PeZet 13.04.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Jak się chce to można. Mało tego, ostatnio okazało się, że mamy termin do 30 kwietnia ze składaniem dokumentów. Ruszyli z projektem. Gmina finansuje 85% inwestycji (minimum to 75%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LKJ 13.04.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Cześć Magnolja, Dzięki terz nam się bardzo podoba W stopce ogrody, może podpowiedziała byś coś apropo małej architektury? Mam zagwozdke z wymyśleniem jak zorganizować brame, bramke, kosz, podjazd do domu, kawałek drogi i jeszcze może jakieś pomieszczenie na kosiarke i grabki etc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LKJ 13.04.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Pauliszka, W Żabieńcu na trasie do Góry Kalwarj jest duży skład drewna i w zeszłym tygodniu sprawdzałem 3m po 5pln nówki przy takiej ilości napewno dostaniesz rabacik i to nie mały.na alegro są taniej ale dochodzi transport wienc, może się nie opłacać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LKJ 13.04.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Drodzy sąsiedzi... jak to fajnie brzmi pytanie poglondowe Czy robiliście na czas budowy ogrodzenie tymczasowe czy wogule a może od razu docelowe?? Myślałem o docelowym (siatka) potem sąsiad powiedział że jednemu (nie miejscowemy czyli takiemu jak ja ) jak się ogrodził jeszcze przed budową to najpierw po tygodniu znikneła siatka a po dwóch nawet zabetonowane słupki, bo je wycieli Wienc myślałem że robie tymczasówke z stępli i siatki autostradowej a rszte jak się zamieszka. Jak to zwykle bywa inny kolega mówi że te gadanie z kradzieżami to ci miejscowi to z PRL mają i że jeździ po okolicach i już mało kto się bawi w tymczasówki, no i robota trochę X 2. Mam jakiś pomysł ale bardzo jestem ciekaw jak wy robiliście??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 13.04.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam wszystkich sąsiadów, od niedawna buduję się w Pyrach. Mam pytanie do forumowiczów, czy ktoś ma do odsprzedania stemple? Potrzebuje ok. 300 sztuk o długości min. 2,7. pozdrawiam Ja mam trochę stempli ok 150szt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 13.04.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Mało tego, ostatnio okazało się, że mamy termin do 30 kwietnia ze składaniem dokumentów. Ruszyli z projektem. Gmina finansuje 85% inwestycji (minimum to 75%). Muszą zdążyć złożyć wniosek o dofinansowanie ze środków unijnych. W maju Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych będzie prowadziła nabór wniosków m.in. o solary. Gmina ze swojego budżetu wyda bardzo niewiele albo nawet nic. Ale trochę zazdroszczę bo moja gmina najprawdopodobniej nie kiwnie nawet palcem aby postarać się o pieniądze unijne na kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.04.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Muszą zdążyć złożyć wniosek o dofinansowanie ze środków unijnych. W maju Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych będzie prowadziła nabór wniosków m.in. o solary. Gmina ze swojego budżetu wyda bardzo niewiele albo nawet nic. Ale trochę zazdroszczę bo moja gmina najprawdopodobniej nie kiwnie nawet palcem aby postarać się o pieniądze unijne na kolektory. A no właśnie, czy nie ma metody na zorganizowanie dofinansowania z ominięciem gminy ? Poprzez np. stowarzyszenie takie jak u Was w Korzeniówce albo jakiś podobny twór prawny ? Mam wrażenie że gminy boją się procedur unijnych i ilości biurokratycznej pracy związanej z tym tematem, tym bardziej że gmina jako taka w sumie nie do końca jest bezpośrednim beneficjentem pozyskanych środków. Natomiast sami zainteresowani, czyli mieszkańcy mogą wykazać się dużo większą motywacją. Być może gminy "zawstydzone" tego typu inicjatywą mieszkańców (szczególnie pozytywnie zakończoną) same wezmą się bardziej aktywnie do pozyskiwania środków unijnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.04.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Drodzy sąsiedzi... jak to fajnie brzmi pytanie poglondowe Czy robiliście na czas budowy ogrodzenie tymczasowe czy wogule a może od razu docelowe?? Myślałem o docelowym (siatka) potem sąsiad powiedział że jednemu (nie miejscowemy czyli takiemu jak ja ) jak się ogrodził jeszcze przed budową to najpierw po tygodniu znikneła siatka a po dwóch nawet zabetonowane słupki, bo je wycieli Wienc myślałem że robie tymczasówke z stępli i siatki autostradowej a rszte jak się zamieszka. Jak to zwykle bywa inny kolega mówi że te gadanie z kradzieżami to ci miejscowi to z PRL mają i że jeździ po okolicach i już mało kto się bawi w tymczasówki, no i robota trochę X 2. Mam jakiś pomysł ale bardzo jestem ciekaw jak wy robiliście??? Pozdrawiam U mnie nie było ogrodzenia wogóle. Ułatwia to wszelkie manewry budowlane i pobudowlane. W sumie to każde ogrodzenie chroni jedynie przed psami i zwierzyną leśną oraz wzrokiem ciekawskich (jeżeli taka nasza wola), poza tym jak ma coś z placu zginąć to i tak zginie. Inna sprawa to wymogi prawne, plac budowy powinien być zabezpieczony. Podobno wystarczy budowę otoczyć taśmą typu "lepperowski krawat" i to zdaje sie spełnia wymogi. Jeżeli w okolicy kręcą się z natury ciekawskie dzieci to chyba warto pomysleć o jakimś płocie tymczasowym ze stępli i siatki leśniej z opcją szybkiego demontażu w razie potrzeby. U mnie do tej pory dwa przęsła są tymczasowe, do puki nie zrobię porządku z ogrodem to tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.04.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego dokładnie określa kto może być beneficjentem poszczególnych priorytetów. W tym konkretnym przypadku, który rozpatrujemy mogą to być jedy*nie jed*nostki samo*rządu tery*to*rial*nego (ich związki i sto*wa*rzy*sze*nia). Zresztą dla powodzenia całego projektu lepiej gdy firmuje to samorząd lokalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pauliszka 14.04.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Pauliszka, W Żabieńcu na trasie do Góry Kalwarj jest duży skład drewna i w zeszłym tygodniu sprawdzałem 3m po 5pln nówki przy takiej ilości napewno dostaniesz rabacik i to nie mały. na alegro są taniej ale dochodzi transport wienc, może się nie opłacać.. Dzisiaj juz te nówki sa po 5,5 i nie ma szans na rabat, ale dziękuje za pomoc iinformację stasiek&gośka wysłałam Wam wiadomość na priv w sprawie waszych stempli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LKJ 14.04.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Wow to mają jakąś zaje.. wysoką inflacje to chyba nauczka że to słabe miejsce do zaopatrzenia na budowę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LKJ 14.04.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 U mnie nie było ogrodzenia wogóle. Ułatwia to wszelkie manewry budowlane i pobudowlane. W sumie to każde ogrodzenie chroni jedynie przed psami i zwierzyną leśną oraz wzrokiem ciekawskich (jeżeli taka nasza wola), poza tym jak ma coś z placu zginąć to i tak zginie. Inna sprawa to wymogi prawne, plac budowy powinien być zabezpieczony. Podobno wystarczy budowę otoczyć taśmą typu "lepperowski krawat" i to zdaje sie spełnia wymogi. Jeżeli w okolicy kręcą się z natury ciekawskie dzieci to chyba warto pomysleć o jakimś płocie tymczasowym ze stępli i siatki leśniej z opcją szybkiego demontażu w razie potrzeby. U mnie do tej pory dwa przęsła są tymczasowe, do puki nie zrobię porządku z ogrodem to tak zostanie. No to nieźle, takiej opcji nie przewidywałem. Ja tak kombinuję żeby obsadzić i zalać betonem docelowe słupki do ogrodzenia panelowego ale na czas budowy rozciągnąć na nich autostradówke a po wszystkich akcjach budowlanych zainstalować panele i bramy. + nie podwajam boboty etc - ryzyko kradzieży i uszkodzeń no i pewnie jeszcze kilka za i przeciw no i najawżniejsz "to do it or not to do it" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pauliszka 16.04.2010 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Wow to mają jakąś zaje.. wysoką inflacje to chyba nauczka że to słabe miejsce do zaopatrzenia na budowę.. Fakt, mają . Budownictwo ruszyło to i ceny idą w górę... Ale udało mi się załatwić używane stemple po okazyjnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 16.04.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 U mnie nie było ogrodzenia wogóle. Ułatwia to wszelkie manewry budowlane i pobudowlane. W sumie to każde ogrodzenie chroni jedynie przed psami i zwierzyną leśną oraz wzrokiem ciekawskich (jeżeli taka nasza wola), poza tym jak ma coś z placu zginąć to i tak zginie. Inna sprawa to wymogi prawne, plac budowy powinien być zabezpieczony. Podobno wystarczy budowę otoczyć taśmą typu "lepperowski krawat" i to zdaje sie spełnia wymogi. Jeżeli w okolicy kręcą się z natury ciekawskie dzieci to chyba warto pomysleć o jakimś płocie tymczasowym ze stępli i siatki leśniej z opcją szybkiego demontażu w razie potrzeby. U mnie do tej pory dwa przęsła są tymczasowe, do puki nie zrobię porządku z ogrodem to tak zostanie. ja tez nie ogradzałem budowy, nic nie zginęło nikomu nic się nie stało ... i oby tak pozostało Wszelkie manewry ciężkim sprzętem były znacznie ułatwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.04.2010 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Drodzy sąsiedzi... jak to fajnie brzmi pytanie poglondowe Czy robiliście na czas budowy ogrodzenie tymczasowe czy wogule a może od razu docelowe?? Myślałem o docelowym (siatka) potem sąsiad powiedział że jednemu (nie miejscowemy czyli takiemu jak ja ) jak się ogrodził jeszcze przed budową to najpierw po tygodniu znikneła siatka a po dwóch nawet zabetonowane słupki, bo je wycieli Wienc myślałem że robie tymczasówke z stępli i siatki autostradowej a rszte jak się zamieszka. Jak to zwykle bywa inny kolega mówi że te gadanie z kradzieżami to ci miejscowi to z PRL mają i że jeździ po okolicach i już mało kto się bawi w tymczasówki, no i robota trochę X 2. Mam jakiś pomysł ale bardzo jestem ciekaw jak wy robiliście??? Pozdrawiam LKJ, dokładnie tak zrobiłem, jak piszesz: stemple i siatka leśna/autostradowa. Ogrodzenie stawiałem 5 lat temu. W zeszłym roku 2 stemple przegniły przy gruncie. W tym roku kolejne 2. Uważam, że jak na ok 20 stempli to w porządku. Moja rada: stawiaj tymczasowe ogrodzenie, a kasę i czas przeznacz na budowę domu. Koncepcja ogrodzenia - zmienić się może. Acha, jeśli zdecydujesz się na stemple, to żeby dłużej wytrzymały warto część podziemną okorować i "osmalić" płomieniem w ognisku. Dłużej postoją. Podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.04.2010 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 i tak zgniją... na styku z ziemią, no ale gdzieś po 10 latach można też jakimś dysperbitem pomazać tę część, która idzie pod ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LKJ 19.04.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 dzięki za odpowiedzi, i mam już plan i decyzje robię 3/4 słupków docelowych i na nie idzie autostradówka a 1/4 tam gdzie będzie potrzebny większy dostęp do budynku stempelki i autostradówka żeby w razie czego można było bez bulu przesunąć. decyduję się na ogradzanie bo mnustwo okolicznych osób robi sobie spacerniak środkiem mojej działki a trzeba ich odzwyczajać odrazu.. plan na majówkę 47 drzewek ciach i 120-140 ogrodzenia słupkujemy i siatkujemy no ale majówke mam do 10 maja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 19.04.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 przepraszam ale nie moge jakos wysłać do Was wiadomości po tych zmianach na forum mój tel 513629901 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 19.04.2010 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 To wyżej było do Pauliszki Zupełnie się już zamotałem ,-po co zmieniać coś co było dobre na coś co jest do bani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.04.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Chciałbym aby w gminie Tarczyn kolektory słoneczne były dofinansowywane ze środków Unii Europejskiej. Jest duża szansa. Napisałem już w tej sprawie do gminy. W Powiecie Grójeckim już trzy gminy wchodzą w ten temat. W naszym powiecie Konstancin Jeziorna jest na dobrej drodze. Warto pomęczyć trochę nasz urząd np. telefonem. Zachęcam. Dofinansowane kolektory to szybko zwracająca się inwestycja w przeciwieństwie do niedofinansowanych. Trochę szczegółów o dofinansowaniu umieściłem na http://www.korzeniowka.org Udało się dzięki zainteresowaniu mieszkańców uruchomić proces starania się gminy Tarczyn o środku unijne na kolektory słoneczne. Gmina ogłosiła zbieranie ankiet od zainteresowanych osób. http://www.tarczyn.pl/527-45ae36e3d82bf-19238-p_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts