Repugnant 21.09.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 czy taki kociol sprawdzi sie dzialajac w polaczeniu z kotlem gazowym czy raczej trzeba zastosowac inne rozwiazanie aby polaczyc gaz i paliwo stale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.09.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Twój post zawiera za dużo skrótów myślowych i pewnie dlatego niewiele jest na niego odpowiedzi. Zawrzyj jakieś szczegóły i opisz jakie masz plany i priorytety to będzie łatwiej coś napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 30.09.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 chyba masz racje moja wina tak to jest jak jedna reka sie pisze a 2 remontuje:)problem stary jak swiat wymieniam co i chce miec gaz i paliwo stale kociol gazowy juz wisi pozostaje sprawa kotla na pliwo stale kociol z wezownica daje mozliwosc polaczenia tego wszystkiego w obiegu zamknietym tylko jest pytanie czy to sie sprawdzi czy moze lepiej poprostu ,normalny,piec z moich wyliczen cenowo oba rozwiazania wychodza podobnie.interesuje mnie jeszcze jak prawidlowo powinna wygladac taka instalacja zeby instalator nie zaskoczyl mnie jakimis swoimi innowacjami:)dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.09.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 chyba masz racje moja wina tak to jest jak jedna reka sie pisze a 2 remontuje:)problem stary jak swiat wymieniam co i chce miec gaz i paliwo stale kociol gazowy juz wisi pozostaje sprawa kotla na pliwo stale kociol z wezownica daje mozliwosc polaczenia tego wszystkiego w obiegu zamknietym tylko jest pytanie czy to sie sprawdzi czy moze lepiej poprostu ,normalny,piec z moich wyliczen cenowo oba rozwiazania wychodza podobnie.interesuje mnie jeszcze jak prawidlowo powinna wygladac taka instalacja zeby instalator nie zaskoczyl mnie jakimis swoimi innowacjami:)dziekuje i pozdrawiam Jeśli jedyną innwoacją tego nie "normalnego" kotła jest dodatkowa wężownica to na jego miejsce nie wstawiałbym tego "normalnego", chyba, że masz na myśli koszty kotła zamontowanego w układzie otwartym w porównaniu do takiego z wężownicą. Obydwa rozwiązania sprawdzą się pewnie tak samo. Chyba, że wymiennik ciepła tego "normalnego kotła" będzie w pomieszczeniu nieogrzewanym. Wtedy sprawność tego układu może być minimalnie mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 30.09.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 koszty sa 1 i 2giej instalacji sa podobne a po co wymiennik ciepla ja chce z niego zrezygnowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.10.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 koszty sa 1 i 2giej instalacji sa podobne a po co wymiennik ciepla ja chce z niego zrezygnowac Żeby połączyć instalację otwartą (kotła na paliwo stałe bez wężownicy) z instalacją zamkniętą (gazową i grzejnikową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 02.10.2009 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 a nie mozna tego zrobic bez tego wymiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Można. Wszystko można! Tyle, ze są też takie rzeczy, których raczej nie należy.... No, chyba, ze masz gdzie się podzieć "jak coś pójdzie nie tak..." Ja nie dyktowałbym naturze jak i co ma robić - bo JA tak chcę! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 03.10.2009 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 no wlasnie dlatego tak sie dopytuje:)bo w razie czego zostaje namiot:) a teraz serio czy sa gdzies schematy jak to wszystko powinno prawidlowo wygladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Poszukaj googlem po tym forum.Było wiele razy. Piec na paliwo stałe z płaszczem to kocioł.Najbezpieczniej się czuje w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym/bezpieczeństwa.Kociołek gazowy MUSI widzieć ciśnienie w obiegu, bo nie zastartuje.Automatyka mu nie pozwoli.Ciepełko w tę czy naabarot trzeba przepchać wymiennikiem.Najlepiej jakim przeciwprądowo puszczonym płytowcem. Są takie.Sporo tego po różnych kątach i na Allegro.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 03.10.2009 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 a jak dobrac wielkosc takiego wymiennika czy jego kw powinno byc takie same jak pieca czy wieksze lub mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 03.10.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 a jak dobrac wielkosc takiego wymiennika czy jego kw powinno byc takie same jak pieca czy wieksze lub mniejsze Wymiennik nie ma "mocy". Moc wychodzi z obliczeń przy zadanych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Konkretniej:Jest w stanie przenieść moc "X" kW jeżeli zostanie zasilony medium (wodą) o temperaturze "Y" w ilości "Z" w jednostce czasu i jeżeli "po drugiej stronie" będzie medium (woda) o temperaturze na tyle niższej, żeby tę ilość ciepła odebrać... Jakie zasilanie?Jaka pompa?Jaki odbiór? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 04.10.2009 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 rany to jakis koszmar:)ogarnac to wszystko wiec po kolei:kociol vaillant vui 282-7 o mocy 28kw z zasobnikiem cieplej wody do tego mialowiec z pleszewa 25kw pompy na razie brak wiec moge kupic taka jaka bedzie potrzebna lub potrzebne dom o pow 130m2 poradzcie mi czy jest sens zakupienia takiego zestawu czy lepiej poskladac go samemu http://www.kominki.ostrowiec.pl/?id=45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Jak ustawione mają być te piece?Ile stC na wylocie?Jakie ogrzewanie? żeliwiaki, blaszaki czy podłogówka?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 05.10.2009 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 rany julek.wiec tak blaszaki w 1 lazience podlogowka jakies 8m2 instalacja zrobiona z polipropylenu zgrzewanego nie mam pojecia ile stopni na wylocie ma byc czy bedzie a co do ustawienia piecow chodzi ci o miejsce czy o ich parametry bo juz sie gubie powoli ale i tak dziekuje za wasza do mnie cierpliwosc.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts