Depi 29.04.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Ściana z Ytonga może być i gładsza, ale i tak idzie tynku grubo, bo raczej rzadko się zdarza, żeby czegoś tam nie trzebo było wyprostować. Ale tak jak mówię - wydłubanie rowka w Ytongu to jest 1/2 sek, jesli ktoś chce to koniecznie robić. A cała reszta jest 10x łatwiejsza i szybsza - choćby bijanie kołków. W gazobetonie po prostu bierzesz kołek szybkiego montażu i walisz go w ścianę. Żadnego wiercenia-pierdzenia. 10x szybicej x 1000 kołków... Dla mnie sprawa prosta. A porotherm/ceramika to koszmar - łamie się i kruszy przy bruzdach i przekuciach, pod kołki trzeba wiercić a i tak wypadają itp itd. Ja bym żądał dopłaty za robotę w ceramice, a nie gazobetonie. Ale to chyba dyskucja akademicka. A 80 zł/punkt to rabunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 04.05.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Zostało mi kilkanaście stempli o długości 4m , kilka o długości 3 m i około dwudziestu długosci 2,6 - 2,9 m. Gdyby ktoś potrzebował to chętnie przekażę w dobre ręce za symboliczną opłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.05.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Hehe - mi zostało kilkaset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 04.05.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Zawsze mozna stemple przerobić na drewno opałowe. Na razie jednak mam pełen magazyn i muszę czekać na chłodniejsze dni, to się troszkę spali w piecu, stąd też najlepiej pasuje mi przekazać resztę drewna na inną budowę. Teraz gdzie bym nie zeskładował tych kilkudziesięciu stempli, to przy najbliższej okazjii przeszkadzają i muszę je przekładać z miejsca na miejsce. Na szczęście większość sprzedałem - w przeciwnym wypadku przekładałbym 200 stempli a nie 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.05.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 A w czym palisz drewnem? Masz piec na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 04.05.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Babcia żony ma piec na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 04.05.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 I dodatkowo mieszka na placu budowy, więc problemu nie ma.Tak w ogóle to powinienem napisać, że jest to piec na biomasę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.05.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Ej no wypas - jaki wspaniały wspólczynnik nakładu! To będzie dopiero Świadectwo Energetyczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 05.05.2009 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 No jakby nie patrzeć, babci dom zbudowany w XIX w. będzie miał porównywalne zapotrzebowanie na energię pierwotną dzięki współczynnikowi 0.2, co budowany w XXI w. budynek na inne paliwo. Chociaż ciężko będzie ustalić współczynniki przewodności cieplnej przez ściany. Nie wiem, czy w tabelach uda się znaleźć ścianę z drewna ocieplaną matami z siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 05.05.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Przy okazji jak już jestem na forum to chciałem podpytać Szanownych Forumowiczów, jak poradzili sobie ze znalezieniem i instalacją bramy i ogrodzenia. Może macie jakieś kontakty do sprawdzonych ludzi zajmujących się takimi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 05.05.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja sobie jeszcze nie poradziłam. Marzy mi się brama samobieżna. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.05.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Na koniec maja będę miał bramę suwaną to się pochwalę i produktem i wykonwacą o ile się sprawdzi (u sąsiadów dał radę). Wstępna wycena za bramę suwaną 4 metry w świetle otworu + 1 furtka 3 000 PLN (wzór coś jak Wiśniowski Classic AW 10.01). Oczywiście razem z montażem. A narazie lejemy podmurówkę pod ogrodzenie, w sobotę ukręciliśmy w betoniarce 4 m3 betonu, łapy bolą do dzisiaj Z gruchy było by chyba taniej i szybciej, ale gruszka zbyt szybko podaje i trochę rozwala nasze amatorskie szalunki. Z betoniarki ładniej wychodzi, można ładnie wszystko wyrównać, jest więcej czasu. Jeszcze tylko 30 metrów bieżących i upragniony koniec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.05.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nie wiem, czy w tabelach uda się znaleźć ścianę z drewna ocieplaną matami z siana. Da się Drewno no problem i gdzieś w ktorejś z norm widziałem chyba jakieś takie maty. Jak nie, to się przyjmie coś "na oko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 06.05.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 dzabij masz zatem spory kawałek działki. Murowane elementy ogrodzenia też zamierzam wykonać samodzielnie. Może się uda . Na razie jednak mam w głowie tylko taki zarysik planu jak to wszystko ma wyglądać. Depi na szczęście chyba nie trzeba bedzie szukać mat w tabelkach, bo babci dom jest już odebrany ms. życzę szybkiej realizacji marzeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfi11 06.05.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Przy okazji jak już jestem na forum to chciałem podpytać Szanownych Forumowiczów, jak poradzili sobie ze znalezieniem i instalacją bramy i ogrodzenia. Może macie jakieś kontakty do sprawdzonych ludzi zajmujących się takimi rzeczami. U mnie właśnie robią , jeśli będzie ok to dam namiar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anielica 06.05.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Kochani "współplemieńcy" a dysponujecie może namiarami na jakiegos solidnego i "delikatnego" pana koparkowego z naszych okolic? Potrzebuje takiego czlowieka do niwelacji terenu wokol hacjendy pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulinki 06.05.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 macie moze namiary na okna pcv ....chce w kolorze zloty dab..do tego duze drzwi suwane tarasowe..podajcie jakies sprawdzone namiary z naszych okolic...i moze jeszcze na brame garazowa w zlotym debie...w czerwcu planuje zamknac stan surowy ....pozdrawiam all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 06.05.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Ja sobie jeszcze nie poradziłam. Marzy mi się brama samobieżna. marta Marta, tylko uważaj, żeby ci gdzieś nie odjechała Słuchajcie, tak z innej parafii, choć bliskiej nam. To inicjatywa absolutnie oddolna, zapraszamy wszystkich do udziału – ostatecznie chodzi o nasze lasy Fitness Club Pistacja w Piskórce w ramach plenerowych działań prozdrowotnych zaprasza 23 maja w sobotę o godzinie 11 na wielkie sprzątanie lasów wokół Piskórki. Ściągnijmy rodzinę, znajomych, forum muratora i innych. Bo jak nie my to kto, jak nie dziś to kiedy??? Akcję wspiera Wój Gminy Prażmów oraz Zarząd Zespołu Parków Krajobrazowych. Śmieci z lasu na teren zbiórki pomogą nam zwozić psie zaprzęgi Michała Skoczylasa. Jeżeli ktoś z Państwa dysponuje sprzętem typu rower z przyczepką itp. będziemy również bardzo wdzięczni za udział i pomoc. Sprzątamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.05.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Takie inicjatywy są bardzo dobre. 1 maja mieliśmy sprzątanie lasów w Korzeniówce. Przyszło ok 60 osób i w dwie godziny został wysprzątany cały zaplanowany obszar. Zebraliśmy 140 worków śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 06.05.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Super, może nam się też uda. Jezier, myślisz że u ciebie na długo wystarczy? Bo jak patrzę na tempo zaśmiecania, to ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts