silencer7 20.09.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Mam pytanie odnośnie waszych doświadczeń z fugami. Wg was jakie fugi mają większą tendencję do przebarwień lub zmiany odcieni? Ciemne czy jasne? Czy wg was to bez znaczenia?Może zacznę od początku czemu o to pytam. Rzuciłem między płytki fugę Ceresita "Caramel 46". Jest to odcień w sumie jasny ale to co z niej wyszło to jakaś masakra, próbowałem wiele razy, różnymi sposobami i za każdym razem wychodzi źle. Albo kolor za ciemny - wręcz brązowy, albo fuga dosłownie w ciapki - straszne przebarwienia. Ręce opadają. Po wypróbowaniu na tych samych płytkach fugi Mapei tego nie było więc chyba Ceresit poleci do kosza i zrobię wszystko właśnie Mapei... Zastanawiam się jednak mimo wszystko czemu tym Ceresitem wychodzi taka lipa i czy jeśli wybrałbym inny kolor to byłyby większe szanse, że wyjdzie dobrze. Słyszałem, że jaskrawe i intensywne kolory fug mają większe tendencje do przebarwień a jasne raczej nie. Jak to było u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.09.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Ja akurat większość fug stosowałem Mapei. Jedną tylko Atlasa (ale też bez problemów). Wg mnie kluczem do uzyskania jednolitego koloru na kolejnych porcjach fugi są idealne proporcje fugi i wody podczas przygotowywania kolejnych porcji fugi do kładzenia. Ja stosuję w tym celu kuchenną wagę elektroniczną (dokładność 1g). Rozrabiam porcje 1000g fugi 230g wody - dwukrotne mieszanie (tak jak w instrukcji) i wychodzi idealnie. Natomiast jak robiłem mniej więcej na oko (beza wagi ) - tzn brałem ileś tam części fugi i ileś części wody to odcień wychodził jednak trochę inny. Taką porcja jak pisałem wyrabiam sobie w 30-40min i robię kolejną idealnie taką samą. Myślę, że w Twoim przypadku chodzi o proporcje a nie producenta. Pisałem tu o fudze 292 Mapei (jasny orzech - taka beżowa). Ale robiłem też czekoladową na oko (w kotłowni) i tam nie było żadnych problemów - albo nie przyglądałem się za bardzo bo to kotłowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.09.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 murowalem ostatnio klinkier zaprawa do jednoczesnego spoinowania quick mix wyrobilem tego okolo 4 palet zaprawy i dlugo probowalem znalezc sposob, aby zaprawa miala zawsze jednakowa konsystencje i kolor rowniez uzywalem zawsze jednakowej ilosci wody, mimo to okazalo sie ze to nie jest rozstrzygajacegdzies po 3 palecie chyba zauwazylem, ze decyduje sposob i dlugosc mieszania (takim mieszadlem wiertarkowym) byc moze w twoim przypadku jest podobnie okazalo sie ze nawet dajac mniej wody mozna doprowadzic taka zaprawe do konsystencji prawie cieklejnatomiast mozna rowniez dac wiecej wody i mieszajac krocej uzyskac konsystencje trzymajaca sie do kupy i nie brudzaca kolor to jednak za kazdym razem byl sprawa przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.09.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 potwierdzam - mieszać należy podobnie (i wg zaleceń producenta) - po pierwszym mieszaniu fuga ma konsystencje ciasta - po 2 minutach i kolejnym mieszaniu (bez dodawania wody) robiła się bardziej "lejąca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 21.09.2009 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Sęk w tym, że taki miszmasz u mnie wychodzi z jednego mieszania. Jedna połowa fugi Ceresitem wychodzi jasna a druga ciemna, albo w ogóle w ciapki. Nie mówię tu o tym, że np. część fugi zrobiona jest z jednego mieszania a kolejna z drugiego. Mapei'em wychodzi ok. tylko tym Ceresitem lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.09.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 przy rozrabianiu fugi mieszasz ją 2 razy? - pewnie tak. Wygląda na to że to wina fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 21.09.2009 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Tak - mieszałem dwa razy tego Ceresita tak jak radzą w instrukcji Mapei'a. W ogóle próbowałem już na różne sposoby i wyczerpały mi się pomysły, więc Ceresit leci do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts