Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A to już ciekawostka z ostatniej chwili.

Na działce glina.Mądrzy wymyślili aby aby nawiżć piachu mieszanego drobnym żwirkiem ,zaorać aby pomieszał się z gliną - wtedy grunt stanie sie przepuszczalny a następnie zbronować. Zastanawiam się jaki to ma sens mieszanie tej gliny z piachem skoro z wykopu pod fundament i tak glinę wyrzucą na teren działki i ne będzie to ta przemieszana. I co od nowa wozić piach?Przecież to są potworne koszty. Ta diabelna glina zniszczy mnie finansowo.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś tu dzisiaj zajrzy? :-?

JA :D

Witam potencjalnych sąsiadów z grupy piaseczyńskiej.

póki co Józefosław k. Piaseczna ale juz mam dość tego miejsca i szukam symaptycznje działki blisko Piaseczna na linii w kierunku do Góry Kalwarii.

Jeżeli słyszeliście coś o atrakcyjnych pod każdym wzgledem :D działkach budowlanych będę wdzięczy za jakiś namiar.

Preferuję Zabieniec, Jastrzębie, Czarnów, Siedliska itp.

pozdrawiam

jewrioszka,

czy 27 000 za postawienie domu 144 m2 pow. użytkowej w stanie surowym (z więźbą) to drogo?

jeśli ekipa z polecenia i wiesz, że nie zawalą sprawy, to ja bym brał :lol:

jeśli będą dla ciebie za drodzy, to dawaj ich do mnieI :D :D :D

pozdrawiam,

A u mnie trzeba podnieść sporo teren. Jedni mi mówia,że dopiero po zdjęciu humusu i wytyczeniu budynku( to dużo mi pójdzie materiału na fundamenty aby wynieść sporo ponad poziom) inni nawieżć ziemi,rozplantować i kopać fundament w tym nowym gruncie nasypanym . Co z tym fantem zrobić -prosze wesprzyjcie.

Speek NIE WOLNO CI STAWIAC LAW NA RUSZONEJ ZIEMI, czyli musisz zdjac humus i dopiero w tedy zastanawiac sie jak gleboko kopac. Jezeli lawy bys chcial postawic na ruszonej ziemi to musialy by byc przeliczone od nowa i DUZO grubsze!

Gość piekania
To na cito. Może ktoś z Was posiada namiary na takich co Zukiem złom zbierają.

Pozdrawiam

Namiary? Koło nas jeżdżą, wystawia się rano przed bramę i najpóźniej w ciągu dwóch dni znika.

Gość piekania
Barozi,

Byłem w wodocišgach i niestety pierwsze o co mnie spytali, to czy mam pozwolenie na budowę. No i du... . Ja takowego jeszcze nie posiadam. Pan "dyrektor" powiedział, że majš deficyt wodny i podłšczajš dopiero jak jest pewne że kto� w danym miejscu będzie mieszkał.

Pan "dyrektor" to o tym deficycie to wszystkim widać opowiada, co należy rozumieć jako, nie wpłacisz to bida, deficycik, pustynia itp.- możliwość podłączenia za rok, jak wpłacisz to proszę bardzo, kiedy Pan sobie życzy zacząć korzystać z wody ?

Najpierw to idziesz do wodociągów po warunki przyłączeniowe, które to między innymi są Ci potrzebne do pozwolenia na budowę, dostajesz pozwolenie idziesz po umowę przyłączeniową, przyłączasz się idziesz po umowę na użytkowanie wody-proste.

Moje doświadczenia z wodą, wprawdzie z gminy TFU! Piaseczno, wskazują na to, że najprościej i najszybciej jest wywiercić własną studnię (ew mam namiary na doświadczonych wiercicieli). Przydaje się i na czas budowy a i po budowie nie trza się prosić o wodę do podlewania ogródka i ciśnienie nie spada jak wszyscy leją. My mamy własną studnię+wodociąg w domu i teraz sąsiedzi idą w nasze ślady. Ale prąd to podstawa.

Tak w ogóle to jeste�my bardzo bliskimi sšsiadami. Tš samš ulicš dojeżdżamy do swoich działek. Z tym tylko, że moja jest około 100m dalej. Dzisiaj zorientowałem się, że dom z Twojego dziennika to ten obok którego przejeżdżam. Fajnie zobaczyć co� w realu co widziało się w sieci.

Dzisiaj ? I nie zajechałeś ?

Zapraszam następnym razem, jak zobaczysz babę z dwójką wrzeszczących maluchów i psem w kolorze ogrodzenia to wal jak w dym. :lol:

Gość piekania
Na dniach chcę się przeprowadzić.

Wreszcie.

Ale sen z powiek spędza mi internet a raczej jego brak.

W Woli Gołkowskiej TPSA ani Netia nie są w stanie mnie podpiąć. Internet by GSM lub GPRS to porażka. Nie znalazłem firmy która ciągnie net przez radio. Firmy, które twierdzą że dostarczają internet radiowy faktycznie operują na GPRS - koszty duże, a możliwosci żadne.

Czy ktoś wie o jakiejś sieci radiowej - jej rozszerzenia, możliwosci podłączenia się, etc.????????????

Jako ze jestem, laikonikiem w technologiach netowych, napisanie tego tekstu nie rości pretensji do użycia poprawnych terminów, nazw etc) :D

W Woli Gołkowskiej jest operator internetu radiowego WG NET [[email protected]]

Gość piekania
Kochani sasiedzi!!! Pomocy! :)

nawalila nam ekipa od ocieplen - w tym roku nie zdaza oblozyc styropianem domu :( . Nie macie jakiejs brygady ktora by sredni domek zdazyla ogacic przed zima???

Nie usmiecha mi sie robienie tego samemu :(

HE, he.. A co się uśmiecha? Przeciąć wstęgę i wnieść żonę? Hi, hi..

Gość piekania
Woda w Boborwcu jest na 30-35 m. Rok temu wiercenie kosztowalo 120 zl.

Tak bylo u mnie i u sasiadow.

J.

Ps. Czy nikt nie ma u siebie kominka z ktorego jest zadowolony ? :(

Ja z naszego jestem B.zadowolona. Jest i ładny i funkcjonalny i w porównaniu z marketem nidrogi. Kupowałam bezpośrednio w odlewni. A.. projektował go nasz architekt i sam też ma taki.