uran_86 21.09.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 witam wszystkich na forum jestem nowy . Firma wojtke wybudowala mi niedawno na terenie slaska (gieraltowice) domek drewniany (OSB) dobrze ocieplony o wymiarach 75 m2 jest to maly domek ale mi wystarczy... dom jest ocieplony styropianem 5 cm ściany maja 24 cm... dom jest bez pywnic chce w niedalekim budynku gospodarczym wstawić kocioł miałowy najlepiej dobowy zastanawiam sie nad /SAS UWT 14 KW/ -piec miałowo węglowy palenie z góry z dmuchawą . W domu mam 6 grzejnikow 3 x 60 x601 x 40 x601 x 110 x601 drabinka łazienkowa bojler płaszczowy 120 litrow byc moze pozniej dodam jeszcze z 2 grzejniki na budynek gospodarczy i garaż.bardzo bym prosił o opinie czy ten piec się nada na tak mały budynek? chciałem kocioł z podajnikiem ale odradzają mi bo zaczynają się one od 19 kw i to podobno za dużo .Nie wiem nie znam się na tym z tego co czytam to SAS UWT 14 KW jest dobrym piecem i być może by wystarczył? co wy na to ? może macie jakieś inne pomysły lub inne piece dobowe o mniejszym KW jeżeli 14 jest za dużo w moim przypadku, proszę o poradę z góry dziękuję Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.09.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Jak rozumiem to oprócz tych 5cm styropianu szkielet jest wypełniony 24cm wełny? Z tego co napisałeś to nie wynika. Jeśli tak jest to rzeczywiście potrzebujesz małego kotła i te 14kW to już sporo. Sytuację mam podobną. Domek prawie tej samej wielkości, ocieplony tylko 10cm wełny (w dachu 23cm). Używam kotła miałowego 16kW (Zębiec KMW 16) i w pełni mnie on zadowala. Zainstalowany jest również w budynku gospodarczym. Zapewnia wystarczającą stałopalność (do -20 C 24h) oraz właściwy nadmiar mocy, aby w miarę szybko nagrzać dom po dłuższej nieobecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts