Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam powtórnie :D

Będziemy bardzo wdzięczni za namiary na:

Ekipe do fundamentów

Murarzy

Postawienia dachu

Prosilibyśmy o sprawdzone brygady i przepraszamy że tak na gotowca ale chcielibyśmy jeszcze jak najwiecej prac wykonać w tym roku :oops: .

Wszystkim z góry bardzo dziękujemy.

Ze swojej strony jesli jest ktos kto szuka rzeczoznawcy to mamy jednego i wydaje sie byc tani i "dobry"(operat w 2 dni). Namiar wyślemy na priva, skype lub GG.

P.S.

Budujemy w Dobrzenicy gmina Prażmow

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jewrioszka, czy w Twoich okolicach ceny działek nadal są znośne? Znajomi szukali koło nas, ale Krupiej Wólce odbiło - chcą 80zł za metr pustego pola, niezaleznie, czy to budowlana czy rolna ("bo to Panie i tak odrolnią").

I do wszystkich ponawiam błaganie o balustradziarza, który robiłby i w stali i w stolarce (bo stolarz nie chce się bawić ze stalą, a spawacz nie ma wykrawarki do drewna). Chcę mieć (na zewnątrz) takie przekreślone prostokąty z drewna.

A i owszem, działeczki po 1000m2, bezpośrednio przy drodze gminnej ( w budowie), fotkach widac przesieke którą sam wyciąłem. :evil: a która ma byc drogą.

W planach gaz, woda( przyszły rok) prąd w maju.

Ostatnia cena jaka słyszałem to 35 zł/m2.

Od ręki moge podac namiar na agencje, a na wlasciciela w niedziele.

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!!

"Się buduję" od kilku lat /w Górze K./ a teraz pora na modernizację :-).

Mam juź dość opalania węglem i planuje zmianę paliwa.

Gaz ziemny raczej nie wchodzi w grę bo duża odległość od gazociągu /ok. 100m/ i problemy prawne z terenem przez który by biegło przyłącze.

Pozostaje gaz ze zbiornika i tu liczę na doświadczenia forumowiczów :-).

Czy ktoś z Szanownego Grona ma taki zbiornik i moż podzielić się ze mną

swoimi doświadczeniami? Nie wiem teź jakiego dostawcę /a co za tym idzie i wykonawcę/ wybrać.

Jestem już po lektórze postów o gazie płynnym i mam jako takie pojęcie

ale chętnie porozmawiam z kimś z moich okolic jak to jest w praktyce.

Witam

przy takich samych problemach z gazem ziemnym- choć najbliższy gaz jest w okolicy chyba z 10 km- ja wchodzę w eko-groszek z podajnikiem...

bo dla mnie gaz z butli jest za drogi...

Pozdrawiam serdecznie i będę wdzieczny za każdą radę!

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!!

"Się buduję" od kilku lat /w Górze K./ a teraz pora na modernizację :-).

Mam juź dość opalania węglem i planuje zmianę paliwa.

Gaz ziemny raczej nie wchodzi w grę bo duża odległość od gazociągu /ok. 100m/ i problemy prawne z terenem przez który by biegło przyłącze.

Pozostaje gaz ze zbiornika i tu liczę na doświadczenia forumowiczów :-).

Czy ktoś z Szanownego Grona ma taki zbiornik i moż podzielić się ze mną

swoimi doświadczeniami? Nie wiem teź jakiego dostawcę /a co za tym idzie i wykonawcę/ wybrać.

Jestem już po lektórze postów o gazie płynnym i mam jako takie pojęcie

ale chętnie porozmawiam z kimś z moich okolic jak to jest w praktyce.

Pozdrawiam serdecznie i będę wdzieczny za każdą radę!

Witam

przy takich samych problemach z gazem ziemnym- choć najbliższy gaz jest w okolicy chyba z 10 km- ja wchodzę w eko-groszek z podajnikiem...

chyba jeszcze śpię...

pozdr

Witam

chyba jeszcze śpię...

pozdr

Witam!

Myślałem o eko-groszku lub peletach i mam takie przemyślenia:

1. dobry piec drogi lub bardzo drogi

2. mimo wszystko duży wkład własny w obsługę /jak ktoś ma czas to prosze bbardzo/

3. zapylenie kotłowni /popiół i skład opału/

4. ograniczona autonomiczność działania /problam z wyjazdami/

5. cena paliw stałych idzie cały czas w górę! np. tona węgla kostki

w zimę kosztowała 450-470 zł a w sierpniu juź 550zł! /chyba nam sie wegiel na Śląsku kończy!/

Myślę że cena paliw tzw. ekologicznych będzie rosła w miarę jak bedzie rósł popyt chyba że sobie sami wyprodukujemy.

