam 20 gr za grunt i 51 gr za budynek mieszkalny. Wydawałoby się, że "życie" w Prażmowie powinno byc tańsze.

Savee, my też z Letniska. Pamiętam ten zapis o kolorach dachówki. Trochę się z nim mineliśmy bo mamy ciemno szarą dachówkę. Mój kierownik uznał że szary jak najbardziej miesci sie w przedziale od ceglastej czerwieni do brązu. Ja też myslę że jak nie dasz dachu turkusowego czy kanarkowego to nie bedzie problemów.

My nie deskowalismy, choś mamy poddasze użytkowe.Niec nie wieje, nie szeleści, teraz na górze jest znacznie cieplej niz na dole. Dachówkę mamy ceramiczną.

Pozdrawiam M

Magnolia, dzięki za informację. Ja właśnie tez bym chciała coś w okolicach ciemnoszarego / grafitowego. I mówisz, że nikt Wam przy odbiorze nie robił problemów, że kolor dachówki się nie zgadza?

Przy okazji - kto odbiera budynek? Tylko proszę, nie mówcie, że ten sam wydział starostwa, który wydaje pozwolenie na budowę. Nie chcę mieć z nim nic więcej do czynienia...

Jeszcze nie mamy odebranego, narzie czekamy na mapke do odbioru. Mamy na sumieniu jeszcze mała piwniczkę której nie ma w projekcie. Jak się denerwowałam przy kierowniku bud. co bedzie przy odbiorze, to powiedział że mogę spać spokojnie. Cóż- zobaczymy w ciagu najblizszych tygodni przy odbiorze.

Zdanek, stawki wysyłam na priv.

Dzięki za info, u mnie w projekcie fundamenty są głębokości 1,2 m i 0,5 m szerokie, dom ma 260 m2 z garażem a więc troche tych fundamentów będzie. Tak orientacyjnie policzylem ze wyjdzie coś ok 5 tys za wykopanie.

Myslę że napewno wezmę wycenę od ekipy budowlanej i jak bedzie drogo to sam bede robil, oczywiście z pomocą okilicznej taniej sily roboczej :D

Zabrakło też Góry Kalwarii. Rzeczywiście czym dalej od Warszawy tym większe podatki.

Pewnie im dalej, tym jest większy udział podatku od nieruch. w gminnym budżecie a co za tym idzie większa skłonnośc do stosowania stawek maksymalnych.

Bogate i ludne gminy ciesząc sie korzyściami skali mogą nieco odpuścić ( ale coraz częściej tez idą na maksa :( )

Obiektywnie jdnak te podatki gminne nie są na ta chwilę takie mordercze.

Np. dla nieruchomości 200m2 dom+1500 działka wychodzi ok. 570 zł rocznie,

czyli mieś 47,50 zł ( liczac z tej tabeli). Czy to dużo rzecz subiektywna, ale pamietam ze kiedyś mieszkającw bloku placilem znacznie wiecej.

Ja osobiście chwalę Najwyzszego za podatek w takim kształcie i oby się nie prędko znalazł rząd, ktoremu zbierze się w końcu na odwagę i wprowadzi kataster :)

Obiektywnie jdnak te podatki gminne nie są na ta chwilę takie mordercze.

Np. dla nieruchomości 200m2 dom+1500 działka wychodzi ok. 570 zł rocznie,

czyli mieś 47,50 zł ( liczac z tej tabeli). Czy to dużo rzecz subiektywna, ale pamietam ze kiedyś mieszkającw bloku placilem znacznie wiecej.

Ja osobiście chwalę Najwyzszego za podatek w takim kształcie i oby się nie prędko znalazł rząd, ktoremu zbierze się w końcu na odwagę i wprowadzi kataster :)

Jak to się ładnie mówi, nie sposób nie zgodzić się z przedmówcą. 570 zł to w tej chwili płacimy za 54 metrowe mieszkanie na Ursynowie. Oczywiście w czynszu jest także ogrzewanie i ciepła woda, ale jakby nie patrzeć, to i tak wychodzi nieporównywalnie mniej, bo przecież cynsz za mieszkanie wielkości domu byłby odpowiednio większy. A przed katastrem nas uchowaj... Chociaż nie sposób nie zgodzić się też z edzią_niedźwiedzią,, że Prażmów trochę poszedł po bandzie. Może muszą spłacić urząd gminy :)

Tu gdzie teraz mieszkam (gmina Włochy) - podatku od nieruchomości na ten rok mam 52,- zł (mieszkanie małe i mały udział w części wspólnej).

Dom mam na terenie gminy Piaseczno - więc stawki całkiem znośne.

savee - zgłoszenie odbioru budynku robi się w PINB.

Na wsi czy w mieście maksymalne stawki za podatek od nieruchomości są takie same. Nie ma takiej możliwości aby za mieszkanie w Warszawie płacić większy podatek. W stolicy wysokie opłaty mogą wynikać z opłat za użytkowanie wieczyste ale to nie wchodzi w podatek od nieruchomości.

