Zazdrośnica 11.08.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Również korzystałem z usług Pana Włodka (wytyczyenie budynku oraz ogrodzenia) i szczerzę mogę polecić. potwierdzam - sprawnie, punktualnie, bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturbo 12.08.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam,moja budowa dobija do SSO i w związku z tym muszę się pozbyć baraku budowlanego. Barak oczywiście bez rewelacji ale daje radę. Tu fotki z allegro:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1181397257 Proszę się nie sugerować ceną, oddam za piwko. Pozdrawiamarturbo Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez arturbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.08.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 A ja mam takie pytanko - jak na waszych działkach macie zorganizowane odprowadzenie wody opadowej z rynien ? Ja chcę zrobić dwie studnie chłonne, każda po 3 kręgi średnicy 100 cm (łącznie 1,2 m3 każda), ostatni krąg na głębokości 0,5 m ppt. W to wpięte 3 spusty rynnowe. Dach w rzucie poziomym ma ok 150-170 m2 powierzchni. Zastanawiam się czy to zadziała, grunt tradycyjnie gliniasty. Jakie macie doświadczenia w tym temacie ? Nie mam złudzeń, jak przyjdzie taka burza jak ta w czerwcu to te marne dwie studzienki raz dwa się przepełnią, ale zastanawiam się czy to będzie działać w przypadku "normalnych" deszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 17.08.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 W tym roku nie ma normalnych deszczy, moja wybija po 1 rynnie - miałam tam dołączyć 2 pozostałe ale głęboko się nad tym zastanawiam czy warto. Kostki jeszcze nie mam więc do każdej chyba wykopie osobną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.08.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 A jakiej wielkości jest Twoja studnia ? Jak głęboko jest wkopana ? Ja wyprowadziłem rury poza obrys kostki, także w przyszłości jak będzie taka potrzeba będę mógł rozbudować "system" studni psując jedynie kawałek trawnika. Narazie chcę wykopać dwie po przeciwnych stronach domu, zobaczymy jak to zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savee 19.08.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 A u nas jest studnia "zastana" - nikt za bardzo nie wie, kto ją wybudował i kiedy, ani jak głęboka jest i po co właściwie Mamy teorię, że to chyba właśnie studnia chłonna - jest w niej zawsze wysoki poziom wody (tak ok 1-2m poniżej powierzchni), ale w sumie u nas w ogóle poziom wody jest wysoki, glina... Myśleliśmy, żeby sprowadzić do niej wodę z rynien, ale może nie dać rady i zacząć wybijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qboos 20.08.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 A ja mam takie pytanko - jak na waszych działkach macie zorganizowane odprowadzenie wody opadowej z rynien ? Ja chcę zrobić dwie studnie chłonne, każda po 3 kręgi średnicy 100 cm (łącznie 1,2 m3 każda), ostatni krąg na głębokości 0,5 m ppt. W to wpięte 3 spusty rynnowe. Dach w rzucie poziomym ma ok 150-170 m2 powierzchni. Zastanawiam się czy to zadziała, grunt tradycyjnie gliniasty. Jakie macie doświadczenia w tym temacie ? Nie mam złudzeń, jak przyjdzie taka burza jak ta w czerwcu to te marne dwie studzienki raz dwa się przepełnią, ale zastanawiam się czy to będzie działać w przypadku "normalnych" deszczy. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie na mokrej jest dosc wysoki poziom wod. Zastanawiam sie nad oczyszczalnia z odprowadzeniem do studni chlonnej wlasnie i co prawda spec z zalesia mowi ze jak wysoki poziom wod to jeszcze lepiej ale na moje oko to wydaje mi sie ze fizyka mowi co innego Ale... moze byc tez taka opcja ze sie nie znam po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Set7x7 23.08.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich dzisiaj odebrałem decyzję z pozwoleniem na budowę a wciąż nie mam kierownika budowy. Miał nim być znajomy znajomego ale jakoś nie ma czasu... Może ktoś może kogoś polecić - potrzebuję kogoś kto rzeczywiście będzie pilnował budowy a nie tylko podpisywał papiery. Ja się na budowaniu absolutnie nie znam a chciałbym mieć chociaż być może złudne przeświadczenie, że ktoś fachowym okiem rzuci na budowany dom i będzie w stanie stwierdzić czy fachowcy partolą robotę czy nie. Budować się będę na południe od Piaseczna (15 km). Z góry dzięki za wszelką pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania77 24.08.2010 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Witam,mam do sprzedania(okolice Piaseczna):stemple ok 3m długościstal zbrojeniowa fi12 karbowanadeskizainteresowanych proszę o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 24.08.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 dzisiaj odebrałem decyzję z pozwoleniem na budowę Witaj! Możesz napisać ile czekałeś na tą decyzję? Bo mnie już szlak trafia jak dzwonię się dowiedzieć... W sumie też będziemy budować się na południe od Piaseczna i też nie dograna jeszcze kwestia kierownika, w razie czego podziel się jeśli możesz namiarami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.08.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Nie wiem jak u ciebie ale u mnie na mokrej jest dosc wysoki poziom wod. Zastanawiam sie nad oczyszczalnia z odprowadzeniem do studni chlonnej wlasnie i co prawda spec z zalesia mowi ze jak wysoki poziom wod to jeszcze lepiej ale na moje oko to wydaje mi sie ze fizyka mowi co innego Ale... moze byc tez taka opcja ze sie nie znam po prostu No i jedna studnia wykopana. W niedzielę w ostatnim kregu nzbierała się woda, zobaczę jaki jest poziom dzisiaj. W zasadzie w całym wykopie nie było problemu z wodą ale trafił się jeden ciek tak gdzieś -1,5 mppt. Poniżej warstwa nieprzepuszczalna z szarej gliny. Nie wiem czy te studznie zadziałają, mam nadzieję że tak bo inaczej 1 kpln i cała sobota roboty w placy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freno 24.08.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Cześć! W ramach przygotowań do "nie-rozpoczęcia " budowy (niestety do rozpoczęcia jeszcze daleko) :1) poszukuję koparki z miłym Panem Koparkowym do zebrania humusu. Może ktoś ma namiary na godnego polecenia Koparkowego?2) przyjmę ziemię. Jeśli komuś zbywa, proszę o kontakt na PW. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Set7x7 24.08.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 gmina Prażmów, dokładnie miesiąc czekaliśmy na decyzję pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qboos 26.08.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam!Macie kogos do polecenia z okolice do zabudowy kominka?Swego czasu ktos polecal jakas firme z milym Panem z piaseczna ale troche ich tu jest. Czy kominkarnia przy wylocie na gloskow jest dobra i sprawdzona przez kogos z was?z gory dzieki za info i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LKJ 27.08.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Czesc, Koparka w zalesiu Pan Grzegorz 601 953 443 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LKJ 27.08.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) Potrzebuje zrobic droge dojazdowa Do moich włosci Ktokolwiek widział ktokolwiek wie GRUZ w kazdej ilosci przyjme okolice Zalesia Bende wdzieczny za PomocKontakty601230406 Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez LKJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturbo 27.08.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Witam, moja budowa dobija do SSO i w związku z tym muszę się pozbyć baraku budowlanego. Barak oczywiście bez rewelacji ale daje radę. Tu fotki z allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1181397257 Proszę się nie sugerować ceną, oddam za piwko. Pozdrawiam arturbo Już nieaktualne, barak pojechał w okolice Raszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.08.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam! Macie kogos do polecenia z okolice do zabudowy kominka?Swego czasu ktos polecal jakas firme z milym Panem z piaseczna ale troche ich tu jest. Czy kominkarnia przy wylocie na gloskow jest dobra i sprawdzona przez kogos z was? z gory dzieki za info i pozdrawiam Polecam Pana Adrzeja 691398611 jest z okolic Mszczonowa ale dojeżdża też w nasze okolice Odnośnie wody opadowej, to pod każdą rynną mam wkopaną dużą pomarańczową karbowaną rurę, z każdej rury jest odprowadzenie do jednej studni chłonnej ( 3 lub 4 kręgi betonowe), z tej studni jest wyprowadzona rura drenażowa na odłegłość jakieś 20m, która idzie wzdłóż płotu. Wodę ze studni chłonnej można wykorzystać do podlewania trawnika. Nawet przy tak ulewnych deszczczach nic się nie przelewa ( czasami tylko z rynien na domu -ale to przy wielkich ulewach) Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 30.08.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 dzabij nie wiem dokładnie ale mnie prawie zakrywała, czyli na pewno 1,65 m W zeszłym roku dawała radę a teraz ziemia jak gąbka, z drogi też nam trochę nachodzi na posesję, już dawno by było odprowadzenie z drugiej rynny pociągnięte gdyby nie to jaki rok jest teraz, najpierw mrozy i śnieg, potem opady tygodniami. Z podlewaniem nie chcę się bawić ze studni chłonnej, mamy swoją darmową wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolaada 31.08.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Wielka prośba Chodzi o drewno kominkowe, należałoby się zaopatrzyć jeszcze przed zimą. Kończymy teraz budowę i zupełnie nie wiem gdzie od kogo i jakie drewno kupić aby dobrze paliło się w kominku. Proszę wskażcie w okolicy Piaseczna/Warszawy uczciwych i dobrych dostawców drewna kominkowego.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts