Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fugi - tendencje do zmiany odcieni

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie waszych doświadczeń z fugami. Wg was jakie fugi mają większą tendencję do przebarwień lub zmiany odcieni? Ciemne czy jasne? Czy wg was to bez znaczenia?

Może zacznę od początku czemu o to pytam. Rzuciłem między płytki fugę Ceresita "Caramel 46". Jest to odcień w sumie jasny ale to co z niej wyszło to jakaś masakra, próbowałem wiele razy, różnymi sposobami i za każdym razem wychodzi źle. Albo kolor za ciemny - wręcz brązowy, albo fuga dosłownie w ciapki - straszne przebarwienia. Ręce opadają. Po wypróbowaniu na tych samych płytkach fugi Mapei tego nie było więc chyba Ceresit poleci do kosza i zrobię wszystko właśnie Mapei...

Zastanawiam się jednak mimo wszystko czemu tym Ceresitem wychodzi taka lipa i czy jeśli wybrałbym inny kolor to byłyby większe szanse, że wyjdzie dobrze. Słyszałem, że jaskrawe i intensywne kolory fug mają większe tendencje do przebarwień a jasne raczej nie. Jak to było u was?

Ja akurat większość fug stosowałem Mapei. Jedną tylko Atlasa (ale też bez problemów). Wg mnie kluczem do uzyskania jednolitego koloru na kolejnych porcjach fugi są idealne proporcje fugi i wody podczas przygotowywania kolejnych porcji fugi do kładzenia.

Ja stosuję w tym celu kuchenną wagę elektroniczną (dokładność 1g). Rozrabiam porcje 1000g fugi 230g wody - dwukrotne mieszanie (tak jak w instrukcji) i wychodzi idealnie. Natomiast jak robiłem mniej więcej na oko (beza wagi ) - tzn brałem ileś tam części fugi i ileś części wody to odcień wychodził jednak trochę inny. Taką porcja jak pisałem wyrabiam sobie w 30-40min i robię kolejną idealnie taką samą.

Myślę, że w Twoim przypadku chodzi o proporcje a nie producenta.

Pisałem tu o fudze 292 Mapei (jasny orzech - taka beżowa). Ale robiłem też czekoladową na oko (w kotłowni) i tam nie było żadnych problemów - albo nie przyglądałem się za bardzo bo to kotłowania :)

murowalem ostatnio klinkier zaprawa do jednoczesnego spoinowania quick mix

wyrobilem tego okolo 4 palet zaprawy i dlugo probowalem znalezc sposob, aby zaprawa miala zawsze jednakowa konsystencje i kolor

rowniez uzywalem zawsze jednakowej ilosci wody, mimo to okazalo sie ze to nie jest rozstrzygajace

gdzies po 3 palecie chyba zauwazylem, ze decyduje sposob i dlugosc mieszania (takim mieszadlem wiertarkowym)

byc moze w twoim przypadku jest podobnie

okazalo sie ze nawet dajac mniej wody mozna doprowadzic taka zaprawe do konsystencji prawie cieklej

natomiast mozna rowniez dac wiecej wody i mieszajac krocej uzyskac konsystencje trzymajaca sie do kupy i nie brudzaca

kolor to jednak za kazdym razem byl sprawa przypadku

Sęk w tym, że taki miszmasz u mnie wychodzi z jednego mieszania. Jedna połowa fugi Ceresitem wychodzi jasna a druga ciemna, albo w ogóle w ciapki. Nie mówię tu o tym, że np. część fugi zrobiona jest z jednego mieszania a kolejna z drugiego. Mapei'em wychodzi ok. tylko tym Ceresitem lipa.