Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam grupę,

może ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanka dotyczące odbioru budynku.

Po pierwsze, jakie papiery trzeba przedstawić aby można było to przeprowadzić?

Po drugie, czy trzeba im przedstawiać jakieś rachunki czy faktury na wykonanie poszczególnych robót?

A i jeszcze jedno, czy trzeba informować Urząd Skarbowy o tym że się wybudowało i skończyło? Chodzi o jakiś podatek czy coś? Jak się kupowało działkę to trzeba im było płacić, więc może i tu swoją łapę połozyli? No a pewnie wtedy muszę mieć wszystkie faktury i rachunki.

Jeśli wiecie coś to bardzo proszę o informację.

Z góry dziękuję

Anula 75

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anula 75: od nas wymagali: dziennika budowy, projektu zagospodarowania działki, inwentaryzacji geodezyjnej powykonawczej, przeglądu kominiarskiego, oświadczenia elektryka, że instalacja wewnętrzna jest wykonana O.K., umowy z gminą o dostarczenie wody, dokumentacji zbiornika gazowego (ale to ponownie, bo odbiór był już wcześniej), zaświadczenia że szambo jest szczelne (znajomi nie mieli zaświadczenia/atestu - więc kazali im napisać oswiadczenie).

Dzięki wielkie za pomoc.

To widzę że teraz jak elektryk robi to go odrazu poproszę o ten papierek o instalacji, no i ta inwentaryzacja geodezyjna mnie czeka, ale to chyba nie problem, a reszta to jest.

Cieszy mnie że Skarbówka nic ode mnie nie będzie chciała oni są najgorsi :(

Pozdrawiam wszystkich

Anula75

• 2 weeks później...

Z przyjemnością dołączam się do grupy :D

Budujemy domek w Baszkówce. W tej chwili stoi stan surowy otwarty...

już po mału ruszają prace... Byle tylko wiosna bardziej stanowczo wkroczyła :p

MaciekW ja polecam stolarza z Głoskowa (schody, parapety, drzwi). Zamawiałam u niego drzwi i parapety. Jeśli chcesz namiary, daj znać.

bardzo, ale to bardzo proszę o namiary - to sąsiednia wieś, i jeżeli stolarz jest sprawdzony, to chętnie schody bym u niego spróbowała zamówić...jeżeli robi solidnie, ...no i za rozsądną cenę :lol:

Pozdrawiam

Witam sąsiadów.

mieszkam w Piasecznie od zawsze a teraz własnie z mężem szykujemy się do kolejnego kroku w naszym zyciu czyli domu :)

tak się zastanawiam gdzie teraz jeszcze można kupić przyzwoitą działkę ponizej 100zł/m2. no i żeby nie była na całkowitym odludziu i bezzautobusiu. tylko mąż jest zmotoryzowany a mnie się nie usmiecha gnać 3km do autobusu.

Henryków? Łbiska? Złotokłos? Jazgarzew? okolice Robercina też mi się podobaja :)

Spróbuj poszukać w Sękocinie, zwłaszcza okolice Sękocin Las. Z tego co wiem, to działki są tam w okolicach 100 zł/m2. Nie ma tam żadnych mediów z wyjątkiem prądu, gęsty las, ale jest szkoła, przystanki i dużo bliżej do Warszawy niż ze Złotokłosu lub Henrykowa. Tym bardziej, że na 2008 jest zaplanowana trasa szybkiego ruchu łącząca skrzyżowanie w Magdalence ze skrzyżowaniem Al. Jerozolimskich z Łopuszańską.

• 2 weeks później...

Witam,

kupujemu wlasnie dzialke w gminie Prazmow, miejscowosc Krupia Wolka.

Papierkowa robota i te wszystkie formalnosci i problemy juz nas troche podlamaly, ale mamy nadzieje ze bedzie juz tylko lepiej.

Piekna okolica naszego przyszlego domu jest warta tych wszystkich trudnosci :lol:

Bede wdzieczna za wszystkie namiary na architekta, geodete, sprawdzone ekipy budowlane itd itp.

Chcemy budowac projekt Kawka (lustrzane odbicie)

http://www.domdlaciebie.com.pl/CM/content.php/default/default?akcja=szczegoly&id_domku=97

Witam Wszystkich po świętach,

bardzo cicho w tym naszym kątku piaseczyńskim.

Ja w związku z tym że zaczyna się czas budów i wykończeniówek w domkach i parę osób prosiło o namiary na dobre ekipy. Ja z czystym sumieniem mogę polecić Skrola. Znajdziecie z łatwościę jego namiary na forum. U nas niedawno zakończył robienie instalacji hydraulicznej i przyznam że współpraca układała się bardzo dobrze i z efektu końcowego jesteśmy zadowoleni.

Pozdrwiam Was wiosennie Anula75