sebbi81 22.09.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Panowie i Panie mam problem wielki i liczę na Waszą dobrą radę. Sprawa tego typu - jest to stary domek, zbiłem tynk (w środku) tam gdzie się sypał i sam odłaził w wyniku czego powstały wielkie dziury, w pozostałych miejscach ograniczyłem się do zdrapania warstw farb których był ze 20 No i właśnie co teraz? Kasy cieniutko więc chciałbym to zrobić najmniejszym kosztem. Zakupiłem parę worków tynku maszynowego i siatkę... niestety nie wiem jak się do tego zabrać bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Proszę o szczegółowe rady w formie jak dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.09.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Panowie i Panie mam problem wielki i liczę na Waszą dobrą radę. Sprawa tego typu - jest to stary domek, zbiłem tynk (w środku) tam gdzie się sypał i sam odłaził w wyniku czego powstały wielkie dziury, w pozostałych miejscach ograniczyłem się do zdrapania warstw farb których był ze 20 No i właśnie co teraz? Kasy cieniutko więc chciałbym to zrobić najmniejszym kosztem. Zakupiłem parę worków tynku maszynowego i siatkę... niestety nie wiem jak się do tego zabrać bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Proszę o szczegółowe rady w formie jak dla laika A jak gruby był ten zdjęty tynk? Jeśli kilka milimetrów to bym się nie bawił z tynkiem maszynowym, a uzupełnił to gładzią pokrywając od razu całą ścianę. Jeśli wgłębienia są większe to wypełnij je tynkiwm i po wyschnięciu połóż na całość gładź. Siatkę bym sobie odpuścił. Przynajmniej u mnie w analogicznym przypadku siatki nie użyłem i przez 6 lat nie miałem z tym problemów. Tynk uzupełniałem jednak tynkiem C-W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebbi81 22.09.2009 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Dzięki Zbigmor za odpowiedź. Stary tynk ma grubość ok 2-3 cm, tam gdzie zbijałem odlatywały duże płaty, a w jednym pokoju 2 ściany zbiłem do cegły bo tynk się już w ogóle nie trzymał. Czyli mówisz, że siatka to zbędny wydatek?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.09.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Dzięki Zbigmor za odpowiedź. Stary tynk ma grubość ok 2-3 cm, tam gdzie zbijałem odlatywały duże płaty, a w jednym pokoju 2 ściany zbiłem do cegły bo tynk się już w ogóle nie trzymał. Czyli mówisz, że siatka to zbędny wydatek?! Jak dla mnie siatka ma sens jeśli: a) mamy duże skoki temperatur (tynk na zewnątrz), b) mamy różne materiały ściany, c) mamy niestabilny podkład (np. ocieplenie). W Twoim przypadku nie widzę najmniejszego sensu dawania siatki, ale może ktoś inny znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melkus 22.09.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Witam. Pisałeś że dwie ściany skułeś do gołej cegły. To lepiej się nie męczyć z tynkiem tylko kupić płyty k-g i poprzyklejać je do ściany. Od razu masz idealnie płaską powierzchnie, mały koszt (chyba nawet mniejszy od założenia tynku) i pracy o wiele mniej niż z kładzeniem tynku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts