Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domy drewniane skąd takie ceny?

me_how

Recommended Posts

Witam

od pewnego czasu obserwuje i porównuje różne oferty domów z bali, domów szkieletowych i kwestię przeniesienia domu gotowego.

Wybudowanie domu drewnianego to koszt od 1tys - 1,5tys za stan surowy przykryty. Rozbiórka już istniejącego domu transport i złożenie to 15-25tys zł. Skąd taka rozbierzność cenowa? Czy zatem nie da się kupić projektu na dom drewniany, zakupić dwóch domów już istniejących i z nich próbować składać ten z projektu(o ile drewno będzie w dobrej kondycji) ?

Rozwiejcie moje wątpliwości

szczerze mowiac stalem przed dylematem czy budowac dom, czy przeniesc, czy kupic gotowy, ale to juz inna bajka. Generalnie nie wiem skad wziales te ceny, bo ja dzwoniac do fimr, to koszt postawienia domu z bali to ok 85-100 tysiecy.... z fundamentami. I mowie tu o stanie surowym. Przeniesienie domu to wydatek 15-30 tysiecy na kupno domu + 30 tysi za przeniesienie domy + fundamenty... Ale dom za 1-1,5tys??

Witam

od pewnego czasu obserwuje i porównuje różne oferty domów z bali, domów szkieletowych i kwestię przeniesienia domu gotowego.

Wybudowanie domu drewnianego to koszt od 1tys - 1,5tys za stan surowy przykryty. Rozbiórka już istniejącego domu transport i złożenie to 15-25tys zł. Skąd taka rozbierzność cenowa? Czy zatem nie da się kupić projektu na dom drewniany, zakupić dwóch domów już istniejących i z nich próbować składać ten z projektu(o ile drewno będzie w dobrej kondycji) ?

Rozwiejcie moje wątpliwości

To chyba cena za m2?

Reszta to tak jak z murowanym domem. Kupujesz stary do remontu to kosztuje to sporo mniej niż wybudowanie nowego (pomijam kwestię lokalizacji).