Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odnowiene tynków w mieszkaniu!

sebbi81

Recommended Posts

Panowie i Panie mam problem wielki i liczę na Waszą dobrą radę. Sprawa tego typu - jest to stary domek, zbiłem tynk (w środku) tam gdzie się sypał i sam odłaził w wyniku czego powstały wielkie dziury, w pozostałych miejscach ograniczyłem się do zdrapania warstw farb których był ze 20 :o No i właśnie co teraz? Kasy cieniutko więc chciałbym to zrobić najmniejszym kosztem. Zakupiłem parę worków tynku maszynowego i siatkę... niestety nie wiem jak się do tego zabrać bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Proszę o szczegółowe rady w formie jak dla laika :roll:

Panowie i Panie mam problem wielki i liczę na Waszą dobrą radę. Sprawa tego typu - jest to stary domek, zbiłem tynk (w środku) tam gdzie się sypał i sam odłaził w wyniku czego powstały wielkie dziury, w pozostałych miejscach ograniczyłem się do zdrapania warstw farb których był ze 20 :o No i właśnie co teraz? Kasy cieniutko więc chciałbym to zrobić najmniejszym kosztem. Zakupiłem parę worków tynku maszynowego i siatkę... niestety nie wiem jak się do tego zabrać bo nigdy nie miałem z tym do czynienia. Proszę o szczegółowe rady w formie jak dla laika :roll:

A jak gruby był ten zdjęty tynk? Jeśli kilka milimetrów to bym się nie bawił z tynkiem maszynowym, a uzupełnił to gładzią pokrywając od razu całą ścianę. Jeśli wgłębienia są większe to wypełnij je tynkiwm i po wyschnięciu połóż na całość gładź. Siatkę bym sobie odpuścił. Przynajmniej u mnie w analogicznym przypadku siatki nie użyłem i przez 6 lat nie miałem z tym problemów. Tynk uzupełniałem jednak tynkiem C-W.

Dzięki Zbigmor za odpowiedź. Stary tynk ma grubość ok 2-3 cm, tam gdzie zbijałem odlatywały duże płaty, a w jednym pokoju 2 ściany zbiłem do cegły bo tynk się już w ogóle nie trzymał. Czyli mówisz, że siatka to zbędny wydatek?!

Dzięki Zbigmor za odpowiedź. Stary tynk ma grubość ok 2-3 cm, tam gdzie zbijałem odlatywały duże płaty, a w jednym pokoju 2 ściany zbiłem do cegły bo tynk się już w ogóle nie trzymał. Czyli mówisz, że siatka to zbędny wydatek?!

Jak dla mnie siatka ma sens jeśli:

a) mamy duże skoki temperatur (tynk na zewnątrz),

b) mamy różne materiały ściany,

c) mamy niestabilny podkład (np. ocieplenie).

W Twoim przypadku nie widzę najmniejszego sensu dawania siatki, ale może ktoś inny znajdzie.

Witam. Pisałeś że dwie ściany skułeś do gołej cegły. To lepiej się nie męczyć z tynkiem tylko kupić płyty k-g i poprzyklejać je do ściany. Od razu masz idealnie płaską powierzchnie, mały koszt (chyba nawet mniejszy od założenia tynku) i pracy o wiele mniej niż z kładzeniem tynku.

Pozdrawiam