Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jedno czy dwu warstwowa??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jakiego wykresu?

tego

http://img182.imageshack.us/img182/7628/zestawieniestratciepa.jpg

ale .... to nie jest wykres w który trza patrzeć jak w obrazek , poniewaz zalezności zmieniaja się zależnie od technologii , materiałów budowlanych użytych do budowy , ilości izolacji ....

w każdym domu ten wykres bedzie wygladał nieco inaczej....

ale nie zmienia to faktu , że rachunki za ogrzewanie nie zależą tylko i wyłacznie od rodzaju sciany zewnętrznej ....

jesli ktoś chce budować dom energooszczędny - to go buduje od A do Z .... i wtedy poniesione wydatki są zasadne patrząc w przyszłość ....

jesli ktos chce budować dom standardowy .... to nawet jak zrobić ścianę ocieploną 30cm styro to i tak zostają inne furtki wykonane w standardzie do spierniczania ciepła .... okna ścienne , a dachowe to już masakra bo ciężko docieplić dziure w dachu :wink: , dach ,podłogi, wentylacja grawitacyjna ....

i wcale nie jest powiedziane , ze te 30cm styropianu zwróci się wtedy kiedykolwiek ... :wink:

ale .... to nie jest wykres w który trza patrzeć jak w obrazek , poniewaz zalezności zmieniaja się zależnie od technologii , materiałów budowlanych użytych do budowy , ilości izolacji ....

w każdym domu ten wykres bedzie wygladał nieco inaczej....

ale nie zmienia to faktu , że rachunki za ogrzewanie nie zależą tylko i wyłacznie od rodzaju sciany zewnętrznej ....

Kobieta dostrzega coś, czego mądrale nie zauważają

szejm szejm szejm

a w w/w obrazku lekko dziwi mnie fakt, że drzwi i ściany wewn to ponad 10% całości strat

na miejscu autora budując dom standardowy - mając pewność, że styknie potem na docieplenie i kasy i czasu i zdąży z odbiorem zanim bank się zbulwersuje (nie doczytałam, ale chyba budowa z kredytu?) .... zrobiłabym ścianę : max + styro .... nie bawiąc sie w porothermy i ytongi , a zaoszczędzona kasę i tak bedzie na co wydać.... :wink:

Kobieta dostrzega coś, czego mądrale nie zauważają

hm..... a miałeś wątpliwości, ze kobieta potrafi logicznie rozumować?

powiem więcej ... 3/4 populacji kobiet tak ma ... :p :lol:

na temat pozostałej 1/4 populacji mam swoje zdanie , ale nie bede się wypowiadać.... :wink:

Co do tego czy 1W czy 2W, to ja wybrałem 1W, wprowadzamy się w grudniu więc jeszcze nie wiem czy zamarzniemy....

nie bój, nie zamarzniecie :D ... w kufajce nie siedziałam, szczegółowe informacje na pierwszej stronie wewontku....

Jak już męczymy tego jednowarstwowego konia to chciałbym napisać dlaczego ja planuję taką ścianę. Zdecydowałem się przede wszystkim ze względu na prostotę wykonania. (przynajmniej tak mi się wydawało bo już nie jestem pewien)

plusy wg mnie:

- wystarczająca izolacyjność w wersji 44 cm solbet (Szczecin)

- łatwość budowy i co za tym idzie mniejsze szanse na popełnienie błędów przez ekipę, również później przy wykonywaniu ocieplenia (na tym tle mam fobię, zbyt wiele widziałem :) )

- szybkość wykonania

- brak dodatkowych mających swoje wady materiałów izolacyjnych i konieczności podejmowania decyzji z nimi związanych :)

- szybkość wysychania murów

- gładkość ścian ułatwiająca wykończenie

- łatwość prowadzenia instalacji w takich ścianach

- cena zbliżona do ściany dwuwarstwowej (biorąc pod uwagę całość ściany z wykończeniem i robocizną

Tyle. Jeżeli gdzieś się mylę to proszę o życzliwy komentarz.

