m.dworek 21.09.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 witam, sklaniam sie w kierunku kotla kondensacyjnego. Z tego co sie dowiedzialem, to jego komin nazywa sie kanalem powietrzno spalinowym ipodobno do 21 kw mozna taki kanal wyprowadzic przez sciane budynku rezygnujac z komina Mnie wyprowadzenie rury sciana sie nie podoba, dlatego chcialbym komin.Jednak mam dosc stromy dach i dlatego stosowanie przepisow o kominach, ze odleglosc w poziomie miedzy sciana komina (obudowy) a powierzchnia dachu wynosic ma 1 metr powoduje, ze moj komin przybiera monstrualne wymiary. Stad moje pytanie- czy taki kanal spalinowo powietrzny rzeczywiscie trzeba traktowac jak komin spalinowy, czy moze jego ten przepis o usytuowaniu komina nie dotyczy? po prostu dziwie sie dlaczego mialoby byc wolno wyprowadzac spaliny przez sciane, a na dach trzeba by spelniac dodatkowe warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 21.09.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Do normalnie z planem / projektem postawionego komina wstawiasz rure z nierdzewki, z daszkiem ( moze byc rura pojedyncza lub 2 rury koncentryczne 80/120 mm ) Najlepiej podejdz do sklepu/hurtowni CO i zobacz co ci podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.09.2009 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 chodzi mi o to ze dopiero bede budowal kominjesli by to jednak robilo roznice, czy piec normalny czy kondensacyjny to chcialbym zrobic mozliwie krotki komino to pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 22.09.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Nawiązując do tematu jedno pytanie. Jeden z wykonawców zaproponował mi, żeby zamiast wkładu dedykowanego do pieców kondensacyjnych (12 m - dosyć kosztowna spraw) z podwójnej rury, zastosować zwykłą rurę 80, a przestrzeń między rurą a wewnętrzną ścianą komina będzie pełniła rolę "drugiej" rury.Ale zastanawiają mnie 2 sprawy. Po pierwsze czy zaciągane powietrze będzie odpowiednio nagrzane, a po drugie, czy piec nie będzie zaciągał nieczystości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 22.09.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Nawiązując do tematu jedno pytanie. Jeden z wykonawców zaproponował mi, żeby zamiast wkładu dedykowanego do pieców kondensacyjnych (12 m - dosyć kosztowna spraw) z podwójnej rury, zastosować zwykłą rurę 80, a przestrzeń między rurą a wewnętrzną ścianą komina będzie pełniła rolę "drugiej" rury. Ale zastanawiają mnie 2 sprawy. Po pierwsze czy zaciągane powietrze będzie odpowiednio nagrzane, a po drugie, czy piec nie będzie zaciągał nieczystości? Producenci kotłów i systemów spalinowych mają takie rozwiązanie Zobacz np. tutaj http://www.junkers.com/pl/media/pdf/Cennik_06_2009_1.pdf strona 83 dokumentu Ważne żeby komin był poprawnie (szczelnie) wymurowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.09.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Do normalnie z planem / projektem postawionego komina wstawiasz rure z nierdzewki, z daszkiem ( moze byc rura pojedyncza lub 2 rury koncentryczne 80/120 mm ) Najlepiej podejdz do sklepu/hurtowni CO i zobacz co ci podpowiedzą. Przy kondensacyjnym nie montuje się daszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.09.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Do normalnie z planem / projektem postawionego komina wstawiasz rure z nierdzewki, z daszkiem ( moze byc rura pojedyncza lub 2 rury koncentryczne 80/120 mm ) Najlepiej podejdz do sklepu/hurtowni CO i zobacz co ci podpowiedzą. Przy kondensacyjnym nie montuje się daszka. http://pl.immergas.com/kotly/zestawy_powietrzno_spalinowe/seria_srebrna/z.pionowy_60_100.htm - fabryczny system spalinowo-powietrzny do kotłów kondensacyjnych Immergasa ... - proponuję skupić uwagę na elemencie oznaczonym numerem 6 na rysunku złożeniowym instalacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.09.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Montuje sie,powiem wiecej, NIE ZAMARZA ZIMĄ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 22.09.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 to teraz ja zapytam, bo nie wiem budowaliśmy komin pod kocioł na węgiel, a teraz nam sie odwidziało i chcemy mieć gazowy kondensacyjny. Jak najbardziej można go przerobić wkładając do środka rurę (komin), ale jak pogodzić to, że jak przebudujemy komin, to w dalszym ciągu będziemy mogli do niego podłączyć kominek? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.09.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Do normalnie z planem / projektem postawionego komina wstawiasz rure z nierdzewki, z daszkiem ( moze byc rura pojedyncza lub 2 rury koncentryczne 80/120 mm ) Najlepiej podejdz do sklepu/hurtowni CO i zobacz co ci podpowiedzą. Przy kondensacyjnym nie montuje się daszka. Potwierdzam ORYGINALNY komin Junkersa do kondensata nie posiada daszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.09.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 A chcecie, to sobie montujcie - polecam poszukać jednak w necie fajnych zdjęć z zakorokowanych kominów do kondensata z daszkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts