Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jedno czy dwu warstwowa??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja akurat to,że bk jest miękki poczytuję za zaletę ... dla mnie jest to plus .... czasem sama muszę coś wywiercić :wink:

natomiast o, że im bardziej miękki tym bardziej ciepły to pewnie wiecie .... kolejny plus...

same plusy , Panie .... same plusy.... :D

Tyle. Jeżeli gdzieś się mylę to proszę o życzliwy komentarz.

ja poproszę żebyś raz jeszcze napisał to samo ale tym razem w wersji mniej humanistycznej, zamiast kwiecistych opisów użyj matematycznych wyliczeń, od razu każdy zobaczy ile jest w tym prawdy

NP: zamiast - cena zbliżona do ściany dwuwarstwowej (biorąc pod uwagę całość ściany z wykończeniem i robocizną

napisz na ścianę 1W trzeba wydać 120zł materiał + 20zł robocizna + 20zł system + 40 zł tynki

wtedy każdy kto będzie chciał pójdzie sobie do hurtowni budowlanej i sprawdzi jak porównywalnie to jest dla 2W

Jak na razie z całego Twojego postu jedynie to odnosi się do tego co napisałem. Ściana 1w jest droższa to fakt. Pytanie o ile i jakie materiały zastosujesz w ścianie 2w. Na pewno te najtańsze :)?. System o którym piszesz to nadproża? U mnie to ok 13 zł za m2. Klej do bloczków jest w cenie. Różnica w cenie do zaakceptowania dla mnie przy domku ze ścianami zewnętrznymi 150m2 to około 5 tyś. Oczywiście tej wysokości różnica zakłada użycie do budowy ściany 2w najtańszych dostępnych materiałów.

Co do wytrzymałości to bez przesady, nie twórzmy mitów. Palcem dziurę? Robocop jesteś :) ?

Pozostaje cała reszta o której już pisałem więc jak na razie dalej uważam że 1w to lepszy wybór.

Jeszcze jedno; powoływanie się na producentów styropianu to trochę chybiony pomysł. Może przytoczymy dla równowagi wypowiedzi producentów BK? Tam też są wykresy, powoływanie się na instytuty itp.

no ale o co kaman ...?

że miękki jest?

a czemu to przeszkadza?

ee tam, ja nie uważam że on zły tylko że miększy :), i dziury zbyt łatwo sie robi :).

pzdr

no ale po co Ty chcesz robić te dziury?

a poza tym przeca na to i tak tynk przyjdzie ... więc jak czymś dupniesz to se dziurę w tynku zrobisz ino jeśli jest gipsowy ... bo w c-w to musiałbyś nieźle dupnąć coby dziurę zrobić .... :wink:

http://i.wp.pl/a/f/film/001/91/05/0020591.jpg

Mpoplaw - jakos tak sobie Ciebie wyobraziłem...

W sensie ze jak pojawia się temat sciany 1W to Ty ruszasz na krucjatę...

Odpuść trochę...

Każdy buduje jak mu pasi.. Każdy racjonalizuje swoje wybory (nwet tak nieracjonalne jak ściana 1W :wink: )

I jest pięknie!

ale coś Ty ... niech se nie odpuszcza ... a po południu przysiądę i poszukam na forum konkretów ile kto spala groszku w standardowych dwuwarstwówkach i standardowych jednowarstwówkach .... zobaczymy wtedy na konkretach co i jak ... :wink:

michalszuwart

tak czytam te Twoje "przemyślenia"

i ręce mi mdleją

dziwne rzeczy wyczytujesz, a już na pewno wybiórczo,

szkoda tylko, że głupoty zapamiętujesz

mpoplaw

właśnie chodzi mi o %, nie o to, ile tego jest

skoro w wyżyłowanej chałupie to ma taki udził, to nie można pokusić się o jego zmniejszenie?

Jeżeli ściana 1w jest 100% zimniejsza jak piszesz to jest to poważny argument przeciw. Nijak się to ma do tego co deklarują producenci BK. Pytanie tylko co to znaczy 100% zimniejsza? Nie wynika to z właściwości BK więc z czego?

Pozostaje cała reszta argumentów za 1w ktorych jakoś nikt nie zauważa! Dla mnie fakt że będę raz mniej (ocieplenie) przeżywał stres związany z postawieniem i wykończeniem ściany jak równiez z wyborem i dostawą materiałów na nią oraz wyborem ekipy jest bardzo ważny.

Przy okazji, nie sprzedaję i nie lobbuję za 1w. Muszę się na coś zdecydować. Napisałem już co biorę pod uwagę. Jeżeli okaże się że plusów 1w jest mniej niż minusów to zmienię preferencje. Nie piszcie proszę że to już było. Znalezienie i poskładanie tego wszystkiego do kupy jest praktycznie niemożliwe a już wyciągnięcie jakichś sensownych wniosków tym bardziej :).

odgrzebałam zamierzchłe wewontki .... dla autora:

http://forum.muratordom.pl/sciana-jednowarstwowa,t118145.htm?highlight=jednowarstwowa

http://forum.muratordom.pl/jaka-sciana-pomocy,t163147.htm?highlight=ile%20ekogroszku

z mojej strony koniec tematu ... jak przeglądam tematy o jednowarstwówkach to się wiecznie żrę z mpoplaw ... zawsze daje się podpuścić :roll: ... ale mi się znudziło .... fakty przytoczyłam ... swoje przemyślenia napisałam ...

finito ....

Idąc tropem ścian 2w wygląda na to że stosowanie pustaków, bloczków czy cegieł jest również swojego rodzaju marnotrawstwem. Część wewnętrzna nośna powinna być zbudowana z jak najmocniejszego materiału o jak najmniejszej dopuszczalnej grubości. Takim materiałem jest np. beton.

Najbardziej racjonalnym więc wyborem byłaby ściana ze zbrojonego betonu o grubości ok 10 cm (lub jak w przypadku ścian prefabrykowanych nawet 5 cm plus filary) obłożona min 20 cm styro.

Cenowo to przy powierzchni ścian zewnętrznych 150 m2 (mój przyszły dom)

beton: 15 m3 czyli 3 tyś, zbrojenie niech będzie też 3 tyś (chyba się wiele nie pomyliłem :) ), robota 20 zł m2 (chyba można przyjąć tyle) czyli 3 tyś, styro 20 cm 3 tyś, robota za ocieplenie niech będzie też 20 zł m2 czyli kolejne 3 tyś, tynki 20 zł m2 czyli jeszcze 3 tyś. Razem: 18 tyś i ciepła i super-mocna ściana. Hurra!!!

Już wiem z czego zbuduję dom! Tylko dlaczego tak nikt nie robi :)?

Dzięki Daggulka. Powtarza się to wszystko, ale tak to juz jest :).

Choć wypowiedź lekko sarkastyczna to w swym sarkażmie masz całkowitą rację.

Nie buduje sie tak domów jednorodzinnych z jednego powodu. Koszt. Nie policzyłeś kosztu wynajmu prefosjonalnych deskowań ani braku umiejętności złożenia do kupy takich deskowań przez przeciętna ekipę.

Rozwiązaniem podobnym co do idei jest system praefa. Cenowo też masakra.

Choć pewnie tańsza niz ściana 1W :lol: :wink:

Choć wypowiedź lekko sarkastyczna to w swym sarkażmie masz całkowitą rację.

Nie buduje sie tak domów jednorodzinnych z jednego powodu. Koszt. Nie policzyłeś kosztu wynajmu prefosjonalnych deskowań ani braku umiejętności złożenia do kupy takich deskowań przez przeciętna ekipę.

Rozwiązaniem podobnym co do idei jest system praefa. Cenowo też masakra.

Choć pewnie tańsza niz ściana 1W :lol: :wink:

Mimo wszystko myślę że cena to nie jedyny powód. Nikt nie oferuje podobnych rozwiązań dla budownictwa jednorodzinnego. Robienie takich ścian na budowie chyba rzeczywiście ze względu na koszty szalunków nie jest najszczęśliwszym pomysłem chociaż gdyby ktoś się wyspecjalizował?

Można jednak wyobrazić sobie robienie ścian gotowych tak jak kiedyś w fabrykach domów robiono elementy dla budownictwa wielorodzinnego. Zamiawiasz ściany, w zakladzie na stole wibracyjnym wg projektu wykonują, przywożą gotowe, składają we dwa dni, jak chcesz to zamawiasz z tynkiem i elementami do mocowania ocieplenia. Mogły to być też panele betonowe łączone w ścianę, złącza zalewane. Szybko tanio i łatwo. Nie ma takich na rynku. Jest coś podobnego ale ocieplenie od wewnątrz, strop w związku z tym drewniany i zamawia się cały dom.

Nie bardzo wiem w czym problem, ale chyba po prostu nie jest to zbyt opłacalne. Planowałem zrobić w swoim przyszłym domu strop filigran, nie ma wad terrivy, nie potrzebuje szalunków tak jak monolit a ma wszystkie jego zalety. W Szczecinie i okolicy nikt takich nie produkuje. Co za czort?

Zamiawiasz ściany, w zakladzie na stole wibracyjnym wg projektu wykonują, przywożą gotowe, składają we dwa dni, jak chcesz to zamawiasz z tynkiem i elementami do mocowania ocieplenia. Mogły to być też panele betonowe łączone w ścianę, złącza zalewane. Szybko tanio i łatwo.

Jest. Napisałem powyżej - nazywa sie Prefa. Szybko, łatwo ale nie tanio. :wink:

http://archon.pl/media_library/images/artykuly/dom_modelowy/zdjecia/dom_modelowy_zdjecie2.jpg

Nie bardzo wiem w czym problem, ale chyba po prostu nie jest to zbyt opłacalne. Planowałem zrobić w swoim przyszłym domu strop filigran, nie ma wad terrivy, nie potrzebuje szalunków tak jak monolit a ma wszystkie jego zalety.
Filigran - szukałem ze dwa miesiące. Nie doszukawszy się (oferowano mi minmum 700 m2) zrezygnowałem i mam Terivę.

Jest. Napisałem powyżej - nazywa sie Prefa. Szybko, łatwo ale nie tanio. :wink:

No nie jest to to samo. Keramzyt zamiast betonu. Stąd pewnie też i cena. Ściana min 175 mm. Dwa razy więcej niż z betonu.

Kurcze, na taką betonową ścianę przywiezioną gotową lub w formie paneli do łączenia pewnie bym się skusił. Budowlańcy nie mieliby co zepsuć :).

Mimo wszystko myślę że cena to nie jedyny powód.......

myslę, że jedyny, chyba, że wprowadzi się system i będzie on stosowany

byl swego czasu na forum wykonawca, który stosował metodę "poligonową" - poszukaj

W Szczecinie i okolicy nikt takich nie produkuje. Co za czort?

nikt? raczej za słabo szukasz