freetask 27.09.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 czytam i czytam i myślę: a niech to! sprawdzę przy okazji coś, w końcu kiedyś tego ozc używałem... no i dodałem na tą swoj ścianę 25cm styropianu, bez styropianu straty przez ścianę:17%, ze styropianem: 10%, więc licząc nawet, że te 7% zaoszczędzę (i część z tych 7% inną drogą nie wywieje) to 7% z 9500kWh, które mi przez ostatni nieomal rok licznik zarejestrował daje 665kWh oszczędności, ale żeby było jeszcze lepiej: tak naprawdę trzeba odliczyć pracujący bojler, który średnio miesięcznie mi zjada 250kWh, mam więc już 7% z 6500kWh, a więc 455kWh rocznie, co daje 455*0,30zł(taryfa nocna)=~136zł rocznie oszczędnoścido czego zmierzam? primo: z punktu widzenia energoosczedności ściana jest daleko za liderem (wentylacja) i jeśli ktoś myśli o oszczędzaniu to chyba warto zająć się głównymi źródłami strat ciepła, jeśli ktoś planuje wntylację grawitacyjną, standardowe okna to straty ciepła przez ścianę nie są bardzo istotne przy podejmowaniu decyzji o rodzaju ściany, inne czynniki są tu chyba bardziej decydujące (nawet wspomniana kruchość elewaji może być istotniejsza)secundo: pamiętam jak w tych dyskusjach "1w vs 2w" kończyło się tym, że 1w ogólnie jest "be" a ci co tak mają i tak ocieplą, wtedy nie chciało mi się tego sprawdzić, teraz zainspirowany wątkiem sprawdziłem, no i chyba ocieplenie np porothermu 44 jest jeszcze gorszą decyzją niż wybudowanie jednowarstwowca, bo przy oszczędności rzędu 150 zł rocznie na ogrzewaniu to po ilu latach zwróci mi się wykonanie tego ocieplenia? 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.09.2009 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła zwykłego styropianu o 20cm grubości na czymkolwiek to 0,17W/m2*K przed wprowadzeniem nowych WT-2009 mówiło się że ściana 1W to od 0,44 do 0,36 po wprowadzeniu nowych WT nagle okazało się że od 0,29 do 0,26 To nie jest wytłumaczenie. Są nowe lżejsze odmiany BK, robi się coraz grubsze ściany 1w. Napisałeś że ściana 1w wbrew deklaracjom jest prawie dwukrotnie zimniejsza. Gdyby była ścianą jednolitą (nie murowaną z bloczków) to miałaby te deklarowane 0,26 przy grubości 44 cm? Czy to sam BK nie ma takich właściwości jak piszą producenci, czy ściana z niego wykonana? pól polski mieszka w blokowiskach wykonanych z wielkiej płyty, ściana nośna to 14cm żelbetu To i ja wiem, zresztą o tym wspomniałem. Chodzi o to że w tej chwili nie ma takiej ofety dla domków jednorodzinnych a powinna być bo jest to potencjalnie najtańsza i najbliższa ideałowi 2w technologia. Nie opłaca się i koniec. Ściany z betonu mają swoje wady znane dobrze mieszkańcom tzw wielkiej płyty. Jest to przede wszystkim brak akumulacyjności, czyli przy słabej izolacji błyskawiczne nagrzewanie się i wychładanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.09.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 to się wiecznie żrę z mpoplaw ja tego tak nie odbieram, w przeciwieństwie do marketingowców z xelii jesteś podatna na argumenty, i starasz się coś zrozumieć, a tamci potrafią tylko wymyślać jak to grzyb wyszedł zza styropianu i pożarł całą rodzinę no bo ja wiem , ze masz dużą wiedze i rozumiem wszystko co do mnie piszesz ... i nawet powiem , zgadzam się poniekąd ..... więc o słuszności budowy domu energooszczędnego nie bedziemy rozmawiać ... bo teoria z założenia jest słuszna.... ale to co piszesz - piszesz w sposób niemalże fanatyczny .... mnie to nie przeszkadza .... nie wiem jak innym.... natomiast przeszkada mi to, że sztucznie wyolbrzymiasz i negujesz "po trupach" budowe ściany jednowarstwowej do tego stopnia , ze z Twoich wypowiedzi wynika niemalże , że ja: płace za ogrzewanie 10.000 rocznie a na budowe domu w technologii sciany jednowarstwowej wydałam fortunę .... a wcale tak nie jest .... wszystko u Ciebie sie sprowadza do wyścigu o każdy kilowat energii ... ja rozumiem, że w domach energooszczędnych spala się mnie opału na ogrzewanie ... ale ktos tu pisał , ze zamierza ogrzać taki dom za 1500zł rocznie ... ja ogrzalam dom za 2500zł rocznie ... to jest tylko 1000zł różnicy w skali roku a nie kuźwa 10.000 ... są jeszcze w życiu inne przesłanki niz walka o każdy kilowat co mnie jeszcze gnębi ... wykres który w każdym domu wyglada inaczej .... no bo ... ustaliłam juz, ze sama ściana ocieplona styropianem daje niewielkie oszczędności jeśli chodzi o ogrzewanie w skali całego domu ... więc: no dobra to niech już bedzie też na dachu 30cm wełny ... kolejna kasa zdałoby sie też lepsze okna .... kolejna kasa podłogi też dobrze byłoby dac więcej styro ... kolejna kasa skoro juz iśc na całość, to dobrze byłoby mieć wentylacje mechaniczna żeby ograniczyc straty ... kolejna kasa ...niemała (u ciebie mpoplaw mniejsza bo sam sobie zrobiłeś własnymi ręcami , ale nie każdy tak potrafi) apetyt rosnie w miare jedzenia ... jedni na tym poprzestana i ogrzeja taki dom prądem za 1500zł ... a inni zainwestuja kupe kasy w pompę ciepła i inne nowinki ... no bo jak na całość to na całość tylko pytam .... kiedy się to zwróci? wszystkie te urządzenia trzeba serwisowac, części wymieniać , naprawiac jak się zepsują... no bo o ile jestem w stanie zrozumieć ideę diomu energooszczednego czyli docieplonego na max z wentylacją mechaniczna to już montażu tych pozostałych nowinek juz za cholerę nie jarzę ze względu na okres zwrotu poniesionych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.09.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ... Normalnie z ust mię to wszystko wyjęłaś. Faktycznie koledze jakby trochę brakuje dystansu i obiektywizmu, nie mniej dobrze że pisze o problemach 1w bo to trochę rozjaśnia w głowie po tych wszystkich zabiegach marketingowych. Jak dla mnie dalej 1w wygrywa, co znaczy tylko i aż tyle że spełnia większość moich oczekiwań, te zaś których nie spełnia są dla mnie drugorzędne. Mają takie ściany jednak wystarczającą izolacyjność przy akceptowalnej cenie i to jest baaaardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.09.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Jeden lubi rybki, inny ……akwarium. Zaś wszyscy najbardziej to co mają. I to jest do przyjęcia. Natomiast podpieranie swoich wyborów, lub swoich wizji w danym zakresie, przepisami prawa, które nie istnieją, moim zdaniem, jest delikatnie mówiąc - nieuczciwe. Przepisy nic nie mają przeciwko ścianom 1W. Nie jest również prawdą, że istnieje przymus budowania ściany o U mniejszym niż 0,3. Ważne jest aby budynek, jako całość spełniał określone normy energooszczędności. § 329. 1. Wymaganie określone w § 328 ust. 1 uznaje się za spełnione dla budynku mieszkalnego, jeżeli: 2) wartość wskaźnika EP [kWh/(m2 . rok)], określającego roczne obliczeniowe zapotrzebowanie na nieodnawialna energie pierwotna do ogrzewania, wentylacji i przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz chłodzenia jest mniejsza od wartości granicznych określonych odpowiednio w ust. 3 pkt 1 i 2, a także jeżeli przegrody zewnętrzne budynku odpowiadają przynajmniej wymaganiom izolacyjności cieplnej niezbędnej dla zabezpieczenia przed kondensacja pary wodnej, określonym w pkt 2.2. załącznika nr 2 do rozporządzenia, Co więcej – stan taki można osiągnąć kilkoma sposobami. Nie jest prawdą, że wystarczy zbudować ścianę o super niskiej wartości współczynnika U. Można postawić „kiepską” ścianę 1W i super energooszczędne okna i otrzymamy dokładnie taki sam końcowy efekt jak przy ścianie 2W z 20cm styropianu. W budynkach mocno przeszklonych, ściana jako taka, ma najmniejszy udział w ogólnej energooszczędności budynku – co też należy mieć na uwadze. Nawet w przedstawionym wykresie widać jasno, że gdyby ściana miała U 2 x większe, to i tak nie „dorówna” oknom. A tak na marginesie ten program zawsze liczył źle wentylację. Wersja 5 jest już poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 28.09.2009 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 czyli jednak sciana 1w nie jest taka zla, jest tylko troszke wieksze U, co w caloksztalcie nie jest az tak istotne bo z tego co koleg sSiwy12 napisal audyt energetycnzy nie jest dla scian tylko calego budynku, a sciany to tylko maks 1/5 strat, i mniej zabawy jest przy 1w jak przy 2w, chociaz dokladniej tzreba zajac sie 1w. jeescze fajnie by bylo jak by uzutkownicy napisali ile zuzywaja opallu i jaki maja metraz ooraz ile stopni w domu mieli przez zmie. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.09.2009 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 jeescze fajnie by bylo jak by uzutkownicy napisali ile zuzywaja opallu i jaki maja metraz ooraz ile stopni w domu mieli przez zmie. pozdrowionka Ja też myślałem że to ważne. Jakieś przybliżone dane pokazała daggulka. Nie jest źle . Mimo wszystko to wcale nie oznacza że każdy dom z 1w będzie taki. Ściany to tylko 1/5 strat ciepła. To że ktoś ma ciepło nie oznacza że Ty też będziesz miał. Trzeba całościowo, kompleksowo i co tam jeszcze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.09.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Do mpoplaw: Nie chcę wchodzić w jałową dyskusję, bo to niczego nie zmieni. Szanuję Twoje zaangażowanie w budowę ścian energooszczędnych – zwłaszcza w propagowaniu ściany 2W - obowiązkowo ocieplonej styropianem.Natomiast, moim zdaniem, zatraciłeś zdolność akceptacji i zimnej oceny innych rozwiązań – poza BK + 20cm i Twojego sposobu na budowanie i ogrzewanie.Szkoda, że w dyskusji używasz „argumentów” żywcem czerpanych ze wzorców takich jak T.B, czy B. Inne też może być i piękne, i skuteczne, i tanie. Jeśli możesz, to przyjmij, to co napisałem – bez urazy. Pozdrawiam sS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 czyli nie zauważyłaś jak 5cm wyżej napisałem barbarosie że nie opłaca się walczyć o każdą kWh ?? to są Twoje słowa .... a Twoje czyny swiadczą inaczej.... Piczman właśnie się przeprowadził do nowego domku, miał do wydania 200 tyś, poczytaj ile wydał na budowę energooszczędnego M30 http://forum.muratordom.pl/m30-w-wersji-energooszczednej,t124591.htm wiem, że się przeprowadził, wiem ile wydał ale mam też do niego ogromny szacunek bo wiem też ile zrobił własnymi rękoma .... ile włożył wysiłku w myślenie jak to zrobic i w wykonanie tego co wymyslił.... niestety .... nie każdy potrafi... jakby chciał fachowcowi zapałacić za to co sam zrobił to musiałby doliczyć kilka/nascie ładnych tysiączków za robociznę... szczególną uwagę zwróć na jego system ogrzewania, on nie wydał na kocioł 7 tyś tak jak ty i nie musi tam siedzieć codziennie i walczyć z ustawieniami, on wsypuje sobie 15kg węgla i ma CWU i CO przez 3 doby teoretyzujesz .... mamy jeszcze całą zimę żeby zweryfikować Twoje teoretyzowanie ... bo jak wiemy teoria teorią , a praktyka praktyką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 29.09.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Jest jeszcze teoria praktyczna i praktyka teoretyczna Ciekawe jaką decyzję podejmie autor wątku po tych wszystkich naszych wywodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 29.09.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 ja mam dwuwarstwową 25cm porotherm + 15 styropian, przy nastepnym domu jednak nie wiem czy nie zdecydowałabym się na ścianę jednowarstwową , ewentulanie trzywarstwową, nie wiadomo co będzie się działo ze styropianem, po 15 latach. Ale zanim bedę budować następny dom, pewnie wprawadzą nowsze materiałe, różne cuda itd, a czas budowy skróci się jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 ja mam dwuwarstwową 25cm porotherm + 15 styropian, przy nastepnym domu jednak nie wiem czy nie zdecydowałabym się na ścianę jednowarstwową , ewentulanie trzywarstwową, nie wiadomo co będzie się działo ze styropianem, po 15 latach. aż tak bym zaś się nie martwiła ... gdyby miało dziać się coś strasznego to nie byłby dopuszczony do obrotu w branży dociepleniowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 ile włożył wysiłku w myślenie jak to zrobic i w wykonanie tego co wymyslił.... niestety .... nie każdy potrafi... sugerujesz że ludzie budujący 1W nie potrafią myśleć ?? to by sporo wyjaśniało nieco przeginasz ... potrafię mysleć ... nie obrażaj mnie ... nie każdy budujący jest fachowcem w każdej dziedzine.... są i tacy którym budują developerzy - to co? uważasz, ze to idioci bo sami nie budują ? PS ten komentarz o teoretyzowaniu mogę podesłać Piczmanowi, on jeszcze nie wie że w tą zimę zmarznie, może warto go uprzedzić ?? zdąży wtedy wymyślić jakieś środki zaradcze nie zmarznie jak i ja nie zmarzłam ...może najwyżej spalić nieco więcej niż mu tu pobożnie wyliczyleś ... ale jeśli spali tyle w 15st mrozie na zewnątrz - to bardzo dobrze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.09.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Szkoda, że w dyskusji używasz „argumentów” żywcem czerpanych ze wzorców takich jak T.B, czy B zacytuj coś mojego żywcem czerpanego z słów wgregora Oj - toć tu, niżej: i to aż dwa ..sugerujesz że ludzie budujący 1W nie potrafią myśleć ?? to by sporo wyjaśniało ... .... Piczmanowi, on jeszcze nie wie że w tą zimę zmarznie, Ps. Pogrubiłem swoją wypowiedź, może dostrzeżesz o co mi chodziło. Wprowadzona zmiana to podkolorowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 mpoplaw ... słuchaj ... 99% ludzi po przeczytaniu moich słów odebrałaby je w takim kontekście w jakim je napisałam ... więc albo Ty nie zrozumiałeś o co mi chodzi albo rżniesz głupa że się tak wyrażę chodzi mi o to ....cały czas niezmiennie , że nie każdy budujący ściane jednowarstwową, dwuwarstwową czy trójwarstwową zna się na wszystkim ... ja się nie znam na wentylacji mechanicznej , instalacjach CO , i innych technicznych rzeczach i bym sobie nie poradziła z zaprojektowaniem i wykonaniem ... Ty sobie poradziłeś, Piczman sobie poradził, Coulignon sobie poradził ...ale dla Was to pasja .... więc zabraliście się do tego sami , z posiadaną wiedzą i sobie poradziliście oszczedzając kase na fachowcach którzy za wszelkie nowinki zgrzytają niemało ... a Piczmanowi mogę napisac - choc on wie przecież , że szanuje Jego pracę .... tak samo jaki Twoja i Coulignona ... także po to tu jesteście żeby przekazać wiedzę i pomóc innym w budowie domów energooszczędnych .... ale o ile Oni potrafią zrozumiec punkt widzenia innych ludzi i maja w sobie na tyle pokory, żeby uszanować - to Ty idziesz zawsze na noże wysuwając jakieś niemal z kosmosu wziete wyliczenia odnosnie sciany jednowarstwowej ...choć zawsze przytaczam swoje wyniki , koszty, kwoty - zawsze je ignorujesz ... wiec powiedz mi teraz: czy te moje 2500 w skali roku na CO i CWU to sa jakieś na tyle ogromne koszty żeby się z tego powodu wieszać? czy według Ciebie różnica w skali roku 1.000zł jest warta tego, żeby aż tak się emocjonować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 ...choć zawsze przytaczam swoje wyniki , koszty, kwoty - zawsze je ignorujesz ... nie ignoruję tylko zawsze przytaczam twoje posty z tymi kosztami, bo jesteś jak na razie jedyną która się przyznała że ściana 1w wcale nie wychodzi taniej w budowie od 2W, i na ogrzewanie trzeba wydać więcej ściana jednowarstwowa może wyjść taniej (biorąc pod uwagę zarówno materiały jak i robociznę za całość) ... jesli zbudujesz ją nie z ytonga a z betonu komórkowego stosunkowo taniego np. z Prefabet Bielsko .... a ogrzewanie? to przeciez oczywiste , ze dom energooszczedny sie buduje po to , zeby oszczedzać na energii jak sama nazwa wskazuje ... ale nie wciskaj ludziom ciemnoty , że ich koszty ogrzewania drastycznie zmaleją tylko i wyłącznie przez postawienie sciany dwyuwarstwowej docieplonej styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 nic takiego nigdzie nie napisałem, gdzie wyczytałaś że dramatycznie spadną koszty ogrzewania ?? to o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 że od wczoraj wkładasz w moje usta jakieś dziwne teorie, albo piszesz że piczman teoretyzuje grzejąc swój bufor 15kg węgla, normalnie jakby ktoś inny pisał zamiast ciebie wybacz ... ja tam se nie przypominam, zebym Ci cos wkładała teorie? jakie zaś teorie ? jesli pisze coś , to znaczy że albo doświadczyłam na własnej skórze , albo dla mnie jest logiczne to co piszę ... a Piczman spala 15 kg węgla teraz ... przy +15 st na dworze a nie -15 st zimą ... pogadamy i porównamy po zimie ... oczywiście zdaje sobie sprawe, ze spali mniej ...pytanie: ile mniej.... poza tym spali mniej, bo ma dom energooszczedny a nie standardziak dwuwarstwowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 29.09.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 z dyni mu przywal z dyni ludzie wyluzujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 z dyni mu przywal z dyni a cośTy ... ja nie bije facetów dopóki nie zasłużą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts