Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie do końca rozumiem motyw z brakiem miejsca na skrzynkę. Chodzi prawdopodobnie o to, że musisz po prostu czekać na swoja kolejkę do przyłaczenia do sieci, wtedy założą Ci też licznik. Z prądem budowlanym je4st inaczej, tzn. podlącza sie go w trybie uproszczonym np. z najbliżśzego słupa.

Oczywiście wcześniej należy podpisać umowę o prąd budowlany. Nie wdając się jednak w dalsze dywagacje mam dla Ciebie taka radę: znajdź sobie firmę do wykonania przyłącza elektrycznego a oni już sami najlepiej będą wiedzieli co i jak należy zrobić jesli idzie o "papierologię". Lista firm mogę Ci przesłac na e-mail.

Pozdrawiam,

Czy możesz napisać ile mniej więcej kosztuje taka usługa?

Witam,

potrzebuję wydzielić działkę w Konstancinie. Czy ktoś mógłby polecić sprawnego geodetę.

Szwagier trafił na króla miejscowych geodetów, wydzielanie działki trwało 3 lata, więc wolałbym jakiegoś innego ;) i sprawdzonego.

dziękuje za info

Kijek

Niestety, dzielił nam taki gagatek, że do dziś mnie złość ogarnia na samo wspomnienie, dzielił rok. Ale nie był królem miejscowych geodetów.

Więc jakby kto miał na dorzeczną osobę namiary to także proszę, bo przy pozwoleniu spory udział geodety jest potrzebny a już zaczęłam wychadzać papiery :-?

Kto z Was ma zamontowanego "strażaka" na kominie dymowym?

Macie jakiś patent, żeby nie skrzypiał? Stosowane przez nas specyfiki pomagają co najwyżej na dwa-trzy miesiące.

Ja mam strażaka ale jeszcze nie skrzypi choć już jest na kominie z 4 miechy.

Może te prowadniczki jakims smarem silikonowym przelecieć ?

Pozdr. ?

Zdanek napisał:

dom ma 260 m2 z garażem a więc troche tych fundamentów będzie. Tak orientacyjnie policzylem ze wyjdzie coś ok 5 tys za wykopanie.

Jak Ty wyliczyłeś te 5 tyś? Bedzieśz kuł w skale? :)

Nie w skale tylko w ziemi 3 i 4 klasa :)

Zgodnie z info od Akisha to cenay m3 wykopu do głębokości 1,2 metra to 72 zł U mnie będzie 72 metry po obwodzie + pewnie z połowę obwodu wewnątrz a więc 36 metrów to jest 108 metrów bieżacych wykopu szerokości 60 cm i 1,2m głebkości. To daje 108 x 0,6 x 1,2 = 5598 zł

No ale jak przyjąć stawkę którą podały baranki2 czyli 37,86 zł to wyjdzie 2944 zł

Tak jak pisałem wczesniej napewno wezmę wycenę od wykonawcy który będzie mi stawiał dom, jak fundamenty wyjdą drogo to bedę działał sam przy pomocy taniej siły roboczej :)

Zdanek,

według mnie popełniasz jeden błąd w kalkulacji / założeniach - zazwyczaj najpierw zbiera się humus, zalóżmy 0,5 metra. Koparka zrobi to w 4 - 5 godzin (jeżeli nie będzie drzewek do wykarczowania) i będzie to kosztować 500 PLN. Potem zostanie Ci do wykopania 0,7 metra, czyli 108*0,6*0,7*72 = 3266 PLN + 500 PLN = 3766. Mamy saving :-)

Osobiście zamówiłbym minikoparkę do wykopania ław, godzina pracy kosztuje 100 PLN, sprawny operator wykopie 108 mb ław w jeden dzień (trzeba będzie lekko skorygowac rogi szpadlem), w dwóch tysiącach powinieneś sie spokojnie zamknąć razem ze zdjęciem humusu.