Michal78- 20.02.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Michal78 to mowisz ze nie warto na gore dawac podlogowke? My bedziemy miec piec na ekogroszek i myslalam aby podlogowke takze dac na gore... No ale teraz sama niewiem... A chcialam sie jeszcze zapytac na czym polega ten kominek znplaszczem wodnym... Wiem ze jest takie cudo ale niewiem na czym to polega;) P.S Jak mozesz wstaw fotki Ani.. ciekawa jestem bardzo Pozdrawiam Hej Nie zrozumiałaś mnie, chciałem powiedzieć, że ja w tej chwili dałbym podłogowkę na całości bo podłoga jest praktycznie cały czas ciepła nawet przy wyłączonym piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal78- 20.02.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Kominek to przede wszystkim nastrój w domu a z płaszczem dodatkowo ogrzewa wodę do co i cwu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 21.02.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Święta racja. Jako dodatek do innego systemu ogrzewania to super sprawa. Sami mamy kominek i służy w szczególności wiosną i jesienią, kiedy w domu nie ma potrzeby uruchamiać ogrzewania, a jest nieprzyjemny chłód wieczorami. Rewelacja, tylko ile przy tym popiołu, dymi się kiedy podkładam, kurz osiada wszędzie, poza tym gdzieś pod ręką trzeba mieć drewno. Tak więc jeśli ktoś stawia na kominek jako jedyne źródło ogrzewania, nie polecam. Michal78, dołączam się do prośby Nefredyty i proszę o więcej fotek. Domek cudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubos 24.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam wszystkich, My również (jak Michal78 ) mamy podłogówkę prawie na calym parterze (oprócz pokoju za łazienką). Myślę, że to dobre rozwiązanie i nie ma tu mowy o żadnym ogrzewaniu gruntu, ponieważ pod podłogówkę daje się styropian i specjalną folię odbijającą ciepło. Co do wykończenia podłogi na parterze, również mieliśmy wątpliwości, co do płytek. Jednak ostatecznie zdecydowaliśmy się na gres szkliwiony firmy NOWA GALA, seria STONEWOOD. Myślę, że to dość ciekawa alternatywa dla paneli. Załączam parę zdjęć gresu w salonie. Niedawno zamontowaliśmy kuchnię, chociaż nie jest jeszcze całkowicie wykończona. Docelowo ma być na ścianach szkło. Co do pytania Nefredyty, ja osobiście nie wyobrażam sobie wyspy w kuchni. Jest tam zdecydowanie za mało miejsca. My dodatkowo chcieliśmy troszkę oddzielić kuchnię od salonu i domurowaliśmy mały murek z prawej strony i wydłużyliśmy scianę z lewej strony, co dało nam możliwość schowania tam lodówki i słupka z piekarnikiem i mikrofalówką. Jeżeli chodzi o pytanie Nefredyty - o kominek z płaszczem wodnym, to również zdecydowaliśmy się na niego. Uważam, że jest to ciekawe rozwiązanie jako dodatkowe źródło ogrzewania. Natamiost jeżeli chodzi o zasady działania to w necie jest dużo informacji na ten temat. Póki co tylko tyle zdjęć. Jak uporządkujemy nasze wnętrza, to dodam więcej zdjęć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 25.02.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Kuchnia wygląda świetnie. Ja też planuję coś jak ten wasz murek, tylko nie wiem do końca co to będzie. Podłoga też bardzo fajnie wygląda jednak dla mnie to wciąż chłodna płytka pod stopami. Nie jestem zwolennikiem. W zimie super kiedy nagrzeje się podłogówka, jednak nie chciałabym stąpać po niej w jesieni czy wiosną gdy centralne jeszcze lub już nie hula. Ale to tylko moje zdanie, każdy lubi co innego... A co do twojego stwierdzenia, że podłogówka nie grzeje gruntu, nie ma o tym mowy gdy są płytki lub kamień, jednak w przypadku drewna i paneli ilość ciepła jaka się przebije jest mniejsza. A w piecu hajcujesz tak samo jak przy płytkach. Jest to mniej ekonomiczne. Wczoraj natknęłam się na artykuł o wentylacji i zaczęłam zastanawiać się nad tą w Ani. Kominki wentylacyjne są podobno niezbyt dobrym rozwiązaniem przy wentylacji grawitacyjnej, kominów nie ma jak przełączyć, pozostaje dobudować dodatkowe. My planujemy okna z nawiewnikami, zobaczymy na ile finanse pozwolą. Ale przy tych kominkach ciąg jest slaby m.in. dlatego, że kanały są za krótkie. Jest jeszcze parę innych wad tego rozwiązania. I tak żeby wentylować łazienkę, schowek pod schodami, kuchnię i dołączone przy okazji dwa pokoje na górze, trzeba by wybudować dwa dodatkowe kominy Oczywiście przy założeniu że kanały mają iść pionowo bez zakrętów, do każdego pomieszczenia osobny. W dodatku do okapu w kuchni nie ma kanału wentylacyjnego. Jak zrobić, żeby był 1 do okapu i drugi grawitacyjny i żeby ściana nie była nigdzie poszerzona o grubość komina? W kuchni nie ma o tym mowy. Jak wy to rozwiązaliście? A jeśli macie kominki to czy jest ciąg? Ja mam w łazience taki krótki kanał z podobnym kominkiem i jest wciąz zasłonięty z powodu wstecznego ciągu i nawiewania zimnego powietrza do środka. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubos 26.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) WitamZa sam kominek z płaszczem wodnym zapłaciliśmy 5300zł (Lechma Standard Lux). Natomiast jeżeli chodzi o podłogówkę, to według mnie za wysoka kwota, chociaż zależy ile ma jej być. My za jej ułożenie i za materiał zapłaciliśmy ok. 5 tys. Podłogówkę mamy na całym parterze (oprócz pokoju za łazienką) i w łazience na piętrze. Pozdrawiam Edytowane 26 Lutego 2013 przez Hubos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 03.07.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Aż miło popatrzeć jak kolejna Ania rośnie. Widzę, że wejście do kuchni zrobiliście też z wiatrołapu (o ile się nie mylę). Fajna rzecz, ale jeśli chcę mieć spiżarkę muszę zrezygnować. Trudno. Przeżyję Rzeczywiście forum świeci pustkami. Ucieszyłam się, że wreszcie ktoś dorzucił jakieś fotki. My wciąż czekamy i jeszcze sobie poczekamy. Pogoda w tym roku tak nam plany pokrzyżowała, że mam nadzieję, że końcem sierpnia ekipa budowlana do nas dotrze. Nie mogę się doczekać. Życzę powodzenia w budowaniu i liczę, że czasem coś dorzucisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 29.07.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 W zeszłym tygodniu ruszyliśmy z budową. Jak na razie to tylko fundamenty, ale i tak się cieszę. Do końca tygodnia skończą i wracają na niedokończoną budowę innego domu. Jakiś miesiąc poczekamy na nich, ale to nawet lepiej że fundament postoi chwilę i siądzie. Ludzie, przeraża mnie to nasze forum. Albo miłośników Ani brak, albo nikt się nie chce spostrzeżeniami podzielić. Tak naprawdę nie ma z kim podyskutować. Dajcie znak, że ktoś się jeszcze Anią interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 08.08.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Ja się interesuję JA!!!! sylwiao19 mam do ciebie pytanko... Czy przeglądałaś projekt ze swoim wykonawcą? Nurtuje mnie jedna rzecz. W rzucie stropu tego nie widać, ale w przekrojach są uwidocznione takie koszyki z płyty OSB przy schodach i wzdłuż stropu... Czy wy będziecie je robić? Ze zdjęc kolegi z forum co zakładał to forum widze, że on tego nie ma a moi fachowcy uparli się by zrobić to . No i jest a wygląda to tak: http://imageshack.us/photo/my-images/194/imhi.jpg/ http://img823.imageshack.us/img823/6446/yljt.jpg A do czego to jest potrzebne....sama nie wiem:confused: Pozdrawiam. Super, że wreszcie jest odzew. Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia czemu służą te "koszyki". Nie współpracujemy już z ekipą, która zaczęła fundamenty - niestety okazali się strasznymi kombinatorami a ich główne hasło to: "bo my tak robimy..." niezależnie od tego co jest w projekcie i jak powinno być. Sami kończymy, może w tym tygodniu zalejemy płytę. W przyszłym tygodniu przyjdzie nowy wykonawca i od razu pociągnie mury i strop. Co do samego stropu my zmieniliśmy go na tradycyjny lany i przypuszczam, że owe koszyki mogą być potrzebne właśnie przy Terrivie. Najlepiej spytać fachowców. Tyle co nerwów kosztuje mnie ta budowa to nikomu nie życzę. Mam nadzieję, że nowa ekipa okaże się trafiona. Dorzuć jakieś fotki. Juz nie mogę się doczekać kiedy domek stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 12.08.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam ponownie wszystkich forumowiczów.Płyta na fundamencie schnie, końcem tygodnia lub początkiem przyszłego rozpoczniemy wznoszenie murów. Niestety, żeby problemów nie było zbyt mało dopatrzyłam się w projekcie, że warstwa styropianu w podłodze na gruncie jest tylko 8 cm, a wylewka 5 cm. Z tego co zdążyłam się zorientować jest to niezwykle mało. Tym bardziej, że chcemy w części pomieszczeń zainstalować podłogówkę. BARDZO PROSZĘ O POMOC osoby zorientowane, a sądząc po wcześniejszych postach kilka osób ma u siebie ogrzewanie podłogowe. Jakie grubości tych warstw macie u siebie i czy mogę sobie je zwiększyć, a tym samym podnieść poziom podłóg na parterze na własną rękę podczas budowy (na etapie adaptacji nie rzuciło nam się to w oczy)? Bardzo proszę o pilną odpowiedź! Lada chwila zaczynamy taras i schody, bo od tego prawdopodobnie zaczniemy, tak aby zalać je wtedy kiedy strop. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 13.08.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Dziękuję za szybką reakcję Nefredyta.A jakiej grubości masz położony styropian na dole i na górze?Budujący Anię - Proszę o radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 13.08.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Na razie nie ma czego oglądać - fotki poniżej. Co do tarasu będzie taki jak w projekcie. Schody wejściowe też. Tak nam się podoba. Troszkę powiększymy i może zaokrąglimy balkon, ale na to mamy jeszcze chwilę. Michal78- i Hubos - macie podłogówkę. Może podzielicie się doświadczeniami co do izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubos 06.09.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) Witam, Nie wiem czy pytanie dalej aktualnie, ale podzielę się moimi doświadczeniami z podłogówką. U nas jest 8 cm styropianu i rzeczywiście mogło by być trochę więcej, jednakże należy zachować proporcje np. w stosunkku do schodów jeżeli są żelbetowe - żeby pierwszy schodek nie wyszedł zbyt niski. Natomiast wylewka przy podłogówce powinna mieć min. 6 cm. P.S. Owe "koszyki" jest to celowo zostawione puste miejsce po to, by strop na klatce schodowej był lżejszy. To miejsce wypełnia się styropianem. Pozdrawiam. Edytowane 6 Września 2013 przez Hubos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 13.09.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Bardzo dziękuję za odpowiedź Hubos, choć rzeczywiście jest troszkę po nie w czasie. Tydzień temu zalaliśmy strop. Ekipa troszkę się ciachnęła. Podłoga w domu miała być na wysokości od tego co jest teraz 20 cm, a oni wylewając schody wejściowe do domu zalali beton na tej wysokości. Tak więc musimy chcąc nie chcąc dać grubszy styropian. Po wyrysowaniu schodów wewnętrznych wyszło, że nie uwzględnili wysokości trepa na pierwszym i ostatnim stopniu ale akurat wychodzi teraz w miarę dobrze. Ekipa w porządku, ale z centymetrem musimy biegać. Teraz czekamy na ścianki kolankowe i wieńce. Pewnie w przyszłym tygodniu się za to zabiorą. Szukamy w międzyczasie kogoś do dachu. Mamy faceta umówionego na blachodachówkę na połowę października, ale teraz myślimy o dachówce. Po wycenach okazało się, że nie wychodzi najgorzej. Szczególnie cementowa Brass Romańska w graficie nas interesuje, jednak tyle samo jest dobrych co i złych opinii na temat tych dachówek. Może ktoś coś w temacie mógłby doradzić? Forum świeci pustkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flp 16.09.2013 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 HejNie wypowiem się na temat cementowej ale powiem że będzie ciszej podczas deszczu. Jeśli zdecydujesz sie na dachówkę to polecam płaską bez fali. My mamy roben monza plus i drugi sezon walczymy z kunami. Ta dachówka bardzo popularna w naszej okolicy ma dużą wadę, ową falę. Skutkuje to tym że przy kalenicy pod gąsiorem robi się luka. To już mamy załatane. Dzisiaj weszła nad rynną i tu jest większy problem pownieważ moj przezajebisty wykonawca uznał że wystarczy zwykła plastikowa wróblówka. Powinno to zostać zrobione tak: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://dach-dom.com/img49.jpg&imgrefurl=http://dach-dom.com/page6.html&h=298&w=398&sz=29&tbnid=miwc9SrJ1k17XM:&tbnh=91&tbnw=121&zoom=1&usg=__kWb1UsVdR1ATSKxJpXpT7JQI5hI=&docid=BJ2DXhPfU9_GwM&sa=X&ei=G8Q2Ur7LCYLUswaGtYGQBA&sqi=2&ved=0CEkQ9QEwBA&dur=790 albo nawet zadeskowane na 150 spustów. Więc reasumując, mimo wszystko ja osobiście przy tym co mówią znaFcy muratorowcy brał bym dachówkę cementową zamiast blachodachówki. Bedzie ładniej, milej i ciszej. Tylko trzymać chłopaków na dachu za jaja aby wszystko było ładnie poukładane, podocinane, pospinane i zabezpieczone przed włochatym ustrojstwem.f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 16.09.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Nooooo!!! Nareszcie ktoś podzielił się bardzo cennymi spostrzeżeniami. Już zaczynałam tracić nadzieję. flp strasznie ci dziękuję za odpowiedź i radę. Bezbłędnie to wszystko ująłeś. Uśmiałam się po pachy . Co do tych chłopaków na dachu, to może ja lepiej ich za nic nie będę trzymać bo prędzej od przeprowadzki czekałby mnie rozwód Dziś mój majster był obejrzeć strop i zapowiedział się na jutro. No i zaczynamy poddasze. A do dachu jak stąd do nieba... Jeszcze nie wiem czym go pokryjemy, tym samym więc nie wiadomo do końca kto się zajmie jego budową. Dopiero co potępialiśmy znajomych, że u nich kominy i szczyty stały sobie dwa miesiące zanim zabrali się za dach, a u nas będzie dok ładnie tak samo. Kogo byśmy nie wzięli do dachu i tak najwcześniej byłoby to na koniec października. Oby pogoda wytrzymała. Wszystkie wasze rady są dla mnie bardzo cenne. Dzielcie się dopświadczeniami to może uniknę choć części błędów, o których dowiedziałabym się dopiero w trakcie ich powstawania. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 01.10.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Dziś zaczęliśmy budowę dachu. Ostatecznie będzie dachówka ceramiczna, zadaszenie też z dachówki (do dachówki grzech doczepiać poliwęglan). Ostatni tydzień ciągle mamy jakieś kłopoty z zamówieniem czy to lakierów do podbitki, czy to klinkieru do kominów. Malujemy podbitkę sami i trochę ciężko to idzie. Mam pytanie do posiadaczy dachów z dachówek: Czy problematyczne jest chodzenie po takim dachu? Nie chcieliśmy obciążać jeszcze bardziej budżetu budowy, dlatego nie mieliśmy w planie zakładać komunikacji dachowej, tj. stopni i ław kominiarskich, czy płotków przeciwśniegowych. Wahamy się czy to dobry pomysł, rezygnować z tego wszystkiego. Okna dachowe chyba też odpadną, ale nie ze względów oszczędnościowych, ale wydaje nam się, że okna, i tak już powiększone, powinny wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzomodena 08.04.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Cześć, witam wszystkich budujących, po zakończeniu stanu surowego znalazłem to forum pewnie dlatego że wcześnie nie miałem czasu przeglądać internetu... no cóż opowiem coś mam nadzieje że forum troszkę odżyje... budowę swojej Ani rozpocząłem w kwietniu 2013 rok, obecny stan to surowy otwarty podobno, dom budowany metodą co mogę robię sam. W projekcie dokonałem paru zmian: - garaż dwustanowiskowy - likwidacja wykuszu, a w zamian w to miejsce wstawiłem drzwi balkonowe takie same jak te drugie w salonie 1800x2300 - zmiana drzwi wejściowych na standardowe 90' - obrócenie komina o 90 stopni aby nie wystawał tak do salonu - likwidacja tylnych drzwi w garażu tzw. dla złodzieja - adaptacja ogrzewania na ekogroszek , a obecnie rozmyślania nad pompą ciepła... - taras w koło domu, od zlikwidowanego wykusza do wyjścia pierwotnego Z większych zmian to chyba tyle, cały czas coś tam się zmienia na bieżąco żeby pasowało, ale dom ogólnie fajny tylko konstruktor nie do końca przemyślał wszystkie kwestie... ale takich błędów chyba nie da się uniknąć... Mam nadzieje, że mój wpis ożywi troszkę to forum... uciekam na budowę walczyć z przeciwnościami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 30.04.