michalszuwart 24.09.2009 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 ja liczylem tylko materialy, bez robocizny, ale tak jak napisala daggulka nie tylko z ytonga sie robi, pokazalem ceny porothermu oraz solbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.09.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 ceny robocizny też są ważne ... wszystko trza brać pod uwagę moi murarze murowali na klej ... cieniutko i grzebyczkiem , niejednokrotnie musieli przyszlifować bloczek ... takie pier.... kotka za pomocą młotka - ale nic mi za to nie doliczyli nie wiem jak inne ekipy ... czy drożej się płaci za murowanie na klej? no bo jakby nie patrzeć - o ile maxa w dwuwarstwówce mozna pociaprać i się zbytnio nie starać bo styropian przykryje - o tyle w jednowarstwówce dokładność to podstawa i ekipa musi być konkretna ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.09.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 A jaka jest ta Twoja ściana? A czy to ważne? Czytaj: Forum to takie dziwne miejsce, gdzie każdy namawia do tego co sam ma i poleca ludzi, którzy u niego robili... Z doświadczenia wiem, że to nie zawsze nalepsze wybory. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 24.09.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 A jaka jest ta Twoja ściana? A czy to ważne? Czytaj: Forum to takie dziwne miejsce, gdzie każdy namawia do tego co sam ma i poleca ludzi, którzy u niego robili... Z doświadczenia wiem, że to nie zawsze nalepsze wybory. Pozdr. Toć widać, że oko mrużę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.09.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 jacy i ludzie jacyś tacy ........ przewrażliwieni ostatnio .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.09.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Toć widać, że oko mrużę Widać. ok Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.09.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 dostałam okrągły piździk na maila od mpoplaw ... dzięki więc postanowiłam powiększyć coby wszyscy mogli zerknąć ... jak widzimy ... ściana to najmniejszy problem .... http://img182.imageshack.us/img182/7628/zestawieniestratciepa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.09.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 a drzwi wewn i ściany wewn to jak dają te straty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.09.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 a drzwi wewn i ściany wewn to jak dają te straty? Strop również. Jedyne co mi przychodzi do głowy to pomieszczenia nie ogrzewane, ale to trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.09.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 bo mój domek ma nieogrzewany garaż połączony drzwiami wewnętrznymi z ogrzewanym domkiem, a ściany wewnętrzne nie stoją na styropianie tylko na fundamencie i części ciepła zwiewa tamtędy do gruntu swoją drogą najlepszy doradca a o takie banały pyta ?? mówcie co chcecie .... to już jest zboczenie - na takie drobne się rozdrabniać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.09.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 swoją drogą najlepszy doradca a o takie banały pyta ?? jeszcze nie raz Cię zaskoczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 25.09.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 A dasz namiar, do wiadomości wszystkich, kto za 40,- wykona 1m2 ocieplenia styropianem razem z otynkowaniem końcowym? (czyli robocizna za ocieplenie tylko 10,- )każdy za tyle wykona i to przestrzegając instrukcji BSO, ja u siebie na kastingu miałem tez oferty 35zł/m2 i jedną ofertę 30zł/m2 ale ta była bez BSO tylko na blokach w spółdzielniach mieszkaniowych ocieplają drożej, bo tam fakturę podpisuje ktoś zupełni inny niż ten co płaci Aleś się czepił tych bloków - nie dość że nie wiedzą co robią to jeszcze drożej płacą? Dwa: U mnie w castingu brało udział 6 wykonawców. Wybory miss były w tym miesiącu. Stawki od 33 do 60 złotych. Z dwoma kolejnymi poleconymi przez hurtownika (szukałem takich którzy robią na tynku producenta, którego wybrałem) rozmawiałem przez telefon. Wszyscy z woj. śląskiego. Trzech miało życzenie zobaczyć budynek przed złożeniem oferty i tak się też stało. Efekt? Ci do 40 złotych mają swoje własne technologie (np. siatka na styro i obrzutka klejem do siatki) lub cena uśrednia się w górę jak pytasz o szczegóły (np. nie odlicza bramy garażowej, płacisz jakby ją okładali styro i tynkowali). Ci poleceni mają czas w maju, Ci za 60 zł nie zejdą, bo mają robotę na ten rok i kilka zleceń z polecenia na przyszły. Wniosek? Nie każdy zrobi to za 4 dychy i nie każdego, który chce zrobić można wziąć. Pozdrawiam. 6-ciu to mało, żeby powiedzieć, że to standard, ale fakty są faktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.09.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 bo wszystko jest tak naprawdę względne .... nie ma dwóch jednakowych domów budowanych przez tą samą ekipę obok siebie .... dom wybudowany przez przysłowiowego Zdzisia Rozpierduche z Zadupowiska Górnego bedzie tańszy niz gdyby budował go w Warszawie .... i obojetne czy chodzi o dom energooszczędny czy standard ...mozna to odnieść do wykon\ywania poszczególnych prac , także ocieplenia ... dlatego zawsze wkurzam sie kiedy mpoplaw mi pisze, ze za podobną kasę co ja - On wybudował dom energooszczędny .... bo to nie jest takie pewne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 25.09.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Trzech miało życzenie zobaczyć budynek przed złożeniem oferty i tak się też stałobo w świecie fachowców istnieje takie przekonanie że trzeba wyczuć klienta, im droższy zegarek na ręku, ładniejszy samochód, większy dom, tym cena szybciej rośnie, a jak inwestor mało zorientowany to co się potem dziwić Pozwolę sobie po raz kolejny się nie zgodzić. (czytaj: BZDURA!). Nie dziwię się tym, którzy chcieli zobaczyć - ile i jakich okien do obrobienia, wysokość (praca na rusztowaniu, czy nie?) Czy to nie ma znaczenia? A skąd niby ten "mało zorientowany" ma droższy zegarek? Bo zarobić to chyba tępak nie potrafił.... Nie rozumiem też sensu podawania linku do wątku w którym zabieram głos.... Czy jest jakiś? ...dobrze by ci się komponował z tym co za styropian bierze 60zł/m2 A "ci się" nawet nie chce czytać tego co linkujesz. Napisałem tam ile i za co płacę. Bez odbioru. Miłego wieczoru i więcej rzetelności życzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.09.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Wirecki ... a Ty masz jakiś wątek komentarzowy do tych Twoich fotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.09.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 bo w świecie fachowców istnieje takie przekonanie że trzeba wyczuć klienta, im droższy zegarek na ręku, ładniejszy samochód, większy dom, tym cena szybciej rośnie,... aż boję się zapytać, jak wyglądasz negocjując roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.09.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 ...ja wiem...nie jestesmy tacy glupi,jak myslisz....Panie Kolego,ale sie pograzasz w swej wielkiej,konserwatywnej madrosci budowlanej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 25.09.2009 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 tak jak napisal mpoplaw, chcialbym sie dowiedziec co bedzie lepsze, chodzi mi o jakosc, cieplo, cene. na wiosne chcialbym zaczac budowe i chce sie zdecydoewac na 1w lub 2w. i pytam o zdanie uzytkownikow wlasnie takich scian. oraz fachowcow, wedlug wykresu sciany nie maja tak duzego znaczenia jesli chodiz o straty ciepla, wiec by sie wtedy liczyl bardziej koszt materialow plus wykonania czyz nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.09.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 jakiego wykresu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 26.09.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 tak jak napisal mpoplaw, chcialbym sie dowiedziec co bedzie lepsze, chodzi mi o jakosc, cieplo, cene. na wiosne chcialbym zaczac budowe i chce sie zdecydoewac na 1w lub 2w. i pytam o zdanie uzytkownikow wlasnie takich scian. oraz fachowcow, wedlug wykresu sciany nie maja tak duzego znaczenia jesli chodiz o straty ciepla, wiec by sie wtedy liczyl bardziej koszt materialow plus wykonania czyz nie?? Cześć, trochę trudne zadałeś pytanie (z punktu widzenia forum) . Tutaj można zauważyć pewną prawidłowość: jeżeli ktoś napisze że ma ścianę 1W (lub słowo Ytong) i jest zadowolony, to gwarantuję Ci że pojawi "mpoplaw" lub chyba jeszcze z 3 userów forum (specjalista od farb - nie pamiętam nicka, i jeszcze z dwóch), którzy napiszą że budują energooszczędnie i będą mieli cieplej, styro jest tanie, ściana 1W to nieporozumienie itp. Nie dopuszczają do myśli, że ktoś chce inaczej niż oni i kończy się to tak, że każdy z 1W to tępak, który wydał kupę kasy na szajs. Jak sam zauważyłeś straty przez ściany nie są tak duże jak przez wentylację okna itp. Więc buduj z tego co Tobie lepiej odpowiada. Gwarantuję Ci, że po stanie surowym zapomnisz o ścianach jak zajmiesz się kolejnymi etapmi budowy. Co do tego czy 1W czy 2W, to ja wybrałem 1W, wprowadzamy się w grudniu więc jeszcze nie wiem czy zamarzniemy.... A czy bedzie cieplej czy zimniej niż w 2W to nie wiem, bo nie mam kasy i miejsca, żeby zbudować drugi taki sam dom w tej technologii, z takimi samymi oknami, dachem, systemem ogrzewania itp. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts