Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

moja budowa dobija do SSO i w związku z tym muszę się pozbyć baraku budowlanego. Barak oczywiście bez rewelacji ale daje radę. Tu fotki z allegro:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1181397257

Proszę się nie sugerować ceną, oddam za piwko.

Pozdrawiam

arturbo

Edytowane przez arturbo

A ja mam takie pytanko - jak na waszych działkach macie zorganizowane odprowadzenie wody opadowej z rynien ?

Ja chcę zrobić dwie studnie chłonne, każda po 3 kręgi średnicy 100 cm (łącznie 1,2 m3 każda), ostatni krąg na głębokości 0,5 m ppt. W to wpięte 3 spusty rynnowe. Dach w rzucie poziomym ma ok 150-170 m2 powierzchni.

Zastanawiam się czy to zadziała, grunt tradycyjnie gliniasty. Jakie macie doświadczenia w tym temacie ? Nie mam złudzeń, jak przyjdzie taka burza jak ta w czerwcu to te marne dwie studzienki raz dwa się przepełnią, ale zastanawiam się czy to będzie działać w przypadku "normalnych" deszczy.

A jakiej wielkości jest Twoja studnia ? Jak głęboko jest wkopana ?

Ja wyprowadziłem rury poza obrys kostki, także w przyszłości jak będzie taka potrzeba będę mógł rozbudować "system" studni psując jedynie kawałek trawnika. Narazie chcę wykopać dwie po przeciwnych stronach domu, zobaczymy jak to zadziała.

A u nas jest studnia "zastana" - nikt za bardzo nie wie, kto ją wybudował i kiedy, ani jak głęboka jest i po co właściwie :) Mamy teorię, że to chyba właśnie studnia chłonna - jest w niej zawsze wysoki poziom wody (tak ok 1-2m poniżej powierzchni), ale w sumie u nas w ogóle poziom wody jest wysoki, glina... Myśleliśmy, żeby sprowadzić do niej wodę z rynien, ale może nie dać rady i zacząć wybijać.

A ja mam takie pytanko - jak na waszych działkach macie zorganizowane odprowadzenie wody opadowej z rynien ?

Ja chcę zrobić dwie studnie chłonne, każda po 3 kręgi średnicy 100 cm (łącznie 1,2 m3 każda), ostatni krąg na głębokości 0,5 m ppt. W to wpięte 3 spusty rynnowe. Dach w rzucie poziomym ma ok 150-170 m2 powierzchni.

Zastanawiam się czy to zadziała, grunt tradycyjnie gliniasty. Jakie macie doświadczenia w tym temacie ? Nie mam złudzeń, jak przyjdzie taka burza jak ta w czerwcu to te marne dwie studzienki raz dwa się przepełnią, ale zastanawiam się czy to będzie działać w przypadku "normalnych" deszczy.

Nie wiem jak u ciebie ale u mnie na mokrej jest dosc wysoki poziom wod. Zastanawiam sie nad oczyszczalnia z odprowadzeniem do studni chlonnej wlasnie i co prawda spec z zalesia mowi ze jak wysoki poziom wod to jeszcze lepiej ale na moje oko to wydaje mi sie ze fizyka mowi co innego :) Ale... moze byc tez taka opcja ze sie nie znam po prostu ;)

Witam Wszystkich

dzisiaj odebrałem decyzję z pozwoleniem na budowę a wciąż nie mam kierownika budowy. Miał nim być znajomy znajomego ale jakoś nie ma czasu... Może ktoś może kogoś polecić - potrzebuję kogoś kto rzeczywiście będzie pilnował budowy a nie tylko podpisywał papiery. Ja się na budowaniu absolutnie nie znam a chciałbym mieć chociaż być może złudne przeświadczenie, że ktoś fachowym okiem rzuci na budowany dom i będzie w stanie stwierdzić czy fachowcy partolą robotę czy nie. Budować się będę na południe od Piaseczna (15 km). Z góry dzięki za wszelką pomoc :):)

dzisiaj odebrałem decyzję z pozwoleniem na budowę

Witaj!

Możesz napisać ile czekałeś na tą decyzję? Bo mnie już szlak trafia jak dzwonię się dowiedzieć...

W sumie też będziemy budować się na południe od Piaseczna i też nie dograna jeszcze kwestia kierownika, w razie czego podziel się jeśli możesz namiarami.

Pozdrawiam

Nie wiem jak u ciebie ale u mnie na mokrej jest dosc wysoki poziom wod. Zastanawiam sie nad oczyszczalnia z odprowadzeniem do studni chlonnej wlasnie i co prawda spec z zalesia mowi ze jak wysoki poziom wod to jeszcze lepiej ale na moje oko to wydaje mi sie ze fizyka mowi co innego :) Ale... moze byc tez taka opcja ze sie nie znam po prostu ;)

No i jedna studnia wykopana. W niedzielę w ostatnim kregu nzbierała się woda, zobaczę jaki jest poziom dzisiaj. W zasadzie w całym wykopie nie było problemu z wodą ale trafił się jeden ciek tak gdzieś -1,5 mppt. Poniżej warstwa nieprzepuszczalna z szarej gliny. Nie wiem czy te studznie zadziałają, mam nadzieję że tak bo inaczej 1 kpln i cała sobota roboty w placy :-)

Cześć!

W ramach przygotowań do "nie-rozpoczęcia " budowy (niestety do rozpoczęcia jeszcze daleko) :

1) poszukuję koparki z miłym Panem Koparkowym do zebrania humusu. Może ktoś ma namiary na godnego polecenia Koparkowego?

2) przyjmę ziemię. Jeśli komuś zbywa, proszę o kontakt na PW.

Pozdrawiam!

Witam,

moja budowa dobija do SSO i w związku z tym muszę się pozbyć baraku budowlanego. Barak oczywiście bez rewelacji ale daje radę. Tu fotki z allegro:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1181397257

Proszę się nie sugerować ceną, oddam za piwko.

Pozdrawiam

arturbo

Już nieaktualne, barak pojechał w okolice Raszyna.

Witam!

Macie kogos do polecenia z okolice do zabudowy kominka?Swego czasu ktos polecal jakas firme z milym Panem z piaseczna ale troche ich tu jest. Czy kominkarnia przy wylocie na gloskow jest dobra i sprawdzona przez kogos z was?

z gory dzieki za info i pozdrawiam

Polecam Pana Adrzeja 691398611 jest z okolic

Mszczonowa ale dojeżdża też w nasze okolice

Odnośnie wody opadowej, to pod każdą rynną mam wkopaną dużą pomarańczową karbowaną rurę, z każdej rury jest odprowadzenie do jednej studni chłonnej ( 3 lub 4 kręgi betonowe), z tej studni jest wyprowadzona rura drenażowa na odłegłość jakieś 20m, która idzie wzdłóż płotu.

Wodę ze studni chłonnej można wykorzystać do podlewania trawnika.

Nawet przy tak ulewnych deszczczach nic się nie przelewa ( czasami tylko z rynien na domu :)-ale to przy wielkich ulewach)

Pozdrawiam

Betsi

dzabij nie wiem dokładnie ale mnie prawie zakrywała, czyli na pewno 1,65 m

W zeszłym roku dawała radę a teraz ziemia jak gąbka, z drogi też nam trochę nachodzi na posesję, już dawno by było odprowadzenie z drugiej rynny pociągnięte gdyby nie to jaki rok jest teraz, najpierw mrozy i śnieg, potem opady tygodniami. Z podlewaniem nie chcę się bawić ze studni chłonnej, mamy swoją darmową wodę.

Wielka prośba

Chodzi o drewno kominkowe, należałoby się zaopatrzyć jeszcze przed zimą. Kończymy teraz budowę i zupełnie nie wiem gdzie od kogo i jakie drewno kupić aby dobrze paliło się w kominku. Proszę wskażcie w okolicy Piaseczna/Warszawy uczciwych i dobrych dostawców drewna kominkowego.

Dziękuję