Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NEGATYWY

Bibes

Recommended Posts

Moja głowa też jest pełna od przemysleń a startujemy dopiero na wiosnę ale to nie na temat :wink: :oops:

Więc z tego to zobserwowałam po 4 latch mieszkania w naszym mieszkaniu to nigdy więcej białych okien, jasnej podłogi w kuchni i łazience.

W łazince większośc rzeczy schowana teraz mam odkryte półeczki na których poustawiane mnóstwo kosmetyków itp. rzeczy kurzy się niemiłosiernie a sprzątanie tego to istny koszmar wszytsko trzeba przekładać żeby porządnie posprzatać. :evil:

I jeszcze wykładziny nie było nas stać na panele wieć są wykładziny na które patrzeć nie mogę w miejscach chodliwych brud nie do wyczyszczenia :evil:

Pozdrawiam Aga.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem dopiero na etapie stanu surowego zamkniętego, ale mam kilka uwag co do dobierania projektu. Można było poprawić, ale niektóre zmiany zostały zauważone już po zbudowaniu domu :(

Okna zbyt blisko ściany. Tzn u nas okna są "przyklejone" do ścian (niektóre ofkors)

Nie sprawdziłam wysokości okien i zaplanowałam zlew pod oknem. Kicha, bo chciałam mieć meble o wys. 90 cm a z parapetem to maksymalnie 86 cm, więc kicha. teraz kombinuję dwie wysokości mebli kuchennych :(

Dopiero jak dom wybudowany został i wytynkowany w środku zachciało mi się ściany z cegieł, które po podtynkowaniu z boku stworzyły wnękę co wyglądało fatalnie. Trzeba było zatynkować.

W salonie zaplanowałam jedynie kinkiety i tylkoo dwie wiszące lampy nad stołem. teraz uważam to za błąd. Można było zaplanować kabelek na wszelki wypadek również na żyrandoli w razie czego tylko go odkryć.

• 7 months później...
Nie sprawdziłam wysokości okien i zaplanowałam zlew pod oknem. Kicha, bo chciałam mieć meble o wys. 90 cm a z parapetem to maksymalnie 86 cm, więc kicha. teraz kombinuję dwie wysokości mebli kuchennych :(

U mnie wyszło ponownie. Ponieważ meble będą ustawione w kształcie litery L, to jeden blat ustawię na wysokości 90, a drugi 86 - będzie niejako wchodził pod ten drugi, co w sumie daje niezły efekt.

za mało gniazdek

za mała łazienka (musiałem ścianę przesunąć żeby mi kabina z wanną weszła)

białe okna (od strony ulicy strasznie się brudzą)

:wink:

U mnie podobnie - pierwotnie na jednej ścianie była kabina i wanna (oba elementy narożne) ale ściana była krótka i kabina dochodziła swoim końcem do wanny wyglądało to fatalnie i wychodząc z kabiny można było od razu wskoczyć do wanny :wink:

ściana wyburzona kabina przesunięta

zobaczymy do czego teraz się doczepię :wink:

na pewno coś się znajdzie :lol:

Gniazdka !!!!! mam pełno dziur w ścianie , elektrycy polecili mi firmę Berker , a w niej tylko pojedyńcze gniazdka w systemie ramkowym !!!!!

I tak w kuchni chcieli mi założyć tylko 3 pojedyńcze gniazdka - dobrze ,że w pore zauważyłam i zrobiłam ALARM !!!! teraz sama zadecydowałam ,gdzie bedą podwójne gniazda .....niby mała rzecz ,a podniosła mi adrenalinę o 200%

Kuchnia - projekt na etapie fundamentow !!!!! Zaprosiłam projektantow ,kiedy już wszystko było zamontowane ( odpływy , gniazdka , kominy i wentylacja ) a oni przewrócili mi moją wizję o 100 stopni . Teraz musiałam iść na kompromis ale nie tak to miało wyglądać :cry:

Jestem dopiero na etapie stanu surowego zamkniętego, ale mam kilka uwag co do dobierania projektu. Można było poprawić, ale niektóre zmiany zostały zauważone już po zbudowaniu domu :(

Okna zbyt blisko ściany. Tzn u nas okna są "przyklejone" do ścian (niektóre ofkors)

Dopiero jak dom wybudowany został i wytynkowany w środku zachciało mi się ściany z cegieł, które po podtynkowaniu z boku stworzyły wnękę co wyglądało fatalnie. Trzeba było zatynkować.

W salonie zaplanowałam jedynie kinkiety i tylkoo dwie wiszące lampy nad stołem. teraz uważam to za błąd. Można było zaplanować kabelek na wszelki wypadek również na żyrandoli w razie czego tylko go odkryć.

dorzucam jeszcze

stawianie kominka na kafle

i brak rozprowadzenia ciepłego powietrza przed zalaniem stropu.

Błąd.

Żałuję też tego, że wyjście na taras jest przez salon, po parkiecie :(

Można było zamienić kuchnię i gabinet miejscami.

U mnie wyszło ponownie. Ponieważ meble będą ustawione w kształcie litery L, to jeden blat ustawię na wysokości 90, a drugi 86 - będzie niejako wchodził pod ten drugi, co w sumie daje niezły efekt.

Ja rozwiązałam to inaczej.

Nie będzie mebli pod samym oknem. Będą jedynie na ścianie przylegającej. I tak sporo, bo 3,9 m wyszło :)

kominek postawiliśmy dopiero po położeniu kafli. Po prostu w tym roku miało go nie być.

Efekt? Jeden kafel już do wymiany. A kominek jeszcze nie skończony.

Ach... myslalam, ze chodzi o kaflowy kominek... hihihi

Joshi, to już teraz wiesz,że m.inn.na Zachodzie Polski i Śląsku kafle to na nasze :płytki, glazura... :lol:

Witam, które z przyjętych rozwiązań uważacie za nietrafione?

1. Panele podłogowe - przy 2 psach i 3 kotach to koszma, widać każdy pyłek, włosek, ziarnko piasku

2. Zlew pod oknem kuchennym - parapet zdarza mi się zachlapać no i wszyscy z ulicy widzą mnie przy zmywaniu, co - tak naprawdę nie wiem czemu - wkurza mnie niemożebnie.

3. Brak jednego gniazdka w przedpokoju oraz nie rozdzielenie przedpokojowego obwodzu oświetleniowego na 2 osobne linie (to wynika ze specyficznego kształtu przedpokoju i korytarza u mnie)

4. Założenie w pokojach drzwi pełnych (bez szyb) - kwestia małej ilości światła w korytarzu.

5. Brak jakiegoś zlewu lub umywalki w garażu, będącym jednocześnie małym warsztatem - bez szans na jej założenie w przyszłości (kwestia kanalizacji). Czasem w trakcie "brudnej roboty" ;) muszę np. kilka razy iść do łazienki, by umyć ręce i w ten sposób roznoszę po domu kurz, trociny itp.

6. Rolety kupione w IKEA - badziewie, mają za lekkie pręty w dolnej części i zwijają się nierówno

7. Żle wybrane miejsce doprowadzenia kabla telefonicznego - a mogłem na etapie kładzenia instalacji elektrycznej zrobić gniazdka wszędzie, gdzie się tylko da...

Więcej grzechów nie pamiętam.

1. Za krótka wymurowana kabina prysznicowa, mogłem dodać spokojnie z 10 cm w formie półki z kafelek. Teraz jest ciasnawa (zawsze marzyłem o kąpieli z żoną) zamiast żony przykleja się do mnie zasłonka.

2. O brakujących kontaktach nie wspomnę, bo choćbyś zrobił ich po pięć w każdym rogu pokoju to i tak się okaże, że akurat jednego gdzieś brakuje.

3. Zapalanie kinkietów w łazience przy lustrze nie zrobiłem a szkoda.

4. Wnęka w łazience cała pomalowana ładnie wygląda, ale nie wiadomo, co robić z kurzem. Teraz myślę, aby wyłożyć drewnem albo szkłem.

5.Ciemne drewno w salonie ładnie wygląda, ale widać każdy pyłek.

3. Dodam, na co się nie dałem skusić i dobrze

1. Mata grzejna w łazience nie ma i jest OK teraz raczej bym zamontował drugą drabinkę (nigdy dość miejsca na suszenie ręczników

2. Dodatkowe otwory wentylacyjne pod oknami- zamontowałem w biurze i w zimie tak wiało mimo zamkniętej przesłony, że zaklejałem taśmą.

3. Raz dałem się skusić na mieszanie farb teraz mam do odstąpienia 3 l beckesrsa w kolorze różowych majtek. Resztę pomalowałem gotowcami i jest OK

Moja rada to- SPRAWDZAĆ ROBOTĘ PO FACHOWCACH PRZED ZAPŁATĄ,a najlepiej pilnować w trakcie roboty.Jestem mądra poszkodzie i teraz np.widzę,że "fachowcy"schrzanili mi panele drewniane z Tarkettu,mąż sam kładł w salonie i Bogu dzięki.Teraz żałuje ,że jednak nie położył sam na poddaszu.

Schody drewniane-piękne,ale parę szczegółów mogło być inaczej.

Ogólnie niedopilnowanie wynikało z zagonienia i braku czasu,ale teraz uważam,że trzeba pilnować wszystkiego.

Co do żaluzji drewnianych.

Nie wyobrażam sobie umycia okna z takimi żaluzjami lub podniesienie żaluzji. Każda deseczka to parę milimetrów , wszystkie deseczki razem do kupy (po podniesieniu) i pół okna i tak zasłonięte. Fajne są jak się ich nie podnosi.

Alternatywa żaluzje maetalowe stylizowane na drewno - sama takie mam i każdy dotyka czy aby nie drewniane.

Polecam.

Paty.