Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja niestety nie mogę pomóc bo mam kanalizację

Anula75

szczesciara ;)

Wielkie dzieki za pomoc- przedzieram sie przez caly watek od poczatku- ale namiarow sobie spisalam. Do projektu dam chyba to szambo 9m3 z salexpolu. U nas planujemy je pod trawa wiec doczytalam ze nie musze kupowac mocniejszej pokrywy.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam grupę!

Że ekipa polecona przez forumowych sąsiadów (dokładnie sąsiadkę) okazała się bardzo OK, to pytam dalej.

Poproszę o namiary na dobrego stolarza. Mamy dla niego trochę zleceń. Przede wszystkim schody, ale i podpatrzone przeszklone drzwi wiatrołap - przedpokój, a może i maskowanie ościeżnic i krawędzi otworów drzwiowych. Będę zobowiązany za wszelkie polecenia. Maciek

Witam sąsiadów.

mieszkam w Piasecznie od zawsze a teraz własnie z mężem szykujemy się do kolejnego kroku w naszym zyciu czyli domu :)

tak się zastanawiam gdzie teraz jeszcze można kupić przyzwoitą działkę ponizej 100zł/m2. no i żeby nie była na całkowitym odludziu i bezzautobusiu. tylko mąż jest zmotoryzowany a mnie się nie usmiecha gnać 3km do autobusu.

Henryków? Łbiska? Złotokłos? Jazgarzew? okolice Robercina też mi się podobaja :)

Hej Loxia- my kupowalismy dzialke w padzierniku w Henrykowie po 50 zł/m. Media sa w ulicy(gaz przy samej dzialce, wodociag idzie druga strona ulicy, slup en. po drugiej stronie ulicy. Kanalizacja ma byc za 4-5 lat. Obok nas jest troche dzialek do sprzedazy, takze dzialka obok(1600m). Nam sie bardzo podoba :D

Walcze ciagle z papierkami- dzis znow ktos przez przypadek powiedzial mi o kolejnym uzgodnieniu(odnosnie melioracji), w starostwie im umknelo. Dobrze, ze teraz a nie po zlozeniu papierow. łaaaaa ;) Staram sie ciagle podchodzic do tego z humorem.

Marta

a czy w Henrykowie są jakieś specjalne wymagania co do domów? to takie dla mnie jeszcze pachnące magią WZIZT? czy panuje dowolność?

a brak kanalizacji = szambo prawda?

PS nie znacie instrukcji obslugi dla początkujacych inwestorów? takie od A do Z dla laików? co kiedy, gdzie i dlaczego?

loxia do Nadarzyna to nie ma bezposredniego autobusu. Ale samochodem jest bliziutko. Z 15 minut i bys byla na miejscu w robocie.

Z tym 728 jest o tyle niedobrze ze ma petle przy kosciele. A Zlotoklos duzy jest i czasami trzeba do niego isc ze 20 minut. Do pksu jest blizej bo jedzie przez cala wies.

http://www.zlotoklos.pl/

http://zlotoklos.info/

Z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego-to co mam w moim wypisie(jest jeszcze fragment dotyczacy uslug- ale tego juz nie pisze)

linia zabudowy- 5m od linii rozgraniczajacej ulic lokalnych, dojazdowych i dojazdow

min wielkosc dzialek 1000m

preferencja dzialek wiekszych 1500-2000m2- wysokosc zabudowy 11 m od poziomu terenu do kalenicy

obowiazek utrzymania minumum 70% powierzchni biologicznie czynnej na kazdej dzialce(nieuwtwardzonej i niezabudowanej).

Loxia- ja tez jestem swieza ;) ale jakos idzie- dzieki za forum, juz kilka razy cos mnie tkenlo zeby czegos poszukac i okazywalo sie ze komus(urzad czy inni) cos umknelo. :( Chetnie pomoge- tutaj juz tylu milych ludzi mi pomoglo, ze az palam checia odwdzieczenia sie :D

nie w tę stronę mapę obróciłam ;)

żartuję.

szkoda, że tak szybko ciemno sie teraz robi bo bym pojechała popatrzeć.

Kayak napewno skorzystam :)

nie chcemy się daleko od rodzinnego niazda wyprowadzać. Ale cena też ma znaczenie.

Pewnie w Henrykowie to teraz eldorado dla budowalńców?

Loxia my naszej dzialki szukalismy od poczatku roku :roll: Na poczatku chcielismy cos blizej W-wy np Bobrowiec, ale ceny i brak czegos rozsadnego nas zniechecily. Zycze Ci abys znalazla szybciej. Jakbys chciala namiary- to daj znac na priva- napisze ci przy jakich ulicach widzialam ogloszenia.

Teraz przy tej pogodzie wyjda chyba najwieksze mankamenty dzialek(klopoty z dojazdem itp), wiec warto pojezdzic. My nasza kupowalismy jesienia- zlote liscie, piekna jesien ;) Teraz wyglada nieco gorzej-piekne liscie z naszych trzydziestu paru brzoz juz spadly i jakos tak bardziej lyso sie zrobilo- ale bez problemu dojezdzam do dzialki- to chyba ogromny plus :D No i ze coraz szybciej jest ciemno- zauwazylam ze ulica jest oswietlona :D

Kolo nas na razie chyba oprocz naszej budowy nic sie nie szykuje- mamy juz kilku sasiadow wybudowanych- kilka dzialek jest do sprzedazy.

Hurra właśnie po 4 miesiącach walk i awantur dostaliśmy pozwolenie na budowę (nie pytajcie o moją opinie na temat starostwa w Piasecznie #$%^&**&^%$)

Baszkówko gotuj się - Przybywamy.

Chcemy zacząć na wiosnę - mam więc garść próśb do szanownych przyszłych sąsiadów, a mianowicie poszukuje namiarów na:

- super dobrego kierownika budowy (nie "papierowego") takiego co będzie zarządzał całością, pilnował wszystkiego, zajmie się harmonogramami, zamówieniami, transportami itp - poszukuje prawdziwego "kierownika projektu" - Whisper ty kiedyś polecałeś swojego - dasz namiar?

- sprawdzonego i dobrego kosztorysanta do zrobienia pełnej, profesjonalnei i wystarczającej dla mnie i dla banku wyceny projektu

- sprawdzonej i dobrej ekipy (tu wiadomo o co chodzi)

- innych rad itp --każda rada jest cenna :D

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Maciek

Tam jest Pani Naczelnik wydziału architektoniczno budowlanego i wymysla fajne rzeczy:

1. do opini z gminy że brama wjazdowa jest ok i nie maja uwag(jest prawidłowy wyjazd na drogę) - brakowało wg. niej klarownego wyjaśnienia iż droga na która się wyjezdża jest połączona z drogą główną - bo przecież inwestor mógłby sobie wyjechać na drogę donikąd :D :D

2. Ja mam strefę archeologiczną na działce, konserwator zabytków zgodził się na prace ziemne, zgodził się na nadzór archeologiczny - ale wg. pani naczelnik powinien dodatkowo zaopiniować projekt domu który stawiam!!! - archeolodzy mało z krzeseł nie spadli jak im to przekazałem - tłumaczenia, że ich nie obchodzi ile pieter stawiam bo oni grzebią w ziemi do pani naczelnik nie trafiały.

było jeszce pare kwiatków ale już dokładnie nie pamiętam szczegółów