mackoj 21.09.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Witam, Czy ktoś używa może kotła Junkers Cerapur Acu? Czy możecie się podzielić spostrzeżeniami, szczególnie jeśli chodzi o komfort użytkownia ciepłej wody (zbiornik warstwowy 42 litry). Szczególnie, czy te 42 litry starczają na 4-ro osobową rodzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.09.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 42 litry spokojnie wystarczą na 4 osobową rodzinę. Do umycia rąk i buzi. Na więcej nie wystarczy. Jeden prysznic to ok 20 - 30 L wody. Kąpiel to ok 70 L. Policz sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoj 21.09.2009 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 To by się zgadzało, gdyby to był "normalny" zasobnik, ale ten jest warstwowy, więc niby jest bardziej wydajny. Pytanie, czy to marketing, czy rzeczywiście? Stąd moje pytanie od użytkowników tego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 16.10.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 No ale ten kocioł jest przecież dwufunkcyjny, więc po wyczerpaniu zasobnika woda ciepła powinna być osiągalna cały czas poprzez ogrzewanie przepływowe (czy może jest gdzieś błąd w moim rozumowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 10.09.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Spamik czy kupiliście ten kocioł Junkers Cerapur Acu jeśli tak to proszę o Waszą opinię. Mój instalator mnie namawia na ten piec z tym, że nie wiem jak będzie z ciepłą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quba71 14.10.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Podłączam się pod pytanie.Właśnie stoję przed wyborem - Junkers Acu, czy piec jednofunkcyjny + zasobnik 120l.Trzech instalatorów, niezależnie od siebie, sugeruje że lepszym rozwiązaniem jest Acu. Mała ilość wody do podgrzania, a do kąpieli grzeje przepływowo jak piec dwufunkcyjny.Do tego mniej miejsca. Żeby się wieczorem wykąpać nie trzeba cały dzień podtrzymywać 120l wody, bo można ją ogrzać przepływowo, a do mycia rąk 42l w zasobniku wystarczą, zwłaszcza że piec podgrzeje to szybciej niż 120l w zewnętrznym zasobniku.Z tym, że mowa o Acu, a nie o Acu Smart, który już ma wężownicę i taki "elastyczny" nie jest.Interesują mnie opinie użytkowników Acu - wydajność (mam dom 100m2, 4 osoby, 2 łazienki), awaryjność, koszty użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quba71 08.01.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witam,czy brak odpowiedzi oznacza nikt nie używa tego kotła? To może wypowie się jakiś fachowiec od junkersów ......I jeszcze jedno - jaki podobny piec o podobnych parametrach oferują konkurenci?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 08.01.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Podłączam się pod pytanie. Właśnie stoję przed wyborem - Junkers Acu, czy piec jednofunkcyjny + zasobnik 120l. Trzech instalatorów, niezależnie od siebie, sugeruje że lepszym rozwiązaniem jest Acu. Mała ilość wody do podgrzania, a do kąpieli grzeje przepływowo jak piec dwufunkcyjny. Do tego mniej miejsca. Żeby się wieczorem wykąpać nie trzeba cały dzień podtrzymywać 120l wody, bo można ją ogrzać przepływowo, a do mycia rąk 42l w zasobniku wystarczą, zwłaszcza że piec podgrzeje to szybciej niż 120l w zewnętrznym zasobniku. Z tym, że mowa o Acu, a nie o Acu Smart, który już ma wężownicę i taki "elastyczny" nie jest. Interesują mnie opinie użytkowników Acu - wydajność (mam dom 100m2, 4 osoby, 2 łazienki), awaryjność, koszty użytkowania. witam ten kocioł (Junkers Cerapur Acu) wg mnie jest dla Ciebie nie odpowiedni moc kotła na potrzeby c.o. jest dramatycznie wysoka!!! nie znam zapotrzebowania na ciepło w Twoim domu będę"wróżył" - jeżeli to nowy dom to moc minimalna tego kotła będzie większa niż maksymalne potrzeby Twojego domu, a gdzie tam grzanie w okresach przejściowych, czy w czasie takiej zimy jak obecna - kocioł będzie cały czas taktował - penie wystarczyłby kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C lub Junkers Cerapur Comfort ZSBR 16-3A, one modulują od 3,3 kW!!! a nie od ponad 7 kW jeżeli ma Pan "stary dom to tak kocioł, o którym Pan pisze będzie za duży "mocowo" w zasobnikach stojących nie musi Pan utrzymywać temperatury przez cały dzień na tym samym poziomie - np. 55'C poziom temperatur w zasobniku nastawić można na sterowniku - np. w godzinach wieczornych 55'C a po toalecie wieczornej 40-45'C kotły ACU zwane kotłami "z plecakiem) polecane są do domów gdzie nie ma miejsca postawienie zasobnika - taka była idea ich konstrukcji dla instalatora montaż kotła ACU jest dużo prostszy od kotła z osobnym zasobnikiem:p jeżeli masz miejsce na zasobnik nie zastanawiaj się pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.01.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Do tego mniej miejsca. Żeby się wieczorem wykąpać nie trzeba cały dzień podtrzymywać 120l wody, bo można ją ogrzać przepływowo, a do mycia rąk 42l w zasobniku wystarczą, zwłaszcza że piec podgrzeje to szybciej niż 120l w zewnętrznym zasobniku. w zasobnikach stojących nie musi Pan utrzymywać temperatury przez cały dzień na tym samym poziomie - np. 55'C poziom temperatur w zasobniku nastawić można na sterowniku - np. w godzinach wieczornych 55'C a po toalecie wieczornej 40-45'C Pomijana jest jedna kwestia, jeśli zasobnik stoi w pomieszczeniu ogrzewanym (jak to najczęściej ma miejsce) - to nie ma co mówić o stratach ciepła w zasobniku, ogrzeje ono pomieszczenie. Z kolei latem ten upływ energii będzie na tyle mały, że można go pominąć (w pomieszczeniu z zasobnikiem będzie ciepło). Zdanie mam takie jak kolega mar1973, do puli kotłów dorzucam jeszcze Immergas Victrix X12 2I - modulacja od 1,9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quba71 09.01.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Bardzo dziękuję za te cenne uwagi. Prawdę mówiąc jestem trochę zaskoczony, bo w projekcie (projekt powtarzalny z Archona) przewidziany jest zwykły piec jednofunkcyjny od 10,7-24,8kW, a wyliczenie mocy cieplnej dla c.o. wynosi 8,8kW. Dom jest nowy - w trakcie budowy. Zakładając 1kW na 10m2 założyłem, że te 12kW to minimum (pow.całkowita to 120m2) i sądziłem, że Acu od 8kW będzie OK. Teraz mam nową zagwozdkę ..... Wolałbym jednak piec z wbudowanym zasobnikiem warstwowym niż osobny zasobnik stojący, bo już przyzwyczaiłem się do myśli, że w pomieszczeniu gospodarczym będę miał więcej miejsca. W takim razie może jakiś inny piec z zasobnikiem warstwowym dający jednocześnie możliwość przepływowego podgrzewania wody - np. Vitodens 222-W od 3,2kW, albo Isotwin Condens od 5,4kW. Bo prawdę mówiąc przekonuje mnie argument, że po co utrzymywać 120l. ciepłej wody, żeby raz dziennie wieczorem się wykąpać? W ciągu dnia w zupełności wystarczy te 40l., a wieczorem do kąpieli można nagrzać wodę przepływowo - tyle ile potrzeba. Czy jest tu gdzieś haczyk? Bo mnie w tym zastanawia "solidność" i trwałość takiego rozwiązania w porównaniu z piecem jednofunkcyjnym kondesacyjnym + zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 09.01.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Bardzo dziękuję za te cenne uwagi. Prawdę mówiąc jestem trochę zaskoczony, bo w projekcie (projekt powtarzalny z Archona) przewidziany jest zwykły piec jednofunkcyjny od 10,7-24,8kW, a wyliczenie mocy cieplnej dla c.o. wynosi 8,8kW. Ja nie rozumiem takiej logiki, bo skoro obliczam zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 8,8kW, to po jakiego grzyba proponować kocioł o mocy 300% zapotrzebowania? Debilizm i tyle a za wszystko zapłaci właściciel domu. 12kW masz i tak dobrany z górką ponad 30%. Dom jest nowy - w trakcie budowy.Zakładając 1kW na 10m2 założyłem, że te 12kW to minimum (pow.całkowita to 120m2) i sądziłem, że Acu od 8kW będzie OK. 100W/m2 to gruba przesada, tyle to mają stare (10-15lat) domy z kiepskim dociepleniem W takim razie może jakiś inny piec z zasobnikiem warstwowym dający jednocześnie możliwość przepływowego podgrzewania wody - np. Vitodens 222-W od 3,2kW, albo Isotwin Condens od 5,4kW. Brałbym słabszy. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez teres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quba71 12.01.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witam wszystkich,A ja nadal zastanawiam się nad tymi dywagacjami na temat minimalnej mocy grzewczej pieca. No bo jak ustawię na kotle np. 50stC, to jaka będzie różnica gdy piec (powiedzmy w okresie przejściowym) będzie grzał z minimalną mocą 3-4kW, a z min. mocą 7-8kW ?Po prostu w pierwszym przypadku do 50st będzie grzał trochę dłużej, a w drugim trochę krócej.W pierwszym przypadku palnik będzie dłużej utrzymywał płomień rzadziej się wyłączając, a w drugim krócej i częściej się wyłączając.Czy w takim trybie różnice w zużyciu gazu będą aż tak duże, żeby warto się nad tym rozwodzić?Bo powiem szczerze - wciąż jestem nastawiony na Junkersa Acu i szukam "twardych" argumentów przeciw .....No i wciąż nie odpowiedział żaden użytkownik tego pieca jak on się sprawuje - zwłaszcza czy dostatecznie dostarcza ciepłą wodę w trybie przepływowym.Czy jak np. jednocześnie jedna osoba brałaby prysznic, a druga będzie się myła w umywalce - to czy piec nadąży w dostarczaniu wody do dwóch punktów jednocześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.01.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witam wszystkich, A ja nadal zastanawiam się nad tymi dywagacjami na temat minimalnej mocy grzewczej pieca. No bo jak ustawię na kotle np. 50stC, to jaka będzie różnica gdy piec (powiedzmy w okresie przejściowym) będzie grzał z minimalną mocą 3-4kW, a z min. mocą 7-8kW ? Po prostu w pierwszym przypadku do 50st będzie grzał trochę dłużej, a w drugim trochę krócej. W pierwszym przypadku palnik będzie dłużej utrzymywał płomień rzadziej się wyłączając, a w drugim krócej i częściej się wyłączając. Czy w takim trybie różnice w zużyciu gazu będą aż tak duże, żeby warto się nad tym rozwodzić? Jest dokładnie tak jak opisałeś. Wzrost zużycia gazu nie powinien przekroczyć 5%, ale skoro można dobrać lepiej to czemu nie, prawda? Producenci kotłów sugerują nie więcej niż 6 włączeń na godzinę, możesz mieć kłopot kiedy jesienią i wiosną będziesz miał kilkanaście - kilkadziesiąt włączeń na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 12.01.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 każdy piec jest dobrym rozwiazaniem....kwestia tylko jak bedzie zbudowany układ wokół pieca....bo w każdym jest możliwość zrobienia fuszerki....która później generuje pytanie kolejkne na forum : co zrobić bo źle działa?ja podszedłbym do tego odpowiadjąc sobie na czym mi najbardziej zależy...i wtedy wybrał...bo każde rozwiązanie ma plusy i minusy...jak i technicznie tak i finansowo nalezy sprawę rozstrzygnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quba71 19.02.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Ryzyk fizyk - biorę Junkersa Acu.Szkoda tylko, ze nie ma gdzie go obejrzeć.Czy to dobra decyzja - wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 19.02.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Ryzyk fizyk - biorę Junkersa Acu. Szkoda tylko, ze nie ma gdzie go obejrzeć. Czy to dobra decyzja - wyjdzie w praniu. Problem pewnie się pojawi przy cyrkulacji wody cieplej przy takim kotle chyba że ja o czymś nie wiem . W kotle 1-funkcyjnym z zasobnikiem woda cyrkuluje z zasobnika a w kotle 2-funkcyjnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quba71 07.03.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Problem pewnie się pojawi przy cyrkulacji wody cieplej przy takim kotle chyba że ja o czymś nie wiem . W kotle 1-funkcyjnym z zasobnikiem woda cyrkuluje z zasobnika a w kotle 2-funkcyjnym ? Junkers Acu ma wbudowaną pompę cyrkulacyjną i cyrkuluje ze swojego zasobnika 42l. I to jest ogromny plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinus 02.01.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 WitamOdnawiam wątek, są już może jacyś użytkownicy tego kotła? Jakie doświadczenia pozytywne/ negatywne?Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 27.05.2015 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Quba71I jak się pięć spisuje? Bo jestem przed wyborem pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boryxs 21.11.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ryzyk fizyk - biorę Junkersa Acu. Szkoda tylko, ze nie ma gdzie go obejrzeć. Czy to dobra decyzja - wyjdzie w praniu. Stoje dokladnie przed takim samym wyborem i wg wszlekich zebranych informcji nastawia sie wlasnie na model Junkers Cerapur Acu. Ma on malo, ale jednak bardzo dobrych oipinii. Nawet drzosze Viessmany... niestety maja duzo zlych komentarzy, choc moze to tez wynikac z tego, ze sa popularniejsze. Acu ma tez wymiennik z kwasowki, tak jak drozsze piece, Smart z tego co wiem, nie ma... Czy ktos ma moze wiecej informacji na temat tego pieca? Junkers Cerapur Acu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts