Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bipop-moim zdaniem ludziska porwali sie z motyką na słonce.Bez szacunków rozmów z wykonawcami.Zrobili projekt wodociagu i to rozumiem -koniecznośc bo nie ma wody ale od razu kanaliza?Można wykopac szambo i bedzie też zdawało egzamin.To trzeba przejśc przez jezdnię i dalej ciagnąć aż ok.220 m.Niestety nie założyli komitetu budowy ale ja teraz to staram sie naprostować.Oszołomy wala ceny tak rózne a jedn juz przeszedł siebie 125 tys. na trzy osoby z tym,ze pierwszy chce zapłacic za 15 m-jest najblizej.A gmina jeszcze stwierdza mozliwosc przylaczenia do sieci gminej kaze podpisac umowe pod warunkiem ,ze zapłacimy jednorazowo po 2 tys za mozliwosc przylaczenia sie do sieci wodociagowej i po 3 tys do kanalizy.

Odpowiedz czy zakładaliscie komitet budowy,jaka firma prowadziła roboty i ile kosztowało

bipop-moim zdaniem ludziska porwali sie z motyką na słonce.Bez szacunków rozmów z wykonawcami.Zrobili projekt wodociagu i to rozumiem -koniecznośc bo nie ma wody ale od razu kanaliza?Można wykopac szambo i bedzie też zdawało egzamin.To trzeba przejśc przez jezdnię i dalej ciagnąć aż ok.220 m.Niestety nie założyli komitetu budowy ale ja teraz to staram sie naprostować.Oszołomy wala ceny tak rózne a jedn juz przeszedł siebie 125 tys. na trzy osoby z tym,ze pierwszy chce zapłacic za 15 m-jest najblizej.A gmina jeszcze stwierdza mozliwosc przylaczenia do sieci gminej kaze podpisac umowe pod warunkiem ,ze zapłacimy jednorazowo po 2 tys za mozliwosc przylaczenia sie do sieci wodociagowej i po 3 tys do kanalizy.

Odpowiedz czy zakładaliscie komitet budowy,jaka firma prowadziła roboty i ile kosztowało

pisze tylko o wodociągu:

U mnie sytuacja wygladała nastepujaco: pole podzielone na 15 działek, wszystkie działki wykupione przez środek droga wewnętrzna, moja działka jako druga od drogi (na pierwszej sąsiad długo przede mną podłaczył się do wody prosto z drogi, pozostałe działki leżą odłogiem), musiałem budować wodociąg wewnętrzny 44m ( rura 110) po wewnętrznej drodze i od niego dopiero podłacznie do działki (rura 40).

Starałem sie umową z wodociągami zabezpieczyć aby uniknąc że ja poniosę wszystkie koszty a ktoś potem prawie że za friko podłaczy sie do mojego wodociągu.

Koszty 2 lata temu: 2000 - pozwolenie, + ok 4500 robocizna+rury (w tym studzienka betonowa 700 bo nie mam jeszcze domu oraz dwa zaworki w ziemi)

Najtaniej wychodziło u Pana Opałko, ze wsi która mieści sie za Dobrzenicą po jej drodze, jakby co mam tel do niego.

Przy 220 metrach pewnie bym sie decydował na studnie. Taki wodociąg dopiero ma racje ekonomiczne przy 4-5 osobach ponoszących koszty

Kanalizacje raczej bym sobie zdecydowanie odpuścił, może kiedyś...

W każdej sytuacji przy dużych wspólnych inwestycjach nic bym nie robił na gebe z sąsiadami