Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wrazenie że troszkę tu poswstało zamieszania,

Tzw. prąd budowlany to poprostu inna taryfa, C11. Docelowy prąd domowy to taryfa np. G11. Aby zmienić taryfę z budowlanej (bo drogi, opłaty stałe) na "domową", zakład energetyczny wymaga odbioru budynku do użytkowania (oczywiście "dobry" elektryk ze znajomościami jest w stanie to załatwić bez jakiegokolwiek odbioru budynku i to dość szybko).

Natomiast aby uzyskać odbiór budynku musimy min. przedstawić do PINB protokoły odbioru przyłączy. Pytanie które mi się nasówa, to czy tzw. prowizorka budowlana jest przyłączem czy nie.

Według mnie, strzelu, jeżeli masz w budynku prąd a w ogrodzeniu skrzynkę w której jest zamontowany licznik, i płacisz co miesiąc rachunki za prąd według taryfy C11 (budowlana, droga) to według mnie musisz miec podpisaną umowę z zakładem energetycznym na dostarczanie energi, czyli musisz miec wykonane i odebrane przyłącze. To o te kwity chodzi według mnie PINB'wi do odbioru budynku. To jaka taryfa, tego PINB nie obchodzi.

Czyli normalnie pierwszy krok to odebranie budynku (wtedy plac budowy staje się domem) a drugi to przepisanie umowy na taryfę domową.

Właśnie rzuciłem okiem w moje kwity, mam 3 umowy z ZEWT

- przyłączeniowa do sieci

- sprzedaż i dystrybucja energi - plac budowy

- kompleksowa umowa sprzedazy i dystrybucji - taryfa domowa

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Natomiast aby uzyskać odbiór budynku musimy min. przedstawić do PINB protokoły odbioru przyłączy. Pytanie które mi się nasówa, to czy tzw. prowizorka budowlana jest przyłączem czy nie.

No i tu leży pies pogrzebany. Tego nie wiem, ale nie mam w ogrodzeniu skrzynki i licznika. Mam tylko RBetkę na słupie do której dochodzi kabel drogą napowietrzną. Czy moja rbetka jest przyłączem czy nie? Mam podpisaną umowę na prąd według taryfy budowlanej i co miesiąc płacę rachunki. Ale informację uzyskałem jaką uzyskałem w PINB. Odnosze jednak wrażenie że było to przytakiwanie na moje wątpliwości a nie rzetelna informacja. Tylko gdzie takową uzyskać na 100%?

Nie wiem, może masz rację i nieco wpadam w popłoch, ale sami rozumiecie.

Strzelu, sprawdź co masz napisane w warunkach przyłączenia. Tam określono jak prąd ma dochodzić do poseji (łącze napowietrzne, kable podziemne ze skrzynką w granicy działki czy jakoś tam). Jeśli cokolwiek było w tym kierunku robione - powinieneś mieć papiery od elektryka (inaczej nie mógłbyś podpisać umowy na prąd budowlany).

Ja rok temu miałam identyczny problem - każdy jak mantrę powtarzał "protokół odbioru przyłącza elektrycznego". A my żadnego przyłącza nie budowaliśmy. Skrzynka na działce juz była! Uzgodniliśmy z naszym kierbudem, że dostarczymy mu oświadczenie elektryka o wykonaniu instalacji zgodnie z polskimi normami, a resztę on bierze na siebie.

I nie wiem jak się sprawa skończyła, bo papiery złożył, pozwolenie na użytkowanie dostaliśmy.

Strzelu,

Do odbioru w PINB potrzebujesz protokol odbioru przylacza zgodnie z warunkami ktore dolaczyles do wniosku o pozwolenie na budowe.

Podpisales umowe na przylacze docelowe ?? Jak sie chcesz odwolywac od warunkow to pewnie nie i przylacza jako takiego tez nie masz. Jaki masz temrin wykonania przylacza w dokumentach ?

To co mozesz "zalatwic" przez znajomego elektryka to oswiadczenie do Starostwa z ZE o wykonaniu przylacza zgodnie z warunkami.

W Konstancinie mieli szablon w kompie także to nie pierwszy taki przypadek ze zawalaja 2 letni termin przylaczenia. Nie jest to protokol odbioru ale do Starostwa wystarczy.

Pozniej zeby zmienic taryfe to juz wymagaja protokolu odbioru przylacza. U mnie jest ciagle ta sama skrzynka ale jeszcze formalnie nie odebrali i maja 450 dni opoznienia ...

[Do odbioru w PINB potrzebujesz protokol odbioru przylacza zgodnie z warunkami ktore dolaczyles do wniosku o pozwolenie na budowe./quote]

NIe pamiętam po 2,5 roku jakie warunki składałem do PnB. Pewnie warunki na budowlankę. A może i na docelową taryfę.

Podpisales umowe na przylacze docelowe ?? Jak sie chcesz odwolywac od warunkow to pewnie nie i przylacza jako takiego tez nie masz. Jaki masz temrin wykonania przylacza w dokumentach ?

Nie podpisałem bo chcę się odwołać. Nie mam terminu wykonania przyłącza czy też przejścia na taryfę budowlaną. Termin jest taki, że jak mi postawią trafo na kawałku działki która oddam to mnie przyłączą z prądem stałym. A jak się odwołam to dostanę taryfę stałą po pół roku od uzyskania PnB stacji trafo w "najblizszym sąsiedztwie" posesji. Czyli nigdy, bo nie znajdzie się jeleń który odda działkę na trafo. I tyle.

To co mozesz "zalatwic" przez znajomego elektryka to oswiadczenie do Starostwa z ZE o wykonaniu przylacza zgodnie z warunkami.

W Konstancinie mieli szablon w kompie także to nie pierwszy taki przypadek ze zawalaja 2 letni termin przylaczenia. Nie jest to protokol odbioru ale do Starostwa wystarczy.

Nie oddaję domu w Konstancinie tylko w Warszawie, a teren mój podlega pod RWE Stoen na Rudzkiej. Nie wiem czy tam ktoś miał taki przypadek. NIe wiem czy takie oświadczenie wystarczy do PInB w Warszawie i nie wiem czy to co miałoby być w oświadczeniu opisuje właśnie przyłącze czy nim nie jest.

Twoja wypowiedź stoi w sprzeczności z tym co pisali Dzabij i ms.

W końcu jest przyłącze budowlane i docelowe czy jedno, a różne taryfy? To że jest taryfa budowlana i stała to wiem, bo to kazdy wie kto buduje i płaci rachunki. Poprzeglądam papierki, będę wiedział więcej. A tak czy siak musze mieć do odbioru chaty protokół odbioru przyłącza energetycznego, czymkolwiek ono jest i czy je aktualnie mam czy nie mam.

Też mam słup z Rbetką i budynek odebrany. Niby prąd to prąd ale organizacje różne.

Najlepiej jakbyś Strzelu przyczaił elektryka stamtąd, pewnie grosza jakiego będzie chciał ale może uda się to bezboleśnie załatwić. Wejdź na grupy warszawskie moim zdaniem, pewnie będą wiedzieli więcej od nas.

Witam Szanowna Grupę!

Poszukuję dobrego elektryka (najlepiej niedrogiego z uprawnieniami) do wykonania całej instalacji, łącznie z inst. telekomunikacyjną (TV, komputer, rolety itp).

Czy ktoś może polecić kogoś takiego (okolice Głoskowa, Baszkówka)

Z góry dziękuję

Budynek Dom w Nagietkach 2

Jak jeszcze potrzeba to pisz na priv.

U mnie nie dawno robił i naprawde mogę polecić.

[Nie oddaję domu w Konstancinie tylko w Warszawie, a teren mój podlega pod RWE Stoen na Rudzkiej. Nie wiem czy tam ktoś miał taki przypadek. NIe wiem czy takie oświadczenie wystarczy do PInB w Warszawie i nie wiem czy to co miałoby być w oświadczeniu opisuje właśnie przyłącze czy nim nie jest.

Twoja wypowiedź stoi w sprzeczności z tym co pisali Dzabij i ms.

W końcu jest przyłącze budowlane i docelowe czy jedno, a różne taryfy? To

Przylaczy niby jest 2 - budowlane czyli np prowizorka ze slupa i docelowe czyli to co tam we warunkach jest. Tyle teoria i papiery.

Praktyka jest taka, że skrzynka na dzialce może być na poczatku przylaczem budowlanym a pozniej ta sama skrzynka po zmianie licznika i zabezpieczen staje sie dumnym przylaczem docelowym.

Wtedy mozna zalatwic ze potwierdzaja wybudowanie przylacza.

Zobacz czy nie masz warunkow na przylaczenie jako zalacznika w projekcie budowlanym. Musisz wydebic z ZE zaswiadczenie do starostwa ze te warunki sa spelnione.

Jak dzis podpiszesz warunki to i tak docelowe przylacze bedziesz mial za jakies 1-2 lata a w tym czasie bez odbioru to roznie moze byc.

Dziś podpisałam nową umowę na kanalizację w firmie Aquarius

Ja zostałam przejęta przez nowe Przedsiębiorstwo Wodno-Kanalizacyjne. I tak od października za wodę płacę Elmarowi, a za ścieki PWiK-owi Piaseczno.

To my tak samo, ale z Aquariusem musieliśmy podpisać tę nową umowę na kanalizację bo z Elmarem wygasła :wink: tam tylko wodę mamy

Witam wszystkich z grupy Piaseczno i okolice,

Nosimy się z zamiarem kupna działki pod "wymarzony" dom,

szukaliśmy, szukaliśmy i ... w końcu znaleźliśmy miejscowość w której chcemy, całą rodziną (na razie 2+1) się osiedlić , Głosków na 95%,

Poszukiwania zaczynamy wczesną wiosną. Ceny w dużej mierze zależą od dostępności mediów, i tak się zastanawiam czy koniecznie szukać działki z gazem?

Może zaoszczędzić ok 20tyś i kupić bez gazu,

do tego kolejna oszczędność w jego podłączeniu, szacuje że ok 15-20tyś,

w zamian za to (dokładając z 10-15tyś) można by przecież założyć pompę ciepła .

I właśnie, nie wiem czy dobrze zakładam koszty podłączenia gazu, a w związku z tym mam pytanie:

Ile płaciliście za przyłącze gazowe, podciągnięcie rur do działki, umowy, odbiór itp?

Przy okazji skoro pytam o media, jakie są koszty podłączenia prądu i wody?

Pzdr-Robert

Witam wszystkich z grupy Piaseczno i okolice,

Nosimy się z zamiarem kupna działki pod "wymarzony" dom,

szukaliśmy, szukaliśmy i ... w końcu znaleźliśmy miejscowość w której chcemy, całą rodziną (na razie 2+1) się osiedlić , Głosków na 95%,

Poszukiwania zaczynamy wczesną wiosną. Ceny w dużej mierze zależą od dostępności mediów, i tak się zastanawiam czy koniecznie szukać działki z gazem?

Może zaoszczędzić ok 20tyś i kupić bez gazu,

do tego kolejna oszczędność w jego podłączeniu, szacuje że ok 15-20tyś,

w zamian za to (dokładając z 10-15tyś) można by przecież założyć pompę ciepła .

I właśnie, nie wiem czy dobrze zakładam koszty podłączenia gazu, a w związku z tym mam pytanie:

Ile płaciliście za przyłącze gazowe, podciągnięcie rur do działki, umowy, odbiór itp?

Przy okazji skoro pytam o media, jakie są koszty podłączenia prądu i wody?

Pzdr-Robert

Bardzo dużo zależy jak daleko od działki masz media.

Jeśłi na przykład masz media w lini ogrodzenia to będzie tanio i nie warto myslec o pompie ciepła wtedy chyba że ze względu na ekologię i te sprawy.

Jednak wystarczy że masz główną nitkę gazu po drugiej stronie drogi i juz koszty rosną i to znacznie. Podobnie jest z prądem i wodą.

Dlatego wybierając działkę staraj się aby media były w okolicy działki i żeby nic nie stało na drodze do tych mediów np.: droga, działka sąsiada.

Mam wrażenie że z przyłączami jest troszkę inaczej, tj. koszt wybudowania przyłącza leży po stronie dostawcy, za co należy mu się opłata ryczałtowa, zależna od mocy (np. prąd -> ilość kilowatów przydzielonej mocy x chyba 120 PLN+vat, z gazem jakoś podobnie. Nie pamiętam jak jest z wodą i nie wiem ja z kanalizacją). Czyli za wszystko co jest do licznika płaci dostawca, od licznika jest instalacja wewnętrzna i za to płacimy my, czyli inwestorzy.

Czyli teoretycznie odleglość nie ma znaczenia dla kosztów, bo dostawcy należy się ryczałt za wybudowanie przyłącza.

No ale niestety, dostawca idiotą nie jest i może robić rożne "zwody" aby przyłącza nie wybudować wcale, albo zrobić to w mega odleglej przyszlości (brak możliwości technicznych itp.). Oczywiście możemy przyłącze wybudować sami i potem rozliczać się wedlug różnych wariantów z dostawcą, ale zazwyczaj na takiej transakcji jesteśmy mocno stratni.

Wracając do pytania, mnie cała zabawa z przyłączem gazu kosztowała 6 000 PLN (w tym projekty, odbiory, instalacja wewnętrzna, opłata do gazowni, poprostu wszystko bez mapki do celów projektowych); gazociąg biegnie 5 metrów od granicy działki.

Czy warto zaoszczędzić na działce i zainwestować w pompę ciepła ? Pewnie tak, choć wiąże się to z różnymi ograniczeniami. Opcjonalnie można ogrzewać dom olejem lub paliwami stalymi. Za gazem napewno przemawia wygoda użytkowania, dobra instalacja "działa w tle". Myślę że podobnie pompa ciepla i olej, najbardziej upierdliwe jest ogrzewanie paliwami stałymi.