6. Przy dobrej izolacji domu koszt około 20% wiekszy niź gaz ziemny.

Pan od jednej z firm podał mi, źe należy przyjąć szacunkowe zapotrzebowanie około 20l gazu na mkw na rok. /Moźe ktos to potwierdzi lub zdementuje/

To tyle na razie.

Pozdrawiam o czekam na wnioski innych forumowiczów :-).

Odnośnie gazu w gminie na razie nic nie wiem, ale jak nie zapomne to w poniedziałek spytam.

A teraz a'propos eko groszku i gazu.

W ostatnim Muratorze jest kalkulator kosztów zrobiony przez Mazowiecką Spółkę Gazownictwa, więc może byc mało obiektywny.

Pomijając zmieniające sie ceny koszty wychodza tak.

Dom 130 m2, 3 osoby, zużycie wody na mieszkańca ok. 95l/doba(lubimy sie taplać :oops: )

Ogrzewanie, CWU ekogroszkiem oraz gotowanie na gazie wychodzi łącznie 1952zł w skali roku.

Ogrzewanie, CWU i gotowanie na gazie wychodzi łącznie 3855zł w skali roku.

Może nie jestem najlepszy z matmy ale ta różnica to nie jest 20%, tylko o 50% mniej lub jak kto woli o 100 więcej.

Zależy jak liczyć.

Witam.Mam spory dylemat może Wy mi pomożecie.Jak już pisałem we wcześniejszych postach w tym tygodniu jestem na etapie zakupu działki 1100 m w Tomicach koło Góry Kalwarii.Wczoraj byliśmy z żoną u notariusza w celu podpisania umowy przyżeczenia sprzedaży okazało się o czym nie wiedzieliśmy wcześniej że Firma ze statusem spółki z.o.o od której mamy zamiar zakupić działke zakupiła tą działke miesiąc temu na przetargu (jako działke budowlaną o powierzchni 8400 m i teraz są w trakcie podziału na mniejsze średnio po 1100 m) od agencji nieruchomości rolnej co powoduje że agencja nieruchomości rolnej może w ciągu 5 lat odkupić od nas tą działke po cenia za jaką ją sprzedała tak jest w przepisach no i nie ukrywam że troche mnie to zaskoczyło ponieważ nie uśmiecha się mi się sprzedawać coś co kupiłem i wychodziłem po niższej czyli cenie za jaką sprzedała na przetargu.Z tego co już się dowiedziałem to:Agencja nie może sobie tak bez podania przyczyny przyjść i zarządać odkupu działki musi mieć konkretne przeznaczenie dla tego terenu(autostrada,oczyszczalnia ścieków itp...) mam wypis z zagospodarowania terenu i nic takiego tu nie powstanie.Jestem w kropce i mam dylemat czy warto w to wchodzić?Może ktoś zakupił działke od agnecji nieruchomości mienia i wie więcej na ten temat.Prosze o pomoc.

Moim zdaniem - odpuść sobie... :(

Kupisz teraz tę działkę i co? Będziesz czekał przez 5 lat: przyjdą, czy nie przyjdą? :o

W zeszłym roku, kiedy sam szukałem tam działek, to były całkiem przyzwoite w rozsądnych cenach np. w Kątach lub pod Górą Kalwarią w kierunku na Sierzchów oraz w Dobieszy (tam już drożej, bo więcej Warszawki...) - jeśli ta lokalizacja ci nie przeszkadza, to spróbuj tam. Działki od rolników, budowlane z uregulowaną sytuacją prawną.

Pozdrawiam,

witam!

i jeszcze jedna uwaga:moje porównanie dotyczyło gazu ziemnego i gazu ze zbiornika a nie ekogroszku.

pozdrawiam!

Odnośnie gazu w gminie na razie nic nie wiem, ale jak nie zapomne to w poniedziałek spytam.

A teraz a'propos eko groszku i gazu.

W ostatnim Muratorze jest kalkulator kosztów zrobiony przez Mazowiecką Spółkę Gazownictwa, więc może byc mało obiektywny.

Pomijając zmieniające sie ceny koszty wychodza tak.

Dom 130 m2, 3 osoby, zużycie wody na mieszkańca ok. 95l/doba(lubimy sie taplać :oops: )

Ogrzewanie, CWU ekogroszkiem oraz gotowanie na gazie wychodzi łącznie 1952zł w skali roku.

Ogrzewanie, CWU i gotowanie na gazie wychodzi łącznie 3855zł w skali roku.

Może nie jestem najlepszy z matmy ale ta różnica to nie jest 20%, tylko o 50% mniej lub jak kto woli o 100 więcej.

Zależy jak liczyć.

Witam

chyba jeszcze śpię...

pozdr

Witam!

2. mimo wszystko duży wkład własny w obsługę /jak ktoś ma czas to prosze bbardzo/

w zimę kosztowała 450-470 zł a w sierpniu juź 550zł! /chyba nam sie wegiel na Śląsku kończy!/

Myślę że cena paliw tzw. ekologicznych będzie rosła w miarę jak bedzie rósł popyt chyba że sobie sami wyprodukujemy.

Pan od jednej z firm podał mi, źe należy przyjąć szacunkowe zapotrzebowanie około 20l gazu na mkw na rok. /Moźe ktos to potwierdzi lub zdementuje/

To tyle na razie.

Norbis, nie rób mnie w balona.

Powyższy post jest twój i piszesz w nim o węglu i wysłales go "Wysłany : Pią, 18 Sierpień 2006 09:05 :

Witam ponownie :-).

Nikogo nie robię w balona tylko widocznie niezbyt jasno napisałem i zastosowałem "przeskok myślowy".

Wiadomo powszechnie że paliwa stałe wychodzą najtaniej a różnica około 20% w kosztach to różnica między gazem ziemnym a gazem ze zbiornika.

/taką mam informację od przedstawiciela jednej z firm montujacych zbiorniki/.

Przepraszam z zamieszanie :-).

Otwarte pozostaje moje pytanie: czy ktos w naszej okolicy ma taki zbiornik,jakiej firmy i czy jest zadowoliny?

Ja jestem po wstępnych rozmowach z Progasem i warunki wydają mi się rozsądne. Info moge wysłać na priv.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i milego dnia!

Witam

chyba jeszcze śpię...

pozdr

Witam!

To tyle na razie.

Norbis, nie rób mnie w balona.

Powyższy post jest twój i piszesz w nim o węglu i wysłales go "Wysłany : Pią, 18 Sierpień 2006 09:05 :

Witam!

Ziemny jest tańszy na pewno ale u mnie nie wchodzi w grę bo trzeba ciągnąć ok 140m a do tego problemy prawne z sąsiadką :-(.

Z mojego rozeznania wynika, że atrakcyjne oferty mają Progas i Polgas.

Podobno można sporo wynegocjować ale ja w tym kiepski jestem

i nie wiem na ile mozna sobie pozwolic ;-).

Pozdrawiam!

Witam Ostatnio sąsiedzi w Rónowie wiercili studnie Czy cena za 1 metr 110 złotych w rurach średnicy 110 to dużo? szukam ekipy studniarzy do wywiercenia studni do podlewania ogrodu w runowie Kiedyś wiercili mi z Mińska Maz ale zgubiłem numer niestety

Witajcie,

W czerwcu tego roku stałem się, wraz z moją kochaną małżonką, właścicielem działki w Ustanowie. Grupę czytam od tygodnia, tzn. postanowiłem przeczytać wszystko od początku (28 stron), aby nie pytać o rzeczy, które już zostały na tym forum poruszone.

Budować planuję na wiosnę 2007 roku, bo w tym już nie zdążę. Zaczynam właśnie załatwiać wszelkie formalności z pozwoleniem na budowę. Pani z gminy (potwierdzam, bardzo miła) odradziła mi załatwianie teraz prądu i wody i poleciła załatwić najpierw pozwolenie na budowę. Podobno wtedy szybciej działają, bo mają potencjalnego nowego mieszkańca gminy. Trochę dziwne, ale co tam. Jeśli nie wyrobię się do wiosny z przyłączeniami najwyżej będę pożyczał od sąsiada.

Pozdrowienia

Tak naprawde dla ZEWT-u niema znaczenia czy masz pozwolenie na budowe.

Natomiast jest zapis że muszą ci podłaczyć prąd w ciągu 1 roku od daty podpisania umowy. Wiec jeśli zrobisz to teraz to masz szanse najźniej na jesieni miec własny lub bedziesz go mial od razu z wiosny.

Pooza tym jesli starasz sie o kredyt i uda ci sie doprowadzic prąd przed sprządzeniem operatu szacunkowego to zwiąksza się wartośc dzaiłki i co za tym idzie twój wkład wlasny, co z kolei obniża oprocentowanie kredytu.

Więc może nie odkładac tego na ostatnia chwile?