Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kociol na paliwo stale z wezownica schladzajaca

Repugnant

Recommended Posts

chyba masz racje moja wina tak to jest jak jedna reka sie pisze a 2 remontuje:)problem stary jak swiat wymieniam co i chce miec gaz i paliwo stale kociol gazowy juz wisi pozostaje sprawa kotla na pliwo stale kociol z wezownica daje mozliwosc polaczenia tego wszystkiego w obiegu zamknietym tylko jest pytanie czy to sie sprawdzi czy moze lepiej poprostu ,normalny,piec z moich wyliczen cenowo oba rozwiazania wychodza podobnie.interesuje mnie jeszcze jak prawidlowo powinna wygladac taka instalacja zeby instalator nie zaskoczyl mnie jakimis swoimi innowacjami:)dziekuje i pozdrawiam

chyba masz racje moja wina tak to jest jak jedna reka sie pisze a 2 remontuje:)problem stary jak swiat wymieniam co i chce miec gaz i paliwo stale kociol gazowy juz wisi pozostaje sprawa kotla na pliwo stale kociol z wezownica daje mozliwosc polaczenia tego wszystkiego w obiegu zamknietym tylko jest pytanie czy to sie sprawdzi czy moze lepiej poprostu ,normalny,piec z moich wyliczen cenowo oba rozwiazania wychodza podobnie.interesuje mnie jeszcze jak prawidlowo powinna wygladac taka instalacja zeby instalator nie zaskoczyl mnie jakimis swoimi innowacjami:)dziekuje i pozdrawiam

Jeśli jedyną innwoacją tego nie "normalnego" kotła jest dodatkowa wężownica to na jego miejsce nie wstawiałbym tego "normalnego", chyba, że masz na myśli koszty kotła zamontowanego w układzie otwartym w porównaniu do takiego z wężownicą.

Obydwa rozwiązania sprawdzą się pewnie tak samo. Chyba, że wymiennik ciepła tego "normalnego kotła" będzie w pomieszczeniu nieogrzewanym. Wtedy sprawność tego układu może być minimalnie mniejsza.

Można.

Wszystko można! :lol:

Tyle, ze są też takie rzeczy, których raczej nie należy....

No, chyba, ze masz gdzie się podzieć "jak coś pójdzie nie tak..."

Ja nie dyktowałbym naturze jak i co ma robić - bo JA tak chcę!

Adam M.

Poszukaj googlem po tym forum.

Było wiele razy.

Piec na paliwo stałe z płaszczem to kocioł.

Najbezpieczniej się czuje w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym/bezpieczeństwa.

Kociołek gazowy MUSI widzieć ciśnienie w obiegu, bo nie zastartuje.

Automatyka mu nie pozwoli.

Ciepełko w tę czy naabarot trzeba przepchać wymiennikiem.

Najlepiej jakim przeciwprądowo puszczonym płytowcem. Są takie.

Sporo tego po różnych kątach i na Allegro.

Adam M.

Konkretniej:

Jest w stanie przenieść moc "X" kW jeżeli zostanie zasilony medium (wodą) o temperaturze "Y" w ilości "Z" w jednostce czasu i jeżeli "po drugiej stronie" będzie medium (woda) o temperaturze na tyle niższej, żeby tę ilość ciepła odebrać...

Jakie zasilanie?

Jaka pompa?

Jaki odbiór?

Adam M.

rany to jakis koszmar:)ogarnac to wszystko wiec po kolei:kociol vaillant vui 282-7 o mocy 28kw z zasobnikiem cieplej wody do tego mialowiec z pleszewa 25kw pompy na razie brak wiec moge kupic taka jaka bedzie potrzebna lub potrzebne dom o pow 130m2 poradzcie mi czy jest sens zakupienia takiego zestawu czy lepiej poskladac go samemu

http://www.kominki.ostrowiec.pl/?id=45

rany julek.wiec tak blaszaki w 1 lazience podlogowka jakies 8m2 instalacja zrobiona z polipropylenu zgrzewanego nie mam pojecia ile stopni na wylocie ma byc czy bedzie a co do ustawienia piecow chodzi ci o miejsce czy o ich parametry bo juz sie gubie powoli ale i tak dziekuje za wasza do mnie cierpliwosc.pozdrawiam