Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ściana z Ytonga może być i gładsza, ale i tak idzie tynku grubo, bo raczej rzadko się zdarza, żeby czegoś tam nie trzebo było wyprostować.

Ale tak jak mówię - wydłubanie rowka w Ytongu to jest 1/2 sek, jesli ktoś chce to koniecznie robić. A cała reszta jest 10x łatwiejsza i szybsza - choćby bijanie kołków. W gazobetonie po prostu bierzesz kołek szybkiego montażu i walisz go w ścianę. Żadnego wiercenia-pierdzenia. 10x szybicej x 1000 kołków... Dla mnie sprawa prosta.

A porotherm/ceramika to koszmar - łamie się i kruszy przy bruzdach i przekuciach, pod kołki trzeba wiercić a i tak wypadają itp itd. Ja bym żądał dopłaty za robotę w ceramice, a nie gazobetonie.

Ale to chyba dyskucja akademicka. A 80 zł/punkt to rabunek.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zawsze mozna stemple przerobić na drewno opałowe. Na razie jednak mam pełen magazyn i muszę czekać na chłodniejsze dni, to się troszkę spali w piecu, stąd też najlepiej pasuje mi przekazać resztę drewna na inną budowę. Teraz gdzie bym nie zeskładował tych kilkudziesięciu stempli, to przy najbliższej okazjii przeszkadzają i muszę je przekładać z miejsca na miejsce. Na szczęście większość sprzedałem - w przeciwnym wypadku przekładałbym 200 stempli a nie 30.

No jakby nie patrzeć, babci dom zbudowany w XIX w. będzie miał porównywalne zapotrzebowanie na energię pierwotną dzięki współczynnikowi 0.2, co budowany w XXI w. budynek na inne paliwo. Chociaż ciężko będzie ustalić współczynniki przewodności cieplnej przez ściany. Nie wiem, czy w tabelach uda się znaleźć ścianę z drewna ocieplaną matami z siana. ;)

Na koniec maja będę miał bramę suwaną to się pochwalę i produktem i wykonwacą o ile się sprawdzi (u sąsiadów dał radę). Wstępna wycena za bramę suwaną 4 metry w świetle otworu + 1 furtka 3 000 PLN (wzór coś jak Wiśniowski Classic AW 10.01). Oczywiście razem z montażem.

A narazie lejemy podmurówkę pod ogrodzenie, w sobotę ukręciliśmy w betoniarce 4 m3 betonu, łapy bolą do dzisiaj :-) Z gruchy było by chyba taniej i szybciej, ale gruszka zbyt szybko podaje i trochę rozwala nasze amatorskie szalunki. Z betoniarki ładniej wychodzi, można ładnie wszystko wyrównać, jest więcej czasu. Jeszcze tylko 30 metrów bieżących i upragniony koniec ...

Nie wiem, czy w tabelach uda się znaleźć ścianę z drewna ocieplaną matami z siana. ;)

Da się :) Drewno no problem i gdzieś w ktorejś z norm widziałem chyba jakieś takie maty. Jak nie, to się przyjmie coś "na oko" :lol:

dzabij masz zatem spory kawałek działki. Murowane elementy ogrodzenia też zamierzam wykonać samodzielnie. Może się uda :). Na razie jednak mam w głowie tylko taki zarysik planu jak to wszystko ma wyglądać.

Depi na szczęście chyba nie trzeba bedzie szukać mat w tabelkach, bo babci dom jest już odebrany ;)

ms. życzę szybkiej realizacji marzeń!

Przy okazji jak już jestem na forum to chciałem podpytać Szanownych Forumowiczów, jak poradzili sobie ze znalezieniem i instalacją bramy i ogrodzenia. Może macie jakieś kontakty do sprawdzonych ludzi zajmujących się takimi rzeczami.

U mnie właśnie robią , jeśli będzie ok to dam namiar .

Ja sobie jeszcze nie poradziłam. Marzy mi się brama samobieżna.

marta

Marta, tylko uważaj, żeby ci gdzieś nie odjechała :D :D :D

Słuchajcie, tak z innej parafii, choć bliskiej nam. To inicjatywa absolutnie oddolna, zapraszamy wszystkich do udziału – ostatecznie chodzi o nasze lasy :D

Fitness Club Pistacja w Piskórce w ramach plenerowych działań prozdrowotnych zaprasza 23 maja w sobotę o godzinie 11 na wielkie sprzątanie lasów wokół Piskórki. Ściągnijmy rodzinę, znajomych, forum muratora i innych. Bo jak nie my to kto, jak nie dziś to kiedy???

Akcję wspiera Wój Gminy Prażmów oraz Zarząd Zespołu Parków Krajobrazowych. Śmieci z lasu na teren zbiórki pomogą nam zwozić psie zaprzęgi Michała Skoczylasa. Jeżeli ktoś z Państwa dysponuje sprzętem typu rower z przyczepką itp. będziemy również bardzo wdzięczni za udział i pomoc.

Sprzątamy?