Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana MPZP

coci

Recommended Posts

witam,

mam ogromną prośbę o pomoc.

Wybudowałam dom zgodnie z obowiązujacym MPZP (zabudowa jednorodzinna, 40 % powierzchni działki, 1,5 kondygnacji, maksymalnie 9 metrów wysokości). Jednak w międzyczasie na "wniosek sąsiada" (dewelopera) plan został zmieniony na: zabudowa wielorodzinna, 60% powierzchni działki, 12 metrów wysokości, 3 pełne kondygnacje. Obok mojej posesji ow deweloper postawił juz 6-cio rodzinny moloch (dom ten zaczął budować gdy obowiazywał jeszcze stary plan zagospodarowania) i szykuje się do budowy kolejnego. Czy mogę go jakos powstrzymac i czy mozna przywrócic stary MPZP? Nadmienie tylko, że zmiana planu i inwestycje dewelopera(pierwszego lecz jak sądze nie ostatniego w mojej okolicy) nie tylko mi spędzają sen z powiek,wszyscy sąsiedzi, którzy uciekali od miejskiego zgiełku na peryferie,tak jak ja wpadli z deszcu pod rynnę. Co możemy w tej sytuacji zrobic? Będę wdzięczna za każdą poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

jak dostał na to pozwolenie ?

Pewnie miał pozwolenie na budowę na coś mniejszego, załatwiał na boku zmianę MPZP, a potem szybko złożył projekt zamienny. Deweloperzy nie takie rzeczy potrafią...

Współczuję coci tej sytuacji, ale teraz rzeczywiście jest już za późno, czy nie było żadnych informacji, że plan będzie zmieniany? Przecież każdy może wnieść swoje uwagi i wnioski do nowo sporządzanego/zmienianego planu...