Monik1812 04.06.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Michał mogę prosić Cię o zdjęcie (na dole) klatki schodowej (od strony salonu) oraz o zdjęcie korytarza od strony wiatrołapu Z góry bardzoooo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubos 04.07.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 A My zaczęliśmy od projektu kuchni:):) Nie wiem do końca czy wlaśnie tak to będzie wyglądać, ale raczej nam się podba:) A może Wy macie inną koncepcję? Dodajcie proszę Wasze fotki wnętrz. Na pewno będzie raźniej:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 11.07.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Kuchnia wygląda bardzo podobnie jak u flp-a. Tylko odwrotnie, ale zapewne dlatego, że flp ma Anię w odbiciu lustrzanym. Moim zdaniem to najbardziej praktyczne rozwiązanie,które w dodatku bardzo ładnie się prezentuje. Ja jedynie nie będę przesuwać zlewozmywaka spod okna, bo jak dla mnie w rogu byłoby zbyt ciasno i za blisko kuchenki. Gdybym zmywała to akurat nikt nie miałby swobodnego dostępu do kuchenki. Co z tymi fotkami? Ja tu czekam, wchodzę ZBYT często na forum z nadzieją, że może ktoś coś dorzucił... I nic. Ja właśnie szukam ekipy, która wybuduje mi dom. Wreszcie dostałam pozwolenie, chciałam w tym roku wystartować z fundamentem, ale niestety nie łatwo znaleźć dobrych budowlańców, którzy przy okazji nie oskubią mnie z ostatniej złotówki. Znalazłam budowlańców, którzy za 30 tys. wybudują mi stan surowy otwarty (Ania bez garażu, z zadaszonym tarasem, z betonu komórkowego, ze stropem lanym_woj. podkarpackie). I póki co to najlepsza oferta. W dodatku są w porządku i ludzie ich chwalą. Jedyny szkopuł to to, że zabieraliby się za budowę dopiero na wiosnę przyszłego roku, bo są zarzuceni robotą. Jak sądzicie, czy to realne aby 130 tys wystarczyło na postawienie domku i jego nakrycie (mam na myśli robociznę i materiały)? Podzielcie się spostrzeżeniami i piszcie ile wam faktycznie kaski poszło na budowę. Nie mając porównania nie mogę nic zaplanować. Czekam na posty i maile: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubos 12.07.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam, Generalnie wszystko zależy od tego z jakich materiałów będziecie budować, kto będze kupował te materiały itd. (Pamiętajcie, że w tym roku można jeszcze na siebie rozliczać ulgę na materiały budowlane, nie wiem jak będzie w przyszłym roku:confused). Podana cena za robiciznę nie jest wysoka, ale ceny materiałów z roku na rok są coraz droższe, więc w zeszłym roku ok 150 tys. (przy osobistym i bardzo skrupulatnym wyszukiwaniu materiałów oraz robocizną - przy czym my mieliśmy również garaż) wystarczyło, natomiast w przyszlym roku może to już być za mało. No ale z drugiej strony będzie widzieli jak wyrabiacie się z kasą i niestety jeżeli zabraknie to trzeba zrezygnować z niektórych pomysłów, bądź zastąpić materiały tanszymi :/ Mimo wszystko trudno przewidzieć wszystkie koszty, bo zawsze czegoś nie wkalkulujesz i niestety często do zakladanych na początku kosztów dochodzą jakieś nieprzzewidziane wydatki (przy naszych kalkulacjach początkowych musieliśmy doliczyć ok 15% za stan surowy, bo jeżeli chodzi o wykończenia to już jest bardzo duża rozbieżność cenowa . A co do fotek to oczywiście ja zapewne dodam, ale póki co dalej mamy szare ściany (już teraz dużo robimy sami, więc wolno to idzie). Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monik1812 17.07.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 witam Zapraszam ciekawskich: http://monik1812.extradom.pl/galeria.aspx w miarę możliwości będę dodawała nowe zdjęcia pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 19.07.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 No na mnie można tu liczyć na pewno (jeśli chodzi o odwiedzanie strony). Aż miło popatrzeć jak nowa Ania się buduje Mam już nawet pytanko. Czy powiększaliście może wykusz? Jakoś tak mi to na zdjęciach wygląda. Pytam, bo sama się nad tym zastanawiałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monik1812 20.07.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 No na mnie można tu liczyć na pewno (jeśli chodzi o odwiedzanie strony). Aż miło popatrzeć jak nowa Ania się buduje Mam już nawet pytanko. Czy powiększaliście może wykusz? Jakoś tak mi to na zdjęciach wygląda. Pytam, bo sama się nad tym zastanawiałam. tak, wykusz w świetle ma ok 120 cm -> nie wiem czy to coś da. początkowo planowaliśmy "schować" tam część stołu ale po przymiarce okazało się że można jedynie posadzić tam jedną osobę (kiepsko ze swobodnym poruszaniem się jak siedzą osoby z boku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 24.07.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Do Monik1812: Obejrzałam nowe zdjęcia i trochę ciężko mi się odnaleźć w tej zrewolucjonizowanej Ani. Skoro w miejscu garażu jest co, łazienka, pralnia, to co jest w miejscu, gdzie w projekcie miały się one znajdować? Mam więc prośbę, może mogłabyś wrzucić rysunki zmienionej Ani, parteru i poddasza (jeśli czymś się różni). Wtedy łatwiej byłoby to sobie umiejscowić. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monik1812 29.07.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) Proszę bardzo nie patrzcie na wymiary bo mogą być niedokładne-> rysunek stworzony przed postawieniem murów inne zmiany(brak rysunku): -schodami wychodzimy(na górę) mniej więcej w tym miejscu co wcześniej -podnosimy dach nad garażem o ok 80 cm i uzyskujemy w ten sposób dodatkowe pomieszczenie do którego będziemy wchodzić z istniejącego na poddaszu korytarza - klatka schodowa jest w miejscu wcześniejszego pom. CO-> wiemy że na górze- nad wejściem do domu i pom. Co jest łazienka więc musimy przesunąć łazienkę kosztem pokoju nr 13 (http://gotowe-projekty-domow.pl/d5_ania_z_garazem.htm) - pokój nr 13 staje się garderobą (likwidacja okna w dachu) no to chyba tyle jak będę miała chwilę top zrobię rysunek góry Edytowane 29 Lipca 2012 przez Monik1812 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 18.01.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Witam wszystkich Forumowiczów!!! Straszny zastój na tym naszym forum. Od ponad pół roku nikt się nie odzywa. A tu lada chwila wiosna i sezon prac budowlanych ruszy. Ja trwam w oczekiwaniu na lipiec, bo na ten miesiąc mamy umówioną ekipę i zaczynamy. Tym razem (mam nadzieję) na pewno. I tak sobie dumam co jeszcze zmienić, jak zrobić żeby nie zmieniać i być zadowolonym. Mamy nową koncepcję salonu, a raczej okien w salonie. Myślimy nad tym aby na ścianie obok wykusza (pomiędzy wykuszem a drzwiami tarasowymi) było dodatkowe okno. Nie jestem pewna, ale przy naszym zadaszonym tarasie każda dodatkowa porcja światła dziennego będzie mile widziana. Nie jest to może do końca symetryczne, ale trudno. Zadaszenie prawdopodobnie będzie wykonane w taki sposób, że dach będzie przełamany i wydłużony aby osłonić taras. Widzieliśmy jak ktoś tego typu dach nad tarasem pokrył przeźroczystym poliwęglanem. Wygląda to zadziwiająco ciekawie i w salonie na pewno będzie jaśniej. Na eksperymentalnie przerobionym zdjęciu widać jak miałoby to wyglądać jednak bez tego poliwęglanu. (flp, mam nadzieję, że nie masz za złe, że wykorzystałam do tych niecnych celów twoją fotkę ) Co myślicie? Myślę też intensywnie nad podłogówką, ale tylko w kuchni, wiatrołapie i łazienkach. Obawiam się jedynie czy to nie problem przy wykończeniu i czy poziom podłogi w kuchni wyrównamy i ładnie połączymy z panelami w salonie. Czy nie wyjdzie tak, że będziemy dokładać grubsze warstwy styropianu, a na koniec nie otworzymy drzwi na taras. Jak wy to rozwiązaliście. Oczywiście jeśli ktoś zdecydował się na takie rozwiązanie. No to czekam na wasze spostrzeżenia. Strasznie się rozpisałam, musicie mi to wybaczyć. Dajcie znać co się zmieniło na waszych budowach i z niecierpliwością wypatruję nowych tyle już razy obiecywanych zdjęć wnętrz i elewacji. Może pomożecie w ten sposób osobom, które jak ja zastanawiają się nad tym jak ta Ania ostatecznie ma wyglądać. Koszty to oczywiście kolejny temat, który na tym forum pada chyba najczęściej. Tak więc ponawiam swoją prośbę. Dzielcie się wiedzą. To naprawdę pomaga uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Z kalkulatorem w ręku siedzę już dostatecznie długo i jedno czego jestem pewna to to, że wciąż zbyt mało wiem. Edytowane 18 Stycznia 2013 przez sylwiao19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monik1812 27.01.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Kochani dodajcie zdjęcie salonu . Mam dylemat z kominkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monik1812 27.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 sylwiao19 polecam powiększenie wszystkich projektowych okien. My powiększyliśmy a i tak wydaje nam się że za mało. Nie jestem pewna czy dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie okna "pomiędzy wykuszem a drzwiami tarasowymi" bo będzie nieustawny salon. Przemyśl gdzie wstawisz sofe/kanape/naroznik w takiej sytuacji. Ja osobiście wolałabym dodać do drzwi tarasowych po 1 przeszkleniu (stałym)z lewej strony i z prawej strony drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 27.01.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Dzięki za podpowiedź Monik1812. Wszystkie okna w domu będą większe. To jest już w projekcie naniesione. Powiększanie drzwi tarasowych od dawna jest pewne i miały być 230 cm wys x 300 cm szer. Boimy się jednak, że pod zadaszeniem nie będzie to wystarczać. Jak pisałam wcześniej, nie wiemy jeszcze czy zadaszenie pokryte będzie blachodachówką czy poliwęglanem (ten materiał jest przezroczysty więc może nie było by aż tak żle, no chyba że zimą, gorzej jednak jeśli będzie blacha, bo zrobi się ciemno). Co do nieustawnego salonu nie mam wątpliwości gdzie postawić narożnik, właśnie pod tym oknem. Z drugiej strony jakoś mi się to nie widzi. I tu prośba o zdjęcia waszych salonów. Może się mylę i właśnie lepiej byłoby ustawić sofę obok kominka. Zanim dom stanie mogę zmieniać zdanie, potem klamka zapadnie i już będzie tak jak sobie natworzymy. Strasznie wszyscy tej zimy ospali. Nikt nie chce się wtrącić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 07.02.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 My też o tym myślimy. Nie byłam tylko pewna czy tak się da, bo może okna nie chciałyby się normalnie otwierać. No i nie wiem czy osoba siedząca przy stole w wykuszu będzie się czuła komfortowo z wielką szybą za plecami. Widzę, że cały wykusz jest pogłębiony. Napisz mi jeszcze proszę, czy też będziecie zadaszać taras. Ja coraz bardziej skłaniam się ku pokryciu zadaszenia blachodachówką. Jak już robić to na lata... Pomóżcie podjąć decyzję! To okno bardzo mnie gnębi Rozmawiałam z moim wykonawcą. Jeszcze o tysiąc udało mi się obniżyć jego wynagrodzenie za stan surowy. Dodatkowo zrobi nam, jak to się fachowo nazywa "nadbitkę". Całe docinanie, frezowanie drewna, deskowanie oraz ozdobne rzeźbienie krokwi zrobi nam w tej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 09.02.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Mam jeszcze jedno pytanko do ciebie, Nefredyta. Czy w salonie robicie może podłogówkę? My planujemy jedynie w kuchni, łazienkach i wiatrołapie.Jeśli zrobilibyśmy okno w wykuszu tak jak u was, na całości, powstaje dodatkowy dylemat. Gdzie umieścić grzejniki. Odpada ten w wykuszu, prawie nigdzie nie ma miejsca na grzejniki. Im bardziej się zastanawiam, tym więcej mam wątpliwości. I tak ze wszystkim. Jak to zrobić, żeby ww salonie było jasno i przyjemnie pomimo zadaszonego tarasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 13.02.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Zastanawialiśmy się również nad takimi rozwiązaniami, jednak podłogówka odpadła. Z tego czego udało mi się dowiedzieć przy podłogówce nie do końca sprawdzają się np. drewno czy panele. Nawet jeśli są do tego przystosowane, to świadczy to głównie o tym, że nie "trafia ich" pod wpływem gorąca. Nie zmienia to jednak ich właściwości, czyli tego, że źle przewodzą ciepło. Podłoga dłużej się nagrzewa i właściwie nie wiadomo czy podłogówka bardziej grzeje grunt pod domem czy podłogę. Nie wyobrażam sobie też mieć płytek czy kamienia na podłogach w salonie czy sypialni. Nad grzejnikiem kanałowym też myślałam jednak nie wiem czy koszt nie będzie wyższy. Chyba jednak zostaniemy przy dachu nad tarasem z przeźroczystego poliwęglanu, a w wykuszu zrobimy okno na prawie całą szerokość i 50 cm nad ziemią tak żeby zmieścić pod nim grzejnik 30 cm o zwiększonej mocy. Dzięki za pomoc, Nefredyto. Może jeszcze ktoś z budujących podzieli się swoją opinią i będę bogatsza o nową wiedzę w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flp 18.02.2013 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Hej, Co do okna z wizualizacji to ja bym się na to nie zdecydował. Salon masz wtedy nieustawny. Mamy duży narożnik więc nie ma co liczyć np. na to aby postawić kanape na środku salonu aby było przejście z 2-ch stron. Nie w tym projekcie, za mało miejsca. Myślałem również o pergoli z daszkiem z tworzywa lub dachówki, na szczęcie lub nie, sąsiad równolegle z nami budował dom a że jest nieco wyżej to i tak nam zabrał trochę światła. Jedynym sensownym wyjściem jest zrobienie dużego okna w wykuszu - u nas 150szer. x 170 wys od podłogi do paraperu jest jakies 60centów. Wyjście na taras z wykusz jest też ok, tylko gdzie postawicie stół i całą jadalnie. To wbrew pozorom wcale nie jest duży dom i duży salon pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 18.02.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ogromne dzięki za radę!!! Nie ma to jak rada od kogoś kto mieszka i widzi jakie są możliwości. Zastanawialiśmy się już nad chyba każdą możliwością i najpewniej zostaniemy przy pierwotnym pomyśle. Czyli zadaszenie z przeźroczystego poliwęglanu, drzwi tarasowe szerokie na 3 m, okno w wykuszu chyba zrobimy na całą szerokość wykuszu i 170 cm wys, tak żeby pod oknem zmieścić jeszcze niziutki grzejnik. Po problemie. Pewnie jeszcze będę dumać nad tym, ale ja nie sądzę, żeby było inne wyjście, wy też tak radzicie i na pewno macie rację. Dziękuję wam za cenne podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal78- 19.02.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 My chcemy podłógówkę na całości + grzejniki w łazienkach. Moim zdaniem podłógówka to najlepsze rozwiązanie a cenowo wychodzi podobnie jak byśmy zakładali grzejniki (bynajmniej u nas). A może u was dobrym rozwiązaniem będzie grzejnik kanałowy wzdłuż wykusza? Poczytaj sobie o tym w necie - to też jest dobre rozwiązanie Witam wszystkich Forumowiczów ! "Nefredyta" ma całkowitą rację z podłogówką ! W tym roku to już mój drugi sezon grzewczy i wiem jak to jest z podłogówką, którą mam prawie całą na parterze ( oprócz małego pokoju za łazienką - oczywiście błąd że i tu jej nie ma :/ ) na piętrze w pokojach mam grzejniki o podwyższonej mocy, w łazience podłogówkę i grzejnik i w pralni tylko grzejnik. Na chwilę obecną ogrzewam tylko gazem, czujnik temperatury, który załącza ogrzewanie mam w salonie czyli nad podłogówką - ustawiona temperatura 21, 5 -22 st.c . i jest naprawdę ciepło przynajmniej nam jest ale na dole na podłogówce, która nawet po wyłączeniu pieca cały czas oddaje ciepło. Piętro niestety jest w tym momecie chłodniejsze, gdy piec się wyłączy to grzejniki również i nie ma co grzać. Gdybym miał piec na paliwo stałe ( gdyby była prawdziwa kotłownia i gdzieś za garażem co by ten piec sie zmieścił z całą resztą ... ) , w którym ogień by się palił bez przerwy to na górze była by sauna. Ale z punktu ekonomicznego korzystniej jest z podłogówką i gazówką + kominek z płaszczem, w którym właśnie ten ogień długo by płonoł... To tyle moich wywodów... Wstawiłem fotki jak się prezentuje nasza Ania zimową porą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiao19 20.02.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Michal78- gratuluję pięknej Ani. Śliczny tarasik, super elewacja. Naprawdę wygląda świetnie. Co do twoich spostrzeżeń w temacie podłogówki zgodzę się, że jest ona dobrym rozwiązaniem przy ogrzewaniu gazowym. Jednak my będziemy mieć piec na paliwo stałe i w moim przypadku podłogówka staje się nie do końca opłacalna. I tak cała ta mieszana instalacja u nas będzie dość skomplikowana i bardziej kosztowna niż gdyby był jeden rodzaj ogrzewania. W piecu nie będziemy palić cały dzień, dopiero po południu ja i mąż wracamy z pracy a córka z przedszkola. Gdybym wtedy zapaliła w piecu, cały wieczór spędziłabym pod kołdrą, a w nocy dopiero byłoby pewnie ciepło. Całą dobę nie ma sensu hajcować, skoro dom będzie pusty. Fakt, podłogówka długo oddaje ciepło, ale też długo się rozgrzewa. Poza tym w sypialni podobno niezdrowo mieć podłogówkę. Kominek będzie standardowy bo nie chcę mieć kotłowni w salonie. Wiem co mówię, bo już przy częstym użytkowaniu zwykłego kominka powstaje ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts