bestisz 23.09.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Mam wymurowaną kabinę prysznicową wnękową o wymiarach 100cmx100cm, po prostu trzy ściany tworzące wnękę w której będą zamontowane drzwi wnękowe Dolphi Torenta o szerokości 100cm (20cm ścianki stałej i 80cm drzwi).Obecnie mam w ścianach rozjechane podejścia wodne pod zestaw podtynkowy, sufit z płyty GK w którym zamontowałem kratkę wentylacyjną ze stali KO.Ściany i sufit mam pociągnięte dwukrotnie folią w płynie a narożniki wzmocniłem taśmą.Zatrzymałem się na wykończeniu spodu kabiny bo nie wiem co wybrać. Jak i mnie tak żonie podobają się kabiny całkowicie wykafelkowane na równi z poziomem reszty łazienki. Jednakże w moim domu taka kabina nie ma racji bytu gdyż nie jestem w stanie odwodnić kabiny i jednocześnie zachować poziom równy reszcie łazienki. Minimum jakie muszę podmurować to wysokość całkowita syfonu, czyli jakieś 8-15cm w zależności jaki wybiorę.Zaczynając jednak od początku to doradźcie jaki spód kabiny wybrać? Czy jeżeli i tak będę musiał nadlewać to kupić klasyczny (np. niski 4cm) brodzik. Czy może nadlać i wykafelkować spód kabiny np. mozaiką?Jeżeli doradzicie mi kafelkowanie spodu to podpowiedzcie też jaki zastosować odpływ? Czy warto wydawać 600-1000zł na odpływ liniowy czy może zastosować klasyczną kratkę? I ostatnie pytanie techniczne. Jeżeli postanowię kafelkować spód kabiny i chciałbym zastosować odpływ liniowy ze stali KO to w którą stronę nachylić spad w kabinie (ku wejściu, ku ścianie na wprost wejścia), czy może dwa spady od wejścia i od ściany a linia odwadniająca na środku? Oraz jaka ma być różnica wysokości na powierzchni 1m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chulada 23.09.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Nie odpowiem na wszystkie kwestie, ale wg mnie:1. Brodzik czy płytki: ja dałabym płytki, bo taniej i większa swoboda jeśli chodzi o wymiary wnęki. I raczej nie mozaikę (ciężko czyścić) tylko to samo co na podłodze, albo może http://www.cerkolor.com.pl/index.php?ms=8&id=2851. Odpływ: jeśli i tak będzie trzeba "nadlać" to nie warto moim zdaniem inwestować w odpływ liniowy, bo on sprawdza się właśnie w takich bezprogowych kabinach. Wystarczy niski syfon z kratką (Viega ma w swojej ofercie jeden super niski model).PS. Podniesienie progu nie jest wcale takie złe. Nawet biorąc długi prysznic nie stresuję się że zaleję łazienkę, nie mówiąc o tym, że zdażają się sytuacje zapchania odpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.09.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 A ten prysznic będzie na dole czy na górze, bo może można podkuć wylewkę, żeby "utopić" w niej syfon Wysokości syfonów są różne i może dałoby się jeszcze go jakoś zmieścić, bo taka równa podłoga w łazience jest praktyczna i wygodna Zobacz tu: http://forum.muratordom.pl/prysznic-z-odplywem-liniowym,t169362.htm?highlight=prysznic%20bez%20brodzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bestisz 23.09.2009 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Dziękuje pięknie za odpowiedzi. Doceniam to szczególnie bo każdy wie jak traktuje się nowicjuszy na forach a był to mój pierwszy post. Wasze podpowiedzi uświadomiły mnie w przekonaniu że jednak chyba warto położyć płytki na spodzie i to nie ze względu na to że dają one nam większe możliwości manewru niż brodzik gdyż akurat wnętrze mojej kabiny jest wymurowane dokładnie pod jeden z niskich brodzików 100x100cm i z adaptacją każdego innego nie było by problemu.System gresowy który proponuje kolega @chudala bardzo fajny lecz troszkę nie będzie mi grał z kolorystyką reszty łazienki. Pozostanę chyba przy tradycyjnych płytkach jakie mam w pozostałej części łazienki. Co do syfony to tylko potwierdziliście moje myślenie że jeśli nie mam brodzika na równi z poziomem reszty łazienki to nie ma sensu pakować kasy w odpływ liniowy bo i tak nie będzie to miało efektu jaki ma być. Znalazłęm kratkę która ma 57mm wysokości z syfonem i takową chciałbym zamontować.Zerknijcie tutaj: http://allegro.pl/item742961290_hl_odplyw_kratka_kompletna_57mm_nowosc.htmlW jakim miejscu brodzika najlepiej osadzić taki odpływ? Czy centralnie i spady zrobić ze wszystkich 4 płaszczyzn? Czy gdzieś w rogu? Z podesłanych linków wyczytałem że spad ma być jakieś 2%, czyli jeżeli postanowię dać odpływ centralnie na środku to od każdej ściany mam po 50cm do osi odpływu w związku z czym różnica 2%=1cm na długości 50cm. Jeśli chodzi o podkuwanie to nie da rady, dom jest dwupiętrowy a na dole mieszkają rodzice którzy 4 miesiące temu opuścili sobie sufit z płyt KG a na ściany dawałem im tynk wenecki. Gdybym wtedy wiedział gdzie co będzie to na pewno zrobił bym przebicie i wyjechał bym odpływem w przestrzeń między płyta GK a sufitem a to byłby odcinek raptem 1m i wjechał bym do pomieszczenia gdzie jest pralnia i główny pion kanalizacyjny. Teraz muszę rozwiązać to inaczej bo nie będę zdejmował płyt i kurzył na nowy sufit i ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.09.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Po otworzeniu linku, który Ci podrzuciłam, znajdziesz kolejne linki, a w nich powinne być rozwiązania pokazywane przez użytkowników tego patentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts