Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my braliśmy z okolic Radomia 10 m3 ok 3300 zł + koparka 300 zł

jaka firma? jednokomorowe, dwu-? cieknie/niecieknie? ta cena z wkopaniem, podłączeniem odprowadzenia ścieków z budynku?

U mnie szambo Kucharskiego z Mościsk polecanego wielokrotnie na forum - 10m3 za 4,500 PLN "na gotowo"

pytania j.w. "na gotowo" może mieć wiele znaczeń :)

pomóżcie plis, bo przed świętami chcę to zrobić bo jak nie to nigdy tego domu nie skończę, moja frustracja sięga zenitu.

strzelu mi tydzień temu wkopywali szambo. Za 10 m3 płaciłam 4200 PLN i 50 zł za metr podciągnięcia do budynku. Ekipa solidna. Przyjechali ok 8 rano a ok 11:00 nie było już po nich śladu. Ekipa ta pochodzi o ile dobrze pamietam z okolic Prażmowa :roll: Wrazie co służe namiarami :D

Też brałam szambo od tego goscia ale było to 3 lata temu i cena była nieco nizsza. Mieszka za Prazmowem chyba Kolonia Gościeńczyce. Daje atest, który potem musisz pokazać przy odbiorze. Mam 10m3 jednokomorowe. Dodatkowo szybkozłaczka do ogrodzenia. Jest naprwde szczelne i po deszczach nie trzeba wołać szambiarki :)

Koprka dodatkowo płatna. U mnie dół kopał sąsiad który ma koparke, zabrał też ziemię.

Dachówkę kładł u mnie P. Czesiek od forumowego Statka - ekipa na prawdę godna polecenia.

Stloarza od schodów miałam beznadziejnego wiec nie polecę.Zreszta do tej pory nie mam barierki.

Jak znajedziecie dobrego stolarza to dajcie znać bo chciałam ta barirkę na wiosnę jednak zrobic :wink:

Ja również bardzo chętnie skorzystam z namiarów na sprawdzonego fachowca od schodów, niestety po murarzach jest co korygować.

Jeżeli chodzi o zwrot VAT za materiały budowlane to nie słyszałam żeby mieli to skasować. Był projekt skrócenia terminu zwrotu z pół roku na 2 mies. od nowego roku, ale jakoś nic się nie dzieje w temacie, więc pewnie będzie bez zmian.

Co Wy tak z tym VATem na koniec roku? Tak poczytałam i się lekko zestresowałam - nie ma jakiegoś ograniczenia, że muszę złożyć wniosek o zwrot do końca roku, w którym została wystawiona faktura? Nic takiego nie znalazłam w sieci..

Chodzi o to że wniosek można składać tylko jeden rocznie, czyli szkoda nie skorzystać z okazji i nie złożyć wniosku jeszcze w roku 2009. Oczywiście jeżeli widać już u Was koniec budowy i nie będziecie ponosić istotnych wydatków w całym 2010 (tylko np. w pierwszych kilku miesiącach) to może warto poczekać i złożyć jeden za całą budowę. Ja składałem jeden na koniec 2008 (dokładnie 31/12/2008 :-)) a drugi w okolicach sierpnia '09, gdy już nie spodziewałem się dużych wydatków "budowlanych".

Ja wniosek o zwrot vatu będę sakładała na początku przyszłego roku. Tak się zastanawiam w kt orym Urzędzie Skarbowym mam złożyć dokumenty? tam gdzie buduję czyli w US Piaseczno czy tam gdzie się rozliczam czyli Targówek? :roll:

Czy możecie polecić osprzęt elektryczni jakąś niedorgą hurtownię z nim?

Ja składałam wniosek tam gdzie rozliczam PIT-y i nie jest to US w Piasecznie.

Co do osprzętu elektrycznego - wybraliśmy Valenę Legranda.

O przydatności każdej kolekcji decydują szczegóły - na ile przełączników jest największa ramka, przycisk ściemniacza, podwójne gniazdo do jednego punktu. I opcjonalnie przycisk do opuszczania rolet/ekranu/bramy.

Witam grupę zimowo 8) jechałam dzis 17 km do pracy godzinę autem, a paradoksalne jest to że szukałam działki niedaleko kolei żeby dojeżdżać nią do pracy.

Jednak na bilecie kolejowym miesięcznym jeździłam z synem tylko we wrześniu. Sporo się musi zmienić a póki co jest coraz gorzej a do tego zmienili katastrofalnie teraz rozkłady, wszystko się spóźnia. Dlatego jeździmy jakoś jednym autem przynajmniej w jedną stronę, czasem w dwie. I korzystam z ROJ-BUS, taniej, wygodniej, chociaż jego też likwidują od stycznia a ma być PKS - zobaczymy jak to będzie.

Anielico - zapraszam do mnie, od 28 grudnia mam urlop, zobaczysz moje żarówki na sufitach, otwory w mieszkaniu bez drzwi z surową cegłą na wierzchu, bez parapetów na zewnątrz i innych różnych nie zrobionych rzeczy ale mieszkamy 8) :D może Ci się zrobi lepiej a przy okazji napijesz się dobrej kawy :D - szczegóły wymienimy na priv-e

MS. to Ty masz dom inteligentny :wink:

Zazdrośnica napisała:

Anielico - zapraszam do mnie, od 28 grudnia mam urlop, zobaczysz moje żarówki na sufitach, otwory w mieszkaniu bez drzwi z surową cegłą na wierzchu, bez parapetów na zewnątrz i innych różnych nie zrobionych rzeczy ale mieszkamy 8) :D może Ci się zrobi lepiej a przy okazji napijesz się dobrej kawy :D - szczegóły wymienimy na priv-e

Laska ! no nie wiem co napisac :oops: no chyba tylko tyle ze bardzo dziękuję za zaproszenie i w takim razie grzechem będzie odmówić :wink:

a zatem czekam na instrukcje na private !

Ktoś się wcześniej pytal o schody: osobiście to ten element mam właśnie na wokandzie sądowej :(

Ale jeśli chodzi o polecanych i sprawdzonych "schodziarzy" to naprawdę zdecydowanie tylko pan Dariusz Lasek (polecany tu zresztą na forum niejednokrotnie). Ja sama miałam z nim kontakt i wycenę od niego ale .... Teraz jako ta mądra Polka po szkodzie pluję sobie w brode jak mówi stare przysłowie i żałuję jak cholera !!! że jednak nie zdecydowałam sie na jego ofertę. A tak mam za swoje poniekąd :cry: i bujam się z pie******* wykonawcą po sądach. Godny polecenia jest także pan Sobczak z firmy Drewmet w Piasecznie (ul.Sienkiewicza 55), który robił poprawki moich schodów po tych je***** partaczach.

przepraszam z góry za ostre słowa ale na samą myśl juz dostaję drgawek :evil: .

Dla okolicznych sąsiadów informacja. Może się ktoś zainteresuje.

Sprzedam pozostałości po ociepleniu poddasza, tj

-ok 35 m2 wełny sklanej Rockwool Toprock gr 12 cm. Energooszczędna lambda 0,035. Wełna jest naprawde super. jej grubośc to bardziej 13 cm niż nominalne 12 - naprawde polecam

-pofile CD i UD

-płyty KG białe i zielone Knaufa

-i inne pierdołki niezbędne do ocieplenia poddasza, po prostu zostało po moim, właśnie kończonym ocieplaniu

Ceny uprzywilejowane :wink: czyli na pewno dużo niższe niż w każdym składzie budowlanym, hiper i megamarkecie oraz na alle...drogo.

Okolice Piaseczna (Konstancina)

Kontakt na priv