Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaż do sufitu podwieszanego

seba_x

Recommended Posts

Witam

Muszę sam wykonać sufit podwieszany , jak zdążyłem się już zorientować będę potrzebował profile CD i UD , nie bardzo wiem jak zacząć czy dać profile CD wzdłuż czy w poprzek wiązarów ? Od góry będę ocieplał ekofibrem czy lepiej zrobić kratownicę z profili CD ? (tzn. jeden nad drugim pod kątem 90') czy może pojedyńczo ? Profile UD muszą być na ścianie a w nie wsadzone CD ? Czy regipsa dać jedną warstwę czy może lepiej będzie dwie ?

http://img245.imageshack.us/img245/2764/zdjcie523.th.jpg

Witam

nie bardzo wiem jak zacząć czy dać profile CD wzdłuż czy w poprzek wiązarów ?

W poprzek

Od góry będę ocieplał ekofibrem czy lepiej zrobić kratownicę z profili CD ? (tzn. jeden nad drugim pod kątem 90') czy może pojedyńczo ?

Zdecydowanie kratownica. Ruszt podwóny krzyżowy.

Profile UD muszą być na ścianie a w nie wsadzone CD?

Tak dokładnie.

Profile montażowe wchodzą w środek profili przyściennych, a nośne opierają się na nich.

Czy regipsa dać jedną warstwę czy może lepiej będzie dwie?

Ja dałbym jedną warstwę, widać że pomieszczenie nie jest duże.

największe pomieszczenie o pow. 18m2 , sufit będzie obniżony o jakieś 15cm poniżej pasa dolnego wiązarów , myślałem o wieszakach ES ewentualnie wieszak kotwowy z dodatkowym zabezpieczeniem w postaci grubego drutu (tu na forum widziałem zdjęcia jak sufit spadł na dół podczas docieplania)

A jak z taśmą ? czy ona ma być pod profilem UD ? czy częściowo na ścianie i pod kątem 90' na profilu UD ?

Masa sufitu to około 15kg/1m2 ocieplenia + masa samego stelaża z g-k.

jak można zabezpieczyć łącznik krzyżowy 60/60 przed wypięciem ? czytałem że lubią się wypinać .

ale ciekawostka i na czym to wypiecie polega?.

FlashBack myślisz o jednopoziomowym seba pyta zapewne o krzyżowy 2 poziomowy

wypięcie jest możliwe przy krzyżowym dwupoziomowym - należy wpiąć profil bez rozginania boków CD i stosować profile z blachy 55 zamiast 50 lu 45.

przy krzyżowym jednostronnym lub dwustronnym nie ma możliwości wypięcia się łącznika

ale za cholerę nie wiem jak to skręcić ?

jak można zabezpieczyć łącznik krzyżowy 60/60 przed wypięciem ? czytałem że lubią się wypinać .

ale ciekawostka i na czym to wypiecie polega?.

FlashBack myślisz o jednopoziomowym seba pyta zapewne o krzyżowy 2 poziomowy

wypięcie jest możliwe przy krzyżowym dwupoziomowym - należy wpiąć profil bez rozginania boków CD i stosować profile z blachy 55 zamiast 50 lu 45.

przy krzyżowym jednostronnym lub dwustronnym nie ma możliwości wypięcia się łącznika

ale za cholerę nie wiem jak to skręcić ?

o niczym nie mysle. ten lacznik ma podwojne zadanie i dlatego nie skreca sie go z profilem.

Można skręcić łącznik krzyżowy z profilem, ale nie jest to zalecane.

nie kapuje. mozna jasniej.

Mówię o łączniku krzyżowym dla rusztu dwupoziomowego.

Powtarzam to samo co:

Nie skręca sie i się nie ma prawa wypiąć.

Zdarzyło mi się kilka razy, ale dla tego, że troszkę pogiąłem profil w miejscu łączenia.

Nie skręca sie i się nie ma prawa wypiąć. Normy mówią o 0,6mm grubosci profili.

:cry: profile kupiłem w liroju , blacha grubości około 0.5mm (może ciut mniej) , sprawdziłem na sucho łącznik krzyżowy , w sumie trzyma się na miejscu ale ma dość spory luz (lewo prawo) , lekkie ściśnięcie profila CD powinno uniemożliwić mu te ruchy.