Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylematy z ogrzewaniem olej/groszek

compi

Recommended Posts

Priorytety są takie. Znośny koszt grzania, komfort/bezobsługowość - podyktowany małą ilością czasu lub nieobecnością domowników oraz niezawodność. Byliśmy juz praktycznie blisko wyboru kotła Dziubarczyk KWM-sgr19, który nie ma w sumie złych opinii. Zasyp kotła raz na 2-3 dni przy powierzchni 140-150m2. I tu pojawiła się alternatywa. Kocioł olejowy Ederlich od Urlicha . Podobno japońska technologia tylko nazwy jakies takie ...:). Różnica w cenie zakupu spora, jednak najważniejsze to brak konieczności budowy komina dymowego. Dojdzie jednak zakup zbiornika. Olejak ma boczny wyrzut przez ścianę i co najważniejsze jest praktycznie bezobsługowy. Podstawowy problem to możliwa drastyczna zmiana cen oleju opałowego, chociaz węgiel też podrożał :). Dodam, że będzie rekuperacja i solar do podgrzania wody. Proszę o cenne podpowiedzi.

a liczyłeś pieniążki?

nawet jeżeli masz racje, to czy warto płacić 2xtyle, żeby wydłużyć żywotność kotła o X%?

bo zdajesz sobie sprawę, że solary zwracają się w kilkadziesiąt lat? (o ile będą przez cały ten okres działać bezawaryjnie?)

Dokładnie!

Na lato boiler z grzałką elektryczną (najlepiej z wężownicą do kotła na ekogroszek jeśli taki będzie). Żywotność kotła się nie zmniejszy, a ekonomicznie dużo bardziej sensowne.

Dzięki cieszynianko! Przeczytałem wszystkie i nie tylko te zanim zadałem to pytanie. Jest tam mnóstwo opinii, ale większość sprzed kilku lat. Dzisiaj mamy w miarę dobry okres na paliwa, ale rok temu wszyscy drżeli, po górce benzynowej z wakacji. Ja dzisiaj jestem pewien, że przy piecu na ekogroszek, pelets czy miał, gdy zechcę zimą wyjechac na kilka dni z domu będę musiał albo kogoś nająć do palenia, albo dodatkowo zamontować kocioł elektryczny. Inaczej się nie da i znów pojawia się wydatek w arkuszu pod tytułem ogrzewanie :).

Może zadaj na priva pytanie komuś, kto się w tych wątkach przyznaje do posiadania rozwiązania, które Cię interesuje, bo być może te osoby nie śledzą już tych wątków.

Jak masz reku i ocieplony dom, to może się na gaz ziemny skusisz (jeśli jest możliwość wpięcia się), jest bezobsługowy :wink:

Może zadaj na priva pytanie komuś, kto się w tych wątkach przyznaje do posiadania rozwiązania, które Cię interesuje, bo być może te osoby nie śledzą już tych wątków.

Jak masz reku i ocieplony dom, to może się na gaz ziemny skusisz (jeśli jest możliwość wpięcia się), jest bezobsługowy :wink:

Gaz odpada. Dom będzie na odludziu, przynajmniej przez najbliższe lata.

Ekoterm....

Rozumiem, że chodzi o olej z Orlenu?

Po ogólnych obliczeniach wychodzi początkowa oszczędność rzędu 4-5 tysięcy złotych. Dom wg opinii instalatora będzie połykał maksymalnie 1500l oleju/rok zakładając ciężką zimę. Jeśli miesięcznie zmieszczę się w 300zł, a na to wygląda, śmiało mogę podchodzić do inwestycji w Urlicha. Dokupując opał do kominka z rozprowadzeniem c.powietrza damy radę, a komfort jest nieporównywalny.