Za przykładowy dom 150 m2 na działce 1000 m2 zapłacimy

W Lesznowoli - 267,5 zł rocznie

W Piasecznie - 348 zł

W Prażmowie - 390 zł

W Tarczynie - 407 zł

U mnie w projekcie fundamenty są głębokości 1,2 m i 0,5 m szerokie, dom ma 260 m2 z garażem a więc troche tych fundamentów będzie. Tak orientacyjnie policzylem ze wyjdzie coś ok 5 tys za wykopanie.

Myslę że napewno wezmę wycenę od ekipy budowlanej i jak bedzie drogo to sam bede robil, oczywiście z pomocą okilicznej taniej sily roboczej :D

Zdanek, , jeszcze apropos dyskusji o kopaniu. Znalazłem pierwszy, bardzo szczegółowy kosztorys, który w kwietniu ubiegłego roku przedstawił nam kandydat na wykonawcę [niedługo potem zniknął, nie odbierał telefonów, ważna uwaga, nie wziął zaliczki]. Ale została po nim wycena według SKU bodaj. Jest tam pozycja "Roboty ziemne z przewozem piachu taczkami na odległość do 10 m" (myślę, że to 10 m. jest kluczowe dla stawki) - 37,86 zł netto za m3. Nie wiem, na ile to miarodajne, ale podpowiadam.

A jeśli chodzi o nomenklaturę, w tej wycenie są także "wykopy oraz przekopy wykonane koparkami podsiębiernymi 0,15 m3 na odkład".... :)

Na wsi czy w mieście maksymalne stawki za podatek od nieruchomości są takie same. Nie ma takiej możliwości aby za mieszkanie w Warszawie płacić większy podatek.

Oczywiście, jeśli chodzi o podatki masz absolutną rację. Uogólniłem, a chodziło mi o to, że uwzględniając wszystkie pozycje, w tym podatek od nieruchomości (a my, w trakcie budowy to w ogóle na razie jesteśmy jeszcze na rolnym i kwintalu przeliczeniowym) koszty eksploatacyjne domu i porównywalnego mieszkania (tylko pokażcie mi np. 1000-metrowy taras :D) są jednak znacznie niższe. A przynajmniej jako posiadacz domu w budowie marzący o przeprowadzce w nasze błota mam taką nadzieję :D

Chodziło mi o to, że uwzględniając wszystkie pozycje, w tym podatek od nieruchomości, koszty eksploatacyjne domu i porównywalnego mieszkania (tylko pokażcie mi np. 1000-metrowy taras :D) są jednak znacznie niższe. A przynajmniej jako posiadacz domu w budowie marzący o przeprowadzce w nasze błota mam taką nadzieję :D

To możliwe. :wink:

A ja tak z innej beczki :D Czym kryjecie dach? My myślimy o dachówce betonowej Euronitu. Na początku myśleliśmy żeby deskować + papę ale po wczorajszej wizycie u człowieka, który będzie kładł dachówkę chyba zostaniemy przy folii. Dach mamy dwuspadowy.

Przemyślcie jeszcze raz sprawę czy nie pozostać przy deskowaniu i papie, sąsiedzi skarżą się że jak ostro wieje to folia (membrana) szeleści, co jest nieco drażniące jak się śpi, a w zasadzie próbuje spać :-) . U mnie jest deskowanie i papa (a w zasadzie płyta OSB i papa), co prawda jeszcze nie nocowałem ale w trakcie ostrych wiatrów jest dość cicho na poddaszu.

decyzja została podjęta, jednak deskujemy :D

Kurde musze zajrzeć czy ja mam w papierach jakiś zapis o kolorze dachówki, jakoś do tej pory nie zwróciłam na to uwagi. Mi sie marzy ceglsta dachówka :oops:

A ja tak z innej beczki :D Czym kryjecie dach?

A to my się jeszcze na moment do tej innej beczki, jako świadomi posiadacze cuda-dziwa na dachu i wszelkich związanych z tym konsekwencji. U nas na więźbie leży membrana, na tym są pięciocentymetrowe dystanse, na tym deskowanie, a na deskowaniu leży sobie blacha płaska tytancynkowa na rąbek stojący układana, a te cuda pod spodem służą temu, żeby miała właściwą wentylację. To oczywiście absolutne szaleństwo, ale w decyzji pomogło akurat bardzo słabe euro, które w ubiegłym roku znacząco potaniło ten rodzaj pokrycia. Ponieważ sąsiad obok też położył blachę, wygląda to bardzo fajnie, a przynajmniej nam się podoba. Tak bardzo, że pokazujemy go w wątku "Pokażcie swoje dachy" :D

Barranki ja jestem baardzo dumna z mojej dachówki i mam poczucie że moja jest prawie najładniejsza... prawie bo zostało mi marzenie do takiego dachu jaki macie Wy!

Wybraliśmy w końcu taka płaska Creatona-Domino, ale ta płaska blacha była moim marzeniem. Niestety cenowo wychodziła właściwie nie taniej niż taka blacha, a łatwiej było o wykonanie. No i te względy plus przekonanie mojego męża że ceramika trwalsza przewazyły. Ale został mi sentyment.

śliczny ten wasz dach. I cała bryła bardzo ciekawa, a jeszcze te drewniane wstawki- super