Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I po spotkaniu w sprawie ogrodzenia. Miły Pan, rzeczowy, konkretny, umowę spiszemy. Mam mieć jutro wycenę. Wstępnie brama 4 metry przesuwana i furtka jakaś fajna 3 tyś. Poza tym zrobię też u nich balustrady. Mam się zdecydować co do wzorów i to jest najgorsze. Kilka mi w oko wpadły z jego albumu.

Dobra wiadomość to ta, że ceny stali mocno w dół a materiał sprowadza z Katowic. A gorsza wiadomość to ta, że ma wolny termin dopiero na połowę lipca :(

Laska,

a ta twoja brama i furtka to maja być już ocynkowane? Bo jeśli tak to dawaj mi szybko namiary na tego twojego pana :D . A bramy skrzydlowe też robi bo ja nie mogę miec przesuwanej :( bo ni mom na to miejsca na tyle.

Generalnie poprosze namiary na "ogrodzeniowca" w takim razie.

Pozdrawiam :wink:

Anielica, a myśmy brali ten cały ogrodzeniowy majdan właśnie od Daniela z Dan-Budu. On ma ocynkowane "gołe" bramy Wiśniowskiego - on nam montował szkielet bramy i furtki, a potem to było wszystko zadeskowane. I to właśnie brama dwustronna, bo też nie możemy mieć przesuwanej (kurcze, potem dwa automaty do bramy potrzebne, a nie jeden :evil: )

Wpadłam się przywitać po dłuższej przewie. :lol:

Czy wszyscy już sie poprzeprowadzali lub przynajmniej budowy chylą sie ku koncowi?

Odnosnie okien PCV złoty dąb, to brałam od forumowego "Starego".

Wszystko jest w najlepszym porzadku.

Szukam kogos kto robi kojce dla psów, buduje budy. Jesli macie jakis namiar to poproszę.

Jeśli jesteśmy w temacie ogrodzeń to ja mam pytanie gdzie najbliżej i najtaniej znajdę sztachety olchowe do ogrodzenia ?

Czy ktoś chodził za tym ?

Pozdr.

Ja się tym trochę interesowałam i wyniki są takie: znalazłam w Piasku (ok. ulicy Modrzejewskiej) sztachety olchowe po ok. 7zl/sztuka z jednokrotnym malowaniem jakims drewnochronem bedzie po 9zl/sztuka. Natomiast najlelpiej jak dla mnie wyglądała propozycja z Radomia (!) za sztachete olchową 150cm wysokosci malowaną 3krotnie sadolinem na wybrany kolor z transportem wychodzi 10z/sztuka. I są to naprawde ładne sztachety (jedną surową nabyłam celem rozpoznawczym :D ).

Wzięłam się za te sztachety bo mi jakoś ta siatka po całości jakoś nie moze przejść przez oczy :o ale co będzie ostatecznie to i tak zadecydują czynniki :wink: głównie finansowe :(

pozdrawiam serdecznie.

Witam wszystkich budujacych,

wiem ze kwestia byla juz poruszana na forum ale ta wyszukiwarka nie chce ze mna wspolpracowac dlatego zapytam - na pewno ma ktos namiar do rzeczoznawcy ktory wypelni papiery tudziez podpisze sie na wycenach potrzebnych do kredytu? Z gory wielkie dzieki!

wiem ze kwestia byla juz poruszana na forum ale ta wyszukiwarka nie chce ze mna wspolpracowac dlatego zapytam - na pewno ma ktos namiar do rzeczoznawcy ktory wypelni papiery tudziez podpisze sie na wycenach potrzebnych do kredytu? Z gory wielkie dzieki!

Hej

U nas przyjeżdżał rzeczoznawca z banku. Przyjechał na budowę, oglądał projekt i papiurki, coś tam ponotował...

Witaj betsi, miałaś się kiedyś wybrać na spacer na rowerku w naszą stronę...

Jeśli jesteśmy w temacie ogrodzeń to ja mam pytanie gdzie najbliżej i najtaniej znajdę sztachety olchowe do ogrodzenia ?

Czy ktoś chodził za tym ?

Pozdr.

Ja się tym trochę interesowałam i wyniki są takie: znalazłam w Piasku (ok. ulicy Modrzejewskiej) sztachety olchowe po ok. 7zl/sztuka z jednokrotnym malowaniem jakims drewnochronem bedzie po 9zl/sztuka. Natomiast najlelpiej jak dla mnie wyglądała propozycja z Radomia (!) za sztachete olchową 150cm wysokosci malowaną 3krotnie sadolinem na wybrany kolor z transportem wychodzi 10z/sztuka. I są to naprawde ładne sztachety (jedną surową nabyłam celem rozpoznawczym :D ).

Wzięłam się za te sztachety bo mi jakoś ta siatka po całości jakoś nie moze przejść przez oczy :o ale co będzie ostatecznie to i tak zadecydują czynniki :wink: głównie finansowe :(

pozdrawiam serdecznie.

Dziekuję bardzo za odp. Cena jednak zaporowa. Na południu polski w łódzkiem skąd brałem wyśmienite drzewo na więźbę chodzą po 4,5, a pomalować to ja sobie sam moge-to nie problem.

10 pln za sztachetę to barbażyństwo jak dla mnie :wink:

Pozdrawiam,

Dziś zaczął się remont drogi z Piaseczna na Tarczyn - zaczęli kawałek od kościoła w Głoskowie do skrętu na Głosków Letnisko.

Wystartowali ostro - ponoć asfalt już zerwany. Oczywiście ten kawałek jest nieprzejezdny. Wyznaczono objazd przez Letnisko.

W planie jest remont nawierzchni + budowa chodnika aż do skrętu na Jazgarzew.

Hej

U nas przyjeżdżał rzeczoznawca z banku. Przyjechał na budowę, oglądał projekt i papiurki, coś tam ponotował...

ale przed przyznaniem kredytu przyjezdzal?czy pozniej oceniac postepy? Ja potrzebuje do wyceny przed kredytem i mnie skierowali od razu do kogos zewnetrzngo. Ktos pisal kiedys na forum o kolesiu z Wyszkowa ale troche to daleko od naszych rejonow :/

qboos, zakładam, że startujesz po kredyt, tak?

My właśnie przez to przechodziliśmy (myślę, że mogę to już napisać w czasie przeszłym, odpukać) i w każdym banku jest inaczej. Przykładowo: BGŹ i Nordea wymagają podpisu na kosztorysie/harmonogramie osoby z uprawnieniami budowlanymi, czyli w praktyce najłatwiej uzyskać do tego podpis kierownika budowy. Z kolei mBank czy GE Money Bank wymagają wyłącznie podpisu wnioskodawcy i i tak sami to sobie weryfikują.

Hm, teraz przeczytałam jeszcze raz Twój post i zaczęłam się zastanawiać, czy chodzi Ci o kosztorys/harmonogram, czy o wycenę nieruchomości. Bo jeśli o wycenę, to podeślę Ci na PW namiar na jednego rzeczoznawcę. Ale tutaj też bywa różnie, bo niektóre banki mają własnych rzeczoznawców, którzy robią taką wycenę za 300 zł i wychodzi taniej, niż od zewnętrznego rzeczoznawcy.

qboos, zakładam, że startujesz po kredyt, tak?

My właśnie przez to przechodziliśmy (myślę, że mogę to już napisać w czasie przeszłym, odpukać) i w każdym banku jest inaczej. Przykładowo: BGŹ i Nordea wymagają podpisu na kosztorysie/harmonogramie osoby z uprawnieniami budowlanymi, czyli w praktyce najłatwiej uzyskać do tego podpis kierownika budowy. Z kolei mBank czy GE Money Bank wymagają wyłącznie podpisu wnioskodawcy i i tak sami to sobie weryfikują.

Hm, teraz przeczytałam jeszcze raz Twój post i zaczęłam się zastanawiać, czy chodzi Ci o kosztorys/harmonogram, czy o wycenę nieruchomości. Bo jeśli o wycenę, to podeślę Ci na PW namiar na jednego rzeczoznawcę. Ale tutaj też bywa różnie, bo niektóre banki mają własnych rzeczoznawców, którzy robią taką wycenę za 300 zł i wychodzi taniej, niż od zewnętrznego rzeczoznawcy.

Przeslij prosze info na priv. Ja juz czesc chalupy mam a na reszte startuje po kredyt i na tym kosztorysie ma si epodpisac rzeczoznawca (dochodzi tez wycena dzialki wiec sam kierbud nie wystarczy). Z gory wielkie dzieki za pomoc!

Hej

ale przed przyznaniem kredytu przyjezdzal?czy pozniej oceniac postepy? Ja potrzebuje do wyceny przed kredytem i mnie skierowali od razu do kogos zewnetrzngo. Ktos pisal kiedys na forum o kolesiu z Wyszkowa ale troche to daleko od naszych rejonow :/

U nas przyjeżdżał oglądać trawę... A potem oceniali postęp prac na podstawie zdjęć i własnego widzimisie. Tu kryja się straszne pułapki, bo bardzo różnie potem oceniają "stopień wbudowania kredytu" - im lepiej jest przygotowany kosztorys, tym mniej kłopotów.

Witam Grupe!

Jako ze jutro mam montaz okien a i prace wewnatrz juz zaplanowane z fachowcami chcialbym zapytac bardziej doswiadczonych budowniczych na temat elewacji.

Nie jest problemem znalezc wykonawce do zrobienia elewacji welna ale jak to musi byc polaczone wraz z wykonaniem (polowy) elewacji z desek to juz jest klopot...

Czy ktos z szanownych Forumowiczow zna takich fachowcow stolarzoociepleniowcow?

N