Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość piekania
Kłaniam się Wszystkim. Czy ktoś może się podzielić wiedzą, gdzie można w okolicach wspaniałego Piaseczna wejść w posiadanie drewna komnkowego? Nie muszę dodawać, że najlepiej po cenach konkurencyjnych.

ładne drewno u Pana Leśniczego w Bogatkach, lub zbierane z lasu u Pana Henia Wilcza Góra (mniej ładne... ale i tak się spali

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O jak miło znowu zajżeć na forum. widzę, że grupa piaseczyńska a szczególnie z Woli Gołkowskiej się powiększa. Fajnie bo bedzie wsparcie dla tych, którzy dopiero ruszają lub ruszą na wiosnę.

My wciąż czekamy na koncowy papierek. Niby decyzja podziałowa już zapadła w starostwie ale jeszcze burmistrz musi złożyć swój podpis. Ciekawe ile jeszcze to potrwa. Mój szanowny małżonek stiwerdził, ze do listopada. Ale patrząc na to ile już trwa cała procedura (od czerwca) to można się spodizewać, ze tak właśnie bedzie. A ja tylk czekam z utęsknieniem na akt notarialny by móc dizałać dalej.

Życze powodzenia wszystkim budowniczym.

Witam po długiej nieobecności!

No i jak trwoga to do Boga. Czy możecie polecić jakiś dobrych ludków od ocieplenia zewnętrznego? Trochę mi się pokręciło z umówionym wykonawcą i mam trwogę w oczach czy zdążę ocieplić przed zimą (a MUSZĘ ocieplić przed zimą). Chciałem ocieplać wełną mineralną, ale właśnie się okazało, że nie mam ani wełny ani ludzi :) Pomóżcie dobrzy ludzi bo włos siwieje i ręce zaczynają drżeć mocniej :)

Tak facet od wody znalazł ją przy pomocy pomiarów oporów elektrycznych, mam wode na 23m.

Pompe jak na razie to mieli studniarze i wiem że woda podchodzi mi na jakies 10m.

Byłem dzis na stadionie żeby kupić sobie tania głebinówkę ale gości z tego stoiska dzis nie było.

Tyle że dowiedziałem sie że może to kosztowac nawet 300zł podczas gdy majster mówił mi o cenie 120zł.

Chyba do nie go zadzwnie żeby mi kupił, a kase mu zwróce.

Tak, pan Majszyk.

A jesli chodzi o pompy to ruskie ( bialoruskie i ukraińskie) są jeszcze w normie, gorsze sa chińskie.

W tej chwili interesuje mnie pompa na czas budowy, którą jak ukradną to specjalnie sie nie pozywią.

Docelowo oczywiście kupie jakiegos Grundfosa lub cos w tym stylu, ale to juz na sam koniec jak sie bedę wprowadzał.

Ok.

Skoro na starcie przyjmujesz że ktos ci spaprze sufit?

Ale poniżej rozpiszę dlaczego uważam że taniej jest zbudowac do z poddaszem użytkowym.

Zróbmy takie założenie.

Dom 100m2.

1. Z poddaszem użytkowym (parter 65%, poddasze 35% powierzchni.

- podstawa to prostokąt o bokach 6,5mx10m czyli długość fundamentów to 33m.

- przyjmijmy płaski dach (dla uproszczenia) z nawisem 0,5m z każdej strony 7x10,5 = 73,5m2 (i tyle samo izolacji)

- podłoga z izolacją na gruncie 65m2

2 Parterowy

- podstawa to prostokąt o bokach 10mx10m czyli długość fundamentów to 40m.

- przyjmijmy płaski dach (dla uproszczenia) z nawisem 0,5m z każdej strony 10,5 x 10,5 = 110,25m2 (i tyle samo izolacji)

- podłoga z izolacją na gruncie 100m2

-do tego dochodzą jeszcze ściany zewnętrzne których w parterowym jest więcej.

I w obydwóch przypadkach chcesz dac drogi strop, co na pewno nie jest oszczędne.

Zwracam tez Twoja uwage na fakt że w domu z poddaszem użytkowym powierzchnia na pietrze jest liczona w miejscach gdzie h>1,9m czyli w miejsca pod skosami możesz wstawic np.komody i nadal nie ubywa ci powierzchni.

Ponadto wszyscy eksperci sa zgodni co do faktu że łatwiej ogrzac dom z poddaszem użytkowym niz parterowy.

A wracając do tematu ceny za stan surowy to może własnie z w/w powodów cena jest tak wysoka.

Ale to tylko moje skromne zdanie. 8), po prostu strasznie szczypie sie z kasą. :D

Na forum sa wypowiedzi ludzi,ktorzy zamiast drewna i sufitu podwieszanego wybieraja terive.Przy moim szczęsciu do ekip juz się boje ,że robota może być spaprana no ale tak można ze wszystkim.Ja musze wybudowac domek dwumieszkaniowy ale nie blizniak.Tez kasę oglądam dwa razy zamim ją wydam.Wczoraj nie poszedł żaden post i widze,ze dzisiaj to samo sie robi.Tak jest z zasiegiem

Wiadomo każdy wybiera wedlug wlasnego uznania, potrzeb i możliwośći finansowych, ja ci tylko pokazałem róznice materiałowe.

U nas zresztą było podobnie.

Najpierw miał byc domek do 100m2, potem taki żeby zmieścic sie w okreslonej kwocie.

Przez 1.5 roku wybieraliśmy projekty i w końcu zredukowaliśmy ich :o liczbe do 3.

I z nich własnie mielismy wybrac ten wymarzony, a suma sumarum budujemy zupełnie inny domek który moja ładniejsza połowa wygrzebała w dniu w którym mieliśmy podjąc decyzje. :o

Czy może ktoś z Was wie o kilku (4-5) działkach budowlanych do sprzedaży po ok. 1-2 tys. metrów w okolicy Piaseczna-Zalesia Górnego? Sprawa nie jest może bardzo pilna, ale widzę że coraz więcej ludzi ucieka z Warszawy i takich działek jest coraz mniej... Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie gdzie ich szukać.