Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dojazdy do garazy

betabi

Recommended Posts

witam, od jakiegos casu probuje znalesc jakies ciekawe i orginalne wzory na sciezke dojazdowa do garazu . bezskutecznie . choc w folderach roznych firm mozna znalezc cale galerie zdjec .wszystkie jednak te prace tak naprawde sa takie same , wszedzie widze kolorowe pasy, ulozone na przemian roznymi kolorkami kostek , lub jakies kola rowniez kolorami ukladane. Moj dojaz do garazu jest dosyc dlugi i szeroki( brama wjazdowa 4 metry ) a garaz : jedna brama 3m i druga 2 m szer. odleglosc od bramy wjazdowej do garazy w lini prostej okolo 30 metrow.i skret w lewo na garaze Moze macie jakiej ciekawe fotki z takimi wlasnie pdojazami lub propozycje . Boje sie pytac ile by mnie kosztowal projekt takiego wlasnie dojazdu. Ja tez postaram sie w miare mozliwosci wklejac jakies ciekawe fotki wyszperane w necie.

witam, od jakiegos casu probuje znalesc jakies ciekawe i orginalne wzory na sciezke dojazdowa do garazu . bezskutecznie . choc w folderach roznych firm mozna znalezc cale galerie zdjec .wszystkie jednak te prace tak naprawde sa takie same , wszedzie widze kolorowe pasy, ulozone na przemian roznymi kolorkami kostek , lub jakies kola rowniez kolorami ukladane. Moj dojaz do garazu jest dosyc dlugi i szeroki( brama wjazdowa 4 metry ) a garaz : jedna brama 3m i druga 2 m szer. odleglosc od bramy wjazdowej do garazy w lini prostej okolo 30 metrow.i skret w lewo na garaze Moze macie jakiej ciekawe fotki z takimi wlasnie pdojazami lub propozycje . Boje sie pytac ile by mnie kosztowal projekt takiego wlasnie dojazdu. Ja tez postaram sie w miare mozliwosci wklejac jakies ciekawe fotki wyszperane w necie.

Ty się bój kosztu dojazdu :lol:

U nas od bramy do garażu ok. 50 m :roll:

Na razie utwardzone klińcem i drobnym kamykiem, żeby można było dojechać, a dalszy ciąg w miarę możliwości finansowych :roll:

Boję się zapytać ile to będzie kosztowało :wink: :lol:

cieszynianka, tak wlasnie koszty dojazdu mnie przerazaja. : :( u mnie tez kiedys byl kliniec (nawet 2 razy) ale sie poprostu skruszyl na piach a w niektorych miejscach wbil sie w ziemie i to po okolo 2 latach. Fakt podworko jest mocno eksploatowane nie wylanczajac ciezkiego sprzetu(tiry) ale i tak uwazam ze kliniec nie nadaje sie na dojazdy ,no chyba ze tymczasowe.

Hmm, u nas jest tak: wybrane ok 40 cm ziemi, dren w drodze obsypany piaskiem, na to gruby kliniec, ubijane, na nim drobny też ubity. Kiedyś będzie na to jakaś kostka. Było to robione w zeszłym roku, na razie trzyma się dzielnie, nie znika i nie zapada się. Co prawda nie jeżdżą po tym tiry, a tylko osobowe lub jakieś wielkości busa.

Kruszenie zależy od jakości kamienia. może po prostu masz jakiś łupek, który pod wpływem wody się rzeczywiście kruszy. Dlatego nie braliśmy kamienia z najbliższego kamieniołomu, który jest kilka kilometrów od domu (z niego robi się błotko) tylko z dalej położonego (z dobrym kamieniem).

:wink:

Pod kazda nawierzchnie obciążoną ruchem samochodowym i pieszym robi się podbudowę , w zalezności obciażenia od 25 do 40 cm. Najpierw się korytuje, zageszcza grunt rodzimy, potem na to wartwy

tłuczeń od 31,5 mm do 63 mm,

kliniec od 20 mm do 31,5 mm,

kruszywo do klinowania – kliniec od 4mm do 20 mm

pospółka od 0 mm do 63 mm

wszystko zagęszczane

Warstwy mozna odzielac geowłoknina, zeby nie wbijaly sie w grunt.

Dopiero na to mozna kłaśc bruk lub inne nawierzchnie.

Warunkiem dobrej jakości podjazdu jest dobre wykonanie podbudowy.

Mozna ją zostawić jako nawierzchnie zwirowa, a potem w miere mozliwosci finansowych wykanczac brukiem lub czyms innym.

Cena w krakowie i okolicach od 120 zl za m2 z materialem

Cena samego bruku od 60zł/m2

Pod ruch pieszy i maly samochodowy zamiast bruku mozna stosowac kamien, plyty, i inne alterantywne nawierzchnie, np, cegle rozbiórkową, bruk drewaniany itd.