Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konieczna druga sluzebnosc???

bombel79

Recommended Posts

Witam wszystkich i prosze o pomoc i porade.

Buduje domek w Markach. Budowa znajduje sie w 4-tej lini zabudowy, dojazd droga prywatna w ktorej mam udzial. Prad bedzie ciagniety kablem. Zgodnie z zyczeniem ZEWT ustanwilem na ich rzecz sluzebnosc w drodze. Ale oni teraz zycza sobie ustanowienia kolejnej sluzebnosci tym razem w dzialce budowlanej, na potrzeby WZL (czy jak to sie tam nazywa). Dostalem taki wzor:

Wzorzec do Aktu Notarialnego ustanawiającego służebność przesyłu.

.......oświadczają, że na nieruchomości gruntowej położonej w Markach, stanowiącej działkę ewidencyjną nr 142 w obrębie 5-01, dla której prowadzona jest księga wieczysta Kw. nr ........… ustanawiają nieodpłatną służebność przesyłu na czas nieoznaczony na rzecz PGE Dystrybucja Warszawa – Teren Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (REGON 140805330) oraz następców prawnych tego podmiotu, polegające na prawie wykonywania na nieruchomości wszelkich czynności związanych z instalacją, budową i rozbudową kablowej linii niskiego napięcia oraz złącza kablowego ZK, ich eksploatacją, konserwacją, rozbudową, odbudową i odnową oraz dostarczaniem i przesyłaniem energii elektrycznej z prawem dostępu w każdym czasie.

jak myslicie, co o tym sadzic? no i kwestia czy do ostatniego zdania nie dopisac "... do domu jednorodzinnego znajdujacego sie na działce nr 142", no zeby mi jakiejs magistrali nie puscili przez ogrod (choc to malo prawdopodobne)

tak na oko - skoro kabel idzie w drodze ,to w granicy powinieneś mieć skrzynkę a za skrzynką powinieneś wykonać WLZ czyli wewnętrzną linię zasilającą. Ten wzór pachnie mi zakusami energetyki do postawienia na Twojej działce czegoś, co służyć będzie nie tylko Tobie. Przynajmniej tak mi się zdaje

polegające na prawie wykonywania na nieruchomości wszelkich czynności związanych z instalacją, budową i rozbudową kablowej linii niskiego napięcia

Nie podpisuj.

Sieć PGE WT Dystrybucja sp. z o.o. kończy się na skrzynce, którą zapewne masz (będziesz miał) w płocie (granicy działki).

WLZ nie jest siecią przedsiębiorstwa, ale Twoją własnością - nie ma więc potrzeby, abyś sam dla siebie, na swojej własności ustanawiał służebność.

Przypuszczam, podobnie jak mikolayi, że monopoliście chodzi o uzyskanie zgody na "pociągnięcie" linii po Twojej działce (jeśli nie teraz, to będą mieli placet na przyszłość) do któregoś z sąsiadów.

Spółka chce wykorzystać Twoja przymusową sytuację (zapewne chciałbyś przyłączenia pojutrze, a najlepiej wczoraj). Na ile się zgodzisz zależy od tego jak jesteś niezorientowany o przyszłych skutkach lub tylko zdeterminowany.

Gdybym był na Twoim miejscu szybko odmówiłbym ustanowienia służebności (na piśmie, kopia z pieczęcią RE do własnego archiwum). ZE musi zareagować. Najpewniej przeboleje porażkę, ale gdyby zakład uparł się i odmówił przyłączenia, to złóż natychmiast skargę do Urzędu Regulacji Energetyki. Decyzję nakazującą przyłączenie powinieneś mieć w miarę szybko...

P.S. Jeśli prace na budowie zamierzasz rozpocząć od zaraz, bo ekipa czeka, pieniądze się marnują, a Ty nie masz gdzie mieszkać, to oczywiście moje rady są nieaktualne. Energetyka górą!

panowie (i panie :) domek juz w stanie surowym zamknietym... planuje wprowadzenie na wiosne (pewnie maj) przyszlego roku... termin przylacza mam na wrzesien 2010 r. oczywiscie chcialbym wczesniej... czlowiek ktory przeslal mi ten wzorzec sluzebnosci byl od podwykonawcy, ktory ma wykonac przylacze (skrzynke) w ogrodzeniu... no nic, pomysle i pewnie powalcze, choc szczerze, to jestem ostatnim w tej okolicy (reszta sie juz pobudowala) wiec za bardzo nie mieliby do kogo ciagnac tego niskiego napiecia...

zastanawiam sie tez na wyjsciem posrednim, czyli ustanowic dla nich sluzebnosc ale ogrniczyc ja tylko do domu jednorodzinnego na mojej dzialce (czyli prawo rozbudowy, modernizacji itp sieci w zakresie koniczenym do zasilenia energia elektryczna domu jednorodzinnego zlokalizowanego na dzialce nr 142)?

Napiszę wprost: jesteś "na łasce" zakładu. I prawdopodobnie ostatecznie zrobisz wszystko, o co Cię "poproszą".

Bo wcale nie muszą podłączyć Twojego domu we wrześniu 2010 r. Zawsze mogą być przeszkody... Różne: techniczne, organizacyjne... A kary w umowie o przyłączenie za niedotrzymanie terminu są śmieszne. Faktycznie to Ty tracisz, a zakład może poczekać...

Negocjuj w sprawie zapisów służebności, aby dotyczyła ona tylko Twojego przyłącza!!!

Witam wszystkich, miał ktoś problem z podpisaniem przez sąsiadów służebności do drogi? Jeżeli oddawaliście sprawę do sądu o ustalenie drogi koniecznej to proszę o podanie w przybliżeniu jakie są koszty adwokata i samej sprawy, oraz ile to trwało.

Dodam, że droga już istnieje ale nie jest w całości wykupiona przez gminę, a sąsiedzi nie podpiszą służebności do momentu aż gmina od nich tej drogi nie odkupi przez co nie dostanę pozwolenia na budowę mimo wydania warunków zabudowy. Taka patowa sytuacja

Z góry dziękuję za odpowiedzi :cry:

... jeśli można ...

ja mam taki zapis w akcie notarialnym... chodzi o służebność dla dalszych bliźniaków... Zgdodziłem się, ale ograniczyłem im pole wejścia z kabelkami do 2 m w głąb mojej działki.

U mnie zadziałało, bo obecnie postawiono nowy słup 50 m dalej, pewnie owe 2m było za mało :)

pozdrawiam :)