Dom 223 m po podłodze i 168 m2 użytkowej - ściana Ytong 36,5 cm ( już się czuję jak odszczepieniec ) jednowarstwowa,11 okien dachowych,23 cm najcieplejszej wełny Rockwoola na dachu,korzystne ustawienie okien wg.kierunków świata,okna zwykłe 1,0 i do tego pompa ciepła z podłogówką w całym domu i.......żyję.Jak już wspominałem kiedyś koszt ogrzania domu w 1.roku - czyli nieobiektywnym bo dom jeszcze schnie to ok.140 zł /miesiąc ( 9 miesięcy grzania,koszt średniomiesięczny ).W tym roku podsumowanie kosztów w listopadzie - pomimo wzrostów kosztów prądu będzie mniej lub góra podobnie ( wiem,ciepła wiosna i póki co jesień ).Gdybym dodał 12 cm styropianu ,okna 0,6,rekuperator,30 cm wełny na dachu i Bóg wie co jeszcze to ile bym zyskał 10-20-30 zł/miesiąc ?A jakie koszty ww.gadżetów?Jak będzie się zbliżała epoka lodowcowa to położę sobie na ścianę 20 albo najlepiej 100 cm styropianu albo wydrążę w wielkim bloku styropianu dom - i będę strasznie ekologiczny

:D.Doceniam ludzi których pasją są domy 3 czy tam półlitrowe - każdy ma swoje hobby ale nie dajmy się zwariować,epoka nieszczelnej wielkiej płyty,domów z pustaków robionych na podwórku ,okien ze szczelinami 1 cm już minęła a szał z emisją Co2 jest grubo przesadzony - ale to już oddzielny temat.

- łatwość budowy i co za tym idzie mniejsze szanse na popełnienie błędów przez ekipę, również później przy wykonywaniu ocieplenia (na tym tle mam fobię, zbyt wiele widziałem :) )

no właśnie ... to co Ty w końcu budujesz?

bo jednowarstwówki się nie dociepla ... chyba że to przejęzyczenie i chodzi Ci o tynkowanie :wink:

a z tą łatwością budowy to też bym nie przesadzała ....

ściana jednowarstwowa musi być cholernie dokładnie wymurowana .... cieniutko na kleju.... bloczki jeśli krzywe to trza doszlifować ...

tak naprawdę dokładne wymurowanie ściany jednowarstwowej to wielka sztuka ... ekipa musi być dobra i z doświadczeniem...

miałam fobie i sprawdzałam swoją ścianę w miarę murowania ... na całym domu znalazłam dwa prześwity .... poprawili :roll:

ona musi być tak dokładnie wymurowana właśnie dlatego, że nie będzie już docieplana ....

dlatego nie jest łatwa w budowie na pewno ... a na pewno trudniejsza niż dwuwarstwówka w której można wybaczyć drobne niedociągnięcia bo i tak styropian przykryje...

Do zalet ściany 1W należy również zaliczyć trwałość elewacji.

Ja zastosowałem tynk cementowo-wapienny a na to farbę silikonową.

Uważam to za, jedne z lepszych rozwiązań.

to już nadużycie :wink: :lol:

dlaczego elewacja na ścianie dwuwarstwowej miałaby być mniej trwała?

jak zrobisz tynk c-w na takiej i takiej .... to bez znaczenia w użytkowaniu chyba , nie? :roll:

hm.... dobra , nie teoretyzuję .... nie mam domu ocieplonego styropianem .... więc z praktyki nie piszę ... może faktycznie nie mam racji :roll:

natomiast staram się sama mając ścianę jednowarstwową nie namawiać ślepo... nie dlatego , że mam i mi się nie sprawdziła bo ja jestem zadowolona - ale dlatego, że czasem taniej , lepiej wychodzi coś innego ... zależy od wielu czynników ... i od tego jakimi priorytetami kieruje się człowiek budujący dom ...

staram się widzieć i minusy ..... bo zawsze są jakieś plusy i minusy .... w każdej technologii ... :wink:

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Ocieplanie w ścianie 2 - warstwowej, dodatkowa szansa na pomyłki i poprawki.

Co do dokładności, podejrzewam że niezaakceptowałbym niedokładności w każdym rodzaju ściany. Ma być równo i koniec.

Generalnie postrzegam ścianę jednowarstwową jako mniej kłopotliwą w wykonaniu zarazem wystarczająco ciepłą. Być może tak mi się tylko wydaje więc jak ktoś uważa inaczej to proszę pisać. Myślę że wiele osób ma ten dylemat, szczególnie ci którzy nie mają zaufania do budowlańców i boją się metody lekkiej mokrej :)

Witam, ciesze sie ze temat sie wreszcie fajnie rozwinal.

chciabym powiedziiec ze chyba coraz bardziej mnie przekonuje sciana 1w.

Mysle ze przekomazanie ze sciana 2w jest cieplejsza od 1w nie ma sensu bo sie z tym zgodze, sama sciana bedzie cieplejsza gddyz styro ma przenikalnosc cieplna U okolo 0.04 ale to ze bedzie troszke cieplejsza to nie przelozy sie znacznie na rachunki za ogrzewanie gdyz zeby miec naprawde dobrze zrobone to trzbe odpowiednia miec wentylacje zeby nie zrobic sobie termosu a robiac dobra wentylacje duzo ciepla ucieka nam przez wentylacje oraz zeby miec dobra wentylacje w styrpianowym domku to pasuje miec rekuperator a to sa juz dodatkowe koszty zwiazane z instalacja oraz z eksploatacja.

Gdyby sciana 1w byla beznadziejna i ta technologia przestazala to mysle ze prodeucenci pustakow zrezygnowali by z tego i udoskonalali tylko pustaki do 2w a tak nei jest robia coraz lepsze pustaki powozyej 40cm grubosci. a producenci styropianu namawiaja na sciany 2w zeby interesl styropianowy sie krecil.

ostatnio na foorum muratora czytalem ze styropian moze wyparowac - na poczatku sie smialem z tego bo to raczej nie bardzo mozliwe a potem sie okazalo ze znajomemu co ma domek 30 lat i sciane 3w styropan ze srodka znikl:/ wiec ja dzieku ze takie wynalazki jak styropian ktory znika hehe

generalnie mam cala zime zeby zdecydowac jaka sciane budowac wiec moze akurat ktos napisze mi takie argumenty co mnie przeknaja na 2w, oraz moze wiecej cos napiszecie na temat ile placicie za ogrzewanie, w 2w i 1w, czym grzejecie oraz jak jest potrzeba rekuperacji to jakie to sa koszty. pozdrowionka

Ale jak dziecko rąbnie rowerem, lub zachaczysz taczką o róg domu

a próbowałeś rąbnąć taczką w BK-400 albo w BK-350 albo czy może próbowałeś powiesić coś ciężkiego w w/w bloczkach ??

tia.....

pojechaaaałeśśśśś .... mpoplaw , że masakra .... :roll:

dokładnie jak Krzychos .... z rowerem....

tak się składa , że i taczką dupnęłam (i o dziwo nie odpadło mi pół ściany) .... i szafki wieszałam, no bo jakże kuchnia bez szafek , grzejniki które także lekkie nie są .... a nawet ostatnio mi się zdarzyło plazmę se powiesić :roll:

bez stelaży .... na kołkach z wyjątkiem szafek które są na listwach ... i wisi wszystko - cudem zapewne według Ciebie :roll:

dziury się wierci rewelacyjnie , rewelacyjnie się w tym ryje pod instalacje nie kurwując że ciężko i coś pęka albo odpryskuje jak w ceramice .... to akurat dałabym na plus....

pod bojler daje się stelaż ... i zrobiłabym to dla świętego spokoju i wieszając na bk i wieszając na ceramice ....

Ale jak dziecko rąbnie rowerem, lub zachaczysz taczką o róg domu

a próbowałeś rąbnąć taczką w BK-400 albo w BK-350 albo czy może próbowałeś powiesić coś ciężkiego w w/w bloczkach ??

tia.....

pojechaaaałeśśśśś .... mpoplaw , że masakra .... :roll:

dokładnie jak Krzychos .... z rowerem....

tak się składa , że i taczką dupnęłam (i o dziwo nie odpadło mi pół ściany) .... i szafki wieszałam, no bo jakże kuchnia bez szafek , grzejniki które także lekkie nie są .... a nawet ostatnio mi się zdarzyło plazmę se powiesić :roll:

bez stelaży .... na kołkach z wyjątkiem szafek które są na listwach ... i wisi wszystko - cudem zapewne według Ciebie :roll:

dziury się wierci rewelacyjnie , rewelacyjnie się w tym ryje pod instalacje nie kurwując że ciężko i coś pęka albo odpryskuje jak w ceramice .... to akurat dałabym na plus....

pod bojler daje się stelaż ... i zrobiłabym to dla świętego spokoju i wieszając na bk i wieszając na ceramice ....

Eee, Daggulka a masz BK400 czy 600?? Bo ja u siebie miejscami mam przekładki z 400 i powiem że jest duża różnica między dziurą w 600 a 400.

Może nie jest aż tak jak piszę mpoplav ale rożnica jest spora.

pzdr