ms. 23.04.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Zapomniałeś o wisience: odrolnienie działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 23.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Hm, jeszcze przed ELMAREM w gminie uzyskać zgodę na wydanie przez ELMAR warunków przyłączenia - chyba, że coś się zmieniło, były jakies zawirowania ostatnio, została powołana jakaś spółka wodno-kanalizacyjna.. Zgoda gminy na wydanie przez ELMAR warunków przyłączenia była chyba najbardziej kuriozalnym papierem, jaki załatwiałam. Hm, no może blisko tego było jeszcze odrolnienie, a konkretnie umorzenie wniosku o odrolnienie, które trzeba było dołączyć do wniosku o PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 23.04.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 ms., z ust mi to wyjęłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qboos 23.04.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No tak cos z ta woda nie bylo tak latwo z tego co pamietam i troceh tzreba sie bylo nabiegac od jednych do drugich, uff jak to dobrze ze to juz za nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usui 23.04.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Niedobrze bo to jeszcze przede mną. :> Dziękuje za tak szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Myślałem raczej że zostanę zjechany za brak obeznania w temacie. Umorzenie wniosku o odrolnienie? Brzmi co najmniej dziwnie. Gdzie to się załatwia? Jutro wyścig po urzędach i zaczynam walkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 23.04.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Umorzenie wniosku o odrolnienie? Brzmi co najmniej dziwnie. Gdzie to się załatwia? W starostwie. Ale to można na samym końcu. Trzeba już mieć projekt i złożyć wniosek o odrolnienie ziemi pod budowę domu. A ponieważ jest MPZP i ziemia u nas raczej w klasach IV/V, to po ok. tygodniu dostajesz pismo, że postępowanie zostaje umorzone, gdyż Twoja ziemia nie podlega odrolnieniu. Po kolejnym tygodniu decyzja o umorzeniu się uprawomocnia i można dołączać do wniosku o PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usui 23.04.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Dziękuję za pomoc! Pewno jeszcze nie raz o coś zapytam tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 23.04.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 stasiek&gośka napisał: Papier kiedyś zabierali posegregowany za darmo, od niedawna jednak chcą dodatkowo kasę , więc ja papier spalam sobie w ognisku. Baaaardzo pomysłowe! Sasiedzi oczywiście zadowoleni? Papier można palić i raczej nie śmierdzi , w przeciwieństwie do niektórych grili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 24.04.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Kurczę, my tak niedawno przechodziliśmy całą procedurę, a już nie pamiętamy co po kolei się załatwia. Tyle tego było... Dobrze, że już za nami. Ale nie przejmujcie się wszystko jak widać jest do przejścia, to tylko taki sprawdzian cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kijek 24.04.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam, A ja dla odmiany poszukuję architekta, który zaprojektowałby mój wymarzony domek. Projekt raczej w miarę typowy, ale wszystkie gotowce mają jakiś mankament. Czy ktoś może polecić jakiegoś sprawdzonego architekta? Pozdrawiam,Kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Dziękuję za pomoc! Pewno jeszcze nie raz o coś zapytam tutaj. Jak będziesz miał pecha to do PNB czeka Cię jeszcze opinia archeologa. Raczej na pewno uzgodnienie z zakładem melioracji (na Kościuszki po tej stronie co sąd ale trochę dalej). Ja potrzebowałem również opinię geologa odnośnie nośności gruntu na działce, to akurat warto zrobić rzetelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 24.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam, A ja dla odmiany poszukuję architekta, który zaprojektowałby mój wymarzony domek. Projekt raczej w miarę typowy, ale wszystkie gotowce mają jakiś mankament. Czy ktoś może polecić jakiegoś sprawdzonego architekta? Pozdrawiam, Kijek Kijek, poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac310 24.04.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Pytałem jakiś czas temu ale jakoś nikt się nie odezwał.Poszukuję dobrego namiaru na kogoś, kto przywiezie i zamontuje szambo betonowe i jeszcze nie złupi mnie za to za bardzo. No i dobrze by było, żeby pokrywa nie pękła pod warstwą ziemi i ewentualnego małego samochodu co na nią wjedzie.Chcę na początku maja zrobić szambo, zanim postawię płot bo wtedy będzie spory kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 25.04.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Dobra, jeszcze raz powoli i dużymi literami - za trzy stówy przyjeżdzają z kontenerem i sami go ładują ???? Jak to prawda (bo dalej nie wierzę) to naprawdę super oferta. Nie tylko ładują ale i sprzątają czyli nie trzeba mieć śmieci w jednym miejscu. Oczywiście wypytałam co z nimi robią, twierdzą że segregują u siebie (nie wnikałam) potem część idzie na tzw. zwałkę na wysypisko (podobno na miejscu segregować nie pozwalają), cześć do odzysku lub sprzedaży. Złom brali w każdych ilościach bez kasy ale mówili, że chyba przestaną bo się nie opłaca, za mało płacą w skupie. Tak w sumie to nie wiem czy bym poznała swoje śmiecie budowlane, bo wszystkie są do siebie podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.04.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Pytałem jakiś czas temu ale jakoś nikt się nie odezwał. Poszukuję dobrego namiaru na kogoś, kto przywiezie i zamontuje szambo betonowe i jeszcze nie złupi mnie za to za bardzo. No i dobrze by było, żeby pokrywa nie pękła pod warstwą ziemi i ewentualnego małego samochodu co na nią wjedzie. Chcę na początku maja zrobić szambo, zanim postawię płot bo wtedy będzie spory kłopot. U mnie i u sąsiadów jest szambo z Ekobet'u z Radomia (cennik na stronie), trzeba zorganizować wykop. Wiem że jest też producent w Gościeńczycach i zdaje się że kilka osób ma od nich zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 27.04.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Poszukuję stempli 3 m na wczoraj. Czy może ma ktoś jakies ze swojej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 28.04.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 A ile tych stempli potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.04.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Halo Grupa! Tak wpadłem tylko pomachać i pozdrowić i może niewiedzącym jeszcze powiedzieć, że w tym roku będzie Zlot Forum w Urzucie 27.06 No to lecę - papa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.04.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 A z czego ten domek zbudowany? Jeśli z Ytonga to punkt elektryczny będzie droższy, bo trzeba bruzdować wszystkie kable z uwagi na tynk cienkowarstwowy stosowany na tego typu ścianach. Ale i tak 80 PLN to trochę drogo. Wg mojej wiedzy ceny elektryki teraz mniej wiecej wahają się od 50 PLN (zwykły gazobeton), 55 PLN (Porotherm) do 70 PLN gazobeton pod tynk cienkowarstwowy. E tam. Robiłeś kiedyś w którymś z tych materiałów? W Ytongu najszybciej i najprzyjemnej, a jak ktoś się uprze bruzdować (po co?), to wystarczy łyżką przejechąc. Jak ktoś chce wziąć więcej za Ytong, to jest naciągacz i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 29.04.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Robiłem tylko w porothermie (jak dotąd). Robi się bardzo przyjemnie. Oczywiście bez bruzdowania, bo po co kiedy tynk bedzie grubszy niż grubość kabla. Wiedzę, którą zacytowałem zasięgnąłem od zaprzyjaźnionego wykonawcy instalacji elektrycznych, który miał do czynienia ze wszystkimi tymi materiałami. Z tego co mi wiadomo bruzdowanie robi się po to, żeby kabelki miały szansę znaleźć się po tynkiem, który w przypadku Ytonga często jest cieńszy niż grubość kabli. Nie wiem dlaczego na Ytonga kładzie się tynk cienkowarstwowy, ale tak na logikę to przypuszczam, że jest tańszy (bo cieńszy) niż normalny tynk grubości 1,5 do 2 cm, a można takowy położyć, bo bloczki z Ytonga są bardzo, bardzo równe w porównaniu do reszty wspomnianych materiałów. Zawsze możesz zaoferować, że zrobisz taniej. W ogóle biorąc pod uwagę punkt widzenia inwestora, to elektrycy powinni kłaść elektrykę nieodpłatnie, ale niestety jakoś nie chcą i dlatego trzeba czasami samemu się pobawić. A na dodatek podobno ciekawie czasami liczą punkty, ale to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts