Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany w projekcie

rania

Recommended Posts

będę się starał, choć już gniecie niemiłosiernie, cóż brzemię wielkiej odpowiedzialności

a wracając do zacytowanego sporego kawału PB i oznaczonego na czerwono

"powierzchni zabudowy"

czy taras wlicza się do powierzchni zabudowy?

tu bym raczej wskazał na pkt 7 i się zastanowił, czytając wpisy tutejsze sSiwego12

do do reszty pierdółek to rozumiem, że autorka nie chce dać zarobić architektowi,

cóż trochę jednak musi, bo ktoś adaptacje typówki musi zrobić, inaczej się nie da, a wtedy dodatkowe zmiany nie muszą wiele więcej kosztować

zmiany w trakcie, hmm tu też różnie to bywa, może coś tam i szeryf może poczynić, ale niestety to architekt stwierdza, że są nieistotne

i rzecz najważniejsza - czy autor projektu pozwoli na takie zmiany, bo reszta to nic szczególnego

zmiana kubatury - istotne

zmiana pow tarasu - być może vide pkt 7 cyt. przepisów

reszta - nieistotne pod warunkiem przestrzegania przepisów PB

ale mogą być ISTOTNE ze względu na konstrukcje budynku (nadproża, żebra w stropie, długość krokwi)

itp, itd

8. Przestawianie scianek dzialowych.

pkt 8. - zależy gdzie - na poddaszu jeżeli masz strop gęstożebrowany np terriva ścianki można przestawić ale przed zrobieniem stropu. Jeżeli masz lany (monolit) to nie ma to znaczenia

z powyższych punktów też zmieniłem: 1,3,4,5,8

Hm... a dlaczego nie można zmienić rozstawienia ścianek działowych (np. 8 cm) na stropie teriva?

pzdr.

A.

Jeżeli w projekcie jest jak to nazywam miejsce na huśtawke 3m2 pod dachem i wnękę tą się likwiduje tzn ściana idzie prosto zamiast robić wnękę teoretycznie dom przez to jest w kształcie kwadratu ale to juz chyba zmiana istotna choć metraż się niue zmienia bo pow. zabudowy pozostaje bez zmian. Rozmawiałem z 2 kier budami i każdy swoje. Trzeba zgody projektanta inny że nie swoją drogą wystarczy zgoda na kartce papieru?

gdzie widzisz sprzeczność?

Chodzilo mi o to, ze phans pisal, ze zmiana wielkosci tarasu jest zmiana istotna, a ktos wczesniej, ze nieistotna.

Przepisy tez nie mowia jednoznacznie. A moze ja nie potrafie ich interpretowac :-?

Pewnie i tak skonczy sie na tym, ze jednak to architekt naniesie mi zmiany, ale jednak chcialabym rozpatrzyc wszystkie opcje.

O ile mniej zaplace za adaptacje projektu bez poprawiania? Jesli to niewielka roznica to nie bede sie zastanawiac.

rania O ile mniej zaplace za adaptacje projektu bez poprawiania? Jesli to niewielka roznica to nie bede sie zastanawiac.

Rozmawiając z architektem o adaptacjo od razu powiedziałam jakie mniej więcej zmiany planuję. Bez zmian było 1000zł ze zmianami 1300zł. Naniosłam więc od razu nawet zmiany wielkości okien i drzwi wejściowych.