Egon 21.09.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Mam już wypis i wyrys miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, niebawem kupię projekt. Czy ktoś może mnie poinstruować jakie papierki będą jeszcze konieczne do złożenia w starostwie wniosku o PNB. Szczególnie ciekawi mnie, czy tzw. uzgodnienia (m.in. z konserwatorem zabytków) mam przeprowadzić samodzielnie? Co to jest Zakład Uzgodnień Dokumentacji, gdzie to się znajduje, w starostwie? Na jakim etapie potrzebne będą projekty przyłączy mediów? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Wybór działki Sprawdzenie KW Sprawdzenie rejestru gruntów Wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub wniosek o warunki zabudowy warunki z gazownią warunki z energetyką warunki z MPWiK (woda, kanalizacja) projekt budowlany; wstępny wybór dostosowany do działki badanie geotechniczne gruntu Zakup działki Zakup projektu (i projektów branżowych jesli nie ma)Mapa do celów projektowychZmiany w projekcie czyli adaptacja(uzgodnienie z architektem/konstruktorem zmian )Projekt zagospodarowania działki Uzgodnienie w ZUDPowolenie na wycinkę drzewBiosKonserwator zabytkówInwentaryzacja zieleniProjekt wjazdu na działkę (uzgodnieni z zarządcą drogi) Pozwolenie budowlane Odczekać na uprawomocnienieDziennik budowyWybór kierownika budowy Zgłoszenie budowy do PiNBWybór ekipy budowlanej Umowa z gazownią Umowa z energetyką (prąd budowlany) Umowa z MPWiKPozwolenie na budowę wenętrznej istalacji gazowej (if any) ZUD (Zakład Uzgodnień Dokumentacji Projektowej przy urzędzie gminy/miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.09.2009 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A tak szczegółowiej o tym uzgadnianiu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.09.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A tak szczegółowiej o tym uzgadnianiu ... Egon - powiedz, ktorego wyrazu nie rozumiesz http://www.e-instalacje.pl/946_50.htm i znajdziesz w wyszukiwarce forumowej : Trasy przyłączy nanosi uprawniony projektant i on ponosi odpowiedzialność za uzgodnienie projektów ( u poszczególnych operatorów ) zgodnie z przepisami i dotyczy to całej trasy od mediów w ulicy do budynku. W ZUDP w Wwie niestety gadaja tylko z uprawnionymi geodetami ( w Polsce podobno są miejsca gdzie można osobiście ). Na mapie musi być zaznaczony projektowany budynek ( chyba że np. prąd do granicy niezabudowanej działki ). Całe przyłącze na planie zagospodarowania. Pozdro J Jak zlecisz projekty branżowe to projektant Ci je uzgodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.09.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Niewątpliwie potrzebni są ci do tego uprawnieni projektanci. Geodeta nic tu nie pomoże. Aby budować przyłącza trzeba dokonać stosownego zgłoszenia w powiecie a do tego potrzebna jest dokumentacja techniczno- prawna sporządzona przez uprawnionych projektantów. W skład tej dokumentacji wchodzi uzgodnoiny z ZUDP ie projekt zagospodarowania terenu na mapie. i tu : http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/remont/czekajac-na-pozwolenie,6352_286.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.09.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Egon - powiedz, ktorego wyrazu nie rozumiesz Jak zlecisz projekty branżowe to projektant Ci je uzgodni. Nie rozumiem procedury. Mam na działce założoną skrzynkę z prądem, za który płacę już niemałą opłatę abonamentową. Przy działce jest też studzienka z wodą, wykonana przez wodociągi; instalacja gazowa w drodze. Co mam załatwić do uzgodnienia, zaświadczenie, że dostawcy mediów będą je dostarczać do domu, czy też gotowy projekt przyłączy wody i gazu (prąd formalnie już mam)? Kolejna rzecz, czy do starania o PNB potrzebuję wypisu z rejestru gruntów i mapki geodezyjnej do celów projektowych? Gdzie to załatwić w Wydziale Geodezji Starostwa Powiatowego? No i czy do Konserwatora Zabytków mam sam zapylać, czy też konsultacje przeprowadzą "spece" z ZUDP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.09.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Egon, Idć do geodezji, weź mapkę i zapytaj się o dokumnety do PNB.Idź do gazowni (z mapką i poświadczeniem prawa do gruntu) i zapytaj co potrzebujesz do wydania warunków.To samo dla wody, kanalizy.A prąd skąd masz ? Raczej masz na podstawie jakiejś umowy. Jakiej ? Ty jesteś właścicielem ? To prąd budowlany ? Idź do energetyki (z tym co powyzęj) i zapytaj co masz zrobic.To dość proste.Ja nie wiem jak jest u Ciebie. Wiem jak jest w W-wie. Powyżej masz listę tego co masz załatwić. Idź i pytaj : wydział gruntów, architektury, dostawcy mediów... A zacznij od PZP albo Warunków zabudwoey - zanim kupisz projekt. Bo on musi być możliwy do podstawnia na Twojej działce. Zanim zaczniesz kombinowac media. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.09.2009 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Egon, A prąd skąd masz ? Raczej masz na podstawie jakiejś umowy. Jakiej ? Ty jesteś właścicielem ? To prąd budowlany ? Idź do energetyki (z tym co powyzęj) i zapytaj co masz zrobic. Powyżej masz listę tego co masz załatwić. Idź i pytaj : wydział gruntów, architektury, dostawcy mediów... A zacznij od PZP albo Warunków zabudwoey - zanim kupisz projekt. Bo on musi być możliwy do podstawnia na Twojej działce. Zanim zaczniesz kombinowac media. Prąd mam budowlany. Umowa z ENEĄ. Mam już ze stron internetowych namiary na warunki techniczne przyłączy wodociągowych i gazowych. We wniosku z gazowni pytają o ilość gazu dostarczanego: do 10m3/h lub powyżej tej wartości. O co tutaj chodzi? Jak mam to określić? Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpros 21.09.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Egon, ja podeszłem do tego inaczej niż Ty. Jest taki gość mówią na niego Projektant. Umówiłem się z nim na 3,300 zł. A on zrobi mi adaptacje projektu, projekt szamba, projekt zagospodarowania działki, projekt wiazdu z drogi powiatowej na działkę, projekt instalacji sanitarnej, ZUD, i może coś jeszcze a na koniec złoży dokumenty w Starostwie i będę czekał na POZWOLENIE NA BUDOWE. Przed zakupem projektu lepiej znajdz projektanta umów się na określoną kwotę i zakres pracy za tą kasę. Będziesz miał prostrze życie, a projektanta i tak musisz mieć. Wypis i wyrys, warunki przyłącza ele., warunki przył. wody i kanaliza - myślałem żeby dwóletnią córe wysłać ale sam załatwiłem niech się bawi lalą Proste rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.09.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 do 10 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 22.09.2009 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 mam odmienne zdanie zamiast tyle kasy wydawać, wolałem sam za tym pochodzić, bo to przecież prosta sprawa ja podobnie. znalazłem sobie projekt szamba za (o ile dobrze pamiętam) 250pln, a w starostwie byłem trzy razy (dwa razy kazali uzupełniać), nic strasznego tam nie było - po prostu byłem w pracy trochę później, ale akurat w moim przypadku to nie ma większego znaczenia , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 22.09.2009 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Egon, ja podeszłem do tego inaczej niż Ty. Jest taki gość mówią na niego Projektant. Umówiłem się z nim na 3,300 zł. A on zrobi mi adaptacje projektu, projekt szamba, projekt zagospodarowania działki, projekt wiazdu z drogi powiatowej na działkę, projekt instalacji sanitarnej, ZUD, i może coś jeszcze a na koniec złoży dokumenty w Starostwie i będę czekał na POZWOLENIE NA BUDOWE. Projektant, przynajmniej w Poznaniu, nie będzie Tobie załatwiał przyłączy do mediów. Mam już architekta-adaptatora. Sęk w tym, że zarówno wodociągi (Aquanet), jak i Gazownia Poznańska wymagają osobistego podpisywania wniosku o dostarczenie mediów. Jak mam latać do projektanta i podpisywać papierzyska, to sam wolę to zrobić w siedzibie tych dwóch firm i za mniejsze pieniądze. Poza tym mnie w tym poście o zupełnie co innego chodziło - o kolejność zbierania dokumentacji, a nie szukanie kogoś, kto za mnie to zrobi i weźmie grubą kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 22.09.2009 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 No to podsumuję, Panowie, bo nie wszyscy mnie dobrze zrozumieli. Chodzi o to jakie papierki po kolei trzeba zebrać, żeby się chaotycznie nie motać. W tej chwili mam dopiero wypis i wyrys miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Potrzebuje warunki techniczne przyłączy - wodnego i gazowego (co z szambem?). Do tego potrzebne są aktualne mapy zasadnicze do celów projektowych w skali 1:500 - czyli to muszę najpierw załatwić w geodezj, przed wizytą w wodociągach i gazowni. Później projekt i jego adaptacja, dalej uzgodnienie projektu. Co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 22.09.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 No to podsumuję, Panowie, bo nie wszyscy mnie dobrze zrozumieli. Chodzi o to jakie papierki po kolei trzeba zebrać, żeby się chaotycznie nie motać. W tej chwili mam dopiero wypis i wyrys miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Potrzebuje warunki techniczne przyłączy - wodnego i gazowego (co z szambem?). Do tego potrzebne są aktualne mapy zasadnicze do celów projektowych w skali 1:500 - czyli to muszę najpierw załatwić w geodezj, przed wizytą w wodociągach i gazowni. Później projekt i jego adaptacja, dalej uzgodnienie projektu. Co dalej? W Krakowie prezydent potrzebuje jeszcze aby tenże sam prezydent wydał zaświadczenie o dostępie do drogi publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts