Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers Cerapur Acu - jak z ciepłą wodą?

mackoj

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...

Jestem posiadaczem kotła Junkers Cerapur Acu eco 42l, od około 2 lat - pierwsza zima to jeszcze końcówka remontów wiec nie chciałem się wypowiadać.

Aktualnie sezon grzewczy sie rozpoczął więc moge coś napisac po kolejnym miesiącu grzania.

Posiadam dom 136mkw (parter podłogówka), pietro - mieszana podłogówka z grzejnikami. Rodzina 4 osobowa, dwie łazienki. Ściany SOLBET + 25cm styropian.

Piec spokojnie daje radę ogrzac budynek i zapewnić dostawę ciepłej wody, temp wody uzytkowej na piecu 45st wszędzie posiadam baterie z termostatem oraz cyrkulację.

Ustawienia temperatury 22,4st komfort oraz 21st noc - współpracuje ze sterownikiem SALUS.

Piec jest z priorytetem grzania wody użytkowej, wiec w przypadku wzmozonego zapotrzebowania na ciepłą wodę przestaje grzać CO (na pare minut) i cała moc idzie na CW - dla użytkownika nieodczuwalne.

Ja jestem zadowolony z pieca i moge śmiało polecić. Oczywiście należy przypilnowac instalatora... Co do zużycia wychodzi mi około 6-7m3 na dobę przy około -7st ale dopiero zaczynam bawić się z regulacją bo wydaje mi się że jest to więcej niż średnia...

• 5 weeks później...

Witam,

Dziękujemy za pozytywną opinię! Dla każdego producenta najważniejsze jest zadowolenie klienta ze swoich produktów. Priorytet grzania działa podobnie w każdym dwufunkcyjnym kotle kondensacyjnym. Jeżeli jest większe zapotrzebowanie na moc grzewczą kocioł realizuje tylko to zadanie. Jednocześnie w zbiorniku znajduje się do 42 litrów ciepłej wody, więc nie wpłynie to na komfort użytkowania. Proszę dopytać się serwisanta o ustawienia kotła podczas wykonywania przeglądu serwisowego.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Buderus

• 1 month później...