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Cieszę się, że wreszcie ktoś odezwała się w temacie. enzomodena - zdaje się, że w necie natknęłam się na zdjęcia twojej Ani. Bardzo fajnie wygląda. Sama myślałam nad tym, aby w wykuszu wstawić drzwi balkonowe i taras zrobić w ten sam sposób co ty. Nie zdecydowałam się na to jednak, bo w wykuszu ma stać stół i nie bardzo byłoby go gdzie umiejscowić, gdyby nie tam. Za to zrobiliśmy duże okno, zdaje się 180 szer x 200 wys (od zachodu). Mamy zadaszony taras więc mieliśmy spory dylemat (pisałam już kilkakrotnie) z czego zadaszenie i jakie okna. Mamy zadaszenie z dachówki (dach przełamany na ściance kolankowej), duże trzyczęściowe drzwi tarasowe 300 szer x 230 wys (od południa) i mogę z pełną odpowiedzialnością polecić takie rozwiązanie. Okna świetnie się prezentują, a salon dzięki nim jest bardzo jasny i wydaje się przestronny. Nam się bardzo podoba. Mimo że dom jest w stanie surowym (mamy wstawione okna i elektrykę w domu), wciąż przesiadujemy na tarasie. Postawiliśmy tam dużą huśtawkę na czas zimy i już tam została Na klatce schodowej wstawiliśmy dwa poziome okna (80 x 150 czy coś w tym guście, nie pamiętam tym momencie) i to też być strzał w 10. Oczywiście to możliwe w przypadku braku garażu. Z okien dachowych zrezygnowaliśmy, ale w dwóch pokojach na górze mogłoby być jaśniej. Jeszcze zobaczymy, ale gdyby coś, wstawimy okna w przyszłości. Poza tym zmniejszyliśmy pokój nr 5 na poddaszu i zrobiliśmy sobie w ten sposób sporą garderobę z wejściem z dużej sypialni, co było rewelacyjnym pomysłem w naszym przypadku. Łazienka na górze jest zmniejszona na korzyść suszarni/pralni/schowka (jest na szerokość lukarny), ale jest ok. Teraz może podciągniemy kanalizację i wodę, przyłącz elektryczny jest w fazie projektowania. Koniecznie musimy skombinować ziemię do wyrównania terenu wokół domu. Domek wyszedł nam strasznie wysoko względem sąsiednich domów, a budowniczy zrobili schody jak w projekcie - 2 stopnie i trzeba to teraz ziemią zgubić. Nad ogrzewaniem się intensywnie zastanawiamy, miało być węglowe (strasznie maleńka kotłownia), ale pompa ciepła też chodzi nam po głowie. Gaz odpada, w dzisiejszych realiach nie będziemy się pogrążać. Pompa to jednak ogromny koszt i trzeba to dobrze przemyśleć. Mieliśmy robić instalacje wod-kan-CO, ale nie wiedząc jakie ogrzewanie, wstrzymujemy się - jeśli pompa to na całości podłogówki, jeśli węgiel to pół na pół z grzejnikami. Odkurzacz centralny też będzie. Też liczę, że coś się na forum ruszy w końcu, ale mimo licznych postów i próśb słabo się to kręci. Fajnie podzielić się spostrzeżeniami. Pozdrówka Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez sylwiao19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajutamen 15.05.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Witam wszystkich.Wraz z żoną również budujemy Anię. Jesteśmy na etapie SSO. Mam do Was pytanie związane z konstrukcją dachu, a mianowicie jak rozwiązaliście problem słupa w sypialni z balkonem? Nasi fachowcy twierdzą, że można go usunąć dodając kleszcze, tak jak jest to w pozostałej części dachu. Wg nich wystarczy jak płatew opiera się na jednym słupie, który będzie w ścianie i na ścianie szczytowej (nośnej). Co o tym sądzicie? Czy ktoś proponował Wam podobne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts