Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzanie kanalizy

Recommended Posts

Witam!

Mam mały problem (pewnie lamerski :smile: :smile: )... ale.. U mnie sieć kanalizacyjna ma postać drzewka - gdzie gałęziami są rury z kuchni, łazienki, garażu i ubikacji. W związku z tym, że to na gałęziach też muszą być spadki - a ich zakończenia są wyżej niż konar to w projekcjie mam 3 rury pionowe (domek parterowy bez poddasza) wyprowadzone ponad dach zakońćzone czapką - jest to z pewnością dodatkowy koszt (rury, odp dachówki, czapka). Czy jest sposób, aby coś w tym temacie zmienić (może jakiś zawór??? - jak on wygląda i gdzie się go montuje???)

Pozdrówka,

Gregorus

Czy brałeś pod uwagę możliwość umieszczenia rur odpowietrzaczy w szybach kominów wentylacyjnych?

Jedna uwaga - wylot tej rury powinien być skierowany pionowo w górę powyżej zaślepienia góry komina. Wlot powietrza w celach wentylacyjnych poprzez otwór w bocznych ściankach komina.

U mnie takie rozwiązanie się sprawdziło.

Do odpowietrzenia można uzyc takich zaworów membranowych (dość tanie), które montuje się na zakończeniu pionowej rury. Zawór ten jest stale zamknięty, dopiero gdy w instalacji powstaje podciśniejie otwiera się i zaciąga powietrze z pomieszczenia.

Małe, łatwo to ukryć i nie przenosi zapachów.

Tomek ma rację. Zamiast odpowietrzeń wypuszczonych ponad dach na końcach pionów kanalizacyjnych w najwyżej położonych pomieszczeniach załóż kanalizacyjne zawory odpowietrzające. Wygląda to jak zwykły dekiel (korek kanalizacyjny) ale ma jeden (fi 50-75) albo dwa (fi100 i więcej)kołpaczki, w których mieści się właśnie zawór odpowietrzający. Kupisz w praktycznie każdym sklepie instalcyjnym. Kosztuje toto najwyżej kilkanaście-dwadzieścia kilka zł. Nie wypuszcza smrodu z rury na pomieszczenie, a tylko zasysa do rury gdy ktoś np. spuści wodę w kibelku. Dobrym zwyczajem jest wypuścić taki zawór w świetle (a najlepiej trochę poniżej) kratki wywiewnej pod sufitem. Po pierwsze w razie defektu (rzadko ale może się wydarzyć) mniejsza uciążliwość zapachów, po drugie łatwy dostęp bez rozkucia i wymiana w przysłowiową minutę. Aha i przestrzegam przed wypuszczaniem rur od kanalizy bez takich zaworków do wentylacji.