szarak 22.09.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Czy teraz mozna ciąć berberysy czerwone czy lepiej na wiosne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 23.09.2009 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Kolor berberysu nie ma wpływu na termin jego cięcia. Ważniejsze jest co chcesz osiągnąć cięciem. Czy to ma być żywopłot czy poprawa pokroju?Tak czy inaczej wrzesień to nie jest pora na cięcie. Lepiej zacząć wiosną 2010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 23.09.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Chodzi o taki niziutki zywopłot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 23.09.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 To napisz jeszcze jaką masz odmianę berberysu i jaką obecnie ma wysokość. A niziutki to 50 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 23.09.2009 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Nie pamietam nazwy,to taki zwykły czerwony berberys.Posadziłem go wiosną ma teraz ok 50-60 cm wysokości i chciałbym z niego uformowac taki 50 cm zywopłocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 23.09.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Tu info ze strony (ca za lenistwo) http://www.krzewy.pl/zywoplotyciecie.htm"Cięcie żywopłotów formowanych: przycięcie roślin po posadzeniu oraz ponowne skrócenie pędów wiosną w drugim roku to pierwszy etap formowania żywopłotu. Właściwe cięcie, które obok zagęszczania krzewów ma nadać także odpowiednią formę, rozpoczyna się w drugim roku, gdy pojawią się nowe przyrosty, a więc zwykle z końcem czerwca. Określenie dokładnego terminu nie jest możliwe, gdyż wynika on z bieżących obserwacji. Gdy uznamy, że wiosenny przyrost jest już niemal zakończony, a żywopłot ze względu na swój wygląd "dopomina się" uporządkowania, rozpoczynamy cięcie. W przekroju poprzecznym żywopłot powinien przypominać trapez, którego boki pochylają się nieznacznie do wewnątrz, od podstawy ku wierzchołkowi. Aby uzyskać zaplanowany kształt i nachylenie ścian bocznych, przed cięciem wbijamy paliki i rozciągamy pomiędzy nimi naprężone sznurki. W praktyce najpierw tniemy żywopłot od góry skracając około 2/3 jego tegorocznych przyrostów. Następnie obcinamy wszystkie pędy wystające ponad sznury, które wyznaczają płaszczyzny ścian bocznych. dopiero na samym końcu fazujemy lub zaokrąglamy krawędzie, jeżeli forma ta jest zaplanowana. wysokie żywopłoty i szpalery formowane tniemy najpierw z boku, korzystając z drabin - pomostów lub wysięgników, dopiero potem wyrównujemy górę. Istnieją już samobieżne "kosiarki" tnące mechanicznie żywopłot równocześnie z boku i z góry. Dla osiągnięcia dobrej stabilności oraz zagęszczenia żywopłotu roczny przyrost na wysokość nie powinien przekraczać 1/3 długości jednorocznych pędów. Dla roślin iglastych zaleca się ograniczyć go do 5-10 cm. Warunkiem otrzymania gęstego, efektownego żywopłotu jest coroczne regularne cięcie." Czyli na wiosnę mocno przycinasz (20 cm), a potem wg powyższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 23.09.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 co za różnica czy teraz czy na wiosne?przed kolejnym sezonem zanim zacznie rosnąc sie powinno, wg mnie równie dobrze mozna teraz, jak poczeka do nastepnych przyrostow wiosennych, i dopiero te obetnie, to nie zagesci sie to co przyroslo w tym roku. Ja uwazam ze teraz moze byc spoznione ciecie, to ktore mialo byc w czerwcu.Po tym cieciu uaktywnia się wiosna pączki spiące i zacznie wybijac bokami a nie w górę tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 23.09.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 A czy ja napisałam, że ma ciąć dopiero w czerwcu? W czerwcu to jest już drugie cięcie, a pierwsze tuż przed ruszeniem wegatacji. Jak widać są dwie szkoły "ząbkowka" i "pruszkowska". "Dziad" niestety już zszedł z tego świata, nie wiem jak się ma mafia pruszkowska. Może ma przewagę? A czy krzewy były przycięte po sadzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 23.09.2009 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Nie były przycinane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 23.09.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 cos mi chyba z dziadem umknelo.ale nie bede sie upierac. Ja tne jak rosnie, albo jak mam czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts