Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kociol kondensacyjny a komin

m.dworek

Recommended Posts

witam,

sklaniam sie w kierunku kotla kondensacyjnego. Z tego co sie dowiedzialem, to jego komin nazywa sie kanalem powietrzno spalinowym i

podobno do 21 kw mozna taki kanal wyprowadzic przez sciane budynku rezygnujac z komina

Mnie wyprowadzenie rury sciana sie nie podoba, dlatego chcialbym komin.

Jednak mam dosc stromy dach i dlatego stosowanie przepisow o kominach, ze odleglosc w poziomie miedzy sciana komina (obudowy) a powierzchnia dachu wynosic ma 1 metr powoduje, ze moj komin przybiera monstrualne wymiary.

Stad moje pytanie- czy taki kanal spalinowo powietrzny rzeczywiscie trzeba traktowac jak komin spalinowy, czy moze jego ten przepis o usytuowaniu komina nie dotyczy?

po prostu dziwie sie dlaczego mialoby byc wolno wyprowadzac spaliny przez sciane, a na dach trzeba by spelniac dodatkowe warunki

Nawiązując do tematu jedno pytanie.

Jeden z wykonawców zaproponował mi, żeby zamiast wkładu dedykowanego do pieców kondensacyjnych (12 m - dosyć kosztowna spraw) z podwójnej rury, zastosować zwykłą rurę 80, a przestrzeń między rurą a wewnętrzną ścianą komina będzie pełniła rolę "drugiej" rury.

Ale zastanawiają mnie 2 sprawy.

Po pierwsze czy zaciągane powietrze będzie odpowiednio nagrzane, a po drugie, czy piec nie będzie zaciągał nieczystości?

Nawiązując do tematu jedno pytanie.

Jeden z wykonawców zaproponował mi, żeby zamiast wkładu dedykowanego do pieców kondensacyjnych (12 m - dosyć kosztowna spraw) z podwójnej rury, zastosować zwykłą rurę 80, a przestrzeń między rurą a wewnętrzną ścianą komina będzie pełniła rolę "drugiej" rury.

Ale zastanawiają mnie 2 sprawy.

Po pierwsze czy zaciągane powietrze będzie odpowiednio nagrzane, a po drugie, czy piec nie będzie zaciągał nieczystości?

Producenci kotłów i systemów spalinowych mają takie rozwiązanie

Zobacz np. tutaj

http://www.junkers.com/pl/media/pdf/Cennik_06_2009_1.pdf

strona 83 dokumentu

Ważne żeby komin był poprawnie (szczelnie) wymurowany

Do normalnie z planem / projektem postawionego komina wstawiasz rure z nierdzewki, z daszkiem ( moze byc rura pojedyncza lub 2 rury koncentryczne 80/120 mm )

Najlepiej podejdz do sklepu/hurtowni CO i zobacz co ci podpowiedzą.

Przy kondensacyjnym nie montuje się daszka.

Do normalnie z planem / projektem postawionego komina wstawiasz rure z nierdzewki, z daszkiem ( moze byc rura pojedyncza lub 2 rury koncentryczne 80/120 mm )

http://pl.immergas.com/kotly/zestawy_powietrzno_spalinowe/seria_srebrna/z.pionowy_60_100.htm

- fabryczny system spalinowo-powietrzny do kotłów kondensacyjnych Immergasa ... - proponuję skupić uwagę na elemencie oznaczonym numerem 6 na rysunku złożeniowym instalacji .

to teraz ja zapytam, bo nie wiem

budowaliśmy komin pod kocioł na węgiel, a teraz nam sie odwidziało i chcemy mieć gazowy kondensacyjny. Jak najbardziej można go przerobić wkładając do środka rurę (komin), ale jak pogodzić to, że jak przebudujemy komin, to w dalszym ciągu będziemy mogli do niego podłączyć kominek?

pozdrawiamy

Potwierdzam ORYGINALNY komin Junkersa do kondensata nie posiada daszka