Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jedno czy dwu warstwowa??

Recommended Posts

zacytuję

wszystko u Ciebie się sprowadza do wyścigu o każdy kilowat energii

i na tym zdaniu zbudowałaś teorię o drogich w budowie domach energooszczędnych

piczman zbudował swój za 200 tyś bo przemyślał sprawę i pominą nieistotne a skoncentrował się na istotnym

no i znowu nie rozumiesz ... to, ze Piczmanowi się udało taki dom zbudowac za 200.000zł nie znaczy , ze każdemu sie uda ...

beti555 udało się zbudowac dom standardowy porównywalny z moim za 150.000zł , ja swój zbudowałam za 270.000 .... a tez robilismy duzo swoimi siłami ...

wszystko zależy ... jakie ekipy - za jaką cene a ile własnymi rękami robione , jakie materiały za jaką cene , jaki region - jakie ceny , jakie materiały użyte - nie wszedzie dostępne takie same ...

mogłoby sie zdarzyc tak, ze nie posiadając wiedzy Piczmana o budowie domu energooszczednego podjęłabym złe decyzje - za które również musiałabym zapłacić na przykład poprawiając....

wszystko zależy....

więc stwierdzenie , ze dom energooszczędny można zbudować za mniejsze pieniądze - do mnie nie przemawia .....

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A za to wyżej (myślenie/wykonanie) to daggulce należą sie przeprosiny.

absolutnie nie wymagam ... dyskutuję z mpoplaw na forum temat ściany jednowarstwowej od 3 lat .... wiem czego się mogę po nim spodziewać i wiem, że podejmując dyskusję narażam się na posty w tym stylu ....

może zabiorę glos w tej sprawie bo widze troche off topic- opisze swoje doswiadczenia w budowaniu- jesli chodzi o sicany -moj wybór padl na 1w a to troche z przypadku- gdy juz wybralem projekt szukalem w necie zbudowanych juz domów- http://kancelaria-sliwinska.pl i powiem ze spodobal mi sie zbudowany systemem ytonga a widzialem prawie wszystkie technologie- i nie bralem pod uwage kwestii finansowych- badzmy szczerzy wszystko wychodzi podobnie kosztowo i mówie tu o sprawdzonych wyrobach na ktorych sie nie oszczedza a to i tak z czego zbudowany jest dom to ok.30% kosztow wybudowania domu- dom juz stoi jest wykanczany i jedno co mi sie rzucilo w oczy to w porownaniu z sasiadem porzadek na dzialce a on buduje z maxa, postawilem na jakosc i mam takze wentylacje mechaniczna bo nie chce przezywac horroru z ciaglym otwieraniem okien i iich zamykaniem podkrecaniem termostatow i zakrecaniem ,ktory znam z blokow- i nie interesuje mnie ta ciagla klotnia co jest lepsze 1W 2w CZY 3W - wazne aby temu kto mieszka w swoim domu dobrze sie mieszkalo- na chwile obecna wydalem juz ponad 200 tys bez pieca- licze ze w 300 sie zmieszcze ze wszystkim- po okresie grzewczym bede mogl sie wypowiedziec na tematkosztow ogrzewania- pozdrawiam Edytowane przez ravel30

• 7 months później...

Witamy,

a nie lepiej po prostu postawić ściany 15 cm, które dadzą nam sporo oszczędności w powierzchni użytkowej, a na dodatek będę świetnie izolowały?

Zobaczcie, jaki współczynnik przenikalności ma ściana w technologii Praefa (15 cm) + 15 cm styropianu.

KLIKNIJ TUTAJ

To jak już Pan tu tak odkopał temat, to niech Pan od razu powie jaki współczynnik U mają same ściany 15cm z keramzyu?

Panie Kubo,

ale właśnie dlatego nasze ściany są tak cienkie (15 cm), aby wraz z ociepleniem nie przekraczały 30 cm (czyli nie są grubsze, niż żadna metoda "tradycyjna"), a miały o wiele lepszy współczynnik przenikalności ciepła.

W podanym przez nas linku jest oczywiście wzór na współczynnik U dla samych ścian - jak ktoś lubi liczyć :) Ale większego, praktycznego zastosowania to nie ma. Ściana 15 cm z ociepleniem 15 cm stanowi idealne połączenie.

Przepraszam ale 15+15 na dom nie przekonuje mnie zupelnie.

Jestem zwolennikiem BK i jak dla mnie 24 + cieplenie to minimum konieczne do postawienia domu :)

na garaż budynek gospodarczy czemu nie jezeli jest w konkurencyjnej cenie, choć jak dla mnie mozna te budynki rowniez postawic z BK :)

No, ale nadal nie podał pan argumentów przeciw 15+15 (Praefa), a za 24+np.15 (BK). Przecież w Praefie ma pan:

- większa wytrzymałość "naciskowa",

- oszczędność 9 cm na ścianie, co daje prawie metr użytkowy więcej w domu 10x10,

- gładkie ściany (niepotrzebne gładzie, wystarczy zacierka),

- peszle na elektrykę,

- dokładne otwory na drzwi i okna (bez konieczności podkuwania).

Czy nie warto się nad tym zastanowić? A, że cieńsze ściany? To przecież same plusy!

dokładne otwory na drzwi, okna, gładkie sciany łatwość rozprowadzenia instalacji - Ja mam to samo w BK a 15cm to ja moge dać na ściany działowe o gęstości 600 bo tyle w zupełności mi wystarczy - przepraszam 12 ! nie wiem ale jakoś cięzko mi sie przekonać do sciany 15+15

Co do samego systemu - specjalnie projektowac wszystkie elementy?!? aby postawic w surowym stanie hmm, albo drogo trzeba by porownac 2 te same projekty z 2 roznych materiałów.

Wiec to zadanie dla Was :)

Co do samego systemu - specjalnie projektowac wszystkie elementy?!? aby postawic w surowym stanie hmm, albo drogo trzeba by porownac 2 te same projekty z 2 roznych materiałów. Wiec to zadanie dla Was :)

Ale to i tak trzeba zaprojektować (instalacje, itp.). Więc co za różnica czy w stanie surowym, czy developerskim? Przecież w stanie surowym i tak nikt nie będzie mieszkał. A co do porównania wycen. Już niebawem to zrobimy - obiecujemy :)

Prawdopodobnie znajoma sąsiadki zafundowała sobie dodatkowo szczelne okna - myśląc, ze to recepta na ciepło w domu

przy szczelnych oknach wentylacja grawitacyjna przestała działac lub działa

"na poł gwizdka"

stąd pleśń czy grzyb pod styropianem

Sporo ludzi robi sobie takie "kuku" z chytrości

chcą zaoszczędzic na opale