Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NEGATYWY

Bibes

Recommended Posts

Przypuszczam , bo jeszcze nie mieszkam, że nie będę zadowolona z faktu, że przejście z garażu przez kotłownię nie wychodzi do wiatrołapu lecz na klatkę schodową. Zwłaszcza, gdy będę wyjeżdzała z domu, bo z wiatrołapu będę musiała przejść w obuwiu wyjściowym przez część korytarza i schodów i podobnie wracając w "nieczystych" butach przeparadować do wiatrołapu. Alternatywą jest przenoszenie ze sobą kapci/butów ale te nieszczególnie zmienia się np. w grubym zimowym płaszczu.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lodówka we wnęce otwierana od strony ściany, tragedia, trzeba się "wpychać"
Zwykle w lodówce daje się przełożyć zawiasy drzwi na drugą stronę. Sprawdź, może u Ciebie też się da.
Tyle, że u mnie oznacza to zmianę frontów 3 szafek, bo lodówka zabudowana..... :(

A niektórzy się śmieją, że jeszcze domu nie ma, a baba meble ustawia. Można było wykluczyć takie potknięcie, odpowiednio wcześniej myśląc o detalach.

Lodówka we wnęce otwierana od strony ściany, tragedia, trzeba się "wpychać"
Zwykle w lodówce daje się przełożyć zawiasy drzwi na drugą stronę. Sprawdź, może u Ciebie też się da.
Tyle, że u mnie oznacza to zmianę frontów 3 szafek, bo lodówka zabudowana..... :(

A niektórzy się śmieją, że jeszcze domu nie ma, a baba meble ustawia. Można było wykluczyć takie potknięcie, odpowiednio wcześniej myśląc o detalach.

E, tam, myślę, że bez względu na to, jak dokładnie i starannie przemyśliwalibyśmy urządzenie domu czy mieszkania ZAWSZE znajdzie się coś, co akurat okaże się "drobnym" detalem :wink:

Dla mnie negatywem na tym etapie, na którym jestem- wykańczanie mieszkania- okazało się nie pomyślenie gdzie co ma stać podczas zmian układu wnętrza. Było to konieczne, bo łączyliśmy mieszkanie z poddaszem. Mimo, że zmiany układu ścian proponował architekt, to wyszły takie kwiatki jak np brak miejsca na telewizor w pokoju dziennym (chyba, że chłop myślał o plazmowym), kinkiety "ni z gruszki ni pietruszki" wiszące nad rogiem kanapy, schody na wyższy poziom, może i ładne, ale za to wygodne jak drabina. Za zmiany w trakcie realizacji niestety trzeba płacić :cry: , a gdybym policzyła wysokość stopnia, to od razu bym się zastanowiła, podobnie z planem pokoju- gdzie co ma stać

Anonymous napisał:

bez względu na to, jak dokładnie i starannie przemyśliwalibyśmy urządzenie domu czy mieszkania ZAWSZE znajdzie się coś, co akurat okaże się "drobnym" detalem

Zgoda, ale myslenie "na zapas" daje szansę na uniknięcie

A ja od tego myślenia na zapas to mam już głowę jak stodoła.

Hej Garo, jesteś moim krajanem- miło się spotkać na forum. zapewniam, ze lepiej mieć głowę jak stodoła niż kieszeń jak durszlak 8) z powodu płacenia za przeróbki, których można było uniknąć

O drobiazgach nie myślałam, bo wydawało mi się, ze to właśnie takie duperele- no i teraz mam za swoje.

A i nasunęło mi się jeszcze jedno: zwykłe gdzejniki pod skosem ściany- strasznie te skosy się ponoć brudzą- tu też mądry po szkodzie- zobaczyłam grzejnieki z takim brudem nad nimi u znajomych i już szykuje zapasy białej farby u siebie. A, teraz wiem, że są takie, które mają wylot powietrza od przodu, a nie z góry

• 1 month później...
  • 5 months później...
A i nasunęło mi się jeszcze jedno: zwykłe gdzejniki pod skosem ściany- strasznie te skosy się ponoć brudzą- tu też mądry po szkodzie- zobaczyłam grzejnieki z takim brudem nad nimi u znajomych i już szykuje zapasy białej farby u siebie. A, teraz wiem, że są takie, które mają wylot powietrza od przodu, a nie z góry

Wystarczy zamontować nad grzejnikiem parapet :D .

1. Krany do podlewania ogrodu - dobrze byłoby mieć z dwóch stron. Ja mam z jednej i ganiam z wężem po przekątnej

2. Okna - szczególnie tarasowe - koniecznie z okuciami, które "trzymają" otwarte skrzydło w miejscu, które to my wybierzemy, a nie wiatr

3. Przedsionek, czy wiatrołap - jak zwał tak zwał - 2mkw. to stanowczo za mało!!!

A ta czujka ruchu - takie proste a takie genialne - muszę zainstalować, bo podobnie jak przedmówczyni - ganiam do włącznika po ciemaku i piachu...

Plytki z faktura 'płótno' - nie wiem co mnie podkusilo, zeby je kupic. Ladne sa ale brud widac doskonale (a myslalam, ze bedzie mniej) a duzo gorzej sie sprzata.

Jasne fugi wszedzie - standard, czyli pomimo impregnatu do fug i tak sie bardzo brudza.

Kabina prysznicowa bez powloki ulatwiajacej czyszczenie - 1 dzien (czyli 4 mycia) i juz cala w plamy. To samo z umywalka.