K_AND_M 04.10.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Tylko dziwi mnie, że po zmianie urzędnika nagle takie opracowanie jest potrzebne... Jak widać po odpowiedziach nikt z Was czegoś takiego nie potrzebował. Przepisy się nie zmieniły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 05.10.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Tylko dziwi mnie, że po zmianie urzędnika nagle takie opracowanie jest potrzebne... Jak widać po odpowiedziach nikt z Was czegoś takiego nie potrzebował. Przepisy się nie zmieniły... Poprosić o pokazanie przepisu, gdzie to jest wymienione. Ewentualnie uchwałę Rady Gminy o takim zapisie jeśli jest. Ja idąc o pozwolenie na POŚ wszystkie aktualne przepisy miałam podrukowane pod ręką. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 05.10.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Potrzebuje fachowca, murarza do drobnych pracy- obłożenie styropianem i finalne wykończenie 2 kominów- cześciowe zamórowanie zamurowanie otworów okiennych, MOżecie polecić kogoś na szybko? z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 05.10.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 To jak lista życzeń, to i ja się dorzucę. Potrzebuję kogoś do zrobienia dachu płaskiego nad garażem, najchętniej w technologii dachu odwróconego lub czegoś w tym stylu. Mamy obecnie strop nad garażem, i teraz chcemy na to położyć styropian i papę. Problem w tym, że nasz majster jest gotów to zrobić, ale tylko w sposób tradycyjny: styropian, siatka, szlichta min 6 cm, papa. My nie chcemy tej szlichty, głównie dlatego, że pogrubia dach o te 6 cm, a my tam potem jeszcze jakiś żwirek czy coś będziemy chcieli dać, no i z tą szlichtą możemy się po prostu nie zmieścić. Jak ktoś ma kogoś do polecenia albo coś takiego u siebie robił, to będę wdzięczna za namiary. groomek, a co do tego obłożenia styropianem kominów - nam to zrobił nasz majster od ekipy budowlanej, nawet bym Ci go poleciła, ale on na pewno nie weźmie takiej małej robótki, i tak narzeka, że za dużo zleceń na ten rok poprzyjmował. Może ktoś od ocieplenia budynku po prostu? Technologia w końcu ta sama, strypian + siatka + klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_AND_M 05.10.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Tylko dziwi mnie, że po zmianie urzędnika nagle takie opracowanie jest potrzebne... Jak widać po odpowiedziach nikt z Was czegoś takiego nie potrzebował. Przepisy się nie zmieniły... Poprosić o pokazanie przepisu, gdzie to jest wymienione. Ewentualnie uchwałę Rady Gminy o takim zapisie jeśli jest. Ja idąc o pozwolenie na POŚ wszystkie aktualne przepisy miałam podrukowane pod ręką. Powodzenia Cały czas chodzi o następujący dokument: UCHWAŁA nr XLII/494/2002 RADY GMINY PRAŻMÓW z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie: uchwalenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego południowej części gminy Prażmów ROZDZIAŁ 6 ZASADY UZBROJENIA INŻYNIERYJNEGO TERENU Art.24 2. Plan wyznacza strefy ochrony pośredniej ok.10 m wokół studni; strefa wymaga określenia i ustanowienia w hydrogeologicznym opracowaniu specjalistycznym. Dokument jest dostępu w gminnym BIPie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 05.10.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Swoją drogą, jak ktoś na przyszły rok poszukuje ekipy do stanu surowego, to mogę moich z czystym sercem polecić. Info jakby co na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falc0n 06.10.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Tylko dziwi mnie, że po zmianie urzędnika nagle takie opracowanie jest potrzebne... Jak widać po odpowiedziach nikt z Was czegoś takiego nie potrzebował. Przepisy się nie zmieniły... Poprosić o pokazanie przepisu, gdzie to jest wymienione. Ewentualnie uchwałę Rady Gminy o takim zapisie jeśli jest. Ja idąc o pozwolenie na POŚ wszystkie aktualne przepisy miałam podrukowane pod ręką. Powodzenia Cały czas chodzi o następujący dokument: UCHWAŁA nr XLII/494/2002 RADY GMINY PRAŻMÓW z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie: uchwalenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego południowej części gminy Prażmów ROZDZIAŁ 6 ZASADY UZBROJENIA INŻYNIERYJNEGO TERENU Art.24 2. Plan wyznacza strefy ochrony pośredniej ok.10 m wokół studni; strefa wymaga określenia i ustanowienia w hydrogeologicznym opracowaniu specjalistycznym. Dokument jest dostępu w gminnym BIPie. Czy ten przepis napewno dotyczy studni glebinowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.10.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Witam wszystkich serdecznie Zauwazyłam na ostatnich stronach 2 posty przestrzegające przed korzystaniem z usług konkretnych firm - i bardzo dobrze, przynajmnie inni się nie dadzą naciągnąc. Ja, dla przypomienia ( pisałam o tym w 2006 r.) nie polecam usług firmy "Brej "z Runowa. Niestety przez oszukaństwa jej właściciela J.B. pokutuje finansowo do dzisiaj Firma reklamuje sie że buduje domy pod klucz. Taka też umowę zawarłam z Panem J.B. ale niestety zbudował mi tylko stan surowy otwarty ( nawet bez ścianek działowych i chudziaka). Na szczęście nastepna firma która kontynuowala budowę, poprowadziła ja do samiutkiego końca bez wiekszych problemów. Tych mogę z czystym sumieniem polecić ( zresztą polecono mi ich własnie na naszym forum). Pozdrawiam i zyczę tylko najlepszych ekip podczas budowania Waszych domów Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_AND_M 06.10.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Czy ten przepis napewno dotyczy studni glebinowej? Niestety, nie jest to doprecyzowane Plan mówi, że "wokół studni", nie precyzując sposobu jej wykonania i głębokości. Na szczęście udało się trochę logiczniej podejść do tematu i nie musimy już robić tak wielkiego opracowania dla tak małej inwestycji. Skończyło się na ocenie warunków gruntowo-wodnych. Czyli nic nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 07.10.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Tylko dziwi mnie, że po zmianie urzędnika nagle takie opracowanie jest potrzebne... Jak widać po odpowiedziach nikt z Was czegoś takiego nie potrzebował. Przepisy się nie zmieniły... Poprosić o pokazanie przepisu, gdzie to jest wymienione. Ewentualnie uchwałę Rady Gminy o takim zapisie jeśli jest. Ja idąc o pozwolenie na POŚ wszystkie aktualne przepisy miałam podrukowane pod ręką. Powodzenia Cały czas chodzi o następujący dokument: UCHWAŁA nr XLII/494/2002 RADY GMINY PRAŻMÓW z dnia 18 kwietnia 2002 r. w sprawie: uchwalenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego południowej części gminy Prażmów ROZDZIAŁ 6 ZASADY UZBROJENIA INŻYNIERYJNEGO TERENU Art.24 2. Plan wyznacza strefy ochrony pośredniej ok.10 m wokół studni; strefa wymaga określenia i ustanowienia w hydrogeologicznym opracowaniu specjalistycznym. Dokument jest dostępu w gminnym BIPie. Czy ten przepis napewno dotyczy studni glebinowej? Też się przyłączam, bo tan zapis mówi o badaniach wokół studni, ja musiałam mieć badania przed POŚ i musiałam też zachować minimum 10 m odległości od najbliższej studni, obojętnie jakiego typu. Jeśli się orientuję prawo polskie nie zabrania mieć studni do użytku własnego do 30 m i to prawo obowiązuje niezależnie od uchwalonego zagosp. miejscowego. Gdzieś miałam mapę hydrogeologiczną terenów gminy, dostałam od Pana który się zajmował studniami i takie opracowanie (mapę) powinna mieć też gmina. Jak znajdę to wrzucę tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_AND_M 07.10.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Plan, jaki jest, każdy może sprawdzić.Przyszedł nowy urzędnik, zaczął czytać plan, znalazł taki zapis i działa na jego podstawie. Nie chcę tutaj nikogo bronić ani oskarżać, mogę tylko opowiadać o naszym indywidualnym przypadku. W projekcie miałem kilka małych błędów (ale to wina architekta adaptującego), uwagi odnośnie szamba odrzuciłem w przedbiegach (powoływane przepisy nie odnosiły się do mojego przypadku, skończy się na dodatkowej uwadze w projekcie zagospodarowania lub wnioskach z oceny w-g), najciężej było ze studnią. Na szczęście udało się dogadać, uzyskać opinie innych urzędników i nie muszę robić wielkiego opracowania.Wniosek o pozwolenie wycofałem, ale przy ponownym zgłoszeniu mam się na niego powołać - to przyspieszy rozpatrywanie go po raz drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 07.10.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Plan, jaki jest, każdy może sprawdzić. Przyszedł nowy urzędnik, zaczął czytać plan, znalazł taki zapis i działa na jego podstawie. Nie chcę tutaj nikogo bronić ani oskarżać, mogę tylko opowiadać o naszym indywidualnym przypadku. W projekcie miałem kilka małych błędów (ale to wina architekta adaptującego), uwagi odnośnie szamba odrzuciłem w przedbiegach (powoływane przepisy nie odnosiły się do mojego przypadku, skończy się na dodatkowej uwadze w projekcie zagospodarowania lub wnioskach z oceny w-g), najciężej było ze studnią. Na szczęście udało się dogadać, uzyskać opinie innych urzędników i nie muszę robić wielkiego opracowania. Wniosek o pozwolenie wycofałem, ale przy ponownym zgłoszeniu mam się na niego powołać - to przyspieszy rozpatrywanie go po raz drugi. no cóż pozostaje współczuć, że Ci się tak trafiło niestety, bo to dodatkowa nerwówa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_Kangoo 07.10.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 dziennik załóż i pokaż coś, będziemy chwalili, ganili, ochy i achy rozdawali Dziennik założony Linki w podpisie. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeny77 10.10.2009 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 WitamJakie Macie okna(firma) i gdzie kupowaliście , czy możecie polecić jakąś konkretną firmę ?Naczytałem się na innych wątkach o powyginanych oknach za 40tys, o nieprawidłowym ich montowaniu itp. Szczerze mówiąc trochę się wystraszyłem - myślałem że to pikuś.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 12.10.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam Jakie Macie okna(firma) i gdzie kupowaliście , czy możecie polecić jakąś konkretną firmę ? Naczytałem się na innych wątkach o powyginanych oknach za 40tys , o nieprawidłowym ich montowaniu itp. Szczerze mówiąc trochę się wystraszyłem - myślałem że to pikuś. [/b] ja jestem na tym etapie właśnie badałem temat kilka tygodni kilka firm po drodze odpadło jedni ze względu na cenę inni na komunikację a jeszcze inni na błędne podejście do klienta Podpisałęm umowę z Mielczarkiem ze Zduńskiej Woli. Okna mam na profilu Schuco z okuciami Winkhous AutoPilot, 2 kolory: z jednej strony orzech, a z drugiej złoty dąb, Zestaw szybowy 3 szybowy o U=0,6 wewnątrz ciepła ramka Swisspacer łacznie 18 okien i drzwi w tym jedne drzwi z łukiem gwarancja na okna 10 lat - bez konieczności wykonywania corocznych płatnych przeglądów (ten szczegół jest bardzo ważny) Oczywiście w cenie montaż i kilka innych szczegółów. Cena za całość: 20k Mają bardzo interesującą postać jako przedstawiciela handlowego, naprawde pomocny i sumienny człowiek. Tyle moge powiedzieć na dzień dzisiejszy. Montaż mam w okolicach 26 października więc będę mógł powiedzieć więcej w temacie jakości itp. Ja buduje koło Tarczyna więc jeśli będziesz zainteresowany to zapraszam na oględziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 12.10.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Sprzedam lodówko-zamrażarkę, czasem ktoś potrzebuje jakąś mniejszą dodatkową do spiżarki, ja niestety nie mam miejsca i po zrobieniu zabudowy stała się zbędna, jest to naprawdę fajna lodóweczka zapraszam http://allegro.pl/item765305575_lodowko_zamrazarka_amica.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeny77 12.10.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Montaż mam w okolicach 26 października więc będę mógł powiedzieć więcej w temacie jakości itp. Ja buduje koło Tarczyna więc jeśli będziesz zainteresowany to zapraszam na oględziny _________________ Dzięki za odpowiedź , i zaproszenie myślę że skorzystam . A co do drzwi to nie bardzo rozumiem drzwi też zamówiłeś 18 + wejściowe w tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 13.10.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Czy kupowaliście już opał na zimę? Gdzie w naszej okolicy kupić dobry ekogroszek w przystępnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimitri 13.10.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ale sprawe inaczej załatwcie.Do pozwolenia na budowe dołączcie poprostu świstek z wodociągów (znajduje sie naprzeciwko gminy) że jest możliwość podłączenia Waszej dziąłki do sieci i tyle. Papierek wydawany od ręki. Z tym papierkiem złóżcie wniosek o pozwolenie i koniec. A studnie do 30 metrów zawsze mozecie wybudować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimitri 13.10.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam Czy planując własną studnię musieliście dołączać do pozwolenia na budowę opracowanie hydrogeologiczne? Ja planuję budowę w gminie Prażmów i sprawa stanęła na takim papierku. Wiem, że na studnię o głębokości do 30 m nie trzeba zezwolenia, ale nowa Pani w gminie chce coś takiego... Pozdrawiam przyszłych sąsiadów Udajcie sie do wodociągów (na prost gminy) i weźcie papierek że jest możliwość podłączenia do sieci. Z tym papierkiem złóżcie pozwolenie na budowe. Jak coś więcej to na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts