gregorus 17.04.2002 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Witam! Mam mały problem (pewnie lamerski :smile: )... ale.. U mnie sieć kanalizacyjna ma postać drzewka - gdzie gałęziami są rury z kuchni, łazienki, garażu i ubikacji. W związku z tym, że to na gałęziach też muszą być spadki - a ich zakończenia są wyżej niż konar to w projekcjie mam 3 rury pionowe (domek parterowy bez poddasza) wyprowadzone ponad dach zakońćzone czapką - jest to z pewnością dodatkowy koszt (rury, odp dachówki, czapka). Czy jest sposób, aby coś w tym temacie zmienić (może jakiś zawór??? - jak on wygląda i gdzie się go montuje???) Pozdrówka, Gregorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.04.2002 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Czy brałeś pod uwagę możliwość umieszczenia rur odpowietrzaczy w szybach kominów wentylacyjnych? Jedna uwaga - wylot tej rury powinien być skierowany pionowo w górę powyżej zaślepienia góry komina. Wlot powietrza w celach wentylacyjnych poprzez otwór w bocznych ściankach komina.U mnie takie rozwiązanie się sprawdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 17.04.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Do odpowietrzenia można uzyc takich zaworów membranowych (dość tanie), które montuje się na zakończeniu pionowej rury. Zawór ten jest stale zamknięty, dopiero gdy w instalacji powstaje podciśniejie otwiera się i zaciąga powietrze z pomieszczenia.Małe, łatwo to ukryć i nie przenosi zapachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 17.04.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Tomek ma rację. Zamiast odpowietrzeń wypuszczonych ponad dach na końcach pionów kanalizacyjnych w najwyżej położonych pomieszczeniach załóż kanalizacyjne zawory odpowietrzające. Wygląda to jak zwykły dekiel (korek kanalizacyjny) ale ma jeden (fi 50-75) albo dwa (fi100 i więcej)kołpaczki, w których mieści się właśnie zawór odpowietrzający. Kupisz w praktycznie każdym sklepie instalcyjnym. Kosztuje toto najwyżej kilkanaście-dwadzieścia kilka zł. Nie wypuszcza smrodu z rury na pomieszczenie, a tylko zasysa do rury gdy ktoś np. spuści wodę w kibelku. Dobrym zwyczajem jest wypuścić taki zawór w świetle (a najlepiej trochę poniżej) kratki wywiewnej pod sufitem. Po pierwsze w razie defektu (rzadko ale może się wydarzyć) mniejsza uciążliwość zapachów, po drugie łatwy dostęp bez rozkucia i wymiana w przysłowiową minutę. Aha i przestrzegam przed wypuszczaniem rur od kanalizy bez takich zaworków do wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.04.2002 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2002 Ostatni pion na każdym przewodzie odpływowym musi być wyprowadzony ponad dach zgodnie z warunkami